1. Iš pradžių padarykite pyrago pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukraus pudrą. Supjaustykite mažais gabalėliais sviestą ir maišykite su miltais, kol susiformuos masė su gumulėliais.
2. Gerai išplakite kiaušinio trynį su vandeniu. Lėtai pildami į tešlą maišykite, kol mišinys taps vientisas. Suminkykite tešlą į rutulį ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
3. Po pusvalandžio iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršiaus – kad pagrindas 2-3 centimetrais būtų platesnis nei kepimo forma.
4. Sudėkite tešlą į formą – taip, kad neliktų skylių. Kraštus sulyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Pakepkite pyrago pagrindą prislėgę lėkšte, kad neiškiltų. Išimkite atvėsti.
5. Toliau darykite įdarą. Gerai iki vientisos masės sumaišykite varškę, cukraus pudrą, kiaušinį ir vanilę. Supilkite į pyrago pagrindą ir išlyginkite mentele.
6. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sumaišykite dubenyje cukrų, cinamoną ir muskatą. Sumaišykite su obuoliais, kad šie tolygiai pasidengtų mišinių. Išdėliokite obuolius ant pyrago. Pabarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite apie pusantros valandos 175 laipsnių temperatūroje (arba kol tešla pagels, o obuoliai suminkštės).
Skaniausiai valgyti atvėsintą.
1. Tartos kepimo formą šiek tiek apibarstę miltais išklokite bemiele sluoksniuota tešla. Tešlą skardoje subadykite šakute ir trumpam padėkite į šalį.
2. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, sudėkite sviestą bei obuolius. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių tol, kol obuoliai suminkštės.
3. Išvirusią obuolių masę nukoškite ir suverskite atgal į keptuvę. Įmeskite citrinos žieveles ir kepkite tol, kol sutirštės.
4. Įkaitinus orkaitę iki 190 °C pašaukite tartos kepimo skardą. Prieš tai tešlą būtinai užklokite kepimo popieriumi ir ant jo priberkite džiovintų žirnių ar pupelių ir kepkite apie 12 minučių. Ištraukus kepimo popierių su žirniais/pupelėmis tešlą pakepkite dar 5 minutes (žirniai ar pupelės padeda išvengti tešlos kilimo, o papildomo specifinio skonio jie nesuteikia).
5. Iškeptą tešlą padenkite obuolių mase ir papuoškite plonai supjaustytais obuoliais. Skardą vėl pašaukite ir kepkite apie 30 minučių arba tol, kol obuoliai gražiai paruduos.
6. Praskieskite abrikosų džemą šaukštu šilto vandens ir šiuo mišiniu aptepkite ką tik iškepusį pyragą.
Įdomiausia, kad šiam pyragui vietoj tradicinio mums sviesto, naudojamas tyras alyvuogių aliejus. Toskanoje tai savaime suprantama, nes alyvmedžių giraitės ten ošia beveik prie kiekvienos sodybos. Nuo alyvuogių aliejaus pyragas tampa drėgnas, maistingas ir labai gardus.
Obuolius tokiam pyragui reikia nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis, apibarstyti ruduoju cukrumi, cinamonu, o tada berti, kaip įdarą, tarp dviejų skystos tešlos sluoksnių. Atrodo viskas labai paprasta ir lengva, bet vis tiek kiek kitaip, nei pas mus.
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Į paruoštus obuolius suberkite 2 šaukštus cukraus ir cinamoną, gerai išmaišykite.
2. Paruoškite pyragui tešlą. Į plakimo indą įmuškite kiaušinius, suberkite stiklinę rudojo cukraus, vanilinį cukrų, supilkite alyvuogių aliejų ir gerai išplakite.
3. Nuo apelsino smulkiai nutarkuokite oranžinę žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į tešlos plakinį ir dar kartą gerai išsukite.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir suberkite į skystąją tešlos dalį. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
5. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių, jos sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi ir supilkite pusę tešlos, ant jos suberkite pjaustytus obuolius, o ant viršaus užpilkite likusią tešlą.
6. Pyragą pašaukite kepti į 180 laipsnių karščio orkaitę 45 minutėms.
7. Iškepusį pyragą palikite praaušti ir apibarstykite cinamonu.
Pagrindas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. 20 cm atsegamą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sausainius sumalkite iki trupinių, suberkite druską.
3. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į trupinius. Gerai išmaišykite – masė turi priminti šlapią smėlį.
4. Trupinius tolygiai paskirstykite kepimo formoje, paspauskite ir kepkite 10–15 minučių. Pagrindas turi vos parusti. Atvėsinkite ant grotelių.
Įdaras:
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
2. Nedideliame prikaistuvyje ant silpnos ugnies kaitinkite obuolius, cukrų, citrinos sultis ir prieskonius, kol išsiskirs sultys, o obuoliai suminkštės (man tai truko apie 10–15 minučių).
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus ir vandenį. Įmaišykite šį mišinį į obuolius ir pakaitinkite dar 5–10 minučių, kol sultys sutirštės.
4. Leiskite įdarui visiškai atvėsti.
Kremas:
1. Želatiną sumaišykite su 60 ml grietinėlės ir leiskite išbrinkti.
2. Kitame dubenyje plakite likusią grietinėlę iki minkštų putų (kiek tvirtesnių nei gaminant musus).
3. Kitame dubenyje išplakite sūdytą karamelę, grietinėlės sūrį, maskarponę ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
4. Atsargiai įmaišykite grietinėlę
5. Želatiną ištirpinkite. Į ją įdėkite keletą šaukštų grietinėlės masės, kad suvienodintumėte temperatūrą. Įmaišykite į likusį kremą.
Surinkimas:
1. Ant atvėsusio pagrindo supilkite kiek daugiau nei pusę kremo.
2. Kreme padarykite įdubimą, sudėkite obuolių įdarą ir išlyginkite.
3. Supilkite likusį kremą. Išlyginkite. Dekoruokite sūdyta karamele ir trupintais sausainiais.
4. Tortą palikite šaldytuve bent keletui valandų arba pernakt.
Pastaba: Sūdytą karamelę gaminu pagal šį receptą, tik vaisių tyres keičiu riebia grietinėle ir kaitinu iki 104°C. Taip pat galite naudoti pašildytą ir kiek pienu praskiestą karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
2. Pirštais trinkite sviestą su abiejų rūšių miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir riešutais, kol masė taps panaši į trupinius.
3. 20 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite 2/3 trupinių, šiek tiek paslėkite. Kepkite 10 minučių.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą. Vidutiniame dubenyje maskarponę sumaišykite su varške, kiaušiniais, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Man tai patogiausia daryti maisto smulkintuvu – taip įdaras tampa itin kreminės konsistencijos.
5. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
6. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės masę, ant viršaus suberkite obuolius. Apibarstykite likusiais trupiniais, kiek paspauskite ir kepkite 30–40 minučių, kol viršus paskrus.
7. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Tiekite šaltą arba kambario temperatūros – vieną, su ledais ar plakta grietinėle.
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sumaišykite su pienu, pamažu įmaišykite į miltų mišinį.
3. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki stangrių putų, atsargiai įmaišykite į tešlą.
4. Obuolius nulupkite. Jei turite įrankį obuolių šerdelėms pašalinti bus gera proga jį panaudoti, o jei ne, tada bulvių skustuvu pašalinkite obuolio šerdelę taip, kad vietoje jos liktų skylė, tada supjaustykite obuolius pusės centimetro storio griežinėliais.
5. Aliejų įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Obuolio griežinėlius gerai nusausinkite virtuviniu popieriumi, merkite į tešlą.
6. Kepkite tešloje apvoliotus obuolius įkaitusiame aliejuje apie 1 minutę iš kiekvienos pusės, išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant virtuvinio popieriaus nuvarvėti. Jei tešla ruduoja per greitai, aliejus yra per karštas, sumažinkite kaitrą.
7. Dar šiltas spurgas apvoliokite cukrumi. Taip paruoškite visus obuolių žiedus.
8. Apiberkite dar trupučiu cukraus pudros ir mėgaukitės šiomis spurgutėmis dar šiltomis!
Pastaba: tešla kepdama išsipūs, tad nesistenkite per daug padengti tešla obuolio. Jei bus per daug tešlos, spurga keps ilgiau, paviršius labai paruduos, o viduje gali likti neiškepusios tešlos.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.
2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.
3. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.
4. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.
5. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
2. Kekso formą (26x11cm) ištepkite sviestu, pabarstykite miltais.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
4. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi (plaktuvu arba virtuvine šluotele) iki purios masės. Toliau maišant po vieną sudėkite kiaušinius, tada vanilę.
4. Maišant mediniu šaukštu po truputį berkite miltus ir gerai išmaišykite. Tešla bus tiršta – nieko tokio, taip ir turi būti.
5. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais, suberkite į tešlą, taip pat suberkite smulkintą šokoladą, išmaišykite.
6. Sukrėskite tešlą į paruoštą kekso formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min., kol įsmeigus ir ištraukus peilio galiuką arba medinį smeigtuką jis bus švarus.
7. Leiskite truputį atvėsti, išverskite pyragą iš formos, o prieš pjaunant leiskite jam labai gerai atvėsti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
Namie pasigaminti moliūgų tyrę visai nesudėtinga. Tai patogus moliūgų apdorojimo būdas, leidžiantis prapjautą didelį moliūgą išlaikyti ilgiau ir net užšaldyti. Ruošdami tyrę, moliūgą perpjaukite pusiau ir kiškite kepti į orkaitę. Iškepusio moliūgo minkštimą išskaptuokite ir sutrinkite. Kad moliūgų tyrė būtų kuo tirštesnė, ją per naktį nuvarvinkite tankiame kiaurasamtyje. Sausesnė moliūgų tyrė labiau tinka kepiniams.
Paruoštą tyrę galite iki savaitės laikyti šaldytuve arba užšaldyti vėlesniam naudojimui.
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, tada iš lėto supilkite alyvuogių aliejų, po jo berkite prieskonius, sukrėskite moliūgų tyrę.
2. Apelsinus gerai nuplaukite su soda. Nuo vieno apelsino smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į kekso tešlą.
3. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, druska. Miltų mišinį supilkite į paruoštą tešlą, gerai išmaišykite.
4. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, į ją supilkite paruoštą tešlą. Antrąjį apelsiną plonai supjaustykite riekelėmis ir gražiai uždėkite ant kekso viršaus, jį apibarstykite cinamonu. Pašaukite keksą kepti į įkaitintą 170 laipsnių orkaitę 50-60 minučių, kol gerai iškeps. Ar keksas jau iškepęs, tikrinkite įbesdami į jį medinį pagaliuką.
5. Iškepusį keksą palikte praaušti ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
1. Visus tešlai skirtus ingredientus sudėkite į didelį dubenį ir labai greitai užminkykite minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Jei varškė sausesnė, ir tešla nesusiklijuoja, įpilkite apie 1 šaukštą kefyro, pieno arba vandens.
2. Suformuokite iš tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti šaldytuve mažiausiai 2 valandas.
3. Per tą laiką paruoškite slyvų įdarą: išimkite slyvų kauliukus ir supjaustykite jas ketvirčiais. Pabarstykite cukrumi ir prieskoniais. Palikite pastovėti. Prieš pat kepant įmaišykite miltų ir krakmolo mišinį.
4. Atšaldytą tešlą padalinkite į 2 dalis. Vieną iškočiokite labai plonai ir išklokite kepimo formos, skirtos kepti tartas, dugną ir kraštus (23cm skersmens). Supilkite slyvų įdarą, o ant viršaus sudėliokite norimą raštą iš likusios tešlos juostelių (galite viršų uždengti kitu iškočiotu tešlos lakštu, tik prapjaukite keletą ertmių, kad garuotų kepdamas įdaras).
5. Padėkite taip paruoštą pyragą į šaldytuvą, kol kais orkaitė (apie 15 min). Prieš pat kepant visą paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepkite pyragą apie 50 minučių, geriausia žemesnėje orkaitės dalyje, kad iškeptų pyrago apačia. Taip pat, jei jūsų kepimo forma su išimamu dugnu, patarčiau apvynioti visą apačią aliuminio folija, kad kepant neprasiskverbtų sultys ir nepradėtų lašėti. Jei kepant matote, kad viršus ima pernelyg tamsėti, uždenkite pyragą aliuminio folijos lakštu, tačiau netrumpinkite kepimo laiko.
7. Pyragą pilnai atvėsinkite prieš pjaunant, kad įdaras bebūtų pernelyg skystas.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
2. Sumaišykite visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus.
3. Sutarkuokite morkas ir kartu su riešutais suberkite jas į tešlą bei viską išmaišykite.
4. Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis visiškai atvės.
5. Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą.
6. Atvėsusį keksą aptepkite grietinėlės kremu.
Pagrindas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Migdolus paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 10 minučių, atvėsinkite. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
3. Migdolus suberkite į maisto smulkintuvą ir stambiai sukapokite, suberkite į dubenį. Maisto smulkintuvu smulkiai sukapokite sausainius ir supilkite juos ant migdolų. Supilkite tirpintą sviestą ir rankomis arba mentele gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą ir paskleiskite trupinius vis paspausdami. Padėkite į šaldytuvą.
Įdaras:
1. 100 g šokolado sukapokite smulkiau, o likusius 500 g sulaužykite. Ištirpinkite 500 g šokolado vandens garų vonelėje retkarčiais pamaišydami. Kai šokoladas ištirps, nukelkite ir leiskite pastovėti 5 minutes, kelis kartus pamaišykite.
2. Atskirai dubenyje šluotele ar mikseriu išplakite grietinėlės sūrį iki purumo. Po vieną įplakite kiaušinius, kaskart išplakdami masę iki vientisumo. Sukrėskite grietinę, sudėkite apelsino žievelę ir pusės vanilės ankšties sėklytes; išmaišykite. Supilkite ištirpintą šokoladą, išmaišykite ir galiausiai suberkite smulkiau kapotą šokoladą (100 g). Darkart išmaišykite.
3. Masę supilkite į kepimo formą ant atvėsinto pagrindo ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusio pyrago centras turi vis dar šiek tiek judėti.
4. Ištraukite pyragą iš orkaitės, visiškai atvėsinkite, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia pernakt. Pyragas turi visiškai atvėsti ir sustingti. Taip paruoštas ir įvyniotas sūrpyragis gali stovėti šaldytuve iki 4 dienų.
Užpilas:
1. Avietes suberkite į dubenėlį ir sutraiškykite mediniu šaukštu. Pertrinkite per sietelį, sėklytes išmeskite.
2. Į nedidelį puodą suberkite spanguoles, cukrų ir apelsino sultis ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Padidinkite kaitrą ir virkite apie 10 minučių, kol spanguolės susprogs ir masė sutirštės. Nukaiskite ir įmaišykite aviečių tyrę. Supilkite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele taip, kad plėvelė liestųsi su užpilo paviršiumi – taip nesusiformuos plutelė. Atvėsintą užpilą laikykite šaldytuve. Jis sustings iki drebučių konsistencijos, bet pamaišius suskystės.
3. Prieš patiekdami sūrpyragį išimkite iš kepimo formos ir popieriaus ir apliekite užpilu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
2. Sudėkite visus išvardintus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir plakite apie 3 minutes, kol masė gerai susimaišys.
3. Supilstykite masę į 12 popieriniais „sijonėliais“ išklotų keksiukų kepimo skardos ertmių, į kiekvieną įpildami maždaug 1/2 stiklinės tešlos. Kepkite apie 28–30 minučių, arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Atvėsinkite keksiukus išdėlioję ant grotelių.
4. Visiškai atvėsintus keksiukus galite papuošti rikotos sūrio kepurėlėmis. Jis gaminamas taip:
5. Rikotą kartu su medumi plakite 1–2 minutes elektriniu maišytuvu, kol masė taps minkšta ir vienalytė. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įmaišykite kelis šaukštus pieno.
6. Sukrėskite kremą į konditerinį maišą ir išspauskite po truputį ant kiekvieno keksiuko. Papuoškite šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) uogomis.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keksiukų formą išklokite specialiais popieriniais krepšeliais.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų bei citrinos, apelsino žieveles. Įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, apelsino sultis ir vanilės ekstraktą ir išmaišykite, kol produktų tyrė bus vientisa.
3. Į gautą masę sudėkite tarkuotas cukinijas, muskato riešutą, druską ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
4. Galiausiai įsijokite miltus ir suberkite smulkintus riešutus. Atsargiai išmaišykite, tačiau tik tol, kol nebeliks sausų miltų – labai svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip jie bus kieti.
5. 2/3 keksiukų formelių tūrio užpildykite tešla ir šaukite į orkaitę kepti. Kepkite 17–25 min. – kol į keksiuko centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Prieš valgant leiskite kiek pravėsti.
1. Miltus sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
2. Kiaušinius su cukrumi labai gerai išplakite elektriniu plakikliu.
3. Tada palengva šaukštu įmaišykite jogurtą ir grietinę, lydytą sviestą, nutarkuotas citrinos žieveles.
4. Miltus sumaišykite su kiaušinių mase.
5. Kad uogos tešloje tolygiai pasiskirstytų, jas apvoliokite krakmole ir suberkite į tešlą.
6. Į specialias keksiukų formeles krėskite po truputį tešlos, ant viršaus dar berkite uogų.
7. Keksiukus kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
8. Tiekite apibarsčiusi milteliniu cukrumi.