Skanėstai iš morkų, moliūgų ir apelsinų. Receptai

Siūlome jums sukelti oranžinę bangą virtuvėje. Tegu patiekalai jus šildo, maloniai nuteikia ir pakelia nuotaiką. Kada daugiau nei ne šiandien?
Apelsinų tortas
Apelsinų tortas / Shutterstock nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Veido odos priežiūros taisyklės sulaukus 20, 30 ar 40 metų

Morkų duonelės su figomis
Receptas: Morkų duonelės su figomis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Morkos: 1.00 st. (1-1,5 (tarkuotos))
Cukrus: 100.00 g
Pienas: 125.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Miltai: 475.00 g (350 g kvietinių ir 125 g viso grūdo)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 200.00 g (baltųjų pelėsių)
Figos: 10.00 vnt.
Brendis: 50.00 ml
Sultys: 1.00 valg. š. (šlakelis citrinų)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotos žievelės)
Kaip gaminti

1. Gerai nuspauskite tarkuotas morkas. Jas dubenyje sumaišykite su išplaktais kiaušinių baltymais, ten pat suberkite cukrų, supilkite pieną ir viską gerai išmaišykite.

2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir viską suberkite į morkų masę. Gerai išmaišykite.

3. Tešlą nestoru sluoksniu paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje stačiakampėje skardoje ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

4. Atvėsintą duoną supjaustykite trikampėliais.

5. Figas susmulkinkite, sumaišykite su brendžiu, citrinos sultimis ir citrinų žievelėmis.

6. Ant kiekvieno duonos trikampėlio išdėliokite pjaustyto baltųjų pelėsių sūrio, ant viršaus dėkite figų ir papuoškite gražgarsčių lapeliais.

Suskleisti
morkų suflė
Receptas: Morkų suflė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š. (Pieno padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (Pieno padažui)
Pienas: 200.00 ml (Pieno padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis ir pieno padažui pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Pieno padažui; 1/2 arbat. š.)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pieno padažui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Morkas ir svogūnus išvirkite pasūdytame vandenyje, nusunkite ir pertrinkite per sietelį.

2. Paruoškite padažą: švarioje sausoje keptuvėje išlydykite sviestą, maišydama suberkite miltus ir truputį pakepinkite (miltai turi likti šviesūs). Nuolat maišydama plona srovele supilkite šaltą pieną. Kai padažas užvirs, suberkite cukrų, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir nukelkite nuo ugnies.

3. Į karštą padažą sudėkite pertrintas daržoves, nuo baltymų atskirtus trynius ir gerai išmaišykite. Tada sukrėskite standžiai išplaktus baltymus ir labai atsargiai įmaišykite į masę.

4. Suflė 15 min. kepkite 170`C karštumo orkaitėje. Paskui temperatūrą padidinkite iki 190`C ir kepkite dar 35 min.

Suskleisti
Morkų tortas su riešutais ir maskarponės kremu
Receptas: Morkų tortas su riešutais ir maskarponės kremu
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 puodelis
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Morkos: 600.00 g
Cukrus: 1.00 puodelis
Aliejus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š. (sėklų)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Žemės riešutai: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - tarkuotos žievelės)
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Grietinėlė: 200.00 g (35 proc. riebumo - kremui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (kremui)
Brendis: 1.00 valg. š. (biskvitams sulaistyti)
Amareto sirupas:(biskvitams sulaistyti) 1.00 valg. š.
Kokosų sirupas:(biskvitams sulaistyti) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Kokoso drožles, sezamų sėklas ir žemės riešutus apkepinkite.
  2. Žemės ir graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir druska.
  4. Kitame inde morkas sumaišykite su riešutais, kokosais, sėklomis ir apelsino žievele.
  5. Trečiame inde cukrų plakite su aliejumi, po vieną įmuškite kiaušinius.
  6. Nuolat maišydami suberkite miltus, ir juos gerai išmaišykite, sudėkite morkas. Tešlą gerai išmaišykite.
  7. Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite ~50~60 min (kol patikrinus mediniu iešmeliu jis liks sausas ir švarus) 170 laipsnių orkaitėje.
  8. Maskarponę sumaišykite su grietinėle ir milteliniu cukrumi. (Grietinėlės gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau, tai priklauso nuo maskarponės ir norimos konsistencijos.)
  9. Biskvitų sulaistymui tiesiog sumaišykite visus ingredientus.
  10. Iškepusį ir atvėsusį biskvitą perpjaukite į dvi dalis (jei norite, galite pjauti ir į 3), sulaistykite sirupu ir pertepkite kremu.
  11. Puoškite pagal skonį ir pageidavimus. (recepto autorė puošė morkytėmis iš to paties kremo, tik jį nudažė reikiamomis spalvomis)
  12. Tortą geriausia per naktį palaikyti šaldytuve, tada jis bus dar skanesnis.
  13. Pagaminsite per 2 val., neskaičiuojant puošimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Apelsinų ir citrinų pudingas
Receptas: Apelsinų ir citrinų pudingas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sultys: 900.00 ml (apelsinų)
Rudasis cukrus: 8.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Krakmolas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Citrusus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles.
  2. Į prikaistuvį supilkite apelsinų sultis. Įberkite 5 šaukštus rudojo cukraus, tarkuotas citrusų žieveles. Statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs.
  3. Krakmolą gerai sumaišykite su grietinėle. Plona srovele pilkite į karštas apelsinų sultis, maišydama kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies.
  4. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius suplakite konditerine šluotele. Kitame dubenyje su žiupsneliu druskos ir trimis šaukštais cukraus suplakite kiaušinių baltymus.
  5. Plaktus trynius supilkite į karštą apelsinų kremą. Palikite atvėsti. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
  6. Sukrėskite į indelius ir tiekite ant stalo.
Suskleisti
Moliūgo ir sūrio keksiukai
Receptas: Moliūgo ir sūrio keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 23
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g (200 ml keptų moliūgų tyrės)
Kefyras: 50.00 ml
Aliejus: 100.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 240.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūstų)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuoto kietojo)
Moliūgo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į didesnį indą išsijokite miltus, kepimo miltelius, suberkite druską, cukrų, pipirus, šaukštą moliūgų sėklų, prieskonines žoleles. Viską gerai išmaišykite.
  2. Kitame inde paplakite kiaušinius, supilkite kefyrą, aliejų, sukrėskite moliūgų tyrę ir viską išmaišykite. 
  3. Skystą masę sukrėskite į sausus produktus ir išmaišykite. Galiausiai suberkite sūrį.
  4. Tešlą supilkite į formeles, ant viršaus užberkite moliūgų sėklų.
  5. Viršų apibarstykite druska arba sūriu.
  6. Kepkite 50 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite šiltus.
Suskleisti
Morkų pyragas
Receptas: Morkų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 st. (tarkuotos)
Sviestas: 180.00 g
Cukrus: 1.00 st.
Miltai: 3.00 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt. (žievelės)
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, sudėkite gerai suplaktus kiaušinius, morkas, citrinų žieveles, sezamų sėklas ir gerai išmaišykite.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į masę ir gerai išmaišykite.

3. Kepkite  180 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes. Atvėsusį keksą apibarstykite keliais šaukšteliais sezamų sėklų.

Labai skanu su džiovintų obuolių arbata!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
Receptas: Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 111
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg (minkštimo)
Obuoliai: 2.00 kg (geriausia antaninių)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
  3. Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Morkų pyragas
Receptas: Morkų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Sūris: 50.00 g (tarkuotas fermentinis ir užpilui 50 g)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir įdarui)
Sviestas: 120.00 g (ar kepti skirtas margarinas)
Vanduo: 2.00 valg. š. (šaltas)
Miltai: 375.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Morkos: 5.00 vnt. (4-5 įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (įdarui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Čiobreliai: 5.00 g (įdarui pagal skonį)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (užpilui)
Pienas: 80.00 ml (užpilui)
Varškė: 100.00 g (užpilui)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą ar margariną rankomis sumaišykite su miltais, druska, sūriu ir vandeniu. Jei tešla per minkšta, įberkite dar miltų. Tešla išklokite kepimo popieriumi padengtą skardą ir 20 minučių laikykite šaldytuve.

2. Atvėsusią tešlą subadykite šakute ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.

3. Pasiruoškite įdarą: morkas, svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, o morkas stambiai sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus, česnakus ir morkas. Kepkite 10–15 minučių, kol morkos suminkštės. Pagardinkite pipirais, druska ir čiobreliais.

4. Morkų įdarą praaušinkite ir sumaišykite su pienu išplaktais kiaušiniais. Ant apkepto papločio sukrėskite morkų įdarą ir gražiai išlyginkite. Varškę sumaišykite su fermentiniu sūriu ir dėkite ant morkų. Pyragą kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25–30 minučių, kol gražiai parus viršus.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Morkų keksiukai
Receptas: Morkų keksiukai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 st. (smulkiai tarkuotų; tešlai)
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (tešlai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Sviestas: 150.00 g (tešlai ir 100 g kambario temperatūros kremui)
Graikiniai riešutai: 70.00 g (saujelė smulkiai kapotų; tešlai)
Maskarponės sūris: 300.00 g (kremui)
Miltelinis cukrus: 3.00 valg. š. (kremui)
Vanilės ekstraktas (kremui) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į gilų dubenį suberkite miltus, cukrų, cinamoną ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.

2. Kitame dubenyje elektriniu plakikliu iki vientisos masės suplakite kiaušinius, plona srovele įmaišykite tirpintą sviestą. Plaktus kiaušinius sumaišykite su miltais, sudėkite tarkuotas morkas, suberkite smulkintus riešutus, išmaišykite.

3. Sukrėskite masę į popierines keksiukų formeles, išdėliokite ant skardos ir pašaukite į 180°C temperatūros orkaitę. Kepkite maždaug 20 min., mediniu pagaliuku patikrinkite, ar jau iškepė, palikite atvėsti.

4. Paruoškite kremą. Gerai išsukite maskarponės sūrį, miltinį cukrų, vanilinį cukrų ir gabalėliais pjaustytą sviestą. Sukrėskite masę į konditerinį švirkštą ir užpurkškite ant atvėsusių keksiukų. 

Kulinaro patarimas. Keksiukams papuošti pasigaminkite marcipaninių morkų. Gerai išminkykite 200 g paruoštos marcipanų masės (kad masė neliptų prie rankų, mūvėkite vienkartines pirštines), šiek tiek masės atidėkite į šalį, į likusią įmaišykite oranžinių maistinių dažų. Minkykite, kol masė tolygiai nusidažys, padalykite vienodo dydžio gabalėliais ir suformuokite morkytes. Likusią marcipanų masę nudažykite žaliai, suformuokite lapelius. Papuoškite morkomis keksiukus.

Suskleisti
Apelsinų pyragas
Receptas: Apelsinų pyragas
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltinis pyrago mišinys: 500.00 g
Jogurtas: 200.00 g (graikiškas)
Sultys: 1.00 st. (apelsinų)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g miltinio pyrago mišinio, 200 g neriebaus graikiško jogurto ir 1 stiklinę apelsinų sulčių.
  2. Galite įtarkuoti apelsinų žievelės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–35 min.
Suskleisti
Apelsinų duona
Receptas: Apelsinų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 3.00 vnt.
Miltai: 2.00 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 125.00 g
Razinos: 1.00 st. (didelės besėklės)
Sviestas: 5.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Pienas: 150.00 ml
Jogurtas: 150.00 ml (natūralus)
Druska: 5.00 g
Kaip gaminti
  1. Razinas nuplaukite, užpilkite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti.
  2. Apelsinus gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nušveiskite šepetėliu, nusausinkite ir nutarkuokite žievelę.
  3. Į nedidelį puodą suberkite ketvirtadalį stiklinės cukraus, sudėkite tarkuotas apelsinų žieveles, įpilkite 2 šaukštus vandens, maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus. Sukrėskite sviestą ir dar pakaitinkite maždaug minutę. Leiskite atvėsti.
  4. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir likusį cukrų.
  5. Kitame dubenyje suplakite kiaušinius, pieną, jogurtą ir pravėsusį apelsinų sirupą, suberkite miltus, išmaišykite, sudėkite nuvarvintas razinas.  
  6. Stačiakampę kekso formelę ištepkite sviestu, pabarstykite miltais, sukrėskite tešlą.
  7. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje maždaug 1 val.
Suskleisti
Apelsinų tortas
Receptas: Apelsinų tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (pirmajam sluoksniui)
Cukrus: 10.00 valg. š. (po 3 valg. š. pirmajam bei antrajam sluoksniams ir 4 valg. š. - trečiajam)
Kakava: 2.00 valg. š. (pirmajam sluoksniui)
Margarinas „Vilnius“ kepiniams (pirmajam sluoksniui) 200.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 pirmajam sluoksniui, 3 - antrajam)
Grietinėlė: 120.00 ml (antrajam sluoksniui)
Apelsinai: 5.00 vnt. (vieno apelsino sultys bei tarkuota žievelė - antrajam sluoksniui ir 4 apelsinai - trečiajam)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė - antrajam sluoksniui ir 1 valg. š. sulčių - trečiajam)
Juodoji arbata (3 maišeliai - trečiajam sluoksniui) 3.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (trečiajam sluoksniui)
Datulės: 50.00 g (džiovintos - trečiajam sluoksniui)
Migdolai: 50.00 g (drožlės - trečiajam sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su kakava, cukrumi, paberkite ant didelės lentos, įmuškite kiaušinį, stambiai sutarkuokite atšaldytą sviestą ir kapokite, kol neliks sausų miltų. Tešlą suspauskite į vieną gabalą ir 20 min. palaikykite šaldytuve. Paskui iškočiokite 2 cm storio paplotį, perkelkite į torto formą ir 15 min. kepkite 180 °C karštumo orkaitėje.

2. Paruoškite antrąjį sluoksnį: kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė pabals, sumaišykite su visais kitais nurodytais produktais, supilkite ant apkepto torto pagrindo ir kepkite dar 10 min.

3. Puode užvirinkite 300 ml vandens, sudėkite arbatos maišelius ir ant mažos ugnies kaitinkite 5 min. Paskui maišelius išimkite, o į antpilą suberkite cukrų, įdėkite cinamonų lazdelę ir dar 5 min. pakaitinkite. Sudėkite nuluptus ir griežinėliais supjaustytus apelsinus. Po 3 min. apelsinus išgriebkite kiaurasamčiu, o likusį skystį neuždengtame puode kaitinkite, kol sutirštės ir maždaug pusė jo išgaruos. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinos sultis.

4. Ant ataušusio torto viršaus išdėliokite apelsinų griežinėlius, apšlakstykite sirupu ir apibarstykite susmulkintomis datulėmis bei paskrudintomis migdolų drožlėmis.  

Suskleisti

TAIP PAT SKAITYKITE: Aštrus maistas padeda sulieknėti bei užmigti. Patiekalų receptai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų