Ingredientai:
- 300 g šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos;
- miltų (pabarstymui);
- 1 kiaušinis;
- žiupsnis druskos.
įdarui:
- 3 nemažos prinokusios šviežios figos;
- 100 g gervuogių;
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt malto kardamono;
- saujelė migdolų plokštelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite įdarą. Figas nulupkite, supjaustykite kubeliais ir dėkite į nedidelį prikaistuvį. Ten pat berkite ir gervuoges, cukrų bei prieskonius. Virkite 10–15 min. ant vidutinės kaitros kartais pamaišydami. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite, kad išvirtas džemas pravėstų.
2. Tešlos lakštams leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 15 min., kad jie nebūtų visiškai kieti.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
4. Apvalią ar nedidelę keturkampę kepimo formą neaukštais kraštais išklokite puse atšildytos sluoksniuotos tešlos, sulipdydami atskirus lakštus ant miltais pabarstyto lygaus paviršiaus. Ant tešlos pagrindo krėskite išvirtą džemą, išlyginkite mentele, kad tolygiai pasiskirstytų.
5. Iš likusios tešlos suformuokite lakštą, kuris dengtų pyrago viršų. Gerai apspaudykite kraštus, kad įdaras pasislėptų, tačiau pyrago viršuje keliose vietose įpjaukite aštriu peiliu, kad turėtų per kur išeiti susikaupę garai. Paplaktu kiaušiniu aptepkite pyrago viršų ir pabarstykite druska.
6. Dėkite į jau įkaitintą orkaitę ir kepkite 20–25 min., kol viršus bus auksiškai rudas. Leiskite atvėsti, o tada pjaustykite ir mėgaukitės!