„The Town“ šefas Šarūnas Marčiulaitis, besidarbuojantis restorane nuo pat jo įsikūrimo prieš trejus metus, sako norėjęs svečiams pasiūlyti sriubos, kuri būtų lengva, tačiau soti, šiek tiek pikantiška, tačiau atpažįstamo skonio.
Būtent tokia ir yra trinta žiedinių kopūstų sriuba su itališku gorgonzolos sūriu ir kumpio traškučiais. Šios sriubos nesunku pasiruošti ir namie, Šarūnas mielai dalijasi receptu, išdrįskite pabandyti!
Ingredientai:
- 1 nemažas (apie 500 g) žiedinis kopūstas;
- 2 bulvės;
- 1 didelė morka;
- 2 svogūnai;
- 2 saliero stiebai (apie 200 g);
- 1 skiltelė česnako;
- 30 g sviesto (labai tinka Ghi (Ghee) sviestas);
- 500 ml grietinėlės;
- 150 g miltų;
- gabaliukas gorgonzolos sūrio;
- kelios riekelės Parmos kumpio;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
- šviežių žolelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pasiruošiame daržovių sultinį. Morkas, svogūnus nulupame, nupjauname salierų galiukus, viską stambiai supjaustome, užpilame vandeniu, kad apsemtų, įberiame žiupsnį druskos, užviriname ir verdame apie 30 min. Nukošiame ir pasiliekame skystį.
2. Nuplauname ir stambiais žiedynais padalijame žiedinį kopūstą, smulkiai sukapojame česnaką, nuskutame ir kubeliais supjaustome bulves.
3. Puode storu dugnu įkaitiname porą šaukštų aliejaus, beriame žiedinio kopūsto ir bulvių gabalėlius, paskrudiname, kol taps aukso spalvos, tada dedame česnakus ir dar pakepiname, kol pakvips. Įmetame gabaliuką sviesto, išmaišome, kad jis ištirptų, užberiame miltų, o tada supilame pasiruoštą daržovių sultinį.
4. Sumažiname karštį ir verdame, kol viskas suminkštėja – apie 12–15 min.
5. Išvirusią sriubą sutriname elektriniu smulkintuvu, įpilame grietinėlės – turite gauti gražią vientisą, skystoką masę.
6. Kol verda sriuba, pasiruošiame kumpio traškučius. Parmos kumpio riekeles supjaustome juostelėmis, klojame jas į kepimo popieriumi išklotą skardą ir dedame ją į iki 170°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10 min. Išėmus iš orkaitės paliekame atvėsti – svarbu, kad kumpis būtų traškus jį paspaudus.
7. Sriuba patiekiama taip: į kiekvienos lėkštės dugną dedame po gabaliuką gorgonzolos sūrio, pilame sriubos, o ant jos viršaus „patupdome“ kelias juosteles kumpio ir pabarstome kapotomis žolelėmis, puikiai tinka klasika – petražolės.