Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sezoninis kepinys: moliūginio biskvito vyniotinis su varškės kremu

Moliūgai – viena didžiausių ir ryškiausių rudens sezono daržovių. Nors darže užauginti ar parduotuvėje įsigyti moliūgai Helovino proga naudojami dekoracijoms gaminti, išskaptuoto moliūgo minkštimas ir sėklos gali tapti nuostabių patiekalų ingredientu. Moliūgų panaudojimo galimybės virtuvėje – išties beribės. Jie tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams, tiek kvapniems kepiniams ir desertams.
Moliūgo tyrė biskvitą nuspalvins gelsvai
Moliūgo tyrė biskvitą nuspalvins gelsvai / „Rimi“, Vida Press nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dr. Edita Gavelienė, moliūgai yra puiki mitybos racioną praturtinanti daržovė, kurioje gausu naudingų mineralų ir vitaminų.

Kuo daržovė ryškesnė, tuo joje bus daugiau naudingų maistinių medžiagų.

Renkantis moliūgus specialistė pataria atkreipti dėmesį į jų spalvą. Kuo daržovė ryškesnė, tuo joje bus daugiau naudingų maistinių medžiagų. Be to, svarbu įsitikinti, ar moliūgas yra nepagedęs ir nepapuvęs. Tai nesunku padaryti tiek vizualiai apžiūrėjus daržovę iš išorės, tiek ją prapjovus iš vidaus.

„Moliūgas turėtų būti tvirtas, nesuglebęs, ant jo neturėtų būti pažeidimo ar puvimo požymių. Jei moliūgas yra minkštas iš išorės – tai pirmas ženklas, kad daržovė nėra šviežia ir negali būti vartojama. Prapjovus moliūgą jo konsistencija taip pat turėtų būti tvirta, o spalva ir kvapas – nepakitę, būdingi moliūgui“, – sako E.Gavelienė.

Kaip ir kur laikyti?

Rudenį darže užaugintus ar parduotuvėje įsigytus moliūgus norisi kuo ilgiau išlaikyti šviežius. Todėl geriausia juos laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje, apsaugotoje nuo šalčio ir tiesioginių saulės spindulių. Nors ilgiausiai moliūgus išlaikyti pavyks rūsyje, tačiau šias daržoves galima sandėliuoti ir bute – balkone, tamsesniame kambaryje ar sandėliuke. Tačiau tokiu atveju svarbu, kad šalia moliūgų nebūtų šildymo įrenginių. Be to, moliūgus rekomenduojama apdengti audeklu, kad daržovė nebūtų veikiama šviesos.

Vida Press nuotr./Moliūgas
Vida Press nuotr./Moliūgas

Jei namuose trūksta vietos, nėra rūsio ar balkono, kuriame moliūgas galėtų rasti sau vietą, ar dalį moliūgo jau spėjote panaudoti – likusį jo minkštimą rekomenduojama apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą. Taip moliūgas išsilaikys dar bent savaitę ir jį toliau bus galima naudoti įvairiuose patiekaluose.

Užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių.

Visgi, įprastai viso moliūgo suvartoti iš karto nepavyksta, o šaldytuve jam rasti vietos taip pat nepavyksta, todėl E.Gavelienė rekomenduoja nepanaudoto moliūgo likučius tiesiog užšaldyti. „Nors moliūgai yra sezoninis produktas, tačiau juos galima valgyti ištisus metus – juos nesunku užšaldyti ar kitaip paruošti žiemai. Tai ypač gera išeitis, kai tiesiog nėra vietos, kurioje būtų galima laikyti ir saugiai padėti moliūgą. Visgi, reikėtų prisiminti, kad užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių“, – primena gydytoja dietologė.

Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos tyrė ar troškiniai, tačiau šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepiniuose. Savaitgalio proga išsikepkite kvapnų biskvitą, pagardinkite jį gaiviu varškės kremu ir susukite į vyniotinį.

„Rimi“ nuotr. /Moliūginio biskvito vyniotinis su varškės kremu
„Rimi“ nuotr. /Moliūginio biskvito vyniotinis su varškės kremu

Moliūgų vyniotinis

Ingredientai (8–10 asm.):
gaminimo laikas: 30 min.

  • 3 kiaušiniai;
  • 120 g cukraus;
  • 150 g moliūgų tyrės;
  • 1 arbat. šaukšt. su kaupu meduolių prieskonių;
  • 100 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

varškės kremui:

  • 300 g kreminio sūrio;
  • 1 valg. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 100 g cukraus pudros;
  • 200 g grietinėlės (36 proc. riebumo).

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite visus tešlai skirtus sausus produktus.

2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius iki lengvų putų, tada sumaišykite su moliūgų tyre. Sausus produktus suberkite į kiaušinio plakinį ir lėtai išmaišykite, kol gausite tolygią masę.

3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą paskirstykite tolygiai (plonu apie 0,5 cm storio sluoksniu) ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 15 minučių.

4. Iškeptą biskvitą uždenkite kepimo popieriumi ir, kol dar šiltas, susukite. Palikite atvėsti.

5. Paruoškite įdarą. Kreminį sūrį sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra iki standumo ir sujunkite abi mases.

6. Biskvitą atsargiai išsukite, nuimkite kepimo popierių ir aptepkite pasigamintu kremu. Tada biskvitą susukite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent dviem valandoms.

7. Paruoštą vyniotinį galite apibarstyti cukraus pudra. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir skanaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas