Per Žolinę senovės lietuviai džiaugdavosi javapjūtės pabaigtuvėmis ir užaugintu derliumi. Panašiai kaip ir per Kūčias, jie ruošdavo 12 patiekalų iš nurinkto derliaus gėrybių.
„Senovėje Žolinę lietuviai sutikdavo draugų ir giminaičių būryje, todėl šventinis stalas būdavo nukrautas pilnais indais maisto. Kiekviena šeima kepdavo duoną, gerdavo alų ar pririnktų vaistažolių arbatą, gamindavo šviežių daržovių ir ką tik nukultų grūdų patiekalus“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Pasak jos, šios šventės metu taip pat buvo gardžiuojamasi įvairiais saldžiais patiekalais – uogų pyragais, bandelėmis bei atsigaivinama duonos gira ar vaisių kompotais.
Kopūstas – pagrindinis šventės akcentas
Šios daržovės garbei Žolinė Dzūkijoje iki šiol dažnai vadinama Kopūstine.
Nors visoje Lietuvoje per Žolinę buvo gaminami įvairūs patiekalai, Dzūkijoje ši šventė neapsieidavo be baltagūžių kopūstų. Šios daržovės garbei Žolinė Dzūkijoje iki šiol dažnai vadinama Kopūstine.
„Dzūkijoje iš šviežių kopūstų šventei virtos įvairios sriubos, gaminti daržovių troškiniai. Taip pat, susirinkusius svečius šeimininkės vaišindavo šviežiai užraugtais kopūstais su kmynais ir įvairiomis jų salotomis su grybais. Vienas iš populiariausių patiekalų – ant laužo keptas kopūstas. Ši daržovė būdavo perpjaunama pusiau, pagardinama įvairiais prieskoniais ir dedama ant žarijų, kad šiek tiek apskrustų“, – apie dzūkiškus patiekalus pasakoja V.Juodkazienė.
Vida Press nuotr./Troškinti kopūstai
Svečiams iš toliau atvykus į Dzūkiją ir paragavus patiekalų iš kopūstų, šie vis labiau ėmė plisti visoje šalyje. Netrukus ir kituose Lietuvos kraštuose imta gaminti balandėlius, įdarytą kopūsto galvą ir kitus patiekalus iš šios daržovės.
V.Juodkazienė dalijasi ypatingais kopūstų patiekalų receptais, kurie puikiai papildys šventinį Žolinės stalą.
Balandėliai su grybais
Ingredientai (4 asm.):
- 1 baltagūžis kopūstas;
- 1 l vandens;
- 500 g pievagrybių ar kitų mėgstamų grybų;
- 200 g ryžių;
- 2 morkos;
- 2 nedideli svogūnai;
- 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 1 skiltelė česnako;
- petražolių lapelių;
- lauro lapų;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Į puodą įpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Keliose vietose įpjaukite kopūstą giliai iki šerdies ir dėkite į puodą. Virkite apie 5 minutes, kol atsiskirs reikiamas kiekis lapų.
2. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Sudėkite į keptuvę ir šiek tiek apkepkite.
3. Sutarkuokite morkas ir taip pat sudėkite į keptuvę. Supilkite pomidorų padažą ir maišydami šiek tiek patroškinkite daržoves.
4. Grybus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su išvirtais ryžiais. Mišinį sudėkite į keptuvę su troškintomis daržovėmis. Pagardinkite druska, pipirais, smulkintomis petražolėmis.
5. Ant apvirtų kopūstų lapų sudėkite pagamintą įdarą ir sudėkite į kepimo indą.
6. Indą dėkite į iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.
7. Pusėje litro vandens išmaišykite pomidorų pastą, pagardinkite druska, pipirais, lauro lapais ir užpilkite balandėlius. Orkaitėje troškinkite 35 minutes.
Fotolia nuotr./Grybais įdaryti balandėliai
Orkaitėje kepti kopūstai
Ingredientai (4 asm.):
- 1 kopūstas;
- 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
- 2 valg. šaukšt. balazminio acto;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. cukraus;
- kmynų;
- sezamo sėklų.
Gaminimas:
1. Kopūstą padalinkite į 8 dalis ir dėkite į kepimo indą.
2. Sojų padažą sumaišykite su balzaminiu actu, cukrumi ir aliejumi. Šiuo mišiniu apšlakstykite kopūstus ir pagardinkite kmynais bei sezamo sėklomis.
3. Dėkite į iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol kopūstai suminkštės ir šiek tiek apskrus. Patiekite kaip užkandį arba garnyrą prie mėsos patiekalų.
Dar keli įdomesni receptai su kopūstais:
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. (perpus tešlai ir įdarui)
Sviestas:
55.00 g (šalto (tešlai) ir dar šiek tiek įdaro apkepimui)
Taukai:
30.00 g (šaltų, tešlai)
Vanduo:
1.00 valg. š. (šalto, tešlai)
Svogūnai:
1.00 vnt. (supjaustytas kubeliais, įdarui)
Paprikos:
1.00 vnt. (raudonoji, supjaustyta kubeliais, įdarui)
Kopūstai:
500.00 g (plonai supjaustyto, įdarui)
Parmezano sūris:
60.00 g (galima keisti lietuvišku atittikmeniu „Džiugo“ sūriu ar čederiu; įdarui)
Kaip gaminti
Tešlos paruošimas:
1. Į virtuvinį kombainą suberkite miltus, druską, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir taukus. Įjunkite „pulso“ režimą. Kai tešla pradės gumuluotis, įpilkite 1 valg. šaukšt. šalto vandens ir žiūrėkite, ar tešla pradeda lipti (gali būti, kad dar gali reikėti šiek tiek vandens. Geriau iš pradžių pilti šiek tiek mažiau).
2. Tik tešlai pradėjus lipti, išjunkite kombainą ir rankomis suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įkiškite į šaldytuvą 30–60 min. Beje, tą patį galite padaryti ir rankomis – riebalus rankomis trinkite su miltais, tada įpilkite vandens ir suminkykite į rutulį.
3. Po 30 min. tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite ją, sudėkite į kepimo formą. Aš dar įkišu 30 minučių į šaldytuvą.
Įdaro paruošimas:
4. Svogūną su česnaku pakepinkite ant sviesto, kol suminkštės. Tuomet suberkite papriką ir dar apkepkite 2–3 minutes.
5. Sudėkite kopūstus. Kepkite viską nuolatos pamaišydami, kol kopūstai sukrinta ir suminkštėja – apie 20–25 minutes. Sudėkite pomidorų pastą ir viską išmaišykite. Palikite masę atvėsti.
6. Kiaušinius lengvai suplakite ir sumaišykite su pienu. Suberkite sūrį. Šiek tiek pasilikite pabarstymui ant viršaus. Kiaušinių plakinį sumaišykite su kopūstais. Viską sudėkite į kepimo formą, išklotą tešla.
7. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45–50 minučių. Išėmę iš orkaitės, leiskite pravėsti 10 minučių. Pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Suskleisti
Ingredientai
Vištiena:
500.00 g (šlaunelių mėsos be odos ir kaulo)
Vynas:
50.00 ml (baltojo sauso)
Kaip gaminti
1. Vištieną supjaustykite stambiais kubeliais. Įberkite vištienos prieskonių ir druskos pagal skonį. Gerai išmaišykite.
2. Lašinukus smulkiai sukapokite ir apkepinkite šlakelyje alyvuogių aliejaus. Sudėkite vištieną ir apskrudinkite ant aukštos kaitros. Tada sumažinkite kaitrą, supilkite vyną ir 5 minutes patroškinkite.
3. Verdančiame vandenyje pakaitinkite kopūstą ir nuimkite 6 lapus (jei kopūstas didelis – tuomet 3 lapus ir perpjaukite juos per pusę). Į juos suvyniokite vištieną.
4. 6 tešlos lakštus išdėliokite ant stalo ir kiekvieno lakšto vieną pusę įpjaukite kas 2 cm išilgai. Ant neįpjautos tešlos pusės dėkite kopūsto lape įvyniotą vištieną ir uždenkite įpjauta tešlos lakšto puse. Kraštus užlipdykite ir suformuokite pyragėlius.
5. Pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir patepkite kiaušinio trynių plakiniu. Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių, kol gražiai paruoduos.
6. Prikaistuvyje išlydykite sveistą ir suberkite miltus. Šluotele nuolat maišykite, kol liks tirštos konsistencijos trupiniai. Supilkite pieną ir šluotele nuolat gerai maišykite bei kaitinkite iki vientisos blizgios bešamelio padažo konsistencijos. Suberkite parmezano sūrį ir darsyk išmaišykite.
7. Pyragėlius patiekite su bešamelio-parmezano padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
250.00 g (arba margarino, šalto; tešlai)
Soda:
0.50 arbat. š. (tešlai)
Druska:
1.00 arbat. š. (po 0,5 šaukštelio tešlai ir įdarui)
Salierai:
1.00 vnt. (nedidelis gumbas arba didesnio gabaliukas; įdarui)
Porai:
0.50 vnt. (įdarui)
Kaip gaminti
1. Ant lygaus paviršiaus suberkite miltus, padarykite juose duobutę ir į ją per burokinę tarką sutarkuokite sviestą (ar margariną), suberkite druską, su kefyru sumaišytą sodą. Kapokite viską plačiu peiliu, kol ingredientai susijungs, tada greitai viską suminkykite į vientisą tešlą.
2. Gautą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (galite laikyti ir pernakt).
3. Paruoškite įdarą. Per burokinę tarką sutarkuokite morką ir salierą, baklažaną ir cukiniją supjaustykite smulkiais šiaudeliais, kopūstą – plonomis juostelėmis (galite dėti ir kitų patinkančių daržovių, tik svarbu, kad jos nebūtų itin sultingos, sausesnės tinka labiau). Visas daržoves pakepinkite įkaitintoje keptuvėje, kol šiek tiek suminkštės, pakvips, kepindami gardinkite pipirais, druska, jei norite, ir patinkančiomis žolelėmis (tinka raudonėliai, čiobreliai, petražolės).
4. Apvalų ar keturkampį kepimo indą patepkite riebalais. Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą padalykite į dvi dalis: 2/3 (apačiai) ir 1/3 (viršui). Didesniąją dalį iškočiokite ir išklokite kepimo formos dugną bei šonus. Krėskite ant viršaus įdarą, išlyginkite.
5. Iškočiokite ir likusią tešlą, supjaustykite plačiomis juostelėmis ir apdėliokite jomis pyrago viršų. Patepkite paplaktu kiaušiniu.
6. Dėkite pyragą į iki 180°C laispnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–45 min., – kol viršus paruduos, o daržovės bus akivaizdžiai iškepusios.
7. Leiskite kiek pravėsti ir valgykite. Pyragas skanus ir atvėsęs.
Suskleisti
Ingredientai
Kopūstai:
650.00 g (sutarkuoto burokine tarka arba labai smulkiai supjaustyto peiliu)
Svogūnai:
1.00 vnt. (nedidelis, labai smulkiai supjaustytas)
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Krapai:
1.00 valg. š. (šviežių, smulkiai sukapotų; patiekimui)
Grietinė:
3.00 valg. š. (arba natūralaus jogurto; patiekimui)
Citrinos:
1.00 vnt. (supjaustytos ketvirčiais; patiekimui)
Kaip gaminti
1. Dideliame puode užvirkite nemažai vandens, pasūdykite ir suberkite smulkintus kopūstus. Leiskite jiems pavirti 2-3 minutes, kol kiek suminkštės, tuomet nusunkite ir leiskite atvėsti ir apdžiūti.
2. Nuspausdami likusį vandenį (jei jo dar liko) perdėkite kopūstus į nemažą dubenį, berkite ten svogūną, druską, pipirus, džiūvėsėlius, miltus, muškite kiaušinius ir labai gerai išmaišykite. Turite gauti tirštą, lipnią masę. Jei ji dar gana vandeninga, galite papildomai įberti miltų ar džiūvėsėlių.
3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite neutralaus skonio aliejų ir šaukštu formuokite nedidelius kotletukus, šiek tiek juos paplokite, kad nebūtų labai stori. Kepkite po 4-5 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai parus. Stebėkite kaitrą ir, prireikus, ją sumažinkite, jei kotletukai skrunda pernelyg greitai.
4. Iškepusius dėkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.
5. Valgykite dar karštus, gausiai apibarstę krapais, išspaudę truputį citrinos ar/ir su grietine/šaukštu jogurto, kad būtų gaiviau.
Suskleisti
Ingredientai
Pienas:
100.00 ml (arba grietinėlės)
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Bekoną smulkiai supjaustykite, pačirškinkite keptuvėje, išgriebkite gabalėlius ir padėkite šiltai. Į likusius riebalus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą kopūstą, sumaišykite ir kepinkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Retkarčiais pamaišykite.
2. Nuskustas bulves išvirkite, nusunkite, įpilkitę pieną arba grietinėlę, įdėkite sviestą ir sutrinkite, bet ne pernelyg smulkiai, košėje gali likti ir mažų gabalėlių.
3. Sudėkite bulvių košę į keptuvę su kopūstais, pasūdykite, įdėkite pipirų ir sumaišykite.
4. Dėkite kolkanoną į didelę lėkštę, apibarstykite bekono gabalėliais bei smulkintais svogūno laiškais.
5. Valgykite karštą.
Suskleisti