Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skanios ir sveikos žuvies gidas: 10 patarimų, kurių vertėtų paisyti

Perdžiūvusi, vos įkandama riebalų prisigėrusiame tešlos apvalkale. Beskonė arba, priešingai, užgožta prieskonių... Nors žuvį paruošti nesunku, ne visada žinome, kaip tą geriausia daryti. Prieš šventes, per kurias ant stalo netrūks žuvies, verta prisiminti kai kurias taisykles.
Kepta lašiša
Kepta lašiša / Vida Press nuotr.

Anot šio produkto žinovų, dažniausiai prastą patiekalo skonį lemia netinkamas žuvies parinkimas arba paruošimas, rašoma pranešime žiniasklaidai. Laimei, egzistuoja kelios paprastos taisyklės, kaip to išvengti.

„Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Loreta Stonkienė atkreipia dėmesį į svarbiausius aspektus renkantis bei ruošiant žuvį. Pasak jos, čia pravers viskas: aštrus žvilgsnis ir gera uoslė, rankų miklumas ir netgi kulinarinė nuojauta.

„Jau senosiose lietuviškose kulinarijos knygose galime rasti aibes patarimų, kaip skaniai paruošti žuvį. Deja, skubėdami arba rinkdamiesi greitą maistą, juos užmirštame, o beribis dabartinis žuvų pasirinkimas kartais apsuka galvą. Galiausiai paaiškėja, kad prarasti žuvies teikiamas dovanas kur kas lengviau, nei jas išsaugoti. Tačiau taip nenutiks laikantis šių nesudėtingų gudrybių“, – sako žinovė.

1. Išsirinkite šviežią ir kokybišką. Šviežių atvėsintų ir šaldytų žuvų vaizdas skiriasi. Atkreipkite dėmesį: kokybiškų atvėsintų žuvų oda blizga, pelekai ir uodega drėgni, akys skaidrios, žiaunos rausvos. Pačiupinėję tokios žuvies nugarą, turite jausti stangrumą. Jei tai šviežia žuvis, būtinai ją pauostykite. Upių žuvis – beveik bekvapė, ežero žuvis – kvepia, bet nestipriai, jūros žuvis dvelkia jūra ir jodu. Amoniako kvapas – blogas ženklas visoms žuvims. Pastuksenę į šaldytą žuvį tiesiog piršto krumpliu, turėtumėte išgirsti skambų garsą.

Gamintojo nuotr./Lašiša
Gamintojo nuotr./Lašiša

2. Sužinokite žuvies kelią. Savo skoniu bei savybėmis skiriasi natūraliai augusi ir fermose užauginta žuvis. Kuo trumpesnis atstumas iki prekybos vietos, tuo labiau tikėtina, kad žuvis bus geresnės kokybės. Atkreipkite dėmesį į šaldytos žuvies galiojimo laiką nuo pagaminimo datos. Kuo jis trumpesnis, tuo aukštesnė žuvies kokybė. Jei šaldyta žuvis laikoma perpildytame šaldymo įrenginyje, tai gali būti ženklas, kad šiems produktams tenka aukštesnė temperatūra, nei reikėtų – dėl to nukenčia kokybė. Atvėsinta žuvis turi būti mažiausiai pusiau padengta ledu. Šis ledas turi būti baltas, švarus.

Niekada nesirinkite žuvies pažeistoje pakuotėje ar tokioje pakuotėje, pro kurią nematyti produkto!

3. Įvertinkite pakuotę. Jei tai šaldyta žuvis, glazūros neišsigąskite – ji apsaugo nuo išsausėjimo ir oksidacijos procesų. Pakuotės viduje, išorėje ar visame šaldymo įrenginyje matyti šerkšnas? Žuvis greičiausiai buvo laikoma netinkamu temperatūros režimu, o gerosios jos savybės gali būti prarastos. Niekada nesirinkite žuvies pažeistoje pakuotėje ar tokioje pakuotėje, pro kurią nematyti produkto!

4. Pagalvokite apie valgytojus. Jeigu nesate įgudę žuvies valgytojai ar prie jūsų stalo bus vaikų bei vyresnio amžiaus žmonių, rinkitės žuvis su mažiau ašakų: menkę, upėtakį, šamą, vėgėlę.

Vida Press nuotr./Kepimui paruošti upėtakiai
Vida Press nuotr./Kepimui paruošti upėtakiai

Žvynus skuskite žuvį pamerkę į vandenį – taip išsaugosite švarą virtuvėje.

5. Išdorokite ir pasiruoškite gaminti. Norėdami nesugadinti geros šaldytos žuvies, atitirpinkite ją lėtai šaldytuve. Žuvies valymo procesą palengvinsite, jei prieš pradėdami ją vos minutei panardinsite į verdantį vandenį. Jūsų darinėjama žuvis gliti? Tokiu atveju ištrinkite ją druska ir nuplaukite šaltu vandeniu. Prieš valydami žvynus nukirpkite pelekus, valykite bukąja peilio ašmenų puse. Žvynus skuskite žuvį pamerkę į vandenį – taip išsaugosite švarą virtuvėje. Skrosdami naudokite aštrų peilį. Pradėkite prie pat uodegos ir skroskite galvos kryptimi, prie pat galvos naudokite žirkles. Vidurius pirmiausia atsargiai pakelkite nuo uodegos. Pakėlę nupjaukite juos prie žuvies žiaunų. Nepažeiskite žalios tulžies – tai apkartins ir patiekalą! Žiaunas nukirpkite ties jų prisitvirtinimo vietomis, ištraukite, tada vėl kirpkite. Išskrostą žuvį nuskalaukite po tekančiu vandeniu. Neskubėkite išmesti galvos – galbūt išsivirsite sultinį ar žuvienę, žuvį rūkysite ar farširuosite.

Vida Press nuotr./Darinėjama žuvis
Vida Press nuotr./Darinėjama žuvis

6. Išlaikykite sultingumą. Su oda kepama žuvies filė ar jos gabaliukai išlieka sultingesni.

7. Atsikratykite dumblo kvapo. Jį panaikinsite žuvį ištrynę citrinos sultimis arba perplovę šaltu pasūdytu vandeniu.

8. Nepiktnaudžiaukite prieskoniais. Viena dažniausių žuvies paruošimo klaidų – per daug prieskonių. Žvejai ir patyrę kulinarai sako, kad kartais geriau rinktis tik pipirus ir druską.

Gamintojo nuotr./Žuvies ruošimas
Gamintojo nuotr./Žuvies ruošimas

9. Neperkepkite. Kad ir kur keptumėte žuvį, neviršykite 15–20 minučių. Smulkioms žuvims užteks ir 10 minučių. Gerai įkaitinus keptuvę, žuvis prisigers mažiau riebalų.

10. Nepervirkite. Žuvį geriausia virti garuose. Pervirimo išvengsime į vandenį įpylę šaukštelį acto. Priklausomai nuo žuvies rūšies ir gabaliukų dydžio, virimo garuose laikas – 10–20 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?