„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Sezono įkarštyje skanaujame persimonų: 9 užkandžių ir skanėstų receptai

Artėjančios šventės kvepia ne tik citrusais, bet ir ryškiais, itin saldžiais persimonais. Jei šie vaisiai gerai prinokę, jų mielai skanauja ir maži, ir dideli. Išbandykite juos ne tik kaip gardų savarankišką užkandį, bet ir kaip pačių įvairiausių patiekalų ingredientą. Salotos su persimonais ar kepinys, kurį jie pasaldina, nepadarys gėdos ir per šventes.
Persimonų pyragas
Persimonų pyragas / Vida Press nuotr.
Glotnutis
Receptas: Tirštas ir kvapnus persimonų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Migdolų pienas: 1.00 puodelis
Bananai: 0.50 vnt.
Datulės: 4.00 vnt. (be kauliuko; galite dėti daugiau ar mažiau)
Vanilės ekstraktas: 2.00 ml (nebūtina)
Cinamonas: 0.25 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Visus ingredientus sudėkite kartu ir suplakite iki vientisos konsistencijos.

 

Suskleisti
Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
Receptas: Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 100.00 ml
Pienas: 120.00 ml
Avižiniai dribsniai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š. (nesaldintų; ir dar trupučio pabarstymui)
Persimonai: 0.50 vnt.
Kaip gaminti

1. Kokosų pieną ir vandenį pilkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite avižinius dribsnius ir kokoso drožles. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, kartais pamaišydami.

2. Kai užvirs, kaitinkite dar minutę, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti minutę.

3. Kol košė brinksta, persimoną supjaustykite smulkiais kubeliais.

4. Košę sukrėskite į dubenėlį, apiberkite persimono kubeliais, trupučiu kokoso drožlių ir mėgaukitės nedelsdami.

Suskleisti
Persimonai
Receptas: Persimonų ir avokadų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 1.00 vnt. (vidutiniškai sunokęs)
Avokadai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelė)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Garstyčių milteliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 žiupsnelis
Salotos: 2.00 sauja (mėgstamų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite ir supjaustykite avokadą kąsnio dydžio kubeliais. Apšlakstykite arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nulupkite persimonus ir supjaustykite tokio paties dydžio kaip avokadas kubeliais. Plonai nuskuskite keletą citrinos žievelės juostelių.

2. Į dubenį kartu sumaišykite likusias citrinų sultis, alyvuogių aliejų, garstyčių miltelius ir druską. Gautu padažu apšlakstykite avokado ir persimono kubelius.

3. Pasiruoškite salotų dubenį, į jį pridėkite mėgstamų salotų lapų, ant viršaus suberkite persimonų ir avokadų kubelius. Ant salotų berkite maltus juoduosius pipirus, gardinkite citrinos žievele ir trupučiu petražolių. Prieš patiekdami, nesusigėrusį salotų padažą nupilkite.

Suskleisti
Persimonų salotos
Receptas: Gurmaniškos salotos su persimonais, kumpiu ir ožkos pieno sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Salotos: 160.00 g (įvairių rūšių mišinio)
Persimonai: 1.00 vnt. (didelis)
Kumpis: 8.00 riekės (vytinto)
Avokadai: 1.00 vnt.
Spanguolės: 0.50 st. (arba bruknių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (geriau žaliųjų citrinų (laimų); padažui)
Mandarinai: 0.50 vnt. (išspaustos sultys (apie 1 šaukštas) ir nutarkuota žievelė (apie 1 šaukštelis); padažui)
Aitriosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (kupinas; neaštrių; padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (geriau žaliųjų (laimų); nutarkuotos; padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Prieskoniniai žalumynai: 5.00 vnt. (šakelės mėgstamų; papuošimui)
Kaip gaminti

1. Persimoną supjaustykite riekelėmis, avokadą supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį sutrupinkite.

2. Citrusiniam padažui šluotele sumaišykite aliejų, citrinų ir mandarinų sultis, medų ir garstyčias. Maišykite šluotele iki emulsijos konsistencijos.

3. Lėkštėje sudėliokite salotų lapus, avokado griežinėlius, kumpį*, užberkite uogų ir užberkite sūrio. Jeigu naudojate uogų druską, pabarstykite salotas uogų druska.

4. Salotas pašlakstykite padažu ir pabarstykite turimais žalumynais (aš naudojau builį).

*Esant poreikiui, galima kumpį lengvai pakepti keptuvėje arba ant kepimo popieriumi išklotos skardos orkaitėje. Kad orkaitėje keptos kumpio riekelės būtų lygios ir nesigarbanotų, jas dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, užtieskite kitu kepimo popieriaus lapu ir uždėkite svorio – pvz., skardą.

Suskleisti
Persimonai
Receptas: Greitas jogurto ir persimonų desertas su pistacijomis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 300.00 ml (natūralaus, geriausiai – tiršto ir riebaus graikiško)
Persimonai: 2.00 vnt. (gerai prinokę)
Medus: 2.00 arbat. š. (arba pagal skonį; skysto)
Pistacijos: 1.00 valg. š. (nesūdytų, stambiai sukapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Jogurtą gerai išsukite plakimo šluotele, kad būtų purus ir lengvas, be jokių gumuliukų. Padalinkite jį į 2 dubenėlius.

2. Persimonus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Dėkite jas ant jogurto.

3. Pašlakstykite jogurtą ir persimonus skystu medumi, pabarstykite pistacijomis, užberkite po mažą žiupsnelį druskos (nebūtina, bet sustiprins skonių derinį).

Valgykite iškart!

Suskleisti
Persimonų pyragas
Receptas: Kvapnus persimonų pyragas su riešutais ir džiovintais vaisiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 4.00 vnt. (dideli, labai gerai sunokę: tamsiai oranžiniai, spustelėjus – minkšti)
Cukrus: 200.00 g (galima naudoti rudąjį)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Muskatas: 0.50 arbat. š. (tarkuoto)
Brendis: 50.00 ml (arba viskio; galima ir nepilti)
Graikiniai riešutai: 150.00 g (arba pekano; švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 sauja (mėgstamų - labiausiai tinka razinos, džiovintos datulės, abrikosai; jei stambūs, susmulkintų)
Kaip gaminti

1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).

3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.

4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).

5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.

6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!

Suskleisti
Pyragas su persimonais
Receptas: Persimonų pyragas su speltų miltais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 2.00 vnt. (dideli, gerai sunokę)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kambario temperatūros, baltymai ir tryniai atskirti)
Rudasis cukrus: 180.00 g
Jogurtas: 150.00 g (riebaus graikiško)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Speltų miltai: 200.00 g (viso grūdo)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (apibarstymui)
Sviestas: 1.00 arbat. š. (kepimo formai ištepti)
Kaip gaminti

1. Abu persimonus nulupkite, vieną supjaustykite griežinėliais, kitą nedideliame dubenėlyje sutrinkite šakute iki tyrelės. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.

2. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinių trynius ir cukrų iki baltumo. Įmaišykite ir jogurtą, persimono tyrelę bei vanilės esenciją. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir lengvai išmaišykite, kad neliktų sausų produktų.

3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su druska. Šį plakinį dėkite į tešlą ir atsargiai, lengvais judesiais išmaišykite.

4. Dėkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir apdėliokite persimono griežinėliais.

5. Kepkite apie 30 min., kol parus, o į pyragą įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

6. Atsargiai išimkite iš kepimo formos, atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“