1. Kiaušinius gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, trynius kruopščiai atskirkite nuo baltymų.
2. Sviestą su 140 g cukraus ištinkite iki purumo, įmaišykite kiaušinių trynius, miltus, kepimo miltelius, maltus riešutus, citrinų žieveles ir viską labai gerai išsukite.
3. Tešlą padalykite į dvi dalis ir sukrėskite į dvi apskritas kepimo skardas.
4. Labai gerai išplakite atvėsintus kiaušinių baltymus, įmaišykite 200 g cukraus ir plakite, kol jis ištirps.
5. Baltymų masę krėskite ant paruoštų tešlos lakštų ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
6. Grietinėlę su likusiu cukrumi išplakite iki standžių putų.
7. Varškę pertrinkite per sietelį, sumaišykite su tepamuoju varškės sūreliu, vaniliniu cukrumi, pagal skonį įspauskite citrinos sulčių ir labai palengva įmaišykite grietinėlę (truputį jos palikite pyrago šonams aptepti).
8.Vieną pyrago lakštą dėkite į apvalią lėkštę, gausiai aptepkite įdaru, suberkite pusę kiekio aviečių ir užvožkite kitu lakštu.
9. Pyrago viršuje rankomis kiek įlaužkite baltymų masę ir suberkite likusias avietes. Pyrago šonus aptepkite plakta grietinėle.
1. Miltus sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
2. Kiaušinius su cukrumi labai gerai išplakite elektriniu plakikliu.
3. Tada palengva šaukštu įmaišykite jogurtą ir grietinę, lydytą sviestą, nutarkuotas citrinos žieveles.
4. Miltus sumaišykite su kiaušinių mase.
5. Kad uogos tešloje tolygiai pasiskirstytų, jas apvoliokite krakmole ir suberkite į tešlą.
6. Į specialias keksiukų formeles krėskite po truputį tešlos, ant viršaus dar berkite uogų.
7. Keksiukus kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
8. Tiekite apibarsčiusi milteliniu cukrumi.
1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite stambiais griežiniais.
2. Sviestą su cukrumi išsukite iki purumo.
3. Kiaušinius sudėkite į plakti skirtą indą ir elektriniu plakikliu išplakite iki putų. Atsargiai sumaišykite su cukraus ir sviesto mase.
4. Suberkite vanilinį cukrų, druską, tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Toliau maišydama suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus (nepamirškite persijoti per sietelį). Jei tešla pernelyg tiršta, atskieskite grietinėle arba pienu. Sukrėskite ją į nepridegančią kepimo formą.
5. Smulkintas slyvas apibarstykite ruduoju cukrumi ir išmaišykite. Gražiai išdėliokite ant tešlos pyrago viršaus. Kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie 40 minučių.
1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kaulus, odelę įpjaukite.
2. Kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, gerai išsukite, kad beveik nebesijaustų cukraus grūdelių. Supilkite pieną, įberkite žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Dalimis suberkite miltus ir kepimo miltelius. Maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Tešla turi būti tiršta.
3. Nedidelį stiklinį ar keraminį karščiui atsparų indą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą, tolygiai paskirstykite, ant viršaus išdėliokite slyvų puseles, įspauskite.
4. Kepkite pyragą 180°C temperatūros orkaitėje, kol pakils ir apskrus. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė. Atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir tiekite vieną arba su vaniliniais ledais.
1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
2. Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, trumpai pakepinkite orkaitėje ir sumalkite.
3. Uogas nuplaukite ir nuvarvinkite. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus, cinamoną ir maltus migdolus.
5. Apvalią maždaug 25 cm skersmens formą patepkite sviestu. Ant dugno išdėliokite kriaušių griežinėlius, sukrėskite pusę tešlos, tolygiai paskirstykite, lygiu sluoksniu suberkite uogas, ant viršaus sukrėskite likusią tešlą.
6. Kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje 40–50 min., kol paviršius gražiai paruduos. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas tikrai iškepęs. Leiskite atvėsti, viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite avietėmis ir mėtų lapeliais.
Kulinaro patarimas: pyragą galite patiekti ir karštą su vaniliniais ledais, nesaldžia plakta grietinėle ar maskarponės sūriu.
1. Įkaitintoje orkaitėje (180 °C) apie 10 min. kepkite sluoksniuotos tešlos lakštus, kol šie švelniai apskrus.
2. Tuo metu išsukite varškę su maskarponės sūriu, milteliniu cukrumi, pagardinkite citrinų sultimis. Jei kremas per tirštas, galima šiek tiek įpilti konservuotų persikų sirupo.
3. Tuomet belieka tešlos lakštus pertepti varške ir persikų džemu (2 pertepimai - varškės-maskarponės kremo, 2 - persikų džemo).
4. Pyrago viršų papuoškite konservuotu persiku ir barstoma karamele.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Slyvas supjaustykite mažais gabaliukais.
2. Tešlai kiaušinių trynius suplakite su cukrumi, kol suputos. Į juos įmaišykite miltus ir pieną.
3. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių. Sukrėskite tešlą ir ant jos išdėliokite slyvų gabaliukus.
4. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir tolygiai paskirstykite ant slyvų.
5. Pyrago viršų apibarstykite milteliniu cukrumi ir cinamonu.
6. Kepkite 220 °C temperatūros orkaitėje 15 min. Iškepusį pyragą galite susukti kaip vyniotinį arba lenkti per pusę.
Skanaus :)
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Miltus išmaišykite su milteliniu cukrumi ir druska. Sudėkite tarkuotą sviestą ir pirštais viską sumaigykite. Į miltų ir sviesto masę supilkite kiaušinio trynį, įpilkite 1–2 šaukštus šalto vandens ir išminkykite. Tešlą valandą laikykite šaldytuve. Atšalusią iškočiokite ir įklokite į kepimo popieriumi ištiestą didelę krepšelio kepimo formą. Ant tešlos uždėkite kepimo popieriaus ir pripilkite žirnių arba pupelių, kad kepant neiškiltų. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Popierių su žirniais nuimkite, krepšelį atšaldykite ir atsargiai iškelkite iš formos.
2. Migdolus pakepinkite ir sugrūskite. Puode užvirinkite pieną. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, krakmolu ir nuolat maišydami supilkite į pieną. Sudėkite sviestą, migdolus ir gerai išmaišykite. Nukelkite nuo viryklės ir atšaldykite. Grietinėlę išplakite ir įmaišykite į kremą.
3. Kremą supilkite į iškeptą krepšelį, ant viršaus gražiai sudėkite supjaustytas persikų puseles ir pabarstykite grūstais migdolais.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais. Į ją įklokite iškočiotą tešlos lakštą, iš kraštų užlenkite po 2 cm ir aptepkite plaktu kiaušiniu.
2. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai parus. Ištraukite ataušinkite.
3. Kiaušinį, trynį, cukrų ir miltus išplakite.
4. Puode pakaitinkite pieną, bet neužvirinkite. Į jį po truputį pilkite kiaušinių masę ir nuolat maišydami trumpai pavirkite. Kremą supilkite į kitą dubenį ataušti. Paviršių galima pabarstyti milteliniu cukrumi, kad neužsitrauktų plėvelė.
5. Iškepusį sluoksniuotos tešlos lakštą aptepkite atvėsusiu kremu.
6. Persikus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir panardinkite į kremą nugarėlėmis į viršų. Galima apipilti želės cukrumi, paruoštu pagal nurodymus ant pakuotės.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Iš 150 g kambario temperatūros sviesto, kiaušinio, trynio, cukraus ir miltų išminkykite tešlą, susukite į foliją ir laikykite šaldytuve valandą. Atšalusią tešlą iškočiokite, įtiekite į riebalais išteptą atsegamą kepimo formą ir apspauskite kraštus. Įdėkite trečdalį biskvito (jį supjaustykite į tris dalis). Kriaušes nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir išdėliokite ant biskvito.
2. Varškės sūrį sumalkite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, pudingo miltelius išmaišykite su grietinėle ir sumaišykite su maltu sūriu. Varškės masę supilkite ant kriaušių ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 45–50 minučių. Iškeptą pyragą gerai atšaldykite.
3. Vyną užvirinkite su cukrumi ir prieskoniais. Želatiną išbrinkinkite nedideliame kiekyje vandens, supilkite į karštą vyną ir išmaišykite. Viską nukoškite pro sietelį ir supilkite ant atvėsusio pyrago. Laikykite valandą šaldytuve, kol sustings.
4. Pyrago kraštus aptepkite pašildytu abrikosų džemu, apspauskite skrudintomis migdolų plokštelėmis.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Elektriniu plaktuvu išsukite sviestą ir cukrų. Maišykite, kol masė taps puri, po vieną įmuškite kiaušinius. Suberkite vanilinį cukrų ir tarkuotas citrinos žieveles, sukrėskite grietinę. Dalimis įmaišykite miltus. Tešla turi būti tiršta.
3. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu pateptą skardą, tolygiai paskirstykite.
4. Ant tešlos berkite su dviem šaukštais miltų sumaišytas spanguoles. Pašaukite į 190 °C temperatūros orkaitę, kepkite 30 min.
5. Uždenkite folija, kad uogos nesuskrustų, ir kepkite dar 30 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas iškepė. Palikite atvėsti. Prieš tiekdama pabarstykite miltiniu cukrumi.
1. Miltus išsijokite ant stalo ir išmaišykite su tarkuotomis citrinų žievelėmis, maltu muskatu, druska. Į vidurį suberkite cukrų. Padarykite duobutę ir į ją įmuškite kiaušinį.
2. Sviestą arba margariną supjaustykite mažais gabalėliais ir išdėliokite aplink kiaušinį. Viską kapokite dideliu plačiu peiliu, kol susidarys vienodi trupiniai. Juos greitai išminkykite, kad nuo rankų neįšiltų riebalai (antraip pyragas nebus trapus). Iš tešlos padarykite rutulį, jį įsukite į plėvelę ir mažiausiai valandai dėkite į šaldytuvą. Iš atšalusios tešlos iškočiokite 26–30 cm skersmens lakštą. Ant jo paskleiskite kapotus migdolus.
3. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Cukrų, miltus, citrinų žieveles ir muskatą išmaišykite. Pusę mišinio užbarstykite ant kriaušių, išmaišykite ir paskirstykite ant tešlos. Ant viršaus supilkite likusią cukraus masę. Viršų apdėliokite sviesto gabalėliais.
4. Tešlos kraštus užlankstykite. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, kol įdaras išputos, kriaušės suminkštės ir tešla gražiai parus. Palikite aušti orkaitėje maždaug 30 minučių. Patiekite su ledais.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Minkštą sviestą ir cukrų inde sukite mediniu šaukštu tol, kol masė taps puri ir pašviesės.
2. Sudėkite išplaktus kiaušinius, įsijokite miltus su kepimo milteliais, suberkite vanilės sėklas ir gerai išmaišykite.
3. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą skardą ir išlyginkite. Ant viršaus gražiai sudėkite plonas nuluptų obuolių skilteles ir truputį įspauskite į tešlą.
4. Obuolius apibarstykite cukrumi „Demerara“ ir cinamonu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie valandą (įbestas ir ištrauktas pagaliukas turi likti švarus). Pyragą išimkite iš skardos ir patiekite atvėsusį su plakta grietinėle.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Stalą pabarstykite milteliniu cukrumi ir iškočiokite atšildytą tešlą. Iš jos lėkštute išpjaukite keturis skritulius. Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais, sumaišykite su uogomis ir cukrumi.
2. Obuolių ir uogų masę sudėkite ant tešlos skritulių.
3. Skritulius perlenkite, užspauskite kraštus. Kiekvieno pyragaičio viršų tris kartus įpjaukite, kad kepant išeitų viduje susidarę garai, ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Patiekite su plakta grietinėle.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite. Sykiu su dviem šaukštais cukraus ir gabalėliu sviesto sudėkite į įkaitintą keptuvę, užpilkite trupučiu vandens ir troškinkite apie 7 minutes. Suberkite uogas ir kaitinkite dar 5 minutes.
2. Obuolių ir uogų masę sudėkite į tris karščiui atsparius indelius ir palikite atvėsti.
3. Indelių kraštus patepkite plaktu kiaušiniu.
4. Iš tešlos išpjaukite tris skritulius ir uždenkite indelius.
5. Tešlą aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite likusiu cukrumi, viduryje padarykite po įpjovą garams iš vidaus išeiti. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį, kol gražiai pagels. Patiekite su plakta grietinėle.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, įmaišykite kiaušinį, medų. Supilkite su kepimo milteliais išsijotus miltus, įberkite druskos, imbiero, cinamono, gvazdikėlių ir išminkykite. Tešlą suvyniokite į foliją ir dėkite valandai į šaldytuvą.
2. Atšaldytą tešlą (truputį jos palikite papuošti) iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo, išklokite kepimo skardos dugną ir kraštus, juos lygiai nupjaukite. Įdarui skirtą kambario temperatūros sviestą gerai išsukite. Įmaišykite trintus migdolus, po vieną – kiaušinius, galiausiai – miltus. Mase aptepkite tešlą skardoje.
3. Cukrų ir krakmolą sumaišykite. Sudėkite uogas, atsargiai išmaišykite ir paskirstykite ant migdolų masės. Ant viršaus uždėkite iškočiotų tešlos juostelių. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių. Papuoškite avietėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Ketvirtadalį obuolio stambiai sutarkuokite, likusį – supjaustykite mažais gabalėliais.
2. Obuolius sumaišykite su uogomis ir užberkite dviem šaukštais rudojo cukraus.
3. Pusę obuolių ir uogų masės paskirstykite sviestu išteptame pudingo inde.
4. Į miltus įmaišykite kepimo miltelius. Abiejų rūšių cukrų ir tirpintą sviestą gerai išplakite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
5. Į sviesto masę įmaišykite pusę kiekio miltų ir pusę – pieno. Tada – likusius miltus ir pieną. Pabaigoje įmaišykite apelsino žieveles ir tarkuotus obuolius.
6. Du trečdalius tešlos uždėkite ant supjaustytų obuolių ir uogų masės inde, išlyginkite.
7. Ant viršaus sudėkite tarkuotų obuolių ir uogų masę, ant jos – likusią tešlą.
8. Indą su pudingu įstatykite į skardą, iki pusės pripildytą vandens. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje valandą 15 minučių.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Grietinę išplakti maišikliu iki purumo, toliau plakant supilti sutirštintą pieną, sudėti obuolių tyrę, įmušti kiaušinį, suberti vanilinį cukrų ir plakti, kol masė pasidarys vienalytė.
2. Apvalią kepimo formą patepti sviestu, įdėti biskvitą, ant jo supilti paruoštą masę ir 190ºC karštumo orkaitėje kepti apie 30 min.
3. 0buolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Jas išdėlioti ant pyrago ir aplieti karštu glajumi.
4. Glajui obuolių sultis sumaišyti su krakmolu ir cinamonais, užvirinti ir ant mažos ugnies maišant virti, kol sutirštės.
5. Iki patiekiant pyragą keliolika minučių palaikyti išjungtoje, bet dar karštoje orkaitėje.
1. Sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušinio tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą. Tešlą pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.
3. Atšalusią tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Išimkite ir šiek tiek atvėsinkite.
4. Nektarinus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
5. Ant iškeptos tešlos supilkite pudingo masę, į ją įspausykite nektarinų puseles. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Kai kepinys paruduos, uždenkite folija.
6. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir kiaušinio trynio išminkykite vientisą tešlą, padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą.
2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus (galima dar pasmulkinti). Apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.
3. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite skaldytus migdolus, kol pagels.
4. Iš pusės kiekio tešlos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais pateptą apskritą formą. Paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite slyvų masę.
5. Likusią tešlą stambiai sutarkuokite ir trupiniais apdenkite slyvų masę. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusį pyragą pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš miltų, sviesto, kiaušinio ir vanilinio cukraus išminkykite tešlą. Iš jos suformuokite rutulį, apvyniokite plėvele ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Migdolų drožles paskrudinkite keptuvėje. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, krakmolu, migdolais ir cinamonu.
3. Masę sukrėskite į riebalais pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą karščiui atsparų stiklinį ar keraminį indą.
4. Iš tešlos iškočiokite apskritą lakštą ir juo uždenkite indą su obuolių mase. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Dar karštą pyragą galite aptepti marmeladu. Valgykite šaukštu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Paruoškite du 16 cm skersmens arba vieną 24 cm dydžio kepimo indą. Tolygiai ištepkite sviestu jo dugną ir sieneles.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite cukrų ir kiaušinius iki purios masės. Plakite apie 3 minutes. Supilkite grietinėlę, pieną, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Šį mišinį supilkite į kiaušinių ir kitų produktų plakinį. Gerai išplakite – masė turi būti visiškai lygi ir vientisa.
- Ant paruošto kepimo indo dugno suberkite uogas. Jos turi pasiskirstyti vienu nestoru sluoksniu.
Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis - Tuomet supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ant uogų, paskleiskite ją tolygiai.
Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis - Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol masė sutvirtės ir paviršius gražiai apskrus. Išimkite indą iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite nedelsiant, dar šiltą.
Plačiau skaitykite: „Pasaulio skoniai: šilauogių klafutis“
- Miltus išsijokite ant stalo, sumaišykite su druska. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite į miltus ir viską kapokite dideliu peiliu, kol susidarys vienodo dydžio trupiniai.
- Kiaušinius išplakite, supilkite į sviesto ir miltų trupinius, užminkykite tešlą. Ją susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
- Iškočiokite apskritą lakštą, klokite į skardą, kraštus užlenkite. Slyvas perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, užberkite cukraus, supilkite apelsinų sultis ir palikite 2 val.
- Į jas įmaišykite cinamoną, gvazdikėlius. Slyvų masę krėskite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės.
- Į pravėsusias slyvas įmaišykite kukurūzų miltus, masę sukrėskite ant pyrago papločio, kraštus užlenkite.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol tešla parus.
- Pyragą skanu tiekti su ledais.
Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
PARUOŠKITE SCONES
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinį, pieną, riebią grietinėlę ir tarkuotą citrinų žievelę. Supilkite į miltų mišinį. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Minkydama kuo mažiau, suformuokite iš tešlos apie 1,5 cm storio tešlos apskritimą. Apvalia aštria formele išspauskite apie 7–8 cm skersmens apskritimus. Iš šio tešlos kiekio turėtumėte išspausti 6 tokio dydžio bei aukščio apskritimus. Perkelkite juos ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
- Aptepkite scones paviršių grietinėle ir apibarstykite cukrumi.
Astos Černės nuotr. / Gaminant persikų pyragėlius shortcake - Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol paviršius taps gražios aukso spalvos. Iškepusius scones perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE PERSIKUS
- Persikus nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite jas citrinų sultimis ir apibarstykite ruduoju cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Išmaišykite.
- Palaikykite kambario temperatūroje apie 2 val., kartais pamaišydama.
PARUOŠKITE KREMĄ
- Į dubenį supilkite riebią plakamąją grietinėlę, rudąjį cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki standžių putų.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kol būsite pasiruošusi sluoksniuoti shortcakes.
PATIEKITE SHORTCAKES
- Atvėsusius scones perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Vidines perpjautas puses sulaistykite išsiskyrusiomis persikų sultimis.
- Ant lėkštės dėkite apatines scones riekeles. Ant jų gražiai sudėliokite persikų skilteles.
- Ant viršaus dėkite po šaukštą išplakto grietinėlės kremo. Ant viršaus uždėkite antrąją scones pusę.
Astos Černės nuotr. / Gaminant persikų pyragėlius shortcake - Patiekite iš karto arba, jei tieksite vėliau, laikykite šaldytuve. Skanaus!
- Spanguoles nuplaukite, suberkite į sietelį, palikite nuvarvėti ir nudžiūti.
- Ryžių manus užpilkite pienu, palikite išbrinkti. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius gerai išsukite su milteliniu cukrumi.
- Varškę sudėkite į gilų dubenį, ištrinkite šakute. Sudėkite saldintus kiaušinių trynius, maišykite, kol masė taps gelsva. Sukrėskite ryžių manus, gerai išsukite. Įmaišykite kėlimo miltelius, vanilinį cukrų.
- Kiaušinių baltymus išplakite ir atsargiai įmaišykite į varškės ir manų masę.
- Sukrėskite į sviestu išteptą kepimo indą. Viršų apibarstykite spanguolėmis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.
- Tiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Avietes nuplaukite, nuvarvinkite, palikite nudžiūti. Dubenyje sumaišykite krakmolą, kakavą ir cukrų. Pieną supilkite į prikaistuvį.
- Statykite ant ugnies, luktelėkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, suberkite smulkintą juodąjį šokoladą. Maišydami kaitinkite, kol išsilydys.
- Nenustodami maišyti suberkite krakmolo, kakavos ir cukraus mišinį. Virkite, kol masė sutirštės (nepamirškite maišyti). Suberkite vanilinį cukrų, sudėkite smulkintą sviestą.
- Maišydami kaitinkite, kol pastarasis produktas išsilydys. Ant porcijos dydžio indelių dugno paberkite aviečių, ant uogų sukrėskite pravėsusį pudingą.
- Pridenkite indelius maistine plėvele, valandą palaikykite šaldytuve. Tiekdami puoškite likusiomis avietėmis.
- Paprastus sausainius (recepto autorė naudojo Seimo) sutrinkite blenderiu.
- Ant silpnos ugnies išlydykite sviestą (130 g). Viską sumaišykite ir suberkite į kepimo indą.
- Kraštus suformuokite aukštesnius, dugną priplokite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pagrindą kepkite apie 10min.
- Kol kepa, pasigaminkite torto vidurį. Cukrų sumaišykite su smulkintais migdolais (beje, recepto autorė naudojo caster cukrų, jei tokio neturite, reikėtų rinktis kuo smulkesnį).
- Išlydykite sviestą (65 g), gretai sumaišykite su biria mase.
- Įmuškite vieną kiaušinį tiesiai į tešlą. Kito baltymą išplakite iki standžių putų (likusio trynio šiam receptui nebeprireiks), tada atsargiai šaukštu viską sumaišykite ir užpilkite ant paruošto pagrindo.
- Nulupkite obuolius, padalinkite į dvi dalis, supjaustykite lygiomis riekelėmis. Kiekvieną aptepkite citrinos sultimis ir atsargiai dėkite ant pyrago.
- Kepkite 40 min. 160 laipsnių temperatūroje.
- Kai pyragas iškeps, galima apibrastyti milteliniu cukrumi.
Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI
- Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu šalto virinto vandens, palikite išbrinkti.
- Keturias nuluptas kriaušes supjaustykite kubeliais, likusias neluptas – plonais griežinėliais.
- Konditerio patarimas. Smulkinti vaisiai nepatamsės, jeigu apšlakstysite juos šviežiomis citrinų arba svarainių sultimis.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sudėkite į plakimo indą, suberkite cukrų, plakite iki purumo.
- Konditerio patarimas. Šaldytuve atvėsintų kiaušinių trynius su cukrumi greičiau išsuksite. Į baltymus prieš plakant gerai įberti žiupsnelį druskos – bus standesni.
- Sukrėskite su kepimo milteliais sumaišytą rūgpienį, gerai išsukite. Po šaukštą įmaišykite miltus, paskui smulkintas kriaušes, galiausiai supilkite išplaktus kiaušinių baltymus.
- Konditerio patarimas. Prieš dėdami į tešlą smulkintas kriaušes, nuvarvinkite citrinų sulčių perteklių, antraip pyragas neiškils.
- Gautą masę tolygiai paskirstykite kepimo popieriumi išklotoje apvalioje formoje. Prismaigstykite plonų kriaušių griežinėlių.
- Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 val. 15 min.
- Konditerio patarimas. Į tarpelius tarp kriaušių griežinėlių galite įberti migdolų drožlių ar kokių nors rūgštesnių džiovintų uogų, pavyzdžiui, spanguolių.
- Kiaušinių likerį sumaišykite su grietinėle. Maišydami plona srovele supilkite karšto vandens vonelėje ištirpintą atvėsusią želatiną.
- Stingstančiu kremu apliekite atvėsusį pyragą, pusvalandį palaikykite šaldytuve.
- Konditerio patarimas. Kremą galite ruošti su mėgstamų uogų, airiško kremo ar grietinėlės likeriu.
- Paruoškite tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukdama po vieną sudėkite trynius, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
- Išklokite tešla apvalią kepimo formą. Pasilikite šiek tiek tešlos pyrago papuošimui.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę ir supjaustykite smulkiomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, sviestą su obuoliais ir dailiai juos išdėliokite pyrago centre. Papuoškite pyragą tešlos juostelėmis. Jas patepkite išplaktu kiaušinio baltymu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
- Karamelei į puodą supilkite šviesųjį sirupą ir vandenį, suberkite cukrų „Fariną“ ir vanilinį cukrų.
- Maišydami kaitinkite ant nesmarkios ugnies. Kai cukrus ištirps, supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kriaušes supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais ir sluoksniais sudėkite į skardą ant supiltos karamelės.
- Tešlai elektriniu plaktuvu vidutiniu greičiu dubenyje plakite kiaušinius ir auksaspalvį sirupą apie 2 min.
- Supilkite prie jų ištirpintą (bet nekarštą) sviestą. Suberkite abejus miltus, kardamoną. Plakite tešlą apie1 min., iki taps vientisa.
- Supilkite ją ant kriaušių skardoje. Kepkite 170-180 °C orkaitėje 30-40 min. Iškeptą pyragą palikite atvėsti.
- Tada atsargiai išverskite į lėkštę. Skanu pagardinti „Dansukker“ cukrumi su cinamonu.
Receptas DANSUKKER
- Anakardžius patariama mirkyti 3-4 valandas.
- Paruoškite įdarą, kad ispaninio šalavijo sėklos išbrinktų. Sutrinkite avietes šakute, suberkite sėklas ir supilkite klevų sirupą – saldumą reguliuokite pagal savo skonį.
- Sudėkite į maisto trintuvą datules ir riešutus, skirtus pyrago pagrindui. Juos sumalkite iki vientisos masės, įberkite žiupsnelį druskos. Gauta mase išklokite norimo dydžio indą – patariama naudoti kepimo popierių, kad masė nepriliptų.
- Įdarui skirtus produktus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos, kreminės masės. Ją supilkite ant paruošto pyrago pagrindo iš datulių ir riešutų.
- Papuoškite aviečių mase ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
Svarbiausi įrankiai:
- apvali kepimo forma,
- kepimo popierius,
- daržovių skustukas.
1. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Tai padės susidariusiai karamelei nebėgti per formos kraštus, jei ji yra atsegamais kraštais. Jei jūsų forma visiškai uždara, galite tiesiog ją ištepti sviestu.
2. Obuolius nulupkite ir daržovių skustuku supjaustykite labai plonomis (beveik, kaip popierius) riekelėmis. Jas sudėkite ant kepimo formos apačios.
3. Padažui nedideliame puode išlydykite sviestą, suberkite visus produktus ir pavirkite apie 3–4 min., kol cukrus ištirps ir masė šiek tiek sutirštės. Gautą karamelę iškart paskleiskite kepimo formose ant obuolių sluoksnio. Ji išties greitai sustings, bet taip ir turi būti.
4. Pyrago pagrindui išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purumo. Įplakite kiaušinius ir jogurtą. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Sausų produktų mišinį iš lėto įplakite į skystą plakinį, kol masė taps vientisa. Paruoštą tešlą paskleiskite ant obuolių ir karamelės.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., arba kol pyrago viršus gražiai apskrus, o patikrinus mediniu smeigtuku jis bus sausas. Palikite atvėsti 10 min kepimo formose ir tuomet pyragą išverskite į lėkštę. Patiekite iš karto su ledais. Prieš tai viršų galite dar šiek tiek apibarstyti druska, papildomam sūrumo cinkeliui.
Skaniausias šiltas, bet puikus ir kitą dieną.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS