Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šildančių patiekalų rinkinys stingdantiems orams: sriubos, troškiniai, sodrūs desertai

Artėjant pavasariui, galime pasidžiaugti rekordiniais šalčiais ir saule. Ir išties verta dėl to džiaugtis – nejaugi būtų smagu prisiminti žiemą su sunkiu dangumi virš galvos ir balomis po kojomis? O kad spaudžiant speigui nesušaltumėte, išsivirkite tirštos sriubos, užkaiskite puodą troškiniui, desertui pasilepinkite kvapniu pyragu.
Šildantis maistas ir gėrimai
Šildantis maistas ir gėrimai / Vida Press nuotr.

Užkandžiai ir mišrainės:

Lęšių mišrainė su kiaušiniais
Receptas: Lęšių mišrainė su kiaušiniais
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 99
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!

2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.

3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.

4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Keptas sūris
Receptas: Keptas sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Sūris: 2.00 riekės (pelėsinis)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių - pagardui)
Rozmarinai: 2.00 valg. š. (kapoti, švieži)
Riešutai: 120.00 g (kapoti)
Medus: 3.00 valg. š. (skystas)
Vyšnios: 100.00 g (trintos, šaldytos - pagardui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (pagardui)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (pagardui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (pagardui)
Kaip gaminti

1. Kapotus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su rozmarinais ir ištirpintu medumi. Sūrius dėkite į kepimo popierių, aptepkite riešutų ir medaus mase, kepimo popieriaus kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.

2. Kol sūris keps, paruoškite uogų pagardą. Svogūną nulupkite, sumeskite į puodelį su cukrumi, pakaitinkite, tada sukrėskite vyšnias, supilkite citrinos sultis ir balzaminį actą. Viską gerai išmaišykite. Maišydami pagardą ant silpnos ugnies kaitinkite apie 20 min.

3. Keptą sūrį išdėliokite į lėkštes, šalia patiekite šiltos arba atvėsintos vyšnių ir svogūnų tyrės. Tokią užkandėlę skanu valgyti su gražgarsčių salotomis ir baltos duonos riekele.

Suskleisti
Makaronų mišrainė su tunais
Receptas: Makaronų mišrainė su tunais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (norimos formos)
Tunas: 185.00 g (indelis tunų aliejuje)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt.
Paprikos: 100.00 g (pusė)
Svogūnai: 40.00 g (pusė)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite.  Nupilkite šaltu vandeniu, kad nesuliptų.

2. Agurkus, pomidorus, papriką, svogūną supjaustykite,. 

3. Į lėkštę dėkite makaronus, ant viršaus suberkite smulkintas daržoves bei sukrėskite tuną su aliejumi. Pagal skonį pagardinkite prieskoniais.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Šiltos pievagrybių  salotos su kumpiu
Receptas: Šiltos pievagrybių salotos su kumpiu
8 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 35
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pievagrybiai: 400.00 g (švieži)
Kumpis: 150.00 g (rūkytas)
Juodieji pipirai: 1.00 g (1/2 arbat. š.)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (smulkintos)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Grietinė: 250.00 g (padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite svogūnus, pievagrybius supjaustykite ketvirčiais.

2. Į įkaitintą keptuvėje aliejų suberkite smulkintus svogūnus, kepkite apie 2 minutes. Juostelėmis suraikykite kumpį, suberkite į keptuvę ir kepkite dar 2 minutes.

3. Sumažinkite ugnį ir dar pakepkite keletą minučių. Tuomet į keptuvę sudėkite grybus, išmaišykite ir troškinkite, kol išgaruos iš pievagrybių išsiskyręs skystis. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkintomis petražolėmis.

4. Salotų gūžę suplėšykite ir išdėliokite lėkštėje, užpilkite pievagrybių bei svogūnų mišiniu. Uždėkite grietinės, pagardintos grūstais česnakais ir druska.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
Receptas: Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 39
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Agurkai: 1.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Morkos: 1.00 kg
Perlinės kruopos: 1000.00 g
Aliejus: 500.00 ml
Actas: 100.00 ml (9 proc.)
Cukrus: 300.00 g
Druska: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Nuplautas ir nuskustas morkas stambiai sutarkuokite ir keptuvėje apkepkite su trupučiu aliejaus.
  2. Svogūnus nulupkite, likusias daržoves nuplaukite ir viską supjaustykite. Atskirai išvirkite kruopas.
  3. Kitame puode daržoves troškinkite, kol bus minkštos. Tada į puodą su daržovėmis sudėkite perlines kruopas, supilkite aliejų, actą, įmaišykite cukrų ir druską.
  4. Mišrainę sukrėskite į sterilius indus ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
Receptas: Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 75
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 250.00 g
Varškės sūris: 100.00 g (baltojo)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
  3. Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
  4. Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje). 
  5. Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
  6. Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Suskleisti
Kininio kopūsto salotos
Receptas: Šiltos kininio kopūsto salotos su ryžiais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 17
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g (ilgagrūdžių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (neutralaus, skirto kepimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, smulkiai kapoto)
Kininis kopūstas: 0.50 vnt. (nelabai didelės galvos, pjaustytos juostelėmis)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkintų)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios, smulkintos)
Sojos padažas: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Gilioje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite česnaką ir smulkintą imbierą, pakaitinkite apie minutę, suberkite pjaustytą kopūstą, kaitinkite apie 2–3 min., kol sušils ir sukris.

3. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, įmaišykite svogūnų laiškus, kalendrą ir virtus ryžius. Pagardinkite sojos padažu ir sezamų aliejumi.

4. Mėgaukitės nedelsdami.

Šias salotas galite pagardinti sezamų sėklomis arba skrudintais žemės riešutais. Mėgaukitės jomis kaip lengvu vegetarišku patiekalu arba kaip garnyru prie paukštienos patiekalų.

Suskleisti

Sriubos:

Ispaniška chorizo sriuba
Receptas: Ispaniška chorizo sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 37
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Chorizo dešra: 250.00 g (arba kitokios aštrios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (po vieną raudonąją ir žaliąją)
Bulvės: 1.00 kg
Lęšiai: 50.00 g (raudonųjų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dešrą supjaustykite kelių centimetrų gabaliukais, svogūną susmulkinkite, česnaką sutraiškykite, iš aitriųjų paprikų išimkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite, bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite dešrą ir kelias minutes pakepinkite.

3. Sumažinkite karštį ir sudėkite svogūną, česnaką bei aitriąją papriką. Pakepinkite apie 10 minučių arba kol svogūnai suminkštės.

4. Į karštą sultinį puode sudėkite bulves, lęšius ir mišinį iš keptuvės.

5. Išmaišykite su paprikos milteliais, kmynais, druska ir pipirais ir užvirinkite.

6. Sumažinkite karštį, uždenkite ir virkite apie pusvalandį, kol išvirs bulvės. Patiekite karštą, apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Suskleisti
Charčio sriuba
Receptas: Soti ir šildanti charčio sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 132
Receptas
Ingredientai
Avienos šonkauliai: 2.00 kg (galite imti ir 3 kg, be riebalų; avienos sultiniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (1 nuplautas, bet nenuluptas avienos sultiniui ir 1 supjaustytas kubeliais sriubai)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė, supjaustuta į keletą dalių; avienos sultiniui)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (avienos sultiniui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (avienos sultiniui)
Druska: 2.00 arbat. š. (perpus avienos sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (perpus sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Česnakai: 7.00 skiltelės (3 avienos sultiniui ir 4 susmulkintos sriubai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sriubai)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (švieži arba džiovinti, dėkite pagal skonį, kiek toleruojate aitrumo; sriubai)
Paprikos: 2.00 vnt. (išvalytos ir supjaustytos gabalėliais raudonosios; sriubai)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis geros kokybės konservuotų savo sultyse; sriubai)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š. (galite dėti ir 3; sriubai)
Avinžirniai: 1.00 st. (išbrinkintų per naktį vandenyje; sriubai)
Ryžiai: 1.00 st. (nuplautų; sriubai)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (džiovintų sriubai ir dar saujelė šviežių kapotų patiekimui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (sriubai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį. Geriausia jį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti (nes jie tikrai niekam nereikalingi…).

2. Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu. Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas. Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2–6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau). Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.

3. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.

4. Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių – pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5–10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.

5. Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.

6. Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.

Suskleisti
Kreminė lęšių sriuba
Receptas: Kreminė raudonųjų lęšių ir brokolių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Porai: 1.00 vnt. (supjaustytas žiedais)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinis, suskirstytas žiedynais)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Daržovių sultinys: 1.00 l (tinka paruoštas iš ekologiško sultinio pakelio)
Fetos sūris: 100.00 g (trupinto; galima keisti varškės sūriu ar natūraliu jogurtu)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Duona: 2.00 riekės (geros šviesios, ciabbata tipo)
Petražolės: 5.00 vnt. (šakelės)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Aukštame puode su trupučiu aliejaus iki aukso spalvos pakepinkite porą ir svogūną. Tada berkite brokolio gabaliukus ir kelias minutes pamaišydami kepkite.

2. Supilkite sultinį ir, kai užvirs, lęšius. Virkite apie 15 minučių, arba kol lęšiai taps minkšti.

3. Kol sriuba verda, supjaustykite duoną kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies su vos vos aliejaus – kol gabalėliai taps traškūs.

4. Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite druska, pipirais ir patiekite norimos temperatūros su šaukštu trupinto sūrio (arba jogurto), šviežiai pjaustytomis petražolėmis.

Suskleisti
Trinta lęšių sriuba su traškiom bolivinėm balandom
Receptas: Trinta lęšių sriuba su traškiom bolivinėm balandom
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 35
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (raudonųjų)
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Lęšius nuplaukite, nuvarvinkite vandenį.
  3. Puode užvirkite apie 1 l vandens.  Suberkite bulves ir morkas. Truputį pavirkite. Tada suberkite bolivines balandas ir lęšius. 
  4. Kai visi produktai suminkštės, o lęšiai taps birūs, puodą nukaiskite. Visą tą sriubą su skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Jei bus labai tiršta, įpilkite šilto virinto vandens ir dar paplakite. Pagal skonį pagardinkite sviestu, pipirais ir druska. Dar kelis kartus paplakite.
  5. Sriubą galite dar pagardinti grietine, skrudintos duonos traškučiais, tarkuotu sūriu.

 

Suskleisti
Kokosinė vermišelių ir vištienos sriuba
Receptas: Kokosinė vermišelių ir vištienos sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 40
Receptas
Ingredientai
Vištienos sultinys: 500.00 ml (natūralaus arba iš kubelių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Morkos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Makaronai: 1.00 sauja (vermišelių)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Kokosų pienas: 100.00 ml
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno paprikų miltelių)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Vištieną nuplaukite ir susmulkinkite mažais gabalėliais. Česnaką nulupkite ir taip pat susmulkinkite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite vištieną su česnakais.
  3. Morkas ir saliero gumbą nulupkite. Salierą sutarkuokite smulkiais šiaudeliais, morkas pagal skonį – galite sutarkuoti ar supjaustyti.
  4. Puode užkaiskite vištienos sultinį, kai užvirs, suberkite daržoves ir apkeptus vištienos gabalėlius. Kai daržovės bus beveik suminkštėjusios, suberkite vermišelius.
  5. Išvirusią sriubą pagardinkite kokosų pienu, ciberžolėmis, muskatu, Kajeno  paprikos milteliais, pasūdykite.

 

Suskleisti
Avinžirnių sriuba
Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 88
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Suskleisti
IMG_7992
Receptas: Čili sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 142
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 200.00 g (maltos arba jautienos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 vnt. (0,5 - šviežio čili)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Pupelės: 400.00 g (skardinė konservuotų raudonųjų)
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultyse)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
  2. Į puodą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite.
  3. Jiems apkepus sudėkite mėsą ir pakepinkite porą minučių.
  4. Mėsai apkepus sudėkite susmulkintą čili pipirą, įdėkite pomidorų pastos, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliu.
  5. Viską dar keletą minučių troškinkite ant mažos ugnies (jei trūksta skysčio, galima įpilti šlakelį vandens).
  6. Tuomet, į puodą sudėkite kubeliais supjaustytą papriką ir viską dar ~7–10 min. troškinkite.
  7. Paprikai šiek tiek suminkštėjus į puodą sudėkite pupeles ir pomidorus (su visu skysčiu) ir viską  dar 5 min. pavirkite.
  8. Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu, į ją įmaišykite parmezano.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti

Antrieji patiekalai:

Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
Receptas: Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 83
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtos su lupenomis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį tešlai ir įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį tešlai ir įdarui)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 100.00 g (keptos marinuotos arba paprastos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba 2)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite (geriausiai tai padaryti iš vakaro), nulupkite ir sumalkite per mėsmalę. Suplokite dubenėlyje ir padalinkite į 4 dalis (tiesiog perbrėžkite pirštu).
  2. Išimkite vieną dalį ir ją dėkite ant likusių bulvių, o į tuščią vietą pilkite bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis. Įberkite prieskonių, įmuškite kiaušinį.
  3. Kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir troškinkite, kol baigsis vanduo ir kol kopūstai taps minkštesni. Keptuvėje pakepkite svogūną, sutarkuotą morką, šoninę ar spirgučius (jeigu juos naudosite), smulkintą česnaką ir pjaustytą papriką. Visas daržoves šiek tiek patroškinkite, kol suminkštės ir pagardinkite druska bei pipirais.
  4. Sudėkite troškintus kopūstus ir viską gerai išmaišykite, patroškinkite su daržovėmis apie 5 min. Įdarui leiskite atvėsti.
  5. Formuokite blynus, dėkite įdaro ir kepkite aliejuje, kol gražiai apskrus. Valgykite su grietine, pagardinta druska ir pipirais.

P. S. Kepant įdarą galima įdėti šoninės ar spirgučių

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Omletas su bulvėmis
Receptas: Omletas su bulvėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinės arba 2 didelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir tiesiai į ją stambiai sutarkuokite bulves. Išlyginkite, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 6 minutes ant vidutinės ugnies, apverskite ir kepkite dar 5 minutes (kepdami patikrinkite, ar nedega).

2. Dubenėlyje išplakite kiaušinius su pienu. Ant iškepto bulvinio blyno supilkite kiaušinių plakinį, pagardinkite druska ir pipirais. Apkepkite iš abiejų pusių po 3 minutes.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Orkaitėje keptas omletas su špinatais
Receptas: Orkaitėje keptas omletas su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 38
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 7.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((malti))
Kietasis sūris: 105.00 g ((pvz. „Džiugas“))
Špinatai: 70.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. ((geltonoji))
Sviestas: 1.00 arbat. š. ((formai patepti))
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sudėkite kiaušinius, druską ir pipirus. Viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Sudėkite smulkiai tarkuotą sūrį ir dar kartą išplakite.
  2. Špinatus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Galite tiesiog stipriai rankomis suspausti, tarsi išgręžti.
  3. Špinatus supjaustykite, sudėkite į kiaušinio plakinį ir gerai išmaišykite.
  4. Papriką supjaustykite smulkiais kubeliais.
  5. Kepimo formą patepkite sviestu. Ant jos dugno paskleiskite pusę paprikos kubelių, tuomet sudėkite visą špinatų ir kiaušinių masę, tolygiai paskirstykite ir užberkite likusius paprikos kubelius. Ant viršaus užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio.
  6. Kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie 35 min., arba kol ompletas gražiai apskrus ir taps standus. Patiekite iš karto.

Jei šio omleto iš kart nesuvalgysite – galite ji pašildyti mikrobangų krosnelėje arba valgyti ir šaltą.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Didžkukuliai su raugintais kopūstais
Receptas: Cepelinai su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.1 / 35
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg (tešlai)
Krakmolas: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 3.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui, padažui)
Kopūstai: 500.00 g (raugintų - įdarui)
Lašiniai:(rūkytų- 50 įdarui ir 50 padažui) 100.00 g
Svogūnai: 3.00 vnt. (1 - įdarui ir 2 - padažui)
Grietinė: 4.00 valg. š. (padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti
  1. 500 g bulvių išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite.
  2. Likusias bulves nuskuskite ir sutarkuokite bulvine tarka.
  3. Tarkuotose bulvėse susidariusias sultis nusunkite. Palikite kelias minutes pastovėti, kol ant dugno nusės krakmolas. Skystį nupilkite, o 3 šaukštus krakmolo sukrėskite į tarkuotų bulvių masę. Krakmolą galite naudoti ir pirktinį.
  4. Į tarkuotų bulvių masę sukrėskite virtas maltas bulves, įmuškite kiaušinį, pagal skonį pasūdykite ir išminkykite tešlą.
  5. Jei rauginti kopūstai stambūs, susmulkinkite juos peiliu ir virkite vandenyje, kol suminkštės. Tada nukoškite.
  6. Lašinius supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol taps spirgučiais. Kai keptuvėje atsiras riebalų, suberkite smulkintą svogūną, šiek tiek pakepinkite ir sukrėskite raugintus kopūstus. Išmaišykite, uždenkite dangtį ir patroškinkite. Retkarčiais vis pamaišykite. Baigę troškinti, pagal skonį pasūdykite.
  7. Iš bulvių tešlos drėgnomis rankomis suplokite delne blynelius, dėkite į jų vidų po šaukštą kopūstų įdaro, suformuokite cepelinus ir atsargiai šaukštu leiskite po vieną į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite apie 20 minučių
  8. Padažui paspirginkite spirgučių su smulkintais svogūnais. Baigdami spirginti, sukrėskite grietinę, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Šiuo padažu apšlakstykite karštus cepelinus ir patiekite.
Suskleisti
Veršienos troškinys „Osso buco“
Receptas: Veršienos troškinys „Osso buco“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 34
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (stiebų)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Aliejus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Veršiena: 2.00 kg (kulninės)
Miltai: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 6.00 vnt. (šakelės)
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Pomidorai: 400.00 g (savo sultyse)
Sultinys: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 3.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti
  1. Morkas, svogūnus, česnakus ir salierų stebus smulkiai supjaustykite, pakepkite aliejaus ir sviesto mišinyje, išimkite ir sudėkite į troškintuvą.
  2. Kulninės gabaliukus apvoliokite miltuose ir apkepkite toje pačioje keptuvėje, kol pagels.
  3. Išimkite ir sudėkite į troškintuvą ant daržovių. Į keptuvę, kurioje kepė daržovės ir mėsa, įpilkite vyno ir nugarinkite.
  4. Sudėkite smulkiai supjaustytus pomidorus, įdėkite laurų lapus, čiobrelius ir 5 minutes pavirkite.
  5. Supilkite į troškintuvą, įpilkite sultinio, įberkite druskos, uždenkite ir troškinkite ant mažiausios kaitros apie 1,5 val.
  6. Apibarstykite smulkiai supjaustytomis petražolių šakelėmis.
Suskleisti
Aštrus vištienos troškinys kinietiškai
Receptas: Aštrus vištienos troškinys kiniškai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 80
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 2.00 vnt. (2 - 3 gabalėliai filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Sojų padažas: 5.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 vnt. (nedidelis čili)
Padažas:(saldžiaaštrio kinietiško) 1.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais, čili, česnaką ir imbierą susmulkinkite.
  2. Vištieną šiek tiek apkepkite, suberkite česnakus, čili ir imbierą.
  3. Suberkite morkas, supilkite soją ir kinietišką padažą, viską troškinkite su šlakeliu vandens.
  4. Kai vištiena ir morkos suminkštės, suberikite sezamo sėklas ir viską dar porą minučių patroškinkite.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 

Suskleisti
Vyne troškinta vištiena  su pievagrybiais
Receptas: Vyne troškinta vištiena su pievagrybiais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 21
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (didesnė)
Miltai: 5.00 valg. š.
Pievagrybiai: 200.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vynas: 100.00 ml (sausas baltas)
Aliejus: 4.00 valg. š. (4-5 valg. š.)
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę padalinkite į keturis kepsnius, juos šiek tiek pamuškite. Miltus sumaišykite su druska, pipirais ir juose apvoliokite mėsą.

2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir ant nedidelės ugnies maišydami 2–3 minutes pakepinkite česnaką su petražolėmis.

2. Išimkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite mėsą ir kiekvieną pusę kepkite 2–3 minutes. Suberkite pievagrybius ir pakepkite dar 2–3 minutes. Sudėkite petražoles (česnako skilteles išimkite), supilkite vyną ir troškinkite dar 4–5 minutes. Troškindami kepsnius vieną kartą apverskite.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kepinama mėsa
Receptas: Aštrus jautienos troškinys su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 12
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 350.00 g (maltos)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pomidorai: 1.00 vnt. (arba 2 mažesni)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pomidorų tyrė: 200.00 ml
Adžika: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Čili prieskoniai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti
  • Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite jautieną ir nuolat maišydami kepkite 5 minutes.
  • Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, kubeliais supjaustykite pomidorus, cukiniją ir raudonąją papriką. Suberkite daržoves prie kepamos maltos jautienos.
  • Įpilkite į keptuvę 150 ml vandens, pomidorų tyrę ir adžiką. Pabarstykite druska, rūkyta paprika, čili prieskoniais ir džiovintu baziliku bei raudonėliu. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies, troškinkite 30–40 minučių. Rekomenduojama patiekti su ryžiais arba makaronais.
Suskleisti
Mėsos ir moliūgų troškinys
Receptas: Kalakutienos troškinys su džiovintomis slyvomis ir moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 47
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 700.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Moliūgai: 500.00 g (nulupto)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (arba 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Aitrioji paprika: 0.25 arbat. š. (miltelių; nebūtinai)
Medus: 1.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Vanduo: 250.00 ml (arba daržovių sultinio iš ekologiško kubelio)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą ir moliūgą supjaustykite stambiais kubeliais – kraštinė turi būti apie 3–4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustykite kuo smulkiau.

2. Storadugniame puode įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir trumpai apkepinkite mėsą. Išimkite ją ir atidėkite.

3. Sumažinkite ugnį ir sudėkite svogūną, kepkite, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišykite, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinkite, nes paprika taps karti!

4. Sudėkite mėsą, moliūgą, slyvas, medų ir užpilkite vandeniu. Atsargiai išmaišykite, padidinkite ugnį ir palaukite, kol užvirs. Paragaukite, ar užtenka prieskonių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies apie 1 val., kol mėsa taps visai minkšta (kartkartėmis patikrinkite, ar netrūksta vandens).

5. Dar geriau šį patiekalą troškinti orkaitėje, tokiu atveju moliūgą galima sudėlioti ant viršaus – jo gabalėliai mažiau suteš ir bus skanesni.

6. Valgykite su bulvių koše ar kuskusu.

Suskleisti
Kugelis
Receptas: Purus ir skanus kugelis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 607
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.50 kg
Svogūnai: 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (mažiausiai; o galite mušti ir visus 6)
Pienas: 500.00 ml
Šoninė: 500.00 g (karštai rūkytos kiaulienos)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (arba taukų; skardai patepti)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų; skardai pabarstyti (nebūtinai))
Kaip gaminti

Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną – kitaip tariant, masę užplikome. Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome.

Dėti miltų ar ne, pasirinkimo klausimas – jie šiek tiek „suriša“ masę, tačiau neįdėjus, didelės katastrofos nebus.

Kitas reikalas – kiaušiniai ir pienas, būtent jie ir yra puraus, minkšto kugelio paslaptis. Pašykštėję šių produktų, „džiaugsitės“ kietoku, pilku kugeliu.

Beje, paskaninimui naudojamą rūkytą šoninę galima keisti kiaulienos faršu (jį taip pat pakepiname), pamarinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, parūkytomis kiaulienos ausytėmis. Dar įdomesni variantai – vietoje mėsos dėti džiovintų (prieš tai išmirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).

Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame ne mažiau kaip valandą – apie tai, kad yra iškepęs, signalizuos gražiai auksinis kugelio viršus, apskrudę pakraštėliai.

Suskleisti
Sidre troškintas triušis
Receptas: Sidre troškintas triušis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 33
Receptas
Ingredientai
Triušiena: 2.00 kg (1 nemažas triušis)
Šoninė: 150.00 g (šalto rūkymo)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Voveraitės: 100.00 g
Sidras: 500.00 ml (sauso, geriausia „brut“)
Vištienos sultinys: 300.00 ml (arba daržovių)
Čiobreliai: 1.00 sauja (šakelių)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š. (2 šaukštai troškiniui ir 1 šaukštas polentai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (ir dar šiek tiek polentai)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kukurūzų (polentos) kruopos: 250.00 g (polentai)
Parmezano sūris: 80.00 g (tarkuoto; polentai)
Gorgonzolos sūris: 100.00 g (polentai)
Bazilikai: 50.00 g (kapotų; polentai)
Kaip gaminti

1. Triušį supjaustykite gabalais – jei nelabai žinote kaip, paprašykite mėsininko. Žinoma, ir internete yra daug filmukų, kaip tai padaryti.

2. Triušio gabalus apskrudinkite keptuvėje su sviestu ir aliejumi. Nekepkite visko iškart, dėkite tiek gabalų, kad galėtumėte lengvai juos vartyti. Apskrudinkite iš visų pusių. Atidėkite.

3. Tuose pačiuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną su šonine. Po penkių minučių sudėkite pasmulkintas voveraites, pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite dar 5 minutes. Supilkite sidrą, sultinį ir troškinkite viską ant kaitrios ugnies 10 minučių. Kepimo indo neuždenkite, padažas turi smarkiai burbuliuoti ir garuoti. Paragaukite, ar pakanka druskos ir pipirų.

4. Jei jūsų kepimo indas didelis, sudėkite apkeptus triušio gabaliukus ir skiltelėmis pjaustytą apelsiną į padažą. Jei, kaip ir aš, viską kepėte nedidelėje keptuvėje, sudėkite triušio gabalėlius ir apelsinus į didesnį puodą ar troškintuvą, užpilkite padažą, uždenkite ir troškinkite dar apie 1,5–2 valandas.

5. Kai triušio troškinys bus beveik paruoštas, paruoškite polentą. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite kukurūzų kruopas. Jos būna skirtingo smulkumo, tad ir reikalingas vandens kiekis bei virimo trukmė skiriasi. Išvirkite gan tirštą košę. Tuomet sudėkite sviestą, sūrius, baziliką, pagardinkite druska. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių.

6. Patiekite triušienos troškinį su polenta ir nepagailėkite padažo!

Suskleisti
Kiaulienos troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (nugarinės arba sprandinės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, sumeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, pilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.

2. Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir berkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės.

3. Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Sumeskite slyvas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu. Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių.

4. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Aluje troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
Receptas: Troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (tinkamos troškinimui)
Aliejus: 6.00 arbat. š. (kepimui; gali reikėti kiek daugiau)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutiniai, nulupti ir perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (nuskustos ir perpjautos išilgai)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (supjaustyti 6–7 cm ilgio gabaliukais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Baravykai: 2.00 vnt. (skiltelės džiovintų)
Rozmarinai: 3.00 vnt. (šakelės)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės)
Alus: 500.00 ml (tamsaus)
Pastarnokas: 400.00 g (košei)
Bulvės: 400.00 g (košei)
Grietinė: 150.00 g (arba graikiško jogurto; košei)
Sviestas: 40.00 g (galima ir daugiau; košei)
Druska: 0.50 žiupsnelis (košei)
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.

2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.

3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.

4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.

5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.

Suskleisti

Kepiniai:

Morkų pyragas
Receptas: Senovinis morkų pyragas „Zomšas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 136
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt. (didesnės)
Margarinas: 200.00 g (arba sviesto)
Cukrus: 1.50 st.
Grietinė: 0.75 st. (arba vidutinio dydžio indelis)
Kefyras: 1.00 st.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 st. (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo)
Kaip gaminti

1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.

2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.

3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.

5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.

Suskleisti
Apelsininis pyragas
Receptas: Apelsinų pyragas su spanguolėmis
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 100.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Migdolų miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (maltų)
Spanguolės: 50.00 g (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite apelsinus, užpilkite juos vandeniu, kad apsemtų, ir virkite 70 minučių ant mažos ugnies (du kartus, vis užvirus vandeniui, jį pakeiskite ir virkite iš naujo). Apvirtus apelsinus supjaustykite gabalais ir sutrinkite smulkintuvu, atvėsinkite.

2. Kiaušinių baltymus su 50 g cukraus išplakite iki standžių putų. Likusį cukrų suberkite į indelį su kiaušinių tryniais ir išsukite, kol cukrus ištirps, o masė taps puri. Į gautą masę sudėkite paruoštą apelsinų masę, suberkite kepimo miltelius, migdolų miltus ir džiovintas spanguoles.

3. Tada atsargiai šluotele įmaišykite (jokiu būdu neplakite!) kiaušinių baltymus, į bendrą masę dėdami jų po nedaug.

4. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite maltais linų sėmenimis. Į formą sukrėskite pyrago masę ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-70 min., atsižvelgdami į kepimo formos dydį ir gylį. Iškepę pyragą, leiskite jam atvėsti neišėmę iš formos.

5. Karšto vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą ir užpilkite plonu sluoksniu ant pyrago. Papuoškite spanguolėmis.

Suskleisti
Minkštas meduolis
Receptas: Meduolinis pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 42
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Medus: 300.00 g
Cukrus: 170.00 g
Sviestas: 70.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinė: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą bei gvazdikėlius.

2. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite.

3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.

4. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą.

5. Supilkite tešlą į kepimo formą (itin tinka speciali meduolio forma) ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus.

Suskleisti
Morkų pyragas
Receptas: Morkų pyragas su varškės kremu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 33
Receptas
Ingredientai
Miltai: 280.00 g
Morkos: 2.00 st. (sutarkuotų per burokinę tarką)
Cukrus: 400.00 g
Alyvuogių aliejus: 250.00 ml
Varškė: 220.00 g (100 g pyrago tešlai ir 120 g varškės glaistui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Ananasai: 150.00 g (konservuotų)
Sviestas: 2.00 valg. š. (minkšto; varškės glaistui)
Grietinė: 50.00 g (varškės glaistui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (varškės glaistui)
Cukraus pudra: 150.00 g (varškės glaistui)
Kaip gaminti

1. Į vieną indą sudėkite ir išmaišykite visus pyrago tešlai reikalingus sausus, o į kitą – skystus ingredientus.

2. Išmaišius viską atskirai, sumaišykite viską viename dubenyje, o tada krėskite į kepimo formą ir šaukite į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę.

3. Kepkite apie valandą. Patikrinti, ar pyragas iškepęs, galima mediniu pagaliuku – tešla turi būti drėgna, bet per daug nelipti.

4. Visus glaistui reikiamus produktus ištrinkite ir gautą masę užtepkite ant atvėsusio pyrago.

Suskleisti
Prancūziški pyragaičiai madlenos
Receptas: Apelsininės madlenos su medumi ir prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 0.75 puodelis
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 0.25 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 0.30 puodelis
Apelsinai: 0.50 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis (naudokite ekologišką arba labai gerai nuplaukite su soda paprastą))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kambario temparatūros)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 85.00 g (išlydyto ir atvėsinto)
Cukraus pudra: 2.00 arbat. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.

2. Į kitą dubenį suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę ir pirštais ištrinkite cukrų su žievelės tarkiais, kol taps kvapnus ir drėgnas.

3. Muškite į apelsininį cukrų kiaušinius ir plakite, kol masė taps balsva ir lengva. Supilkite į ją vanilės ekstraktą, dėkite medų ir vėl paplakite, kol viskas susimaišys.

4. Lengvai maišydami suberkite sausuosius ingredientus, tada sviestą ir dar pasukite masę, kol ji taps vientisa – nebebus nei sausųjų ingredientų, nei neįmaišyto sviesto.

5. Uždenkite tešlą polietileno plėvele, taip, kad ji liestų paviršių (priešingu atveju tešla apdžius) ir dėkite dubenį su tešla į šaldytuvą bent 3 valandoms, bet galima ir per naktį.

6. Kai susiruošite kepti pyragėlius, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu). Specialios madlenoms skirtos kepimo skardos „duobutes“ kruopščiai ištepkite sviestu, tada pabarstykite miltais (jų perteklių nupurtykite).

7. Kabinkite maždaug po valgomąjį šaukštą tešlos ir pildykite duobutes – kaip nors ypatingai formuoti ir lyginti tešlos nereikia, nes karštyje ji išskys ir puikiai užpildys duobutes.

8. Kepkite 9–10 min., kol pyragėliai išsipūs ir parus.

9. Išėmę skardą, stuktelkite ją į kokį kietą paviršių – jei gerai ištepėte „duobutes“ sviestu ir pabarstėte miltais, pyragėliai mikliai atlips nuo paviršiaus.

10. Pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite dar šiltų ar atvėsusių.

Patarimai:

  • pyragėlių tešlą labai patogu užsimaišyti iš vakaro, palaikyti per naktį šaldytuve, o kepti kitą dieną, tarkime, prie savaitgalio ryto kavos.
  • madlenoms skirta kepimo forma jau ir Lietuvoje nėra jokia egzotika, pasidovanokite tokią sau (bet kokia proga) ar paprašykite dovanų iš tų, su kuriais madlenomis dalinsitės.
  • rekomendacija kruopščiai ištepti kepimo formą sviestu ir pabarstyti miltais nėra atsitiktinė – tai labai svarbu, jei norite, kad pyragėliai nepriliptų ir smagiai strykteltų iš „duobučių“, kuriose kepė.
  • kaip ir keksiukų, taip ir madlenų tešlos nereikia permaišyti – sausi ingredientai susijungė su šlapiais ir palikite tešlą ramybėje.
  • pyragėliai skaniausi tą pačią dieną!
Suskleisti
Pyragas su varške
Receptas: Klasikinis varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 99
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Cukrus: 100.00 g
Varškė: 400.00 g
Sviestas: 160.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Didesniame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų ir ištirpintą sviestą. Gautą tešlą dėkite kepimo formą.

2. Tuomet varškę gerai ištrinkite su kiaušiniais ir kondensuotu pienu bei supilkite ant tešlos sluoksnio.

3. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Pyragui iškepus galite skanauti tuoj pat arba palikti atvėsti.

Suskleisti
Apelsinų duona iš Karibų
Receptas: Apelsinų duona iš Karibų
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Apelsino žievelė: 1.00 puodelis (smulkiai supjaustytos)
Apelsinų sultys: 1.00 puodelis (šviežiai spaustų)
Cukrus: 2.50 puodelis (galima ir mažiau, pagal skonį)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas)
Miltai: 3.50 puodelis
Pienas: 1.00 puodelis
Sviestas: 0.50 valg. š. (tirpinto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pjaustytas apelsinų žieveles užvirinkite apelsinų sultyse ir pavirkite, kol jos suminkštės. Įdėkite pusantro puodelio cukraus, maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol skystis taps klampus it sirupas. Palikite atvėsti.

2. Sumaišykite kiaušinį, puodelį cukraus, sviestą ir pieną.

3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.

4. Dėkite abu mišinius į bendrą indą, supilkite apelsinų sirupą ir viską gerai išmaišykite.

5. Pilkite masę į dvi duonos formas arba ant vienos didelės skardos. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

6. Valgykite karštą arba šaltą.

Ypač skanu su sūrio užtepėle.

Suskleisti
Obuolių pyragas
Receptas: Šokoladinis obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 51
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Sviestas: 150.00 g
Kakava: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 6.00 valg. š.
Miltai: 2.00 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Ant viryklės dėkite puodą, pripildytą nedideliu kiekiu vandens, o ant jo – dubenį su tirpdomu sviestu ir šokoladu. Į juos įmaišykite cukrų, kakavą ir vanilinį cukrų. Nuimkite dubenį nuo puodo ir viską gerai išmaišykite.

2. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir vėl viską sumaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į gautą tešlą. Tešla turi išeiti gan tiršta.

3. Tuomet į ją įmaišykite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską sukrėskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.

4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ir po maždaug 50 minučių pyragą išimkite. Leiskite jam atvėsti ir ragaukite!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų