- Bananus sutrinkite šakute kartu su cukrumi, aliejumi ir kiaušiniu.
- Įplakite druską, vanilę ir kefyrą.
- Suberkite miltus, šokolado lašelius ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
- Gautą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardelę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių.
- Kepkite apie valandą, kol į vidurį įsmeigtas pagaliukas liks sausas.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Dideliame dubenyje iki baltumo išsukite sviestą ir cukrų, supilkite lengvai paplaktą kiaušinį. Lėtai įmaišykite persijotus miltus ir kepimo miltelius, supilkite pieną. Tešla turi būti vientisa, tačiau itin intensyviai jos nemaišykite.
- Nulupkite ir šakute iki tyrės sutrinkite bananus, stambiai sukapokite riešutus, įmaišykite į tešlą bananų tyrę ir riešutus.
- Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą – ji bus labai tiršta, nenustebkite. Dėkite kepimo formą į iki 180C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie valandą – kol vidus bus iškepęs (patikrinsite senu geru būdu: smeikite medinį pagaliuką į pyragą, jei jis iškepęs, ištrauktas pagaliukas turi būti švarus), o viršus gražiai parudavęs.
- Atsargiai išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Šis kepinys iškieka skanus 3 dienas. Bet tiek jis vargiai išbūna.
1. Dideliame dubenyje šluotele suplakite aliejų ir medų.
2. Sudėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite, tada įmaišykite sutrintus bananus ir vandenį (jei kokosų aliejus sukietėja nuo sąlyčio su šaltais ingredientais, tegul dubuo pabūna šiltoje vietoje kelias minutes). Sudėkite sodą, vanilę, druską ir cinamoną, išmaišykite.
3. Galiausiai, dideliu šaukštu įmaišykite miltus, kol pasidarys vientisa tešla be gumulėlių. Jei norite, pridėkite papildomų ingredientų (riešutų, džiovintų vaisių).
4. Supilkite tešlą į kepimo formą ir pabarstykite cinamonu. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C ir įdėkite kepimo formą. Kepkite 55 iki 60 minučių (arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į centrą, ištrauktas taps švarus). Paprastai duona be papildomų ingredientų kepa apie 55 min, o su jais apie 60-65 min. Iškepusią duoną palikite formoje vėsti 10 min., vėliau perkelkite ant grotelių. Ragaukite tik visiškai atvėsusią.
- Kiaušinius plakite su cukrumi, supilkite aliejų.
- Pilkite pieną, nuolat maišydami suberkite miltus su kepimo milteliais.
- Viską gerai išmaišykite, sudėkite sutrintus bananus ir sukapotą (arba sutarkuotą) šokoladą.
- Tešlą tolygiai paskirstykite sviestu išteptoje kepimo formoje ir ant viršaus pabarstykite sezamų sėklomis.
- Duoną kepkite ~30 min (kol į vidurį įsmeigus medinį iešmelį jis nebelips) 200 laipsnių orkaitėje.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
- Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
- Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
- Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
- Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
- Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
- Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
- Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
- Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
- Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.
1. Išlydykite sviestą, palikite atvėsti. Bananus supjaustykite ir šakute sutrinkite.
2. Kiaušinius išmaišykite su cukrumi. Supilkite kefyrą ir sviestą.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius.
4. Sviesto masę pilkite ant bananų košės, viską išmaišykite. Suberkite miltus ir vėl išmaišykite.
5. Sutrupinkite šokolado plytelę ir įmaišykite į tešlą.
6. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 50-60 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Džiovintas spanguoles apšlakstykite romu ir palikite 20 minučių pastovėti. Gerai nuspauskite.
2. Lazdynų riešutus paskleiskite kepimo skardoje ir kelioms minutėms paskrudinkite orkaitėje. Kai atvės, pirštais nutrinkite odeles, branduolius sumalkite kavamale.
3. Į plakimo indą sudėkite virtus avinžirnius, skystą medų, smulkintus nuluptus bananus, suberkite maltus riešutus, įmuškite kiaušinius, supilkite apelsinų sultis ir viską sutrinkite elektriniu plakikliu.
4. Įmaišykite kepimo miltelius, penkių grūdų dribsnius, rome mirkytas spanguoles.
5. Gautą masę sukrėskite į stačiakampę riebalais pateptą kepimo skardą. Kepkite 180 C karštumo orkaitėje 60–80 minučių.
1. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir kepimo miltelius.
2. Bananus nulupkite ir sutrinkite elektriniu grūstuvu arba šakute.
3. Elektriniu plakikliu išmaišykite aliejų su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius. Įmaišykite bananų tyrę ir vanilinį cukrų. Toliau maišydama suberkite dalį miltų, supilkite pieną, įmaišykite likusius miltus ir tarkuotą šokoladą. Baikite maišyti mediniu šaukštu arba mentele.
4. Skardą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą, tolygiai paskirstykite, kepkite iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje maždaug valandą, kol pyrago viršus gražiai paruduos. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar bananų duona iškepusi.
5. Atvėsinkite, supjaustykite riekelėmis. Tiekite su kava, arbata arba pienu.
1. Bananus sutrinti šakute, įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti šluotele arba kitu patogiu įrankiu.
2. Įmaišyti cukrų bei lydytą svietą ghi (arba kokosų aliejų), vanilės ekstraktą, druską, sodą su citrinos sultimis ir galiausiai suberti bei įmaišyti miltus.
3. Supilti gautą masę į pailgą, kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes arba kol į duonos vidurį įkištas smeigtukas ištraukiamas vos su keliais trupiniais.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (jei su vėjeliu) arba iki 180 laipsnių (jei be vėjelio).
2. Nulupkite bananus, dėkite juos į didelį dubenį ir šakute kruopščiai sutrinkite.
3. Į bananų tyrę įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, tada pilkite aliejų, cukrų ir medų (ar klevų sirupą), berkite cinamoną, druską, muskato riešutą. Įmaišykite ir sodą, „nugesintą“ trupučiu citrinos sulčių, išmaišykite.
4. Galiausiai suberkite miltus ir smulkintus riešutus bei vėl išmaišykite. Leiskite masei 5 min. ramiai pastovėti, o tada pilkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus guldykite išilgai supjaustytą bananą (jei norite) ir pabarstykite trupučiu rudojo cukraus.
5. Kepkite orkaitėje apie 45–50 min. Ar iškepė, patikrinkite įsmeigę medinį pagaliuką, ištraukus jis turi likti švarus, gal su keliais drėgnais trupinukais. Išverskite ant specialių grotelių kepinių vėsinimui, leiskite atvėsti ir tik tada ragaukite.
Pastabos:
1. Pradėkite tikrinti, ar duona dar neiškepusi, nuo kepimo pradžios praėjus 40 min. Kepimo laikas gali įvairuoti priklausomai nuo orkaitės, kepimo skardos ir pan.
2. Vietoje pekano riešutų galite naudoti graikinius riešutus arba abiejų rūšių mišinį.
3. Jei nutarsite naudoti kitus riebalus, rinkitės tokius, kurie net ir vėsdami išlieka skysti, nekietėja – tik tada kepinys išliks drėgnas, nesukietės stingstant riebalams. Šiuo atveju sviestas ar kokosų aliejus netinka, nes šie riebalai kietėja temperatūrai žemėjant.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Keksui skirtą pailgą kepimo formą kruopščiai ištepkite sviestu arba aliejumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus, išskyrus „Nutella“ kremą. Maišykite, kol nebeliks sausų ingredientų, tačiau nepermaišykite.
3. Supilkite į kepimo formą pusę gautos tešlos, tada tekštelkite keliose vietose „Nutella“ kremo, o ant viršaus supilkite likusią tešlą.
4. Kepkite apie 50 min., kol kepinys bus pakilęs, o jo viršus švelniai parudęs.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
2. Sudėkite nuluptus bananus į didelį indą ir sutraiškykite juos šakute. Įmaišykite cukrų, aliejų, augalinį pieną ir vanilės ekstraktą. Įmaišykite likusius ingredientus.
2. Ištepkite duonos formą aliejumi ir pabarstykite miltais. Supilkite tešlą į formą ir pabarstykite riešutų gabalėliais ar padėliokite bananų griežinėlių.
3. Dėkite į orkaitę ir kepkite maždaug 50–60 minučių, kol centre įsmeigus medinį dantų krapštuką ir jį ištraukus jis bus švarus.
4. Leiskite šiek tiek atvėsti ir supjaustę riekelėmis mėgaukitės. Galite valgyti vieną arba pusryčiams užsitepti riešutų sviesto. Skanaus!
Šią duoną galite gaminti ir veganišką, ir be glitimo – pieną galite keisti vandeniu ar augaliniu pienu, o paprastus miltus – migdolų. Lygiai taip pat alyvuogių aliejų galima keisti kokosų ar kitu augaliniu aliejumi. Kaip saldiklį, jei nesinori medaus, naudokite klevų ar agavų sirupą.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C laispnių temperatūros ir pasiruoškite duonos kepimo formelę: ištepkite riebalais ar įtieskite kepimo popieriaus.
2. Dideliame dubenyje rankine šluotele-plakikliu suplakite skystą medų ir aliejų. Įmuškite kiaušinius, vėl išplakite, tada sudėkite šakute gerai sutrintus bananus, pieną ir vėl viską išplakite. Bananų gali matytis ir kiek stambesnių gabaliukų, viskas tvarkoje, svarbu, kad jie ne per daug stambūs ir kieti.
3. Sudėkite sodą, vanilės ekstraktą, druską ir cinamoną ir viską išmaišykite. Pačioje pabaigoje įmaišykite miltus ir norimus priedus (kakavą, džiovintus vaisius, juodojo šokolado, riešutų ar riešutų sviesto).
4. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 60–70 min., kol įkišus pagaliuką ir jį ištraukus bus sausas. Kepimo pabaigoje, jei viršus ims per daug skrusti, galite pridengti folija.
5. Išėmę duoną, atvėsinkite apie 10 min., tada išimkite iš formos, dar palaukite, kol šiek tiek pravės, t. y. apie 20 min. (nes jei pjausit labai karštą bus sukritusi ir sunki viduje), ir jau galite mėgautis.
1. Į nedidelį prikaistuvį dėkite datules, sviestą, berkite cukrų, supilkite vandenį ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Palaukite, kol mišinys užvirs, o tada nukelkite nuo kaitros, perpilkite gautą mišinį į didelį dubenį bei leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paberkite ant plačios skardos riešutus, pakepinkite apie 5 min., kol kiek pakvips, o tada išimkite iš orkaitės ir, kai tik galėsite, stambiai sukapokite.
3. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių. Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (taip, kad jis dar kyšotų viršuje – bus lengviau už tų galų suėmus iškelti keksą) ir plonai patepkite sviestu.
4. Į praaušusią sviesto, datulių ir cukraus masę supilkite kiaušinį, išmaišykite, sudėkite bananą, suberkite sodą, vėl išmaišykite.
5. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus (jei naudojate paprastus miltus – berkite ir kepimo miltelius) ir druską. Įsijokite šį mišinį į skystąją masę, suberkite ir pakepintus bei sukapotus riešutus ir gerai, tačiau atsargiai išmaišykite – svarbu, kad neliktų sausų miltų, tačiau tešlos geriau nepermaišyti.
6. Krėskite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 min. arba kol į keksą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
7. Atsargiai iškelkite keksą su visu kepimo popieriumi iš formos, leiskite pravėsti ir skanaukite!
Kalėdinės bananų duonos receptas labai tiks jaukiam advento savaitgaliui prie kakavos puodelio arba kalėdinėms vaišėms, tiems kurie šiemet neturės laiko ilgai triūsti virtuvėje kepant mielinius pyragus ar tepant šventinius tortus.
1. Sviestą ištirpinkite ir išplakite kartu su kiaušiniais bei cukrumi.
2. Bananus nulupkite ir sutrinkite šakute, į juos supilkite jogurtą bei išmaišykite.
3. Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais.
4. Visas tris paruoštas tešlos sudedamąsias dalis gerai sumaišykite. Suberkite prieskonius, aguonas, kapotus riešutus ir karštu vandeniu nuplikytas džiovintas spanguoles. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
5. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą. Ant viršaus guldykite išilgai pusiau perpjautą likusį bananą, į tešlą įspauskite kelis gražiausius riešutus ir apibarstykite aguonomis.
6. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Ar bananų duona jau iškepusi, tikrinkite mediniu pagaliuku, ištrauktas jis turi likti sausas.
7. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite visai atšalusį.