„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Sėlenos – tikra žarnyno šluota. Kaip jas vartoti?

Pasak sveikos mitybos specialistų įvairių grūdų sėlenos – natūralus vitaminų ir mineralų šaltinis. Jų ypač reikėtų vartoti, kai lauke šalta, plinta įvairūs virusai. Juk visi norime stiprinti imunitetą ir pasirūpinti gera savijauta.
Sėlenos
Sėlenos / „Fotolia“ nuotr.

Žarnyno šluota

Sėlenos – grūdų (miežių, rugių, grikių, kukurūzų, ryžių ir kviečių) perdirbimo produktas, išorinė grūdų sluoksnio dalis (malant atskirtos grūdų luobelės). Pagal susmulkinimo dydį sėlenos būna stambios ir smulkios.

Sėlenos turi omega-3 riebalų rūgščių, jose daug krakmolo, baltymų, vitaminų A, B ir E ir mineralinių medžiagų.

Sėlenų ląsteliena mažina cholesterolio kiekį kraujyje, dėl to gerėja ir širdies veikla. Kadangi greitai pasisavinimos, mažina insulino perteklių kraujyje.

Tyrimo, kurį atliko Pudučerio universiteto (Indija) mokslininkai, išvadose rašoma, kad kviečių sėlenos yra veiksminga priemonė kovojant su diabetu ir gali būti naudojamos kaip papildoma priemonė. Be to, vartojant sėlenas stiprėja imunitetas. Jei šį produktą buvote pamiršę, suskubkite išbandyti, kol pavasaris dar nesibeldžia į duris. 

Pasak mitybos specialistų, sėlenų dienos norma neturėtų viršyti 40 g.

Daugelis dietologų sėlenas laiko svarbiu produktu, nes jos slopina alkio jausmą ir padeda veiksmingai lieknėti. Tokį maistą ilgiau kramtome, todėl greičiau pasisotiname ir mažiau suvalgome. Ne veltui sėlenos vadinamos žarnyno šluota, nes padeda užkietėjus viduriams. Tačiau gydytojai draudžia jų vartoti viduriuojant, sergant gastritu, turint opą skrandyje arba žarnyne – sėlenos sukels nemalonius simptomus ir pablogins savijautą.

Verta įsidėmėti, kad sėlenų perteklius gali būti žalingas: maistas per greitai pašalinimas iš organizmo, liekame be naudingų maisto medžiagų. Negana to, sėlenos trukdo pasisavinti kalcį.

Kaip vartoti

Labai paprasta! Tereikia sėlenas užpilti vandeniu, arbata, sultimis, kisieliumi, kompotu – bet kokiu skysčiu ir 15–20 minučių pabrinkyti. Jų drąsiai berkite į jau išvirusią košę, jogurtą, varškę ar kefyrą, įmaišykite į blynų, duonos, bandelių ar pyragų tešlą.

Dr. R. Stanton „Sveikos mitybos vadove“ rašo, kad vos pasirodžius pirmiesiems pranešimams apie sėlenų teikiamą naudą žmogaus organizmui, žmonės į kasdien vartojamus produktus pradėjo jų dėti neribotais kiekiais. O tai daryti pavojinga, nes gali pūsti pilvą ar net sukelti dirgliosios žarnos sindromą.

Taigi turėkite saiką. Pasak mitybos specialistų, sėlenų dienos norma neturėtų viršyti 40 g. O gydytojai įspėja, kad ilgą laiką vartojant sėlenas ir per dieną neišgeriant 2 litrų vandens, gali ištikti organizmo dehidratacija. 

Plačiau apie kviečių gemalų ir sėlenų naudą skaitykite 6-ajame „Ji“ žurnalo numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (6 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (6 nr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs