1. Greipfrutus 15 minučių pamirkykite vandenyje su šaukšteliu sodos. Išgriebkite, nusausinkite, nulupkite, išskirstykite skiltelėmis, nuo kiekvienos pašalinkite baltąją odelę.
2. Vieno vaisiaus minkštimą susmulkinkite peiliu, kito sutrinkite elektriniu plakikliu.
3. Kambario temperatūros sviestą gerai ištrinkite su vaniliniu cukrumi. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Sukrėskite medų, trintus greipfrutus ir dar sykį masę atsargiai išsukite.
4. Toliau sukdama suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Atsargiai įmaišykite likusius smulkintus greipfrutus.
5. Gautą masę sukrėskite į riebalais išteptą specialią apvalią kepimo formą (su kiauryme viduryje). Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
6. Atvėsusį keksą išimkite iš formos ir suraikykite. Tiekite su šviežių egzotiškų vaisių riekelėmis ar ledų rutuliukais.
- Margariną atšildykite kambario temperatūroje ir išsukite iki purios masės.
- Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir nutarkuokite žievelę.
- Miltus su kepimo milteliais persijokite į dubenį, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę.
- Maišydama margariną šaukštu, po vieną įsukite kiaušinius, suberkite cukrų ir miltus.
- Į tešlą suberkite kakavą, 100 g smulkiai tarkuoto šokolado, viską dar kartą gerai išmaišykite ir supilkite į riebalais pateptą kekso formą.
- Keksą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45–55 min.
- Iškeptą keksą subadykite pagaliuku, apšlakstykite kavos likeriu, užpilkite vonelėje virš garų ištirpintą šokoladą ir užberkite pabarstukų.
- Kiaušinius plakite su cukrumi, kol taps vientisa gelsva mase.
- Į cukraus ir kiaušinių plakinį po truputį supilkite aliejų, sudėkite grietinę, suberkite apelsino žievelę ir supilkite apelsinų sultis.
- Viską gerai išmaišykite, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į kepimo formą (jei reikia, prieš tai išteptą sviestu) ir keksą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~50–55 min.
* Iš tokio kiekio išeina gana didelis keksas (dėl to ir kepti tenka taip ilgai), tad jei norite, galite daryti mažesnį, tiesiog naudokite pusę visų produktų kiekio ir, žinoma, nepamirškite, kad kepti reikės trumpiau.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Spanguoles sudedame į nedidelį puodą, užpilame 100 ml limonado ir 2 minutes verdame. Nukošiame skystį ir atidedame.
- Margariną išsukame su cukrumi, vanile, smulkiai nutarkuotomis citrinų žievelėmis. Po vieną įplakame kiaušinius ir kelis šaukštus likerio. Po truputį įmaišome miltus, kepimo miltelius ir sodą. Įplakame likusį limonadą, įmaišome apvirtas spanguoles.
- Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą kekso skardelę. Kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą.
- Cukraus pudrą sumaišome su spanguolių sultimis ir apglaistome jau atvėsusį keksą.
1. Sviestą su cukrumi išplakite maišytuvu ar kombainiu iki purios balkšvos masės. Tai trunka 2–3 minutes. Pradėkite plakti lėčiausiu greičiu, o kai cukrus su sviestu susimaišys – padidinkite greitį.
2. Po vieną įmuškite kiaušinius. Kiekvieną kartą įdėjus kiaušinį, masę išplakite. Galiausiai turite gauti purią masę.
3. Įmaišykite razinas.
4. Miltus suberkite per 3 kartus. Kiekvieną kartą gerai išmaišykite.
5. Tešlą supilkite į kepimo skardą (200x110x75 mm), išklotą kepimo popieriumi.
6. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. – įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką jis turi būti sausas.
7. Keksą išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių pravėsti. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir leiskite visiškai atvėsti.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C° laipsnių temperatūros.
2. Sviestą išsukite elektriniu maišytuvu su cukrumi iki purios masės, toliau maišant, po vieną dėkite kiaušinius.
3. Toliau maišant šaukštu įmaišykite trintus bananus ir jogurtą.
4. Dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus ir žiupsnelį druskos. Berkite po truputį į šlapiąją masę ir maišykite, kad miltų masė tolygiai įsimaišytų, tada įmaišykite tarkuotą apelsinų žievelę.
5. Kekso kepimo formą (manoji yra 30 cm ilgio) ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi (priklausomai nuo turimos formos). Tešlą sudėkite į kepimui paruoštą formą ir kepkite pyragą įkaitusioje orkaitėje apie 1 val., jei prie įsmeigto pagaliuko tešla dar kimba, kepkite dar 5 minutes, o jei pyragas per daug ruduoja, pridenkite jį aliuminio folija.
6. Kremui tepamą varškės sūrį gerai išsukite su minkštu sviestu, sudėkite cukraus pudrą ir apelsinų sultis. Įmaišykite tarkuotą apelsinų žievę. Dėkite kremą į šaldytuvą 1–2 val., kad kremas sukietėtų.
7. Pyragui iškepus, leiskite jam visiškai atvėsti ir tik tada aptepkite kremu. Belieka mėgautis!
Pastaba: Kadangi prieš aptepant pyragą kremu, jį reikia labai gerai atvėsinti, o paruoštam kremui dar reikia laiko šaldytuve sukietėti, patariu keksą iškepti iškart po pusryčių, tada turėsite pakankamai laiko pasipuošti namus ir jau tada džiaugtis tuo grožiu ir mėgautis gardžiu pyragu. Arba pyragą iškepti ir kremą pasiruošti galite net iš vakaro, bananiniai pyragai kitą dieną būna dar gardesni.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą arba apvalią pyrago formą su skyle viduryje kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje šaukštu (arba virtuviniame kombaine) sumaišykite cukrų, ciberžolę ir citrinos žievelę, mišinys turi priminti geltoną šlapią smėlį. Po vieną muškite kiaušinius ir pradėkite intensyviai plakti, masė turi tapti lengva, puri, beveik padvigubėti.
3. Pilkite į gautą plakinį citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, kai šie ingredientai įsimaišys, supilkite pieną ir vėl išmaišykite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir aguonas. Švelniai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Plona srovele supilkite ir aliejų, atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
5. Supilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 35–40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite visiškai atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių.
6. Kol keksas vėsta, pagaminkite glajų. O tam tereikia nedideliame dubenėlyje šakute gerai sumaišyti visus jam skirtus ingredientus.
7. Apšlakstykite glajumi kepinį, palaukite, kol kiek apstings ir skanaukite.
Dažniausiai jį iškepu ir sulieju dar iš vakaro, per naktį jis subręsta ir pilnai įsiskonėja. Tik nepamiškite, kad medus irgi įtakoja kepinio skonį, todėl keksui rinkitės švelnaus skonio natūralų ir kuo šviesesnį medų.
Paruoškite tešlą
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, iš lėto į juos supilkite alyvuogių aliejų ir jogurtą.
Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Į ją smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įlašinkite vanilės ekstrakto.
Iškepkite keksą
Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją paruoštą tešlą.
Keksą pašaukite kepti į įkaitintą 180 °C laipsnių orkaitę 40 minučių. Per tą laiką keksas gerai iškeps ir išsipūs.
Kol keksas kepa pasiruoškite sirupą suliejimui. Išspauskite citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų, gerai išmaišykite. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet iš kepimo formos neišimkite, palikite trumpam kiek praaušti ir kol dar šiltas suliekite citrinų ir medaus sirupu.
Sirupą liekite ant kekso viršaus ir leiskite jam laisvai nuvarvėti šonais, kad sudrėktų visas keksas. Kai sirupas pilnai susigers, keksą galėsite išimti iš kepimo formos ir pakiti pilnai ataušti bei subręsti ant grotelių.
Jis skaniausias, kai nors kelias valandas po kepimo paliekamas pailsėti, o geriausiai per naktį.
O pabaigai, rekomenduoju baltus cukraus miltelius iškeisti į spalvotus lofilizuotų uogų miltelius. Aš rinkausi šaltyje džiovintų aviečių ir spanguolių miltelius. Jie kepiniui suteikia ne tik rausvos spalvos, bet ir gaivaus uogų skonio. Tokie spalvoti milteliai puikus pakaitalas tradiciškai pyragų apibarstymui naudojamai cukraus pudrai.
1. Visų pirma varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektine kapokle, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Sviestą išlydykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
2. Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, tada supilkite praaušusį lydytą sviestą ir įmaišykite pertrintą varškę, įlašinkite vanilės ekstrakto. Į paruoštą masę suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užmaišykite gana tirštą tešlą. Į tešlą suberkite šaldytas neatitirpusias uogas, išmaišykite ir iš karto ją sukrėskite į kekso formą.
3. Keksinę ištepkite sviestu, galite iškloti kepimo popieriumi, į ją sukrėskite paruoštą tešlą. Tešlos viršų gražiai išlyginkite. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių karčio orkaitę 45-50 min., kol keksas gerai iškils ir pilnai iškeps. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.
4. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių praaušti. Pravėsusį keksą per sietelį apibarstykite lofilizuotų uogų milteliais. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).
2. Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedėkite kakavos).
3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite.
4. Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis.
5. Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.
6. Atvėsinkite pyragą ant grotelių ir tik tada pjaustykite.