Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skanaujame naujo derliaus vynuogių: salotos su vištiena ir sorbetas

Nors šiuo metu pilna burna mėgaujamės braškėmis, parduotuves ir turgavietes jau pasiekė ir naujo derliaus vynuogės. Dėl gaivaus ir lengvo skonio jos itin populiarios visą šiltąjį sezoną. Be to, šios gėrybės dar ir itin universalios – skanios vienos, pagardina salotas, puikiai tinka desertams.
Uogų lėkštė
Uogų lėkštė / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, vynuogės skiriasi ne tik spalva, bet ir skoninėmis savybėmis. Mėlynosios vynuogės kiek saldesnės. O žaliosios vynuogės turi daugiau rūgštelės, todėl puikiai tinka paskaninti įvairius saldžius patiekalus.

Šaldytos vynuogės gali tapti gaiviu užkandžiu karštą vasaros dieną.

„Vynuogės dažnai puošia įvairiausias užkandžių lentas ar vaisių dubenis, tačiau jas įtraukti į racioną galima ne tik valgant kaip užkandį. Vynuoges galima naudoti ruošiant įvairiausius vaisių kokteilius, glotnučius arba salotas, šaldytos vynuogės gali tapti gaiviu užkandžiu karštą vasaros dieną. Iš jų galima gaminti ir itin paprastai paruošiamus sorbetus, be to, vynuogės dera ir su mėsos patiekalais, pavyzdžiui, salotose su vištiena“, – vardija J.Sabaitienė.

Ekspertė sako, kad šios uogos – puikus desertų ingredientas: jos konditerijos gaminiams suteikia ne tik natūralaus saldumo, bet ir gaivumo, todėl naudojamos kaip įvairiausių tartalečių, pavlovos pagardas.

Vida Press nuotr./Sirupe konservuotos vynuogės
Vida Press nuotr./Sirupe konservuotos vynuogės

Vynuogių kekę dažniausiai sudaro nuo 15 iki 300 uogų. Jos gali būti raudonos, juodos, tamsiai mėlynos, geltonos, žalios, oranžinės ar rausvos spalvos. Šiuo metu pasaulyje kasmet užauginama 72 milijonai tonų vynuogių: didžiausios šių uogų augintojos yra Italija, Prancūzija ir JAV.

Jūsų dėmesiui – receptai, kurie puikiai įrodys, kaip kūrybiškai galima panaudoti vynuoges.

Salotos su vynuogėmis ir vištiena

Ingredientai:

  • Keptos susmulkintos vištienos;
  • 1 puodelis susmulkintų salierų;
  • 1 puodelis per pusę perpjautų raudonųjų besėklių vynuogių;
  • 1/2 puodelio džiovintų spanguolių;
  • 1/2 puodelio skrudintų ir susmulkintų pekano riešutų;
  • 1 puodelis graikiško jogurto;
  • 1/2 šaukštelio druskos;
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Į didelį dubenį kartu su salierais, vynuogėmis, džiovintomis spanguolėmis, smulkintais pekano riešutais suberkite supjaustytą vištieną.

2. Visus ingredientus apipikite graikišku jogurtu, pagardinkite druska, pipirais ir viską išmaišykite.

Vida Press nuotr./Salotos su vynuogėmis ir vištiena
Vida Press nuotr./Salotos su vynuogėmis ir vištiena

Vynuogių sorbetas

Ingredientai:

  • 3 puodeliai žaliųjų vynuogių;
  • 2 šaukštai cukraus arba medaus;
  • 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia nuskabykite vynuoges nuo kekės ir jas užšaldykite.

2. Į trintuvą sudėkite šaldytas vynuoges, jas sutrinkite iki vientisos masės, įberkite cukraus arba įdėkite medaus, suberkite citrinos žievelę ir įlašinkite citrinos sulčių. Dar kartą viską sutrinkite.

3. Gautą sorbetą išdėliokite į gražius indelius ir mėgaukitės.

Vida Press nuotr./Vynuogių sorbetas
Vida Press nuotr./Vynuogių sorbetas

Dar keli receptai su vynuogėmis:

Pyragėliai su ožkų sūriu ir vynuogėmis
Receptas: Pyragėliai su ožkų sūriu ir vynuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 225.00 g (3 lakštai po 75 g, tinka ir mielinė tešla)
Kumpis: 3.00 riekės (virto)
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (volelio formos)
Pinijų sėklos: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Medus: 1.00 valg. š.
Vynuogės: 12.00 vnt. (be kauliukų, raudonosios)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (švieži)
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite, lakštus perpjaukite per pusę. Iš jų išspauskite apie 8 cm skersmens skritulius, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 225 laipsnių orkaitėje 8–9 minutes.

2. Kumpio griežinėlius perpjaukite per pusę ir sudėkite ant paplotėlių.

3. Sūrį supjaustykite į šešis griežinėlius ir po vieną uždėkite ant paplotėlių šalia kumpio.

4. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais ir sudėkite ant sūrio su kumpiu. Viršų apibarstykite pinijų sėklomis, pipirais, apšlakstykite medumi. Kepkite orkaitėje 8–10 minučių. Ant iškeptų pyragėlių uždėkite perpus perpjautų vynuogių, papuoškite rozmarinais.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Aromatingas vynuogių desertas
Receptas: Aromatingas vynuogių desertas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Želatina: 3.00 arbat. š.
Sultys: 2.00 st. (šviesių vynuogių)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2-3 valg. š. sulčių)
Vynuogės: 200.00 g
Kaip gaminti
  1. Šlakelyje šalto vandens išlydykite želatiną.
  2. Užvirinkite vynuogių sultis, suberkite vanilinį cukrų, pagardinkite citrinų sultimis ir išmaišykite su lydyta želatina.
  3. Pusę želė supilkite į keturias deserto taures ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (likusią laikykite šiltai).
  4. Vynuoges perpjaukite pusiau ir peiliu išėmusios sėklas išdėliokite ant sustingusios želė. Apliekite likusia želė ir pastatykite į šaldytuvą.
  5. Kai sustings, ant kiekvienos porcijos uždėkite vanilinių ledų rutulėlių, papuoškite vynmedžio lapais, grietinėle arba apibarstykite migdolo drožlėmis.
Suskleisti
Pikantiškos vynuogių salotos
Receptas: Pikantiškos vynuogių salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 51
Receptas
Ingredientai
Salotos: 250.00 g (įvairios)
Vynuogės: 300.00 g
Sūris: 250.00 g (švelnus fermentinis)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Vynas: 2.00 valg. š. (sausas baltas)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba kiti mėgstami prieskoniai)
Kaip gaminti
  1. Salotų lapus nuplaukite ir suplėšykite gabalėliais.
  2. Vynuoges perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
  3. Fermentinį sūrį supjaustykite maždaug centimetro kubeliais, sūrį sutrupinkite.
  4. Viską suberkite į dubenį ir išmaišykite.
  5. Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nušluosčiusios nutarkuokite žievelę. Išspaustas jo sultis sumaišykite su vynu, aliejumi ir žiupsneliu druskos bei prieskonių.
  6. Apšlakstykite salotas. Apibarstykite tarkuota apelsino žievele bei graikiniais riešutais. 
  7. 20 minučių palikite pastovėti. Patiekite su bandele.
Suskleisti
Kepti briuseliniai kopūstai su vynuogėmis
Receptas: Kepti briuseliniai kopūstai su vynuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Briuselio kopūstai: 600.00 g
Vynuogės: 200.00 g (raudonųjų)
Karijai: 50.00 g
Medus: 1.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Čiobreliai: 5.00 vnt. (5 - 6 šakelės)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C. 
  2. Briuselinius kopūstus (šviežius arba šaldytus) 1–2 minutėms įkiškite į verdantį vandenį, paskui staigiai perliekite šaltu.
  3. Kopūstėlius perpjaukite pusiau ir sudėkite į storasienį kepimo indą.
  4. Sumeskite raudonąsias vynuoges ir karijas.
  5. Medų, aliejų, citrinos sultis ir druską labai gerai sumaišykite.
  6. Mišiniu užpilkite kopūstus su vynuogėmis, ant viršaus užberkite čiobrelių šakelių. Kepkite apie 30 minučių.
  7. Pagaminsite per 20 min. (be kepimo).  
Suskleisti
Sirupe konservuotos vynuogės
Receptas: Sirupe virtos vynuogės „Slatko“ atsargoms
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Vynuogės: 1.00 kg (baltųjų besėklių)
Cukrus: 1.00 kg
Vanduo: 1.00 l
Citrinos: 1.00 vnt. (supjaustyta ketvirčiais)
Vanilė: 1.00 vnt. (ankštis; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Nuskabykite vynuoges nuo kotelių ir kruopščiai nuplaukite.

2. Į nemažą puodą supilkite vandenį ir supilkite cukrų. Pavirkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps bei sirupas ims kiek tirštėti. Tuomet suberkite vynuoges, įdėkite citrinos ketvirčius ir vanilės ankštį.

3. Pavirkite, kol vynuogės bus išvirusios, ims blizgėti, tačiau dar nebus suvirusios.

4. Nukelkite puodą nuo viryklės, apdenkite tankiu virtuviniu rankšluostėliu ir palikite kambario temperatūroje stovėti per naktį.

5. Kitą dieną sudėkite džemą į kruopščiai išplautus ir iškaitintus stiklainėlius. Užsukite ir laikykite šaltai.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais