„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Geriausi sezono vaisiai ir daržovės – sveikatai stiprinti ir išvaizdai gražinti

Paskutinis vasaros mėnuo buvo kone idealus visiems sodininkams ir daržininkams, laukiantiems gausaus ir gardaus rudens gėrybių derliaus. O rinktis tikrai atrasite iš ko – vaisiuose ir daržovėse slepiasi mums naudingų vitaminų ir mineralų klodai, kuriuos galite „užkonservuoti“ ir gūdiems žiemos vakarams.

Kopūstai

Jau senovės graikai ir romėnai žinojo, kad kopūstai – puikus sveikas maistas ir mielai juos naudojo savo virtuvėje. Tiesa, kaip byloja istorija, jiems buvo žinoma tik iki 10 kopūstų rūšių. Dabar jų esti šimtai. 

Kuo mūsų organizmui naudingi kopūstai? Tai išties vertinga daržovė. Kopūstuose ypač gausu vitamino C, taip pat vitaminų A, B1, B2, B6, P, K ir cholino, taip pat įvairių fermentų, kalio, fosforo, kalcio, mangano, magnio, geležies, vario, jodo ir kt. Taigi valgykite įvairias šviežių kopūstų salotas. Taip pat labai sveika gerti šviežių kopūstų sultis. Na, ir žinoma skanu juos troškinti, virti ir kitaip gaminti.

Fotolia nuotr./Kopūstai
Fotolia nuotr./Kopūstai

Taip pat skaitykite: Atsispaudimai: kas bus, jeigu darysite juos kasdien?

Burokėliai

Jie padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo, mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.

Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A.
Burokėlių skanaukite į  sveikatą, kadangi jie teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo jūsų odai. Jie padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo, mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.

Burokėliai – idealus pasirinkimas visiems, kurie turi problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija.
Šios daržovės valo inkstus, kraują, mažina mūsų organizmo rūgštingumą, padeda  iš kepenų pašalinti toksinus. Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką.

Fotolia nuotr./Burokėliai
Fotolia nuotr./Burokėliai

Bulvės

Bulvėse gausu įvairių vitaminų, organinių rūgščių, mineralinių druskų, mikroelementų, nepakeičiamų amino rūgščių, be to, šių daržovių visuomet rasime kiekvienos šeimininkės namuose. Reikia paminėti, kad bulvių gumbai pasižymi uždegimą ir spazmus malšinančiu, žaizdų gijimą skatinančiu, skysčius varančiu poveikiu.

Taip pat turi teigiamą įtaką šokinėjančiam kraujospūdžiui, širdies ir kraujagyslių sistemai. Peršalimas irgi ne bėda: jei turite bulvių – karšti jų garai padeda gydyti kvėpavimo takų ligas, malšina aštrų kosulį.

Fotolia nuotr./Bulvės
Fotolia nuotr./Bulvės

Cukinijos

Cukinijose yra labai mažai kalorijų. 100 g aptiksite vos... 19 kcal! Ar gali būti puikiau, norinčioms ne tik skaniai pavalgyti, bet ir išlaikyti dailias kūno linijas? Atlikti tyrimai byloja, kad valgydami cukinijas galime tikėtis stipresnės sveikatos, pavyzdžiui, jose yra itin daug kalio (daugiau negu bananuose), kuris teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Be to, cukinijos gali padėti sumažinti vėžio riziką. Jose gausu ir mangano, vitamino C, nėra riebalų, mažai druskos.

Fotolia nuotr./Cukinijos
Fotolia nuotr./Cukinijos

Taip pat skaitykite: Vitaminų ir mineralų perdozavimas: kokie simptomai tai rodo?

Avietės

Jose rasime: vitaminų C, B9, PP, E B3, mikroelementų kalio, kalcio, fosforo, magnio, taip pat įvairių rūgščių, medžiagų, kurios stiprina ir stangrina kapiliarus. Beje, 100 g aviečių vos 40 kcal. Avietes patariama valgyti tiems, kurie dažnai skundžiasi peršalimo ligomis, pakyla temperatūra, kamuoja radikulitas, anemija, aterosklerozė.

Uogos iš organizmo šalina toksinus, kovoja su bakterijomis, virusais, taip pat, gražina odą, tad moterys, valgykite šiuos skanėstus be jokios sąžinės graužaties. 

Fotolia nuotr./Avietės.
Fotolia nuotr./Avietės.

Moliūgai

Jau vien pažvelgus į ryškiai oranžinius moliūgus pagerėja nuotaika. Tačiau jų patariama valgyti ne tik tiems, kuriuos slegia niūri rudens nuotaika. Moliūgai teikia energijos, stiprina imunitetą, gerina kraujo apytaką ir virškinimą. Šios daržovės – puikus beta karoteno ir organizmą valančių pektinų šaltinis.

Moliūguose galime aptikti daugybę vitaminų (A, K ir C), mineralų (cinko, magnio, kalio), kurie puikia veikia mūsų odą,  drėkina, maitina ją. Be to, skatina ir plaukų augimą. Beta karotenas ir antioksidantai, slypintys šiame rudens daržo karaliuje, gelbsti mus nuo saulės ir kenksmingo aplinkos poveikio.

„Fotolia“ nuotr./Moliūgų sėklos
„Fotolia“ nuotr./Moliūgų sėklos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs