„Norint paruošti naminius traškučius reikia iškart nusiteikti, jog tai užtruks net valandą ar dvi. Daug susikaupimo ir kantrybės reikia pjaustant daržoves, mat jos turi būti itin plonos, vos kelių milimetrų storio. Kepant traškučius labai svarbu, kad jie nesiliestų vienas su kitu, nes kitaip gali ir neiškepti. Iškepusius traškučius būtina palikti kepimo skardoje „pailsėti“, kad sukietėtų ir taptų traškūs“, – naudingais pastebėjimais pranešime žiniasklaidai dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Saldžiųjų bulvių (batatų) traškučiai
Ingredientai:
traškučiams:
- 2 didelės saldžiosios bulvės;
- 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus.
traškučių prieskoniams:
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. česnakinės druskos;
- 1 valg. šaukšt. česnakų miltelių;
- žiupsnis kajeno pipirų;
- 0,5 valg. šaukšt. paprikos miltelių;
- 0,25 arbat. šaukšt. maltų pipirų;
- 2 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo.
Gaminimas:
1. Nuplaukite saldžiąsias bulves ir aštriu peiliu arba tarka plonai supjaustykite griežinėliais. Griežinėlius sudėkite į dubenį, užpilkite šiltu vandeniu ir į jį įberkite kukurūzų krakmolo. Taip būsimus traškučius mirkykite apie 15-20 minučių.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 215°C, o skardoje patieskite kepimo popierių. Ant skardos uždėkite kepimo groteles (kad ant grotelių esantys griežinėliai neliestų skardos).
3. Ištraukite bulvių griežinėlius iš vandens ir labai gerai nusausinkite.
4. Visus traškučių prieskonių ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Abi batatų skiltelių puses ištepkite aliejumi, o tada apibarstykite prieskoniais.
5. Kepkite 25–30 minučių, tačiau kepimui įpusėjus nepamirškite jų apversti, kad apskrustų iš abiejų pusių.
Burokėlių traškučiai
Ingredientai:
- 4 burokėliai (nupjaustytais stiebais);
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 175°C ir išklokite skardą kepimo popieriumi.
2. Labai plonai supjaustytus burokėlius sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.
3. Išdėliokite burokėlių griežinėlius ant kepimo popieriaus, tačiau nepamirškite palikti tarpų.
4. Kepkite apie 40–60 minučių ir būtinai įpusėjus kepimo eigai juos apverskite. Labai svarbu atidžiai kepamus traškučius prižiūrėti, mat jie lengvai gali sudegti.
Briuselio kopūstų traškučiai
Ingredientai:
- 450 g briuselio kopūstų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt.svogūnų miltelių;
- 0,25 puodelio alyvuogių aliejaus;
- 0,3 puodelio smulkinto parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Pirmiausia reikėtų tinkamai paruošti kopūstus – nupjaukite jų kotelius ir nuimkite pirmuosius išorius lapelius, tuomet juos nuplaukite ir gerai nusausinkite. Briuselio kopūstų traškučius galima ruošti dviem būdais: pjaustant griežinėliais arba atskiriant po vieną lapelius.
2. Kepimui ruošiamus briuselio kopūstus sumaišykite su likusiais ingredientais ir kepkite iki 215°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Šie traškučiai puikiai derės su jogurto ar grietinės pagrindu paruoštu padažu.