Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ši cukinijų duona pavergs visus. Tinklaraštininkė patarė, kaip ją patobulint pagal savo skonį

Rudenėjant socialinius tinklus užplūsta cukinijų nuotraukos su prašymais patarti, kaip tą gausų jų derlių sudoroti. Mamos ir močiutės įnirtingai dalinasi gausiai užderėjusiomis daržo gėrybėmis, o iš cukinijų išsikepti troškinį ar blynus neretam pabodo. Viename garsių sostinės restoranų virėja dirbanti maisto entuziastė ir tinklaraštininkė Goda Juknaitė siūlo išeitį ir rekomenduoja netikėtą cukinijų duonos receptą, kuris nepaliks abejingų.
Cukinijų duona
Cukinijų duona / Vida Press nuotr.

Nors anksčiau tradiciškai iš cukinijų buvo kepami blyneliai, dabar įvairių šalių tinklaraštininkai ir maisto gaminimo entuziastai dalijasi pačiais netikėčiausiais cukinijų panaudojimo būdais – nuo desertų, uogienių ar glotnučių, iki juostelėmis pjaustytų cukinijų bei makaronų. Dėl neutralaus skonio cukinijos tinkamos salotoms, sriuboms, troškiniams, apkepams, jos itin skanios keptos ant grotelių, o gurmanai vertina ir keptus cukinijų žiedus.

Vida Press nuotr./Marinuotos cukinijos
Vida Press nuotr./Marinuotos cukinijos

Įvairiapusė nauda

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojamos sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijos yra išties vertingos ir naudingos daržovės: „Jos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, cinku, taip pat vitaminais C, A, E, B6 ir B2. Be to, cukinijos vertingos ir dėl karotinoidų: liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino. Tai itin svarbu, norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligas: kataraktos, glaukomos progresavimą, taip pat apsaugoti akis nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio.“

Reguliarus cukinijų vartojimas gali padėti ir svorio kontrolei, nes skaidulos, esančios šioje daržovėje, mažina alkio jausmą.

Be to, beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą ir stiprina imunitetą. Tuo tarpu kriptoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio. „Cukinijos padeda palaikyti pastovią gliukozės koncentraciją kraujyje žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu bei mažina riziką sveikiesiems susirgti šia liga. Reguliarus cukinijų vartojimas gali padėti ir svorio kontrolei, nes skaidulos, esančios šioje daržovėje, mažina alkio jausmą“, – vardina dr. E.Gavelienė.

Ji priduria, kad sveikatai palankiausia valgyti jaunas, termiškai neapdorotas arba trumpai orkaitėje ar ant grotelių keptas cukinijas, o mažiausiai palanku jas čirškinti keptuvėje su dideliu kiekiu aliejaus: į šias daržoves, kaip ir į baklažanus, jis gana stipriai įsigeria.

Vida Press nuotr./Keptos cukinijos
Vida Press nuotr./Keptos cukinijos

Maisto tinklaraštininkė, receptų kūrėja Goda Juknaitė siūlo išsikepti cukinijų duonos. Ją ruošdami ilgai nesugaiš net virtuvės naujokai, o rezultatas tikrai pradžiugins.

„Kol visi rudenį kepa bananų duoną ar morkų pyragus, siūlau išbandyti puikų cukinijų naikinimo receptą: burnoje tirpstančią ir tiesiog tobulą cukinijų duoną. Mėgstantiems valgyti saldžiau, į tešlą patariu įberti šiek tiek šokolado gabalėlių, o propaguojantiems sveiką mitybą – sumažinti cukraus kiekį“, – rekomenduoja G.Juknaitė.

Cukinijų duona

Ingredientai:

  • 370 g cukinijos;
  • 3 kiaušiniai;
  • 160 ml alyvuogių aliejaus;
  • 80 g rudojo cukraus;
  • 80 g baltojo cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilės;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 1 šaukštelis malto muskato riešuto;
  • 1,5 šaukštelio valgomosios sodos;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 260 g miltų.

Gaminimas:

1. Nuplaukite cukinijas, jas sutarkuokite. Dubenyje su tarkuota cukinija sumaišykite cukrų, vanilę, druską, kiaušinius ir aliejų.

2. Tuomet įmaišykite prieskonius ir kepimo miltelius bei sodą, bet nepermaišykite. Įsijokite miltus ir maišykite, kol masė tampa vientisa. Ją supilkite į 25x9 cm duonos/keksų formą, pateptą riebalais.

3. Užbarstykite (nebūtina) rudo cukraus, kad jis karamelizuotųsi ir susidarytų traški plutelė, ir pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę 55 minutėms. Iškepusią palikite atvėsti kambario temperatūroje. Galite patiekti su su natūraliu graikišku jogurtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas