Ingredientai:
- 150 g rupių ruginių miltų;
- 250 g smulkių ruginių miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 220 ml šilto vandens;
- 1 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 20 g sviesto, išlydyto;
- 2 valg. šaukšt. saulėgrąžų (ir dar 1 valg. šaukšt. viršui);
- 2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų (ir dar 1 valg. šaukšt. viršui);
- 1 valg. šaukšt. aguonų;
- 1 valg. šaukšt. linų sėmenų (ir dar 1 valg. šaukšt. viršui).
Gaminimas:
1. Nemažame dubenyje sumaišykite miltus, druską, sėklas, tada supilkite vandenį, medų ir lydytą sviestą. Išmaišykite, o tada pradėkite minkyti ir tą darykite apie porą minučių.
2. Išminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 1–2 val. į šaldytuvą.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi.
4. Į nedidelį dubenėlį supilkite viršui skirtas sėklas, išmaišykite, įberkite žiupsnį druskos.
5. Platų paviršių, ant kurio kočiosite, pabarstykite miltais, tada sėklų mišiniu, dėkite tešlą ir iškočiokite iki 3–4 mm storio lakšto. Aštriu peiliu supjaustykite jį į keliolika stačiakampių, nesijaudinkite, jei jie nebus itin taisyklingi.
6. Dėkite tešlos kvadratus ant skardų palikdami nedidelius tarpus, o tada kiškite į orkaitę kepti.
7. Kepkite 10–12 min., kol taps rusvi ir traškūs, paskutinėmis minutėmis pabudėkite prie orkaitės, nes šios duonelės gali labai greitai pernelyg suskrusti.
8. Leiskite atvėsti, o tada laikykite sausoje vietoje. Skanu su įvairiais tepamais sūriais, sviestu su trupučiu druskos, sūdyta ar rūkyta žuvimi, džemais ir pan.