SAUSAINIAI
- Išimkite iš šaldymo kameros ir išpakuokite šaldytos tešlos lakštelius, tegul pakloti vienu sluoksniu ant miltais vos pabarstytos lentos ar stalviršio jie pabūna kambario temperatūroje apie 20 min – kol tešla nebebus ledinė ir įgaus paslankumo.
- Tuo metu į elektrinį smulkintuvą supilkite riešutus, razinas, prieskonius ir sumalkite iki rupių trupinių – užtruksite 2–3 min. Perpilkite trupinius į dubenį, o tada supilkite išlydytą sviestą bei cukrų. Kruopščiai viską išmaišykite, kad gautumėte tirštą masę, kurioje tolygiai pasiskirstę visi ingredientai.
- Atšilusią tešlą patepkite plaktu kiaušiniu, o tada ant kiekvieno lakštelio dėkite ir švelniai tolygiu sluoksniu paskirstykite riešutų-razinų įdarą. Atsargiai suvyniokite tešlą į ritinėlius (vynioti pradėkite nuo siauresniojo lakšto krašto – gausite trumpą storą ritinėlį). Dėkite juos į šaldytuvą bent 30 min. (galima ir 1–2 val.). Praėjus šiam laikui, išimkite ritinėlius ir aštriu peiliu supjaustykite juos maždaug 7–8 mm storio riekelėmis.
- Dėkite šias riekeles į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami gana nemažus tarpus. Kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 7 iki 10 min, kol sausainiai taps auksiškai rusvos spalvos. Atidžiai stebėkite, nes neprižiūrimi jie gali apdegti.
- Išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Puikus gardėsis su kava, arbata ar pienu, gardžiausi valgomi tą pačią ar kitą dieną, ilgiau nelaikykite.
- Dideliame dubenyje sumaišykite kvietinius ir migdolų miltus, cinamoną bei žiupsnelį druskos.
- Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Sudėkite trynius, supilkite vanilės ekstraktą (ar vanilinį cukrų) ir nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jos dalį).
- Į sviesto ir trynių mišinį suberkite sausų produktų mišinį ir suminkykite tešlą. Ji gali šiek tiek lipti prie rankų – neišsigąskite, galite dar įberti šiek tiek miltų, tačiau nepersistenkite. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve porai valandų.
- Praėjus šiam laikui išimkite tešlą, leiskite kelias minutes pastovėti ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite maždaug 5 mm storio lakštą.
- Jei kepsite sausainius širdeles (kitai proga galite rinktis kitas formas), jums prireiks dviejų formelių – vienos didesnės širdelės, kitos mažos. Iš tešlos išspauskite porinį skaičių didelių širdelių (tai bus sausainių pagrindas), o tada pusėje jų mažąja širdele išspauskite viduriuką (tai bus sausainių viršus). Su šia tešla reikia dirbti greitai, nes pašilusi ji ims plyšinėti ir lipti. Pasitelkite kantrybę ir šiek tiek miltų, kad spaudomi sausainiai neliptų prie stalviršio.
- Atsargiai dėkite sausainius į kepimo popieriumi išklotas skardas, o šias pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Geriau, jei vienoje skardoje keps pilnaviduriai sausainiai, jiems prireiks 12–15 min. orkaitėje, o kitoje – tuščiaviduriai, jiems užteks 10–12 min. Iškepusius sausainius visiškai atvėsinkite.
- Mažame dubenėlyje virš garų ar įstatę į kitą dubenį su karštu vandeniu pašildykite džemą – tada jis lengviau tepsis. Ant sausainių, kurie skirti pagrindui, tepkite po truputį džemo (ne iki pat kraštų) ir atsargiai uždėkite viršutinę dalį, spustelkite ją, kad priliptų. Dėkite sausainius į plokščią lėkštę ir užbarstykite cukraus pudros.
KEKSIUKAI
- Indelyje virš garų ištirpinkite baltąjį šokoladą.
- Minkštą sviestą suplakite su milteliniu cukrumi.
- Paplakite kiaušinį ir, nuolat maišydama, supilkite į sviesto masę.
- Sudėkite ištirpintą šokoladą ir iš lėto supilkite pieną.
- Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir įmaišykite susmulkintas pistacijas.
- Sudėkite paruoštas formeles ir kepkite 40 min. iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar keksiukai iškepę.
- Tiekite apibarstę milteliniu cukrumi.
- Nuvalykite kriaušes ir pašalinkite sėklalizdžius.
- Į puodelį įpilkite 200 ml vandens, įdėkite vanilės ankštį ir įberkite 2 šaukštus cukraus. Užvirinkite ir supilkite citrinos sultis.
- Įdėkite kriaušes ir virkite apie 10 min., kol kriaušės suminkštės (patikrinkite mediniu iešmeliu). Išimtas kriaušes nuvarvinkite.
- Į kiekvieną įdėkite po migdolą.
- Sviestą ištirpinkite kartu su šokoladu, truputį atvėsinkite.
- Paplakite kiaušinius su likusiu cukrumi ir sumaišykite su šokolado mase.
- Miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite, sumaišykite su šokolado mase.
- Į kiekvieną formelę įkrėskite truputį tešlos, įdėkite kriaušę. Kepkite 25 min.
- Nemažame puode išlydykite sviestą, supilkite alų ir užvirinkite. Berkite kakavos miltelius ir paplakite šluotele, kol masė taps vientisa. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad kiek atvėstų.
- Į didelį dubenį berkite persijotus miltus, cukrų, sodą ir druską.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinius ir grietinę.
- Į grietinės-kiaušinių plakinį pilkite sviesto-alaus-kakavos mišinį ir gerai išmaišykite.
- Galiausiai į skysčių mišinį suberkite sausus ingredientus ir atsargiai maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Itin svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip kepinukai bus kieti. Neišsigąskite, gauta tešla jums gali atrodyti skystoka.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Į keksiukų kepimo formą dėkite popierines kepimo formeles ir pilkite į jas tešlos – ji turi užpildyti 2/3 tūrio. Dėkite formą į orkaitę ir kepkite 15–20 min. (priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių ir keksiukų dydžio). Keksiukai bus iškepę, kai medinis pagaliukas, įkištas į vidurį, bus sausas.
- Jei nutarsite keksiukus dekoruoti kremu, pirmiausia juos visiškai atvėsinkite. Keksiukams su „Guinness“ alumi labiausiai tiks sodrūs sviestiniai kremai, jie gali būti gardinti riešutais, šokoladu ar lašeliu kvapnaus alkoholinio gėrimo.
- Beje, jei neturite keksiukų formos, šis receptas puikiai tinka ir keksui – pilkite tešlą į pailgą, jam skirtą formą ir kepkite apie 50–60 min.
PYRAGAI
- Avižinius sausainius smulkiai sutrupinkite ir sumaišykite su maltais riešutais, minkštu sviestu.
- Gautą masę verskite į kepimo formą (recepto autorė naudojo 24 cm skersmens), išklotą kepimo popieriumi, paskirstykite po paviršių ir šiek tiek suslėkite rankomis. Pastatykite į šaldytuvą.
- Kiaušinius suplakite su cukrumi, sudėkite kambario temperatūros sūrį, krakmolą, įspauskite citrinų sultis.
- Viską gerai išplakite iki vientisos masės ir išlyginkite ant šaldytuve sutvirtėjusio sausainių pagrindo.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 175 laipsnių, kepkite apie 80 minučių.
- Pyragą atvėsinkite kambario temperatūroje, tada atšaldykite šaldytuve ir skanaukite.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Paruoškite tešlą: į minkštą sviestą suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Gerai išmaišykite. Supilkite miltus, kiaušinio trynį. Išminkykite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
- Mažesnės apimties torto formoje ar kepimo inde tešlą suformuokite taip, kad ji būtų lyg dubenėlis – į jį dėsime įdarą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
- Kol pyrago pagrindas keps, paruoškite rabarbarų įdarą. Rabarbarų lapkočius nuplaukite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais. Dėkite juos į kepimo indą. Apibarstykite cukrumi sumaišytu su krakmolu ir statykite į orkaitę. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Kol rabarbarai suminkštės.
- Kol rabarbarai keps, paruoškite vanilinį kremą. Į nedidelį puodą supilkite grietinėlę, paprastą ir vanilinį cukrų, krakmolą ir kiaušinio trynį. Viską gerai išmaišykite. Nuolat maišydami kaitinkite ant mažos ugnies. Kai kremas sutirštės, nukaiskite.
- Kiaušinių baltymus suplakite su cukrumi iki standžių putų.
- Ant pyrago papločio užtepkite sluoksnį vanilinio kremo, ant viršaus dėkite sluoksnį rabarbarų, galiausiai suformuokite dailų sluoksnį plaktų kiaušinio baltymų.
- Statykite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 5 minutes – kol baltymai lengvai pagels.
- Pyragas patiekiamas gerai atvėsintas.
Pastebėjimas: vietoj rabarbarų nuostabiai tinka ir uogos: braškės, žemuogės, avietės. Jų orkaitėje kepti nereikia – pakanka sutrinti su cukrumi elektriniu plakikliu.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Sumaišykite kiaušinius, cukrų, sirupą, vanilinį cukrų ir plakite, kol masė bus balta ir puri.
- Ištirpinkite sviestą.
- Pilkite pieną, berkite šafranus. Kaitinkite, kol užvirs.
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Atsargiai įmaišykite kiaušinių masę.ir pieną su šafranais.
- Skardą ištepkite riebalais, pabarstykite cukrumi.
- Į skardą sudėkite tešlą. Kepkite 30–35 min. ant vidurinės orkaitės lentynėlės.
- Leiskite pyragui atvėsti, tada jį apverskite.
- Prieš tiekdami pabarstykite cukraus milteliais.
Receptas DANSUKKER
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą. Jai skirtą sviestą ar margariną išlydykite ir supilkite į nemažą dubenį. Kol riebalai dar šiltoki, berkite kakavą, cukrų, gerai išmaišykite ir atvėsinkite. Kai mišinys bus atvėsęs, muškite kiaušinį ir vėl išmaišykite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius, o tada berkite į skystą mišinį. Suminkykite vidutinio kietumo tešlą, įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir porai valandų dėkite į šaldytuvą.
3. Pagaminkite įdarą. Varškę labai kruopščiai ištrinkite dideliame dubenyje arba pertrinkite per sietelį. Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą, o tada dėkite jį, kiaušinį ir paprastą ir vanilinį cukrų į pertrintą varškę ir gerai išsukite. Galiausiai suberkite krakmolą ir darsyk išmaišykite.
4. Stačiakampę ar kvadratinę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
5. Iš šaldytuvo išimite tešlą ir padalykite į dvi dalis – viena tebūnie kiek didesnė. Imkite šią didesniąją dalį ir burokine tarka tarkuokite ją tiesiai į skardą. Kai sutarkuosite, švelniai palyginkite, kad gautumėte apatinį pyrago sluoksnį. Tarkuojant labai svarbu pernelyg negniaužyti tešlos rankomis, kad ji neimtų šilti ir lipti prie tarkos.
6. Ant pyrago pagrindo dėkite varškę ir išlyginkite ją iki vienodo storio sluoksnio. Ant jo tarkuokite likusią tešlą ir vėl sulyginkite paviršių.
7. Dėkite formą su pyragu į orkaitę ir kepkite apie 40 min. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Jei norite šiek tiek egzotikos, į varškę galite įmaišyti smulkiai pjaustytų džiovintų spanguolių ar apelsinų cukatų.
1. Keptus (arba virtus) burokėlius sutrinkite elektriniu trintuvu, nebūtina, kad jie virstų vientisa tyre, šiek tiek rupumo gali likti. 2. Į prikaistuvį sulaužykite šokoladą ir ant silpnos ugnies ar virš garų išlydykite. Tada supilkite karštą kavą, supjaustytą sviestą ir gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa. Leiskite pravėsti.
3. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių trynius, tada į juos supilkite šokolado-sviesto masę, sudėkite sutrintus burokėlius, viską išmaišykite.
4. Kitame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su cukrumi – šį plakdami berkite dalimis. Baltymų masę atsargiai įmaišykite į šokolado-burokėlių.
5. Galiausiai dar viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir kakavą, o tada šiuos sausuosius ingredientus sumaišykite su šlapiaisiais – tą darykite atsargiai, nes svarbu, kad masė išliktų puri ir lengva.
6. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, šį dar patepkite trupučiu sviesto, pilkite pagamintą masę ir kiek palyginkite paviršių. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir dėkite į ją skardą su pyrago mase (orkaitė tegul kaista, kol dar ruošiate pyrago masę, pyragą reikia pašauti į orkaitę vos tik ji pagaminta).
7. Kepkite apie 35–40 min, o ar pyragas iškepęs, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką – jis turi būti sausas. Iškepusį pyragą palikite skardoje, kol atvės.
8. Galima patiekti su vaniliniais ledais, plakta grietinėle, bus dar puošniau, jei pyragą apibarstysite cukraus pudra ar kakava.
Pagrindas:
- Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
- Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30–60 min).
- Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.
Aguonų sluoksnis:
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
- Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
- Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60–70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Cukraus glajus ir papuošimas:
- Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas – įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
- Glajumi užtepkite visą pyrago paviršių ir pabarstykite cukatais.
Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas – jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.
- Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g miltinio pyrago mišinio, 200 g neriebaus graikiško jogurto ir 1 stiklinę apelsinų sulčių.
- Galite įtarkuoti apelsinų žievelės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–35 min.
TORTAI
- PASIRUOŠIAME BISKVITUS. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir miltais.
- Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Tortinėje, išklotoje kepimo popieriumi, po vieną iškepkite biskvitus.
- Palikite atvėsti, o tada sulaistykite saldinta kakava. Atidėkite.
- KREMAS. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir standžiai išplakite su žiupsneliu druskos. Pastatykite į šaldytuvą.
- Želatiną užpilkite šiltu vandeniu, kad vos apsemtų, palikite išbrinkti.
- Sviestą ištirpdykite, atvėsinkite, sudėkite trynius, cukrų, vanilę ir pieną.
- Viską plakite, kol gausite vientisą masę, tada supilkite ją į puodą ir maišydami kaitinkite, kol užverda.
- Nukelkite nuo kaitros. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ji ištirpsta.
- Kai gauname vientisą kremą, palikite jį atvėsti iki kambario temperatūros, o tada įplakite standžius baltymus.
- TORTO RINKIMAS. Į tortinę, išklotą kepimo popieriumi, dėkite vieną biskvitą.
- Ant viršaus supilkite kremą, užbarstykite pasmulkintus „Paukščių pieno“ saldainius ir uždenkite antru biskvitu.
- Pastatykite į šaldytuvą kelioms valandoms, kol tortas sustingsta.
- GLAISTAS. Į mažą prikaistuvį sudėkite visus glaistui skirtus ingredientus. Ant vidutinės kaitros kaitinkite ir maišykite, kol gausite vientisą kremą.
- Šiek tiek jį pravėsinkite ir apliekite juo sutvirtėjusį tortą.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Sausainius sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Sviestą ištirpinkite karšto vandens vonelėje, supilkite į trupinius ir išmaišykite.
- Atsegamą pyrago formą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite sausainių masę ir tolygiai paskleiskite, stipriai prispauskite.
- Dėkite 30 minučių į šaldytuvą.
- Želatiną užpilkite 100 ml vandens ir palikite 10 minučių išbrinkti.
- Dėkite ant mažos ugnies ir maišydama ištirpinkite. Tik neužvirkite! Palikite atvėsti.
- Sumaišykite varškę, cukrų, grietinę ir vanilinį cukrų, įspauskite 2–3 šaukštus citrinos sulčių ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu.
- Nesustodama plakti plona srovele supilkite želatiną. Masę sukrėskite ant sausainių pagrindo ir dėkite į šaldytuvą 1–2 valandoms.
- Pagal nurodymus ant pakelio (tik vandens kiekį sumažinkite 100 ml) pagaminkite kivių želę ir supilkite ant varškės sluoksnio.
- Atpjaukite obuolio griežinėlių ir dėkite į želės sluoksnį.
- Šaldytuve laikykite ne mažiau kaip 5 valandas, kol sustings visi sluoksniai.
1. Sausainius sudėkite į tvirtą polietileninį maišelį ir kočėlu sutrinkite. Išmaišykite su tirpintu sviestu.
2. Sausainių masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą apskritą skardą, tolygiai paskirstykite, suspauskite ir padėkite šaltai.
3. Aguonas įmaišykite į pieną, užvirinkite ir atvėsinkite. Želatiną 10 minučių brinkinkite šaltame vandenyje.
4. Jogurtą, varškę, cukrų, vanilinį cukrų išsukite elektriniu maišikliu.
5. Į varškės masę supilkite aguonas su pienu, suberkite citrinos žieveles ir gerai išmaišykite.
6. Puode įkaitinkite citrinų sultis, supilkite ir ištirpinkite išbrinkusią želatiną (neužvirinkite). Mišinį atsargiai įmaišykite į varškės masę ir padėkite šaltai. Kai pradės stingti, įmaišykite plaktą grietinėlę.
7. Varškės ir jogurto masę sukrėskite ant avižinių sausainių papločio ir 4 valandoms dėkite į šaldytuvą.
8. Mandarinus nulupkite, skersai supjaustykite griežinėliais ir jais gražiai apdėkite sustingusį pyragą.
9. Pakaitintą abrikosų džemą ištrinkite pro sietelį ir atvėsinkite. Apliekite torto viršų.
Pagaminsite per 1 val. neskaičiuojant šaldymo laiko.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“