Ingredientai:
- 1 stiklinė nesmulkintų speltų arba perlinių kruopų (sausų), išmirkytų per naktį;
- vandens arba daržovių sultinio;
- saujelė kalamata alyvuogių, be kauliukų, perpjautų pusiau;
- 200–300 g pomidoriukų, supjaustytų pusiau;
- 1 trumpavaisis agurkas, supjaustytas kubeliais;
- 1 saliero stiebas, supjaustytas plonais griežinėliais;
- 1 mažas raudonasis svogūnas, supjaustytas plonais pusžiedžiais;
- ryšelis šviežių krapų, smulkiai sukapotų;
- gabaliukas feta sūrio, stambiai sutrupintas;
- 2–3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Per naktį pamirkytas kruops perplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, tada suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ar sultiniu, pasūdykite (jei sultinys) nesūdytas, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir išvirkite – jos turi būti dar standžios (al dente). Nusunkite ir paskleiskite plačioje lėkštėje, kad atvėstų ir apdžiūtų.
2. Kol kruopos vėsta, paruoškite kitus ingredientus. Tada suberkite susmulkintus agurkus, pomidoriukus, alyvuoges, salierą (jei jį naudojate), svogūną, krapus ir fetą, galiausiai berkite ir kruopas bei išmaišykite.
3. Ant mišinio dubenyje šlakstykite citrinos sultis ir alyvuogių aliejų, pasūdykite (tik ragaukite, nes feta jau turi sūrumo), įberkite pipirų. Darsyk gerai išmaišykite.
Šių salotų likučius pridengę galite laikyti šaldytuve iki 4 dienų.