Dar ne taip seniai Lietuvoje dominavusios kinų bei japonų virtuvės sulaukė stipraus palaikymo – šalyje atsiranda vis daugiau kokybišką Vietnamo, Tailando, Indijos bei kitų tolimų šalių maistą siūlančių restoranų. Galima nė neabejoti, jog Azijos virtuvių populiarumo priežastis – vis dažnesnės tautiečių išvykos į egzotines šalis, rašoma „Daumantų“ pranešime žiniasklaidai.
Maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ kūrėja Asta Černė yra viena iš neabejingųjų kokybiškam Azijos šalių įkvėptam maistui. Tiesa, moteris mieliau renkasi jį gaminti namuose, o ne skubėti į restoranus.
„Renkuosi patiekalus, kurie nereikalauja daug laiko bei pastangų, tačiau gautas rezultatas dažnai pranoksta visus lūkesčius“, – sako A.Černė ir siūlo lengvai pagaminamo ir gardaus patiekalo receptą.
„Saulėtos virtuvės“ traški saldžiarūgštė vištiena
Ingredientai (4 asm./gaminimo laikas 40 min.):
- 500 g vištos krūtinėlės be kaulo;
- rapsų aliejaus, virimui.
tešlai:
- 1 didelis kiaušinio baltymas;
- 70 g (0,5 stiklinės) miltų;
- 35 g (0,25 stiklinės) kukurūzų krakmolo;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 stiklinės ledinio vandens;
- 1 valg. šaukšt. rapsų aliejaus;
- žiupsnis druskos.
padažui:
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 3 česnako skiltelės;
- 3-4 svogūnų laiškai;
- 0,5 stiklinės padažo „Sweet Asia“;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovintų raudonosios paprikos dribsnių.
patiekti:
- sezamo sėklų;
- svogūnų laiškų;
- virtų ryžių.
Gaminimas:
1. Vištieną supjaustykite apytiksliai 2-3 cm kubeliais.
2. Paruoškite tešlą. Visus ingredientus sudėkite į dubenį, išplakite iki vientisos masės. Naudokite ledinį vandenį, kad tešla būtų traški. Tešlą ruoškite kuo greičiau, nes kuo šaltesnis yra vanduo, tuo traškesnė bus tešlos plutelė. Nenustebkite – tešla bus labai skysta; tokia ir turi būti. Suberkite į tešlą vištienos gabalėlius ir išmaišykite, kad gabalėliai iš visų pusių tolygiai pasidengtų tešla.
3. Išvirkite vištienos gabalėlius. Į gilią keptuvę, WOK keptuvę ar puodą supilkite aliejų – tiek, kad vištienos gabalėliai, virdami aliejuje, jame plūduriuotų ir neprikibtų prie dugno (apie 5-7 cm). Įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Aliejaus temperatūra turėtų siekti 180 °C temperatūrą.
4. Kiaurasamčiu semkite vištos gabalėlius, nuvarvinkite tešlos perteklių ir dėkite į įkaitintą aliejų. Pradėjus formuotis plutelei, sukibusius vištienos gabalėlius šakute atskirkite vienas nuo kito ir virkite toliau, kartais pavartydami, apie 4-5 min., kol visi gabalėliai bus apskrudę, gražios auksinės spalvos. Vištienos gabalėlius virkite aliejuje dalimis, kad pernelyg nesiliestų ir sudėti į jį neatvėsintų aliejaus temperatūros. Išvirusius vištienos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš aliejaus ir suberkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę.
5. Paruoškite padažą. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Suberkite smulkiai kapotą česnaką, smulkintus svogūnų laiškus ir pakaitinkite virš vidutinės ugnies apie pusę minutės. Suberkite išvirtus vištienos gabalėlius, supilkite „Sweet Asia“ padažą ir suberkite raudonosios paprikos dribsnius. Greitai išmaišykite, nuimkite nuo ugnies ir nedelsiant patiekite.
6. Patiekite su virtais ryžiais, apibarstę sezamo sėklomis ir saujele smulkintų svogūnų laiškų.