„Kruopos yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Iš jų mes mokame gaminti labai daug. Jos mums padėjo išgyventi sunkmečius, invazijas, karus. Turime gausybę patiekalų, išlikusių iki šių dienų“, – sako T.Rimvydis ir siūlo pasigaminti perlinių kruopų troškinį su sūriu, daržovėmis ir šonine.
Ingredientai:
- 200 g perlinių kruopų;
- 1 l vandens;
- 100 g šaltai rūkytos šoninės;
- 100 g kietojo sūrio (šefas naudojo avies pieno);
- 100 g baltojo vyno (nebūtina);
- 100 g morkų;
- 100 g pastarnokų;
- 50 g džiovintų baravykų;
- 50 g svogūnų;
- 20 g česnakų;
- 30 g krapų;
- 30 g petražolių;
- alyvuogių aliejaus.
patiekimui:
- 30 g morkų;
- 10 g burokėlių lapelių;
- 10 g aliejaus (šefas naudojo duonos aliejų).
Gaminimas:
1. Džiovintus baravykus išmirkyti nedideliame kiekyje šalto vandens (apie 100 ml).
2. Puode ant alyvuogių aliejaus apkepinami smulkinti svogūnai su česnakais ir šonine. Dedamos prieskoninės žolelės ir smulkinti džiovinti baravykai. Dedamos perlinės kruopos, išmaišoma
3. Pilamas baltas vynas, skystis nuo grybų mirkymo, dalis vandens.
4. Dedami smulkinti pastarnokai ir morkos ir viskas ant nedidelės ugnies troškinama apie 15-20 minučių vis įpilant truputį vandens ir nuolat maišant.
5. Troškinimo pabaigoje išimamos prieskoninės žolelės.
6. Kai kruopos suminkštėja, dedamas tarkuotas sūris ir smulkinti žalumynai.
7. Paruoštas troškinys tiekiamas su morkytėmis, burokėlių lapais ir aliejumi.