„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Sezono žvaigždė – skanutėlis moliūgas: iš šios gėrybės pagaminę sirupą galėsite skaninti net kavas

Įpusėjęs ruduo stebina ne tik atviruko vertais gamtos vaizdais, bet ir ryškiaspalviu gausiu lietuviškų moliūgų derliumi. Rudens sezono simboliu ši daržovė tapusi ne veltui – iš moliūgų galima paruošti praktiškai daugelį patiekalų: nuo troškinių, sriubų ar kepinių iki universalių pagardų.
Moliūgų sriuba
Moliūgų sriuba / 123RF.com nuotr.

Svarstantiems, kaip panaudoti šią rudens gėrybę, kulinarijos meistrai siūlo pagaminti kelis pietums ar vakarienei tinkančius maistingus patiekalus, o desertui – universalų sirupą. Pastarasis puikiai tiks norint pasaldinti blynelius, košę, ledus ar net kavą, rašoma lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad ryškiaspalvis moliūgas – vienas iš nedaugelio produktų, galinčių lengvai atrasti savo vietą kiekvieno virtuvėje.

„Iš moliūgų gaminami patiekalai, ypatingai, jeigu šie buvo kepti orkaitėje, savo kvapu ir skoniu gali daugelį išversti iš kojų. Šia ryškiaspalve daržove turtingi valgiai išties kupini sodraus skonio, juk pats iš savęs moliūgas turi natūralaus saldumo. Būtent todėl jį daugelis kulinarų pamėgę naudoti ruošiant įvairiausius saldėsius, kepinius ar net pagardus, kaip kad visame pasaulyje puikiai žinomą pumpkin spice sirupą, kuriuo gardinamos kavos, košės ar kiti įvairūs patiekalai“, – sako prekybos tinklo atstovė.

Pasak jos, be šios rudens gėrybės taip pat neįsivaizduojama ir klasika įvardijama sezono pažiba – moliūgų sriuba, taip pat įvairūs troškiniai bei kiti gardūs patiekalai. „Be to, moliūgas yra ne tik universaliai virtuvėje panaudojama, bet ir ilgo galiojimo daržovė. Neprapjautus juos sausoje ir vėsioje vietoje galėsite laikyti kone visą žiemą“, - priduria I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Maistinga ir itin organizmui naudinga daržovė

Daugelis moliūgus vertina ir dėl jų naudos sveikatai. Anot mitybos specialistų, ši daržovė yra itin maistinga, sveika ir kupina vitaminų, pavyzdžiui, A, B, C, E ir K. Joje taip pat gausu antioksidantų, mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano ir geležies.

Dėl moliūguose esančių šių organizmui naudingų medžiagų ir vitaminų, jie padeda išsaugoti sveiką odą, regėjimą bei imuninę sistemą. Daugiausiai naudos organizmui ir maistinių medžiagų jie suteiks tada, jei šiais mėgausitės sezono metu, kuris būtent ir yra šiuo metu. „Taigi, jei iš moliūgų gaminsite net gardumynus, šalia suvalgę šviežią vieną kitą jo gabalėlį tuo pačiu sustiprinsite imunine sistemą dabartiniu peršalimo ligų sezonu“, – priduria prekybos tinklo atstovė ir dalijasi kulinarijos meistrų siūlomais receptais.

Tradicinis moliūgų pyragas

Reikės:

  • 700 g lietuviško moliūgo;
  • stiklinės cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 500 g sluoksniuotos tešlos;
  • pusės a. š. cinamono;
  • žiupsnelio kardamono;
  • 200 g grietinės.

Gaminimas. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Ją išplakite su kiaušiniais, cukrumi, cinamonu bei kardamonu. Gautą masę sumaišykite su grietine, o sluoksniuota tešla išklokite kepimo formos dugną bei šonus. Užpilkite moliūgų masę ir kepkite iki 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

Moliūgų sriuba

Norint paruošti klasika vadinamą patiekalą reikės:

  • 1,2 kg lietuviško moliūgo;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 2 skilt. česnako;
  • 750 ml sultinio;
  • 250 ml vandens;
  • 180 ml grietinėlės;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Supjaustykite moliūgą 3 cm storio riekėmis. Nupjaukite žievelę ir išskobkite sėklas, o tada viską susmulkinkite maždaug 4 cm gabalėliais. Moliūgą kartu su susmulkintu svogūnu, nuluptu česnaku, sultiniu ir vandeniu sudėkite į puodą. Viską užvirinkite ant aukštos ugnies, o tada ją sumažinkite ir virkite tol, kol moliūgas suminkštės – maždaug apie 10 minučių.

Nuimkite puodą nuo ugnies ir su rankiniu trintuvu sutrinkite viską iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite grietinėlę. Supilkite sriubą į dubenėlius ir įpilkite dar šlakelį grietinėlės. Patiekite su skrudinta duona.

Grikiais įdarytas moliūgas

Šiam patiekalui reikės:

  • 1 vnt. išskobto lietuviško moliūgo;
  • 250 g grikių;
  • 2 vnt. morkų;
  • 100 g svogūno;
  • 200 g pievagrybių;
  • 150 g salierų;
  • 10 g česnako;
  • 3 v. š. citrinos sulčių.

Gaminimas. Išvirkite grikius pagal ant pakuotės esančias gaminimo instrukcijas. Morkas, svogūnus, salierus ir česnaką sutarkuokite. Pievagrybius supjaustykite kubeliais. Viską – grikius, daržoves ir pievagrybius – sumaišykite viename dubenyje. Gautu mišiniu prikimškite išskobtą moliūgą.

Moliūgo viršų pridenkite folija ir kepkite iki 175 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol šį bus lengva persmeigti lazdele. Prieš patiekdami, apšlakstykite moliūgą citrinų sultimis.

Populiarusis pumpkin spice sirupas

Sirupui, kuriuo galėsite gardinti kavą, pusryčius ar kitus patiekalus, paruošti prireiks:

  • 1,5 puodelio rudojo cukraus;
  • 1,5 puodelio vandens;
  • 1 puodelio moliūgų tyrės;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto;
  • 0,5 a. š. cinamono;
  • 0,5 a. š. imbiero;
  • 0,25 a. š. muskato riešuto;
  • žiupsnelio maltų gvazdikėlių, druskos.

Moliūgo tyrei paruošti reikės:

  • 500 g lietuviško moliūgo;
  • šiek tiek druskos;
  • šiek tiek norimo aliejaus.

Gaminimas. Pirmiausiai pasiruoškite moliūgų tyrę – nulupkite moliūgą ir supjaustykite jį į mažus kubelius. Keptuvę įkaitinkite iki vidutinės kaitros, įpilkite šlakelį aliejaus ir dėkite supjaustytus moliūgus. Įberkite šiek tiek druskos, viską pamaišykite. Uždėkite dangtį ir pamažinę ugnį iki minimumo palikite moliūgą troškintis.

Retkarčiais moliūgą pamaišykite, troškinkite iki tol, kol jis taps minkštas. Moliūgas bus iškepęs ir suminkštėjęs tada, kai paspaudus šakute jis akimirksniu sutirštės. Iškepusi moliūgą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.

Ruoškite sirupą – visus ingredientus sudėkite į puodą, sumaišykite ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, iki kol ištirps cukrus. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 5 minutes. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite sirupui atvėsti apie 15 minučių. Jei norite, atvėsusį sirupą galite perkošti per smulkų sietelį, arba supilti tiesiai į stiklainį. Sirupą laikykite šaldytuve, taip jis bus tinkamas vartoti apie savaitę. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs