Ingredientai:
- 3 dideli kiaušiniai, tryniai atskirti nuo baltymų;
- 120 g sviesto, kambario temperatūros;
- 120 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 125 g grikių miltų;
- 125 g migdolų miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kakavos miltelių (nebūtinai);
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 nedidelis obuolys, nuluptas ir sutarkuotas;
- 1 nedidelio apelsino nutarkuota žievelė;
- didelis žiupsnis druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 300–400 g saldžiarūgščio džemo (pvz., juodųjų ar raudonųjų serbentų ar pan.);
- 100 g juodojo šokolado (nebūtinai);
- sauja lazdyno riešutų, pakepintų ir stambiai sukapotų (nebūtinai);
- cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Apvalios kepimo formos nuimamais kraštais dugną ir šonus plonai patepkite sviestu.
2. Dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu išsukite sviestą su puse cukraus kiekio ir vanile. Kai masė taps puri ir balkšva, po vieną pilkite trynius ir toliau sukite.
3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską. Šį sausąjį mišinį suberkite į sviesto ir kiaušinių masę bei atsargiai išmaišykite. Jei norite, kad pyragas būtų tamsesnės spalvos, galima papildomai įberti porą šaukštelių kokybiškos kakavos. Suberkite į masę ir tarkuotą obuolį, apelsino žievelę, supilkite alyvuogių aliejų. Darsyk viską gerai išmaišykite.
4. Galiausiai atskirame dubenyje iki standumo išplakite kiaušinių baltymus su antrąja dalimi cukraus ir šlakeliu citrinos sulčių. Šį plakinį dėkite į bendrą tešlos masę ir labai atsargiai, stengdamiesi nesubliūškinti išplaktų baltymų, viską išmaišykite.
5. Krėskite tešlą į paruoštą kepimo formą, palyginkite paviršių, o tada dėkite kepti. Kepkite 40 min., arba kol įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką šis bus sausas.
6. Leiskite kepiniui kelias minutes atvėsti formoje, tada nusekite jos kraštus, perkelkite pyragą ant grotelių ir leiskite galutinai atvėsti.
7. Aštriu peiliu perpjaukite pyragą horizontaliai pusiau ir padenkite apatinę dalį džemu, tuomet grąžinkite viršutinę dalį, kurią galite tiesiog pabarstyti cukraus pudra, o galite aplieti lydytu šokoladu ir pabarstyti lazdyno riešutų trupiniais – kaip jums labiau patinka.