Pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, norintys gali išbandyti ir naminius tepamo sūrelio, gardinamo įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, receptus.
V.Juodkazienė pataria šiltuoju metų sezonu į sūrelius įmaišyti iš daržo nuskintų prieskoninių augalų – petražolių, krapų ar baziliko. Šviežiai susmulkintos žolelės, anot ekspertės, suteiks ne tik ryškų skonį, bet ir gaivų aromatą.
Sumanius namuose pasigaminti tepamo sūrelio, tereikia išsirinkti sūrį, iš kurio gaminsite užtepėlę bei kelis prieskoninius ingredientus, kurie suteiks sūreliui unikalų skonį. „Tepamo sūrelio sudėtyje dažniausiai dominuoja kreminės konsistencijos sūris. Bet sūriai, kurie yra pakankamai minkšti, taip pat yra tinkami užtepėlės gamybai. Pavyzdžiui, rikotos ar feta sūriai – puikios alternatyvos kreminiam sūriui“, – atskleidžia V.Juodkazienė.
Norintiems pasigaminti gaivių vasariškų sūrio užtepėlių, maisto ekspertė siūlo keletą išskirtinio skonio receptų.
Tepamas sūrelis su česnaku ir šviežiomis žolelėmis
Ingredientai:
- 200 g minkšto sviesto;
- 230 g kreminio sūrio;
- 2 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano sūrio;
- 2 susmulkintos česnako galvutės;
- kelios petražolių šakelės;
- kelios krapų šakelės;
- 3 baziliko lapeliai;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Kruopščiai susmulkinkite petražoles, krapus ir baziliką.
2. Sviestą išsukite kartu su kreminiu sūriu, parmezanu, česnaku ir susmulkintomis žolelėmis. Suberkite juoduosius pipirus ir druską. Dar kartą gerai išmaišykite ir palikite nakčiai pastovėti šaldytuve.
3. Skanaukite su duonos traškučiais.
Tepamas sūrelis su šviežiu baziliku
Ingredientai:
- 6 baziliko lapeliai;
- 3 česnako galvutės;
- 230 g kreminio sūrio;
- 150 g tarkuoto parmezano sūrio;
- 115 g graikinių riešutų;
- 50 g alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Elektriniame maišytuve gerai susmulkinkite baziliką ir česnaką. Sudėkite kreminį sūrį, parmezaną, graikinius riešutus, supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų. Viską dar kartą gerai išsukite.
2. Tepamą sūrelį patiekite papuošdami keliais baziliko lapeliais.
Tepamas rikotos sūrelis su šviežiomis žolelėmis
Ingredientai:
- 450 g rikotos sūrio;
- 1 arbat. šaukšt. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
- 3 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- 1 susmulkinta česnako galvutė;
- 25 g alyvuogių aliejaus;
- 20 g šviežių petražolių;
- 20 g šviežių mėtų;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Elektriniame maišytuve iki vientisos masės išsukite rikotos sūrį, citrinos žievelę, citrinos sultis, česnaką ir alyvuogių aliejų.
2. Susmulkintas žoleles (petražoles, mėtą) sudėkite į masę ir dar kartą išmaišykite. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
3. Patiekite su skrudinta prancūziška duona.
Tepamas sūrelis su feta, česnaku ir krapais
Ingredientai:
- 230 g kreminio sūrio;
- 110 g sutrupinto feta sūrio;
- 2 susmulkintos česnako galvutės;
- 2 valg. šaukšt. šviežiai smulkintų krapų.
Gaminimas:
1. Elektriniame maišytuve gerai išsukite visus ingredientus.
2. Paruoštą tepamą sūrelį palikite šaldytuve bent keturioms valandoms.
3. Patiekite jį su alyvuogėmis, duonos lazdelėmis, ar daržovių šiaudeliais.