Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sezonas prasidėjo: Karoliniškių miškelyje moteris jau rado pirmųjų grybų

„Paberžiukai (lepšiai) patys pirmieji, tikrieji grybai, dygsta kartu su voveraitėmis, bet šiuo metu miškuose labai trūksta drėgmės, todėl jos kiek vėluoja“, – pasakoja nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens valgomus grybus renkanti vilnietė Jurgita Janušienė.
J.Janušienė jau džiaugiasi pirmųjų grybų radybomis
Paberžiukai / 15min koliažas

Vos tik ji įkėlė Karoliniškėse rastų paberžiukų fotografijas socialiniuose tinkluose su prieraišu „aš tai jau grybauju, kaip visad“, pasipylė smagios internautų reakcijos: vieni sveikino, kiti nuo šio pomėgio koduotis liepė, suprask, ji visur tik tuos grybus matanti.

Bet iš vyraujančios nuotaikos tapo akivaizdu, kad grybai visų išlaukti: juk praeitą sezoną pasidžiaugti dorai taip ir nepavyko.

Pavedžioti šunų prie močiutės namų išėjusi J.Janušienė grybų aptiko ten pat, kaip ir praėjusį sezoną. Ant veja apaugusio kalnelio, atokiau nuo pagrindinės gatvės.

Asmeninio arch.nuotr./Karoliniškėse jau dygsta pirmieji grybai
Asmeninio arch.nuotr./Karoliniškėse jau dygsta pirmieji grybai

Įprastai juos moteris pasakojo renkanti miške, bet po praėjusiųjų metų sėkmės, kai vienoje vietoje aptiko virš septyniasdešimt paberžiukų, vis keliauja patikrinti pirmųjų grybų pamėgtos augimvietės.

Tiesa, dalintis radybų laime jai dažnai tenka ir su čia pat gyvenančiais: „Praėjusiais metais aptikau ant savo grybų kalnelio vietinį vyrą keturiom ropojantį ir į maikę grybus kraunantį.

Nepasididžiavau, priėjusi pasiteiravau, ką ponas ant mano kalnelio veikia. O jis visai nesutrikęs atsakė, kad renka grybus, ir ėmė rodyti savo laimikį. Tai net ir po jo vizito grybų dar liko“, vietinėmis mikrorajono aktualijomis dalijosi vilnietė, kuriai net ir po to pavyko dar devynis grybus surasti.

Jurgitą labiausiai papiktino, kad įsibrovėlis samanas kilnojo ir dar visai mažyčius grybus kaip kokius spuogus iš samanų išspaudinėjo.

Asmeninio arch. nuotr. /Pirmieji grybai jau pasirodė
Asmeninio arch. nuotr. /Pirmieji grybai jau pasirodė

„Vieta dosni, žinoma, nėra labai gerai, kad ji mieste, nes grybas panašiai kaip kempinė, visa, kas purvina ir kenksminga, į save sugeria. Mieste geriau jų nerinkti, bet, kai užeini keliasdešimt, kaip atsispirti?“ praėjusiųjų metų sėkmę prisiminė pašnekovė.

Paklausta, koks gi likimas ištiks rastą grybų pulką, J.Janušienė atviravo, kad juos galima džiovinti, nors jie ir kepti, ir virti tinkami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas