Kopūstai
Jau senovės graikai ir romėnai žinojo, kad kopūstai – puikus sveikas maistas ir mielai juos naudojo savo virtuvėje. Tiesa, kaip byloja istorija, jiems buvo žinoma tik iki 10 kopūstų rūšių. Dabar jų esti šimtai.
Kuo mūsų organizmui naudingi kopūstai? Tai išties vertinga daržovė. Kopūstuose ypač gausu vitamino C, taip pat vitaminų A, B1, B2, B6, P, K ir cholino, taip pat įvairių fermentų, kalio, fosforo, kalcio, mangano, magnio, geležies, vario, jodo ir kt. Taigi valgykite įvairias šviežių kopūstų salotas. Taip pat labai sveika gerti šviežių kopūstų sultis. Na, ir žinoma skanu juos troškinti, virti ir kitaip gaminti.
Taip pat skaitykite: Atsispaudimai: kas bus, jeigu darysite juos kasdien?
Burokėliai
Jie padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo, mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.
Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A.
Burokėlių skanaukite į sveikatą, kadangi jie teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo jūsų odai. Jie padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo, mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.
Burokėliai – idealus pasirinkimas visiems, kurie turi problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija.
Šios daržovės valo inkstus, kraują, mažina mūsų organizmo rūgštingumą, padeda iš kepenų pašalinti toksinus. Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką.
Bulvės
Bulvėse gausu įvairių vitaminų, organinių rūgščių, mineralinių druskų, mikroelementų, nepakeičiamų amino rūgščių, be to, šių daržovių visuomet rasime kiekvienos šeimininkės namuose. Reikia paminėti, kad bulvių gumbai pasižymi uždegimą ir spazmus malšinančiu, žaizdų gijimą skatinančiu, skysčius varančiu poveikiu.
Taip pat turi teigiamą įtaką šokinėjančiam kraujospūdžiui, širdies ir kraujagyslių sistemai. Peršalimas irgi ne bėda: jei turite bulvių – karšti jų garai padeda gydyti kvėpavimo takų ligas, malšina aštrų kosulį.
Cukinijos
Cukinijose yra labai mažai kalorijų. 100 g aptiksite vos... 19 kcal! Ar gali būti puikiau, norinčioms ne tik skaniai pavalgyti, bet ir išlaikyti dailias kūno linijas? Atlikti tyrimai byloja, kad valgydami cukinijas galime tikėtis stipresnės sveikatos, pavyzdžiui, jose yra itin daug kalio (daugiau negu bananuose), kuris teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Be to, cukinijos gali padėti sumažinti vėžio riziką. Jose gausu ir mangano, vitamino C, nėra riebalų, mažai druskos.
Taip pat skaitykite: Vitaminų ir mineralų perdozavimas: kokie simptomai tai rodo?
Avietės
Jose rasime: vitaminų C, B9, PP, E B3, mikroelementų kalio, kalcio, fosforo, magnio, taip pat įvairių rūgščių, medžiagų, kurios stiprina ir stangrina kapiliarus. Beje, 100 g aviečių vos 40 kcal. Avietes patariama valgyti tiems, kurie dažnai skundžiasi peršalimo ligomis, pakyla temperatūra, kamuoja radikulitas, anemija, aterosklerozė.
Uogos iš organizmo šalina toksinus, kovoja su bakterijomis, virusais, taip pat, gražina odą, tad moterys, valgykite šiuos skanėstus be jokios sąžinės graužaties.
Moliūgai
Jau vien pažvelgus į ryškiai oranžinius moliūgus pagerėja nuotaika. Tačiau jų patariama valgyti ne tik tiems, kuriuos slegia niūri rudens nuotaika. Moliūgai teikia energijos, stiprina imunitetą, gerina kraujo apytaką ir virškinimą. Šios daržovės – puikus beta karoteno ir organizmą valančių pektinų šaltinis.
Moliūguose galime aptikti daugybę vitaminų (A, K ir C), mineralų (cinko, magnio, kalio), kurie puikia veikia mūsų odą, drėkina, maitina ją. Be to, skatina ir plaukų augimą. Beta karotenas ir antioksidantai, slypintys šiame rudens daržo karaliuje, gelbsti mus nuo saulės ir kenksmingo aplinkos poveikio.