Patarimas Nr. 1: Virkite makaronus dideliame kiekyje vandens
Neverta ir nepatartina makaronų virti mažame prikaistuvyje – puodas turi būti erdvus, o vandens daug, priešingu atveju makaronai lips prie dugno, sulips tarpusavyje. Skaičiuojama, jog 250 g makaronų reikia 3 litrų vandens.
Patarimas Nr. 2: Pasūdykite virdami, o ne jau išvirę
Makaronus būtina pasūdyti jiems dar verdant, o ne berti druską jau išvirus. Dažnai patariama, jog vandens, kuriame virsite makaronus, sūrumas turi priminti jūros vandenį.
Patarimas Nr. 3: Neuždenkite puodo
Vanduo greičiau užvirs uždengtame puode, tačiau kai į jį subersite makaronus, nebeuždenkite, tegul verda atvirame. Uždengtams puode vanduo pradeda putoti, makaronai sumano „išlipti“.
Patarimas Nr. 4: Nepervirkite!
Ant kiekvienos pakuotės virimo laikas būna nurodytas, juo ir reikėtų vadovautis, tačiau nepatingėkite išgriebti kokio vieno makarono likus porai minučių iki numatomos virimo pabaigos ir paragauti – juk visų viryklės skirtingos, gal jums patinka tvirtesni (al dente) makaronai. Tiesa, jei makaronus dar versite į karštą padažą, galite juos virti minute trumpiau.
Patarimas Nr.5: Perliejimas šaltu vandeniu – klaida
Yra žmonių, kurie sugalvoja makaronus perlieti šaltu vandeniu, esą, jie taip nebus sulipę. Tačiau, jei teisingai virėte, jie nesulips, o perliejimas šaltu vandeniu lemia dvi blogybes: makaronai atšąla, o skonis suprastėja. Tiesa, šis patarimas turi išlygų, mat jei gaminate azijietiško stiliaus makaronus, tuomet makaronus dažnai prašoma perlieti šaltu vandeniu.
- Užsisakėte maisto į namus ar išsinešti? 5 taisyklės, kurias reikėtų žinoti
- Aktualu visiems: kur laikyti produktus, kad ilgiau galiotų, ir kaip gaivinti „pavargusius“?
- Metas išmokti kepti keksiukus: 5 svarbūs patarimai ir 15 receptų
- Patarė, kaip ilgiau išlaikyti šviežią duoną, kokios rūšies ne taip greitai pelija
Patarimas Nr. 6: Neruoškite makaronų iš anksto, jie valgomi karšti
Kokiu būdu beruoštumėte karštus makaronus, ant stalo jie turi keliauti neatvėsę (o vėsta jie labai greitai). Todėl darbus susistyguokite taip, kad išvirusius makaronus beliktų nukošti, sumaišyti su padažu ir nešti ant stalo.
O dabar kviečiame rinktis receptą:
1. Peletrūnus suberkite į pieną, užvirinkite ir palikite ataušti.
2. Makaronus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir išvirkite.
3. Paruoškite padažą: didelėje keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite nuluptus česnakus (nesusmulkintus), griežinėliais supjaustytą mėsą ir kepkite, kol įpjovus iš mėsos tekės skaidrios sultys. Išimkite česnakų skilteles, sudėkite grybus, plonais šiaudeliais supjaustytas paprikas, pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskatų riešutais ir kepkite dar 5 min.
4. Visą laiką maišydami supilkite pieną, grietinėlę ir kaitinkite, kol padažas sutirštės.
5. Išvirusius makaronus nukoškite, užpilkite padažu ir iš karto patiekite.
1. Makaronus 8 min. virkite pasūdytame vandenyje, poto nukoškite.
2. Didesnius grybukus perpjaukite pusiau.
3. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabalėliais, pamarinuokite sojų padaže valandą ir apkepkite keptuvėje.
4. Morkas supjaustykite juostelėmis. Kininį kopūstą nuplaukite ir stambiai supjaustykite.
5. Keptuvėje apkepinkite daržoves su grybukais. Baigiant kepti, užpilkite sojų padažo bei šlakelį sezamo aliejaus, sudėkite makaronus, vištieną ir dar keletą minučių patroškinkite.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Virtą morką supjaustykite gabalėliais, susmulkinkite svogūną.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite morką ir svogūną, sukrėskite paukštienos faršą. Vis pamaišydami ištroškinkite. Pagardinkite pipirais, kariu, pagal skonį pasūdykite.
- Džiovintus pomidorus, alyvuoges, parmezaną ir česnaką dėkite į elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Išvirkite spagečius. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į lėkštę.
- Ant spagečių užkrėskite su morkomis keptą vištieną, o ant jos – džiovintų pomidorų padažą. Ant viršaus galite pabarstyti dar šiek tiek tarkuoto parmezano.
- Svogūną ir česnaką gerai susmulkinkite.
- Pusė smulkinto česnako ir svogūno suberkite į mėsą, įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuoto sūrio, pagardinkite druska, pipirais, įberkite džiūvėsių ir viską gerai išmaišykite.
- Iš mėsos formuokite nedidelius kukuliukus.
- Makaronus virkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
- Kukuliukus dėkite į keptuvę su šlakeliu gerai įkaitusio aliejaus ir kepkite, kol gražiai apskrus, o tada išimkite iš keptuvės.
- Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kukuliukai suberkite likusį smulkintą svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepinkite, tada supilkite elektriniu trintuvu sutrintą pomidorų masę, pagardinkite druska, pipirais, žolelėmis, jei atrodo tiršta, įpilkite šlakelį vandens ir viską pakaitinkite ant nedidelės ugnies ~5 min.
- Tuomet kukuliukus sudėkite atgal į keptuvę ir viską troškinkite ~15–20 min.
- Patiekite ant spagečių uždėjus keletą kukuliukų ir užpylus gauto padažo.
- Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir nukoškite.
- Ožkų pieno sūrį sutrupinkite šakute ir sumaišykite su rikota. Aitriąją papriką ir česnaką nuvalykite, smulkiai sukapokite.
- Pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kai prieskoniai gardžiai pakvips, į keptuvę sukrėskite makaronus, sumeskite sūrius, suberkite bazilikus ir petražoles.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Makaronus kaitinkite labai trumpai, kol išsilydys sūriai, ir iš karto patiekite.
- Kulinaro patarimas. Jeigu mėgstate sočiau, makaronus galite ruošti ir su grietinėlės padažu – pačioje pabaigoje jos pilkite į keptuvę ir išmaišykite.
- Sūdytame vandenyje apvirkite makaronus – ne ilgiau kaip 5 minutes. Kol jie verda, susmulkinkite brokolius, išskirstykite nedideliais žiedynais ir suberkite į puodą su makaronais. Kai užvirs, virkite 5–7 minutes.
- Sutarkuokite sūrį. Kumpio griežinėlius apskrudinkite sausoje įkaitintoje keptuvėje, tada supjaustykite gabaliukais.
- Nukoškite makaronus, puode palikdami kelis šaukštus virusio vandens. Makaronus suverskite atgal į puodą, suberkite sūrį, sudėkite grietinę, paskaninkite juodaisiais pipirais ir išmaišykite. Šiek tiek pakaitinkite – kol maišant sūris visai išsilydys. Dėkite į lėkštes, pabarstykite traškiais skrudinto kumpio gabaliukais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Spagečius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, tik į vandenį įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus.
2. Susmulkinkite petražoles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite nusunktą tuną, suberkite petražoles. Kepinkite 3 minutes.
3. Išvirusius spagečius nukoškite (pasilikite šiek tiek nuoviro), sudėkite į keptuvę ir išmaišykite. Kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 2 minutes, įpilkite nuoviro, išmaišykite ir dar kaitinkite 4 minutes. Pagardinkite druska, pipirais ir keliais lašais alyvuogių aliejaus.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.
2. Šoninę paskrudinkite keptuvėje. Išėmus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
3. Makaronus sudėkite į lėkštes, pabarstykite kapotomis petražolėmis, ant viršaus uždėkite po dvi juosteles skrudintos šoninės. Patiekite su šviežiais pomidorais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą porą.
2.Sudėkite faršą ir šiek tiek apkepkite. Sudėkite makaronus, supilkite sultinį, sojų padažą ir ant mažos ugnies troškinkite 7–8 minutes.
3.Tuo metu plonai supjaustykite grybus ir apkepkite su sviestu. Juos taip pat sudėkite į puodą, viską išmaišykite ir pakaitinkite dar 5 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Makaronus išvirkite ir nusausinkite. Papriką supjaustykite šiaudeliais.
2. Mėsą supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje. Baigiant kepti, įpilkite sojų padažo ir sudėkite bazilikus. Kai mėsa suminkštės, sudėkite smulkintą papriką ir šaldytas daržoves.
3. Pabaigoje suberkite makaronus, dar pakaitinkite keletą minučių ir pagardinkite druska bei prieskoniais. Skanaus.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Makaronus suberkite į verdantį vandenį, įpilkite šaukštą aliejaus ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Sukrėskite į sietelį, gerai nuvarvinkite ir padėkite šiltai.
2. Mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir gerai suminkykite. Iš jos aliejumi pateptomis rankomis suformuokite vienodo dydžio kukuliukus. Į kiekvieno vidurį įspauskite po lazdyno riešuto dydžio fetos gabalėlį, tada dar sykį kruopščiai pavoliokite tarp delnų.
3. Išdėliokite aliejumi išteptoje nepridegančioje kepimo skardoje ir pusvalandžiui pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.
4. Karštus makaronus išdėliokite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po kelis veršienos kukulius.
5. Tiekdama apliekite trintų pomidorų tyre.
1. Į verdantį vandenį įpilkite truputį aliejaus, įberkite druskos ir sudėkite makaronus (verdant nuolat pamaišykite).
2. Keptuvėje išlydykite sviestą ir sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, faršą, druską ir pipirus.
3. Į miltus įpilkite šalto vandens ir maišykte, kol pasidarys vientisa masė. Tuomet supilkite į keptuvę, baigiant kepti svogūnams ir faršui.
4. Į keptuvę įdėkite grietinės ir viską ant silpnos ugnies pakepkite dar apie 5 min.
5. Į lėkštę pirma dėkite makaronus, poto faršą, o ant viršaus užberkite šviežių smulkintų krapų.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta Martinkevičiūtė
1. Ant maltų džiūvėsėlių supilkite pusę pieno, palikite 10 min. išbrinkti. Smulkiai supjaustykite svogūną, apkepkite svieste. Pasūdykite faršą, sumaišykite su piene brinkintais džiūvėsėliais, supilkite likusį pieną, įmuškite kiaušinį, gerai išminkykite faršą, įmaišykite pakepintus svogūnus, pagardinkite prieskoniais. Suformuokite iš faršo nedidelius kukulaičius ir apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
2. Paruoškite padažą. Pomidorus nuvarvinkite, supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite svogūną, griežinėliais supjaustykite saliero stiebą. Sutrinkite česnaką. Sudėkite visus produktus į puodą. Virkite ant silpnos ugnies, kol sukris pomidorai. Baigdama virti suberkite cukrų, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite į padažą mėsos kukulaičius ir šiek tiek patroškinkite. Pabaigoje suberkite kapotas petražoles.
3. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Dėkite į lėkštes makaronų, ant viršaus pomidorų padaže troškintų mėsos kukulaičių, užpilkite padažo.
1. Iš sojų padažo, acto, aitriųjų paprikų miltelių, krakmolo, cukraus ir 3 šaukštų aliejaus sumaišykite marinatą ir jame 10 min. palaikykite nedideliais gabaliukais supjaustytą žuvį.
2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje. Atskirai išvirkite šparagines pupeles.
3. Iš marinato ištrauktą žuvį iškepkite likusiame aliejuje. Išėmus ją iš keptuvės likusiuose riebaluose apkepinkite virtas pupelių ankštis. Suberkite riešutus, sukrėskite nukoštus makaronus, supilkite skystį, kuriame buvo marinuojama žuvis, vyną, sudėkite keptus žuvies gabaliukus, gerai išmaišykite ir dar truputį pakaitinkite.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus, gerai nuvarvinkite ir padėkite šiltai. Atminkite, makaronai ir druska beriami tik į verdantį vandenį, o verdant makaronus patartina kartkartėmis pamaišyti, kad jie nesuliptų ir nepriskrestų prie puodo dugno.
2. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste. Į svogūnų troškinį sukrėskite pomidorus, šakute maigytą faršą ir vis pamaišydama kaitinkite, kol faršas patamsės.
4. Supilkite pomidorų padažą, suberkite prieskonius, dar 5 min. pakaitinkite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies. Paruoštu padažu apliekite lėkštėse išdėliotus spagečius.
5. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmezanu ir papuošusi bazilikų lapeliais.