Ingredientai:
- 2 stiklinės cukinijų tarkių (tarkuokite vadinamąja „burokine“ tarka);
- 100 g cukraus;
- 120 g rudojo cukraus;
- 1 didelis kiaušinis;
- 80 ml kokosų aliejaus (skysto) arba kito švelnaus kvapo ar visai bekvapio aliejaus;
- 210 g miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. sodos;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
- sauja džiovintų spanguolių (nuplautų ir nusausintų);
- 70 g juodojo šokolado lašelių ar kapoto juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Pailgą (kekso) kepimo formą patepkite sviestu ar aliejumi, o tada išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje kruopščiai sumaišykite cukinijų tarkius, kiaušinį, abiejų rūšių cukrų ir aliejų.
3. Kitame dubenyje sumaišykite visus likusius sausuosius ingredientus, taip pat ir šokoladą bei spanguoles. Sausuosius ingredientus per 3 kartus sudėkite į šlapiąją masę, atsargiai kaskart išmaišykite – kad neliktų sausų gumuliukų, tačiau stenkitės nepermaišyti.
4. Gautą gana tirštą masę sukrėskite į paruoštą kepimo formą ir dėkite kepti. Praėjus pusvalandžiui sumažinkite temperatūrą iki 160°C ir kepkite dar 10–15 min. arba kol į vidurį įkištas pagaliukas ištraukus bus sausas.
5. Atsargiai išimkite kepinį iš formos ir leiskite atvėsti (geriausiai – ant specialių vėsinimui skirtų grotelių).
Pastaba: iš šios tešlos galite kepti ir keksiukus, tik jų kepimo laikas bus trumpesnis – klasikinio dydžio keksiukų – 20–25 min., mini keksiukų – 15–18 min., priklausomai nuo jūsų orkaitės.