Dar daugiau – tai bus duona, kurią kepdami galėsite dėti tai, ką mėgstate, tad kiekvieną kartą ji gali išeiti vis kitokia. „Tešla yra tik bazė, į ją papildomai galite dėti visko, ką mėgstate, pvz., saulėgrąžų, riešutų ar džiovintų vaisių. Taip pat galite improvizuoti su skirtingais miltais. Norite, kad duona kvepėtų grikiais? Naudokite dalį grikių miltų“, – pataria jis.
Šiam receptui, pasak A.Ivanausko, svarbu ne tik ingredientai, tačiau ir pats gamybos būdas. Panaudojus orkaitės garų funkciją duona iš išorės gaunasi traški, o viduje – drėgna ir minkšta. „Tad nieko nelaukite ir bandykite!“ – ragina kulinaras.
Ingredientai duonai:
- 10 g šviežių mielių
- 200 ml lieso jogurto
- 320 g viso grūdo kvietinių miltų
- 1 šaukšto cukraus
- 2 šaukštų kanapių aliejaus (gali būti ir kitoks)
- 100 g moliūgų sėklų
- 50 g išlukštentų kanapių sėklų
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
1. Mieles ištrinkite su cukrumi ir jogurtu. Dėkite į orkaitę nustatę kildinimo funkciją, kol mielės suaktyvės, maždaug 15–20 min.
2. Į dubenį suberkite miltus, sėklas, šiek tiek druskos, supilkite mielių tirpalą ir aliejų. Viską minkykite, kol susidarys glotni masė. Tešla bus skystoka. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą keksinę 11x30 cm formą ir kildinkite apie 40 min. (arba naudokite tešlos kildinimo programą orkaitėje).
3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Prieš kepdami papurkškite orkaitės sieneles vandeniu arba kepkite naudodami garų režimo funkciją – tokiu atveju papildomai nereikės nieko daryti.