Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiek tiek egzotikos: 10 rytietiškų sriubų ir salotų receptų

Kai tik pasipila šviežios daržovės ir žalumynai, daugeliui pirmiausia norisi paragauti tradicinių valgių – vėsinančių šaltibarščių, daržovių troškinių, mišrainių su grietine ir daug krapų... Tačiau šviežios daržovės bei žalumynai dominuoja ir ruošiant egzotiškesnius patiekalus. Siūlome išsivirti rytietiškos sriubos ar pasigaminti salotų su pikantišku atspalviu.
Rytietiška sriuba
Rytietiška sriuba / Vida Press nuotr.

Rytietiškos salotos
Receptas: Azijietiškos ryžių makaronų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Ryžių spagečiai: 100.00 g
Krevetės: 250.00 g (nevirtų)
Pievagrybiai: 100.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (nedidelė saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė Romaninių)
Kopūstai: 0.20 vnt. (nedidelio raudonojo)
Svogūnai: 0.25 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių, smulkiai pjaustytų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai pjaustytų)
Sezamo sėklos: 1.50 valg. š. (pakepintų sausoje keptuvėje)
Čili pipiras: 1.00 vnt. (džiovinto, susmulkinto)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (1 šauktas salotoms, 2 šaukštai padažui)
Riešutų sviestas: 2.00 valg. š. (žemės riešutų; padažui)
Medus: 1.50 arbat. š. (skysto; padažui)
Raudonojo kario pasta: 0.75 valg. š. (geriau tailandietiškos; galima keisti čili pipiru; padažui)
Sojos padažas: 1.50 arbat. š. (lengvo, su sumažintu druskos kiekiu)
Kaip gaminti

1. Plonomis juostelėms supjaustykite romanines salotas, papriką, svogūną, morką, kopūstą ir sudėkite į didelį dubenį. Suberkite smulkintus svogūno laiškus, smulkintas mėtas ir rankomis išmaišykite. Kelis mėtų lapelius galite pasilikti patiekimui.

2. Riekelėmis supjaustykite pievagrybius. Įkaitinkite truputį kokosų aliejaus keptuvėje ir pakepinkite grybus iki paruduos ir beveik visas grybuose esantis vanduo išgaruos. Atidėkite į šalį ir leiskite atvėsti.

3. Sudėkite ryžių makaronus į atskirą dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 3-4 minutes, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, makaronus nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, leiskite nuvarvėti vandens likučiams ir palikite makaronus nudžiūti.

4. Sumaišykite makaronus su daržovėmis, grybais, trupučiu citrinos sulčių ir žiupsniu druskos.

5. Įkaitinkite truputį kokosų aliejaus keptuvėje, kurią naudojote grybams kepti ir sudėkite ten krevetes. Pakepinkite iki paraus ir lengvai apskrus.

6. Pasiruoškite padažą: mažame indelyje sumaišykite visus padažo ingredientus.

7. Makaronų ir daržovių mišinį perkelkite į serviravimo lėkštę, ant viršaus išdėliokite keptas krevetes. Apšlakstykite padažu, apibarstykite pakepintomis sezamo sėklomis, mėtų lapeliais ir džiovinti čili pipiro gabalėliais.

Suskleisti
Vietnamietiška sriuba
Receptas: Vietnamietiška fo sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 8 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Jautienos kaulai: 1.50 kg (Vietname labiausiai tinkamomis tam laikomos jaučio uodegos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nuluptas)
Čili pipiras: 1.00 vnt. (šviežias)
Imbieras: 5.00 vnt. (griežinėliai)
Druska: 1.00 valg. š.
Anyžiai: 2.00 vnt. (žvaigždutės)
Žuvies padažas: 3.00 valg. š.
Vanduo: 4.00 l
Makaronai: 100.00 g (išvirtų ir nusausintų ryžių makaronų)
Jautiena: 500.00 g (plonai pjaustytos nugarinės)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios, smulkintos)
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š.
Pupų daigai: 1.00 puodelis
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežio)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (supjaustyta ketvirčiais)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, pašaukite jautienos kaulus ir kepkite apie valandą kol paruduos.

2. Sudėkite kaulus, svogūną, čili pipirą imbierą, druską, anyžių ir žuvies padažą į didelį puodą, užpilkite vandeniu, užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies 6-8 valandas. Jei neturite laiko, virkite kiek galite. Bet ilgiau virus sultinys geresnis.

3. Išvirkite makaronus, nusausinkite.

4. Padalinkite makaronus į keturis dubenis. Užberkite žalumynus ir sudekite nugarinės gabalėlius. Užpilkite nukoštu verdančiu sultiniu. Per kelias minutes mėsa praras raudonumą. Įdėkite daigų, įspauskite citrinos, jei trūksta sūrumo – įsipikite žuvies padažo.

Pagal tradicijas valgykite garsiai šliurpdami. Gero apetito!

Suskleisti
Sriuba
Receptas: Imbieru ir sojos padažu pagardinta vištienos sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Ryžių spagečiai: 100.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežias; pusės nykščio dydžio gabaliukas)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Svogūnai: 3.00 vnt.
Vištiena: 100.00 g (filė)
Sojos padažas: 50.00 ml (šviesaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čili prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.

2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.

3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.

4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.

Suskleisti
Sriuba
Receptas: Jūros gėrybių sriuba su kokosų pienu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 200.00 g (mažųjų, jau išlukštentų; tiks ir šaldytos krevetės, tačiau jas prieš tai reikėtų atitirpinti ir nusausinti)
Ryžiai: 150.00 g (basmati)
Sviestas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kario prieskoniai: 2.00 arbat. š.
Kokosų pienas: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išvirkite basmati ryžius. Kai jie išvirs, nupilkite likusį vandenį ir atidėkite ryžius į šoną.

2. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite krevetes, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Krevetes kepkite 2–3 minutes ir nuėmę nuo ugnies, palikite atvėsti.

3. Dideliame puode įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite smulkiai pjaustytus česnaką ir svogūną bei kubeliais pjaustytą raudonąją papriką. Kepkite daržoves apie 5 minutes, tuomet suberkite imbierą ir kario prieskonius.

4. Užpilkite ant daržovių vištienos sultinį ir kokosų pieną. Suberkite krevetes, ryžius ir pavirus 5 minutes – patiekite.

Suskleisti
Sriuba
Receptas: Greita sriuba su grybais ir jautiena
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Spagečiai: 100.00 g (kiaušininių arba ryžių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 200.00 g (galite įdėti ir konservuotų voveraičių)
Sviestas: 2.00 arbat. š.
Sultinys: 2.00 l (vištienos arba jautienos)
Kininis kopūstas: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Kumpis: 100.00 g (jautienos)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išsivirkite spagečius, nukoškite juos ir atidėkite.

2. Smulkiai supjaustykite svogūną, griežinėliais supjaustykite pievagrybius. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite svogūnus bei pievagrybius – kepkite, kol grybai šiek tiek pagelsvės.

3. Dideliame puode užvirkite vištienos sultinį, suberkite iškepusius grybus ir smulkintą kinišką kopūstą. Kai kopūstas suminkštės, suberkite plonais šiaudeliais supjaustytą jautienos kumpį bei išvirtus spagečius.

4. Virkite sriubą apie 5 minutes ir prieš patiekiant pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Suskleisti
Rytietiškos salotos
Receptas: Rytietiškos salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (ryžių makaronų)
Vištiena: 250.00 g (filė)
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 2.00 valg. š.
Aštrus mangų padažas 4.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (apelsininių)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š. (skrudintų)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite juostelėmis, įtrinkite apelsininiais pipirais, apšlakstykite „Vorčesterio“ bei sojų padažais ir valandai palikite, kad pasimarinuotų.

2. Marinuotą vištieną iš visų pusių apkepkite karštuose riebaluose ir išgriebusi nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.

3. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.

4. Imbiero šaknį sutarkuokite, česnaką nulupkite, sukapokite ir, kol dailiai apskrus, pakepinkite sezamų aliejuje.

5. Išvalytą ir juostelėmis supjaustytą papriką ir smulkintus salierų stiebus suberkite į česnakus ir vos vos pakepinkite, tik neperkepkite – daržovės neturi būti ištižusios.

6. Į keptuvę su daržovėmis sumeskite makaronus, vištieną, viską kiek pakaitinkite, supilkite aštrų mangų padažą ir, jei naudosite, apibarsčiusi sezamų sėklomis, tiekite į stalą.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant mėsos marinavimo laiko).

Suskleisti
Rytietiškos daržovės su vištiena
Receptas: Rytietiškos daržovės su vištiena
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (ryžių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Pievagrybiai: 10.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalioji)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kukurūzai: 3.00 valg. š. (konservuotų)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; šviežiai maltų)
Rytietiškas saldžiarūgštis mangų padažas 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Ryžių makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, nuvarvinkite ir padėkite šiltai.

2. Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite ir sumulkinkite. 

3. Salierus ir papriką nuplaukite, susmulkinkite.

4. Aitriąją papriką ir česnakus nuplaukite, susmulkinkite, pakepinkite sezamų aliejuje, tada sumeskite vištienos juosteles, supilkite sojų padažą, suberkite cukrų, sezamų sėklas ir 10 min. pakepinkite.

5. Kai vištiena apskrus, sumeskite smulkintus salierus, paprikas, nuvalytus pievagrybius, sukrėskite rytietišką saldžiarūgštį padažą, kukurūzus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dar 10 min. pakepinkite.  

6. Ryžių makaronus išdėliokite į rytietiškus dubenėlius, ant viršaus dėkite po porą aitriosios paprikos juostelių ir svogūnų laiškų.

Suskleisti
Rytietiški makaronai
Receptas: Rytietiški makaronai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 44
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (nedidelė pakuotė mėgstamų norimos formos rytietiškų makaronų (ryžių, sojų))
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (tamsaus)
Ryžių actas 2.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Sezamo sėklos: 50.00 g (žiupsnelis tamsių)
Prieskoniniai žalumynai: 100.00 g (pavyzdžiui, saujelė petražolių arba gelsvių)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir gerai nusausinkite.

2. Paprikos ankštį perpjaukite per pusę, išvalykite, tada susmulkinkite.

3. Česnakus nulupkite, sukapokite.

4. Gilioje rytietiškoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite česnakus ir aitriąją papriką.

5. Tada suverskite makaronus, supilkite ryžių actą, sojų padažą, makaronus pagal skonį pagardinkite cukrumi, jei reikia, apšlakstykite citrinų sultimis – jie turi būti saldžiarūgščiai.

6. Paruoštas makaronų salotas išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų, smulkintų žalumynų.  

Kulinaro patarimas. Tokias salotas galite gardinti ir skrudintomis paukštienos ar jautienos juostelėmis.

Suskleisti
Rytietiškos raudonųjų kopūstų salotos
Receptas: Rytietiškos raudonųjų kopūstų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis raudonasis)
Riešutai: 200.00 g (žemės)
Sezamų aliejus: 100.00 ml (užpilui)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (užpilui)
Imbieras: 20.00 g (gabalėlis šaknies - užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - užpilui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Kaip gaminti

1. Kopūstą smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite specialia trintuve, apšlakstykite citrinos sultimis. Dubenį pridenkite dangčiu ir daržoves gerai sukratykite.

2. Riešutus suberkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą  orkaitę. Ištraukusi luktelėkite, kol atvės, tada pirštais nutrinkite odeles.

3. Paruoškite užpilą: sezamų aliejų sumaišykite su sojų padažu, citrinos sultimis, cukrumi, smulkiai tarkuotais imbierais, trinta česnako skiltele.

4. Serviravimo dubenyje kopūstus sumaišykite su riešutais, apšlakstykite paruoštu padažu ir išmaišykite.

Plačiau skaitykite: „Violetinės daržovės valo kraują ir padeda lieknėti“

Suskleisti
Rytietiškos salotos
Receptas: Rytietiškos salotos su jūrų gėrybėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Ryžių makaronai 200.00 g
Jūrų gėrybių mišinys 150.00 g
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Morkos: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 3.00 vnt. (viena salotoms ir kelios papuošimui)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Rytietiškas saldžiarūgštis mangų padažas (pagal skonį) 3.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Ryžių makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, nuvarvinkite ir padėkite šiltai.

2. Jūrų gėrybes atšildykite, nuvarvinkite.

3. Salierą ir morką nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į indelį.

4. Aitriąją papriką ir česnakus nuplaukite, susmulkinkite, pakepinkite sezamų aliejuje, tada sumeskite jūrų gėrybes, supilkite sojų padažą, suberkite cukrų, sezamų sėklas ir 10 min. kepinkite.

5. Kai viskas apskrus, sukrėskite rytietišką saldžiarūgštį padažą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dar 10 min. pakepinkite, tada įmaišykite ryžių makaronus.

6. Viską išdėliokite į lėkštes ir papuoškite melisų lapeliais ir aitriąja paprika.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?