Migdoluose gausu sveikų riebalų, baltymų, skaidulų ir svarbių vitaminų bei mineralų, todėl jie yra naudingi sveikatai, pavyzdžiui, stiprina širdies sveikatą ir padeda reguliuoti svorį. Kaip pažymi „Healthline“, 28 g migdolų yra 3,5 g skaidulinių medžiagų, 6 g baltymų, 6 g angliavandenių ir 14 g riebalų.
Tokiame kiekyje (nedidelė sauja) migdolų yra ir 48 proc. vitamino E paros normos, taip pat didelis kiekis mangano ir magnio. Dar geriau, jog tokioje porcijoje migdolų yra tik 164 kalorijos.
"MSN" pateikia ir daugiau migdolų privalumų.
Stresas / Shutterstock nuotr.
1. Mažina uždegimą
Migdoluose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso ir gali sumažinti uždegimą. 2022 m. atliktas tyrimas rodo, kad migdolų vartojimas gali gerokai sumažinti uždegimo žymenis organizme.
Šie antioksidantai ypač koncentruojasi rudoje riešutų odelėje. Reguliariai vartojant juos gali sumažėti įvairių lėtinių ligų, pavyzdžiui, vėžio, rizika.
2. Apsaugo ląsteles
Migdoluose esantis vitaminas E apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, todėl gali sumažinti širdies ligų, vėžio ir Alzheimerio ligos riziką.
Migdolai / 123RF.com nuotr.
3. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
Migdoluose yra mažai angliavandenių, bet daug sveikųjų riebalų, baltymų ir magnio - mineralo, kuris svarbus daugiau kaip 300 organizmo funkcijų, įskaitant cukraus kiekio kraujyje kontrolę.
Širdies liga / 123RF.com nuotr.
4. Padeda išlaikyti sveiką širdį
Migdoluose esantis magnis taip pat padeda mažinti kraujospūdį. Ilgainiui aukštas kraujospūdis gali sukelti širdies ligas, todėl tokie magnio turtingi maisto produktai kaip migdolai yra vertingi širdies sveikatai ir dažnai rekomenduojami pacientams, kurie yra atsidūrę rizikos grupėje.
Kai kurie tyrimai rodo, kad migdolų vartojimas padeda sumažinti blogojo cholesterolio, vadinamojo mažo tankio lipoproteinų (MTL), kiekį ir padidinti gerojo, didelio tankio lipoproteinų (DTL), kiekį.
5. Padeda valdyti svorį
Migdoluose esantis didelis baltymų ir skaidulų kiekis didina sotumo jausmą, todėl padeda sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Be to, organizmas neįsisavina maždaug 6 proc. riešutuose esančių kalorijų. JAV nacionalinėje medicinos bibliotekoje paskelbtas tyrimas, kuriame dalyvavo 100 antsvorio turinčių moterų, parodė, kad toms, kurios valgė migdolus, pavyko pasiekti geresnių dietos rezultatų, palyginus su tomis, kurios į mitybą nebuvo įtraukusios migdolų.
Ingredientai
Migdolai:
45.00 g (riekelėmis supjaustytų ir pakepintų)
Jogurtas:
120.00 ml (natūralaus; padažui)
Cukrus:
1.00 arbat. š. (padažui)
Druska:
0.50 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti
1. Brokolius nuplaukite, kiek įmanoma nusausinkite ir padalykite į žiedynus. Suberkite juos į didelį dubenį, dėkite ten ir migdolus bei spanguoles.
2. Iš likusių produktų nedideliame dubenėlyje sumaišykite padažą ir apipilkite juo brokolių-spanguolių-migdolų mišinį. Gerai išmaišykite ir patiekite!
Suskleisti
Ingredientai
Morkos:
4.00 vnt. (supjaustytos skersai plonomis riekelėmis)
Pupelės:
2.00 st. (iš vakaro užmerktų ir kitą dieną išvirtų baltųjų; tinka ir konservuotos)
Krapai:
1.00 sauja (kapotų šviežių)
Migdolai:
50.00 g (pasmulkintų išilgai ir pakepintų)
Alyvuogių aliejus:
4.00 valg. š. (1 šaukštas morkų pakepinimui (tam galima naudoti ir ghi sviestą) ir 3 šaukšt. užpilui)
Medus:
1.00 valg. š. (skysto; užpilui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (didelis; užpilui)
Šalotinis svogūnas:
1.00 vnt. (nedidelis (arba raudonasis), supjaustytas kubeliais; užpilui)
Kaip gaminti
1. Nedideliame indelyje sumaišykite visus užpilui skirtus ingredientus (išskyrus pipirus), paplakite šluotele, kad skysčiai susimaišytų.
2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ar ghi sviesto ir suberkite morkas. Retkarčiais pavartydami kepkite jas po 4–5 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės, šiek tiek paskrus.
3. Į didelį dubenį suberkite pupeles, kiek pravėsusias morkas, pilkite užpilą ir leiskite 10 min. pastovėti. Tuomet darsyk išmaišykite, suberkite krapus, riešutus, šviežiai maltus pipirus, vėl išmaišykite ir patiekite.
4. Ši soti mišrainė bus skani ir kitą dieną (nors migdolai ir kiek praras traškumą), ji tinkama ir dėti į pietų dėžutę.
Suskleisti
Ingredientai
Vanilės lazdelė:
0.50 vnt. (perpjauta išilgai, arba 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos)
Migdolai:
50.00 g (plokštelių ar lazdelių)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite moliūgą stambiais kubeliais, berkite į puodą, supilkite vandenį, citrinos sultis, dėkite vanilės ankštį ir virkite ant nedidelės kaitros apie 20–30 min., kol moliūgas išvirs ir sukris.
2. Išimkite vanilės ankštį ir gautą masę sutrinkite įmerkiamu elektriniu trintuvu (blenderiu). Supilkite cukrų ir pavirkite dar apie 10 min., kad skystis nugaruotų ir masė sutirštėtų. Likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos suberkite ir migdolų plokšteles (tačiau jų galite ir nenaudoti, tada šį žingsnį praleiskite).
3. Supilkite į nedidelius pasterizuotus stiklainėlius ir laikykite šaltai. Skanaus!
Suskleisti