Mėlynųjų bulvių virtinukai „gnocchi“
Ingredientai:
virtinukams:
- 500 g mėlynųjų bulvių;
- 300 g miltų;
- 1 kiaušinis;
- saujelė smulkiai tarkuoto parmezano sūrio;
- muskato riešuto;
- 1 sultinio kubelis;
- žiupsnelis druskos.
padažui:
- 500 g grietinėlės;
- 150-200 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio;
- žiupsnelis maltų įvairių pipirų mišinio.
papuošimui:
- žiupsnelis smulkiai tarkuoto parmezano sūrio;
- šviežios mėtos lapelių.
Gaminimas:
1. Bulves išvirti su lupena. Šiek tiek atvėsinti, nulupti ir sutrinti arba sumalti. Suberti į jas miltus, įberti druskos, pora žiupsnelių tarkuoto parmezano sūrio, įtarkuoti muskato riešuto, įmušti kiaušinį. Viską išmaišyti ir išminkyti iki vientisos masės. Ant darbastalio išvolioti norimo storio ritinėlius ir sujaustyti gabaliukais.
2. Gilesnėje keptuvėje užvirti grietinėlę, įberti arba įmalti įvairių pipirų mišinio, išmaišyti ir tada po truputį suberti tarkuotą parmezano sūrį bei nuolat maišyti iki sūris ištirps.
3. Puode užvirti vandenį, įmesti sultinio kubelį, ištirpinti ir sudėti virtinukus. Kai virtinukai iškyla išgriebti juos ir sudėti į padažą, išmaišyti.
4. Patiekti gilesnėse lėkštėse, apibarstyti tarkuotu parmezano sūriu ir dekoruoti šviežios mėtos lapeliais.
Vieno kąsnio šokoladiniai pyragaičiai su vaniliniu maskarponės kremu
Ingredientai:
pyragui:
- 190 g juodojo šokolado;
- 80 g sviesto;
- 3 kiaušiniai;
- 260 g farino cukraus;
- 110 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
kremui:
- 2 dideli šaukštai maskarponės sūrio;
- 200 g gietinėlės;
- 0,5 šaukštai cukraus;
- 0,5 vanilės ankšties.
Gaminimas:
1. Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo kaitros ir suberti šokoladą. Maišyti, kol šokoladas ištirps. Tada po vieną įmušti kiaušinius ir nuolat maišyti iki vientisos masės.
2. Į atskirą dubenį suberti miltus, farino cukrų, cinamoną ir kepimo miltelius. Visus birius produktus gerai išmaišyti ir iš lėto berti į šokolado masę bei nuolat šluotele maišyti iki vientisos masės.
3. Gautą masę supilti į kvadratinę kepimo formą ir kepti iki 160°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Iškepusį pyragą atvėsinti ir supjaustyti vieno kąsnio gabaliukais.
4. Į dubenį įdėti maskarponę ir supilti grietinėlę. Gerai išsukti iki vientisos masės. Tada suberti cukrų ir sudėti pusės vanilės ankšties sėklytės. Viską gerai išmaišyti. Gautą kremą sudėti į konditerinį maišelį ir ant kiekvieno pyrago gabaliuko išspausti po bokštelį.