Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Skanūs eksperimentai: netradicinė mėlynojo kopūsto sriuba ir paryžietiškas desertas

Nors kopūstienė lietuviams yra tapusi kone tautiniu patiekalu, mėlynojo kopūsto sriuba daugelio tikrai neragauta. Būtent tokios sriubos receptą TV laidoje „Gardu Gardu“ pristato Gian Luca Demarco. O štai italų kilmės šefo kolega konditeris Ali Gadžijevas siūlo nusikelti į romantiškas Paryžiaus kavines – jis kviečia išbandyti populiaraus plikytos tešlos deserto „Paris Brest“ receptą. Puikios idėjos savaitgaliui, metas raitotis rankoves!
Patiekalų duetas savaitgaliui
Patiekalų duetas savaitgaliui / TV3 nuotr.

Mėlynojo kopūsto sriuba su vištiena ir avinžirniais

Ingredientai:

  • 0,5 mėlynojo kopūsto galvos;
  • 1 vištienos krūtinėlės filė dalis;
  • 300-400 g konservuotų arba virtų avinžirnių;
  • 100 g šviežių smidrų;
  • 2 nuluptos česnako skiltelės;
  • 0,5 stiklinės balto sauso vyno;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • vištienos prieskonių;
  • 1 šviežio rozmarino šakelė;
  • saujelė tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas:

1. Vištienos krūtinėlės filė supjaustyti nedideliais kubeliais, kopūstą – juostelėmis, smidrus – riekelėmis, o viršūnėles palikti nepjaustytas papuošimui.

2. Viename puode užvirti 1 l vandens.

3. Kitame puode įkaitinti alyvuogių aliejų, įdėti česnako skiltelę ir trumpai pakepinti. Tada suberti šviežio rozmarino lapelius, sudėti vištieną, įberti vištienos priekonių, išmaišyti ir pakepinti 2 minutes. Supilti vyną, sudėti susmulkintą kopūstą ir suberti smidrus. Išmaišyti ir apkepinti ant aukštos kaitros. Tada po truputį periodiškai pamaišant įpilti po samtį verdančio vandens iš pirmojo puodo. Pilti iki norimo tirštumo.

4. Kai kopūstas suminkštėja, sudėti avinžirnius, įberti druskos, pipirų, išmaišyti, sumažinti kaitrą, uždengti ir patroškinti 2-3 minutes.

5. Keptuvėje išlydyti sviestą kartu su šlakeliu aliejaus, įmesti česnako skiltelę, sudėti smidrų viršūnėles, įberti druskos, pipirų, išmaišyti ir pakepinti 2 minutes.

6. Patiekti dubenėliuose, apibarstyti tarkuotu parmezano sūriu ir dekoruoti smidrų viršūnėlėmis.

TV3 nuotr./Mėlynojo kopūsto sriuba su vištiena ir avinžirniais
TV3 nuotr./Mėlynojo kopūsto sriuba su vištiena ir avinžirniais

Plikytos tešlos žiedai su lazdyno riešutų kremu

Ingredientai:

tešlai:

  • 100 ml pieno;
  • 100 ml vandens;
  • 15 g cukraus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 90 g sviesto;
  • 120 g miltų;
  • 4 kiaušiniai.

kremui:

  • 2 kiaušiniai;
  • 20 g cukraus;
  • 20 g kukurūzų krakmolo;
  • 130 ml pieno;
  • 200 g sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. lazdyno riešutų praline pastos.

papuošimui:

  • migdolų drožlių;
  • cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Į prikaistuvį supilti pieną ir vandenį, subertį druską ir cukrų, įdėti sviestą. Maišant užvirti, išjungti kaitrą ir nuolat maišant šluotele po truputį suberti miltus, išmaišyti iki vientisos masės. Tada vėl įjungti kaitrą ir nuolat maišant pakaitinti, kol masė sušoks į vieną gumulą ir nebebirės. Perdėti masę į dubenį ir nuolat maišant elektriniu maišytuvu įmušti po vieną kiaušinius. Maišyti iki vientisos blizgios masės.

2. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti žiedo formos pyragaičius. Pabarstyti migdolų drožlėmis ir kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.

3. Dubenyje išplakti kiaušinius kartu su cukrumi ir krakmolu.

4. Užvirti pieną ir nuolat maišant šluotele iš lėto supilti jį į kiaušinių masę. Gerai išmaišyti, įdėti šaukštą sviesto ir maišyti, kol jis ištirps. Grąžinti masę į prikaistuvį ir ant vidutinės kaitros pakaitinti nuolat maišant, kol masė taps blizgi. Tada nukelti nuo kaitros, sudėti likusį sviestą ir maišyti, kol jis ištirps. Įdėti riešutų pastos ir vėl viską permaišyti iki vientisos masės. Gauto kremo paviršių uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą, kad atvėstų.

5. Iškepusius pyragėlius perpjauti išilgai per vidurį į dvi dalis. Apatines pyragėlių dalis naudojant konditerinį maišelį padengti riešutiniu kremu, o viršutines dalis apibarstyti cukraus pudra. Tada uždėti viršutines dalis ant kremo paviršiaus.

TV3 nuotr./Plikytos tešlos žiedų su lazdyno riešutų kremu gaminimas
TV3 nuotr./Plikytos tešlos žiedų su lazdyno riešutų kremu gaminimas
TV3 nuotr./Plikytos tešlos žiedai su lazdyno riešutų kremu
TV3 nuotr./Plikytos tešlos žiedai su lazdyno riešutų kremu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos