Ingredientai:
- 2/3 stiklinės cukraus (galite berti ir mažiau);
- 1/2 stiklinės neutralaus skonio ir kvapo aliejaus;
- 1 didelis kiaušinis, lengvai paplaktas;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė (prieš tai gerai nušveiskite citriną su soda, nuplaukite ir nusausinkite);
- 1 stiklinė cukinijos tarkių (tarkuokite burokine tarka);
- 1 ir 1/2 stiklinės kvietinių miltų;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
- 1/2 šaukštelio sodos.
citrinų sirupui (jis nebūtinas, bet suteiks kepiniui daugiau skonio ir drėgmės):
- 1/4 stiklinės cukraus;
- 1/4 stiklinės šviežiai spaustų citrinų sulčių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Keksui skirtą kepimo formą plonai ištepkite sviestu arba aliejumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų, aliejų, kiaušinį ir citrinos žievelę. Galiausiai suberkite cukinijos tarkius ir darsyk išmaišykite. Atidėkite mišinį į šalį.
3. Kitame dubenyje išmaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir sodą. Šį sausąjį mišinį suberkite į prieš tai pagamintą šlapiąjį ir labai atsargiai, švelniais judesiais išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų. Svarbu tešlos nepermaišyti, antraip kepinys bus kietas.
4. Krėskite pagamintą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 45 min. arba kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.
5. Jei ketinate naudoti, paruoškite citrinų sirupą. Tiesiog pakaitinkite cukrų su citrinos sultimis, kol cukrus ištirps.
6. Kai tik kepinį ištrauksite iš orkaitės, dar karšto jo paviršių dosniai aptepkite sirupu. Leiskite keksui vėsti, o per tą laiką dar kelis kartus patepkite jo viršų sirupu.
7. Leiskite kepiniui visiškai atšalti ant grotelių ir tik tada pjaustykite ir ragaukite.