1. Nulupkite ir smulkia trintuve sutarkuokite morkas. Pyragui reikės 4 stiklinių tarkuotų morkų.
2. Susmulkinkite graikinius riešutus.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą ir druską.
4. Kitame dubenyje aliejų išplakite su cukrumi. Įmaišykite dalį miltų, įmuškite du kiaušinius, išmaišykite iki vientisos masės, supilkite likusius miltus, įmuškite dar du kiaušinius, gerai išmaišykite. Sudėkite tarkuotas morkas ir smulkintus riešutus.
5. Kepimo skardą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais, supilkite tešlą, kepkite pyragą 180–200°C temperatūros orkaitėje 1 val. 10 min. Prieš patiekdama atvėsinkite.
1. Miltus persijokite ir sumaišykite su cinamonu, muskatu, trintais gvazdikėlius ir kepimo milteliais.
2. Kiaušinius išplakite, sumaišykite su aliejumi, cukrumi ir sirupu, tada viską pilkite į miltų mišinį, įmaišykite lydytą sviestą ir viską gerai išsukite.
3. Morkas nuskuskite, sutarkuokite, sumaišykite su džiovintais riešutais ir įmaišykite į tešlą. Nedidelę kepimo formą patepkite riebalais, supilkite tešlą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
4. Paruoškite užpilą: cukrų, sviestą, grietinėlę užvirinkite nedideliame puodelyje, pakaitinkite kelias minutes ir nukaiskite. Pyragą apliekite užpilu ir dar 5 minutėms pašaukite į orkaitę. Puoškite marcipaninėmis morkytėmis.
1. Sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, sudėkite gerai suplaktus kiaušinius, morkas, citrinų žieveles, sezamų sėklas ir gerai išmaišykite.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į masę ir gerai išmaišykite.
3. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes. Atvėsusį keksą apibarstykite keliais šaukšteliais sezamų sėklų.
Labai skanu su džiovintų obuolių arbata!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keturkampę kepimo formą (maždaug 23x20 cm dydžio ar panašią) išklokite kepimo popieriumi ir dar patepkite sviestu.
2. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų, suberkite tarkuotas morkas, prieskonius, dėkite sutrintą bananą ir gerai iškaišykite. Tada pilkite miltus, kepimo miltelius ir kiaušinių trynius bei vėl gerai išmaišykite.
3. Atskirame dideliame dubenyje, kuriame negali būti nei lašelio vandens, nei kruopelės riebalų, iki purių putų išplakite kiaušinių baltymus. Sudėkite plakinį bei pyragui skirtus graikinius riešutus į anksčiau gautą masę ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite.
4. Pilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 45–50 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas.
5. Leiskite skardoje atvėsti apie 10 min., tada atsargiai išverskite ant medinės lentelės ar specialių grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.
6. Pyrago aptepimui skirtą kremą gaminkite štai taip: dubenyje plakikliu gerai išplakite maskarponės sūrį ir cukraus pudrą, kol masė bus puri ir lengva.
7. Šiuo plakiniu aptepkite pyrago viršų, naudodami specialią mentelę ar platų peilį, o tada apibarstykite graikiniais riešutais.
8. Pyragą laikykite šaldytuve, tačiau prieš patiekiant tegul jis pabūna kambario temperatūroje, kad nebūtų ledinis. Išlieka geras ir skanus 4 dienas, tačiau paprastai tiek „neišgyvena“.
1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.
2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.
3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.
5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.
1. Morkas sutarkuokite, o kiaušinius išplakite su cukrumi, kol pastarasis ištirps. Plakinį sumaišykite su morkomis.
2. Į morkų mišinį įmaišykite apelsinų žieveles ir miltus.
3. Gautą masę sukrėskite į kepimo indą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20–25 minutėms.
4. Kol pyragas kepa, išlydykite šokoladą ir jau iškepusį morkų pyragą aptepkite juo. Viršų papuoškite abrikosų uogiene.
Pagaminkite tešlą:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių temperatūros.
2. Smulkiai sutarkuokite morkas, sumaišykite su kiaušiniais, druska, aliejumi, cukrumi, kokosų drožlėmis ir razinomis. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir tada – su morkų mase.
3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir šaukštu išlyginkite. Kepkite 20 minučių.
4. Iškeptą biskvitą atvėsinkite.
Paruoškite kremą:
1. Grietinėlę išplakite iki standumo, įmaišykite cukraus pudrą, citrinos sultis ir kreminę varškę.
Suformuokite tortą:
1. Biskvitą supjaustykite į 4 lygias dalis. Dalį kremo palikite torto papuošimui. Likusiu kremu sutepkite biskvitus, sudėkite vieną ant kito ir lengvai spustelėkite.
2. Likusiu kremu puoškite torto viršų, berkite uogas.
Sodraus skonio tortas, perteptas varškės kremu, patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. Kepti jį galima bet kuriuo metų laiku, nes pagrindinis ingredientas, kurio reikės – morkos.
Pasigaminkite morkų biskvitą:
1. Apelsino žievelę nutarkuokite ir išspauskite sultis.
2. Morkas smulkiai sutarkuokite.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol gausiai suputos.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir kepimo soda.
5. Plakant kiaušinius supilkite aliejų ir dalimis įmaišykite miltus. Galiausiai sudėkite morkas, apelsinų žievelę ir sultis. Gerai išmaišykite ir iš šios tešlos iškepkite tris papločius tortui. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Atvėsinkite.
Pagaminkite kriaušių sluoksnį:
1. Želatiną išbrinkinkite vandenyje.
2. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite kriaušes. Išmaišykite ir suberkite cukrų. Nuolat maišant troškinkite kriaušes, kol cukrus visiškai ištirps. Sudėkite cinamoną ir vanilę. Išmaišykite.
2. Supilkite ištirpintą želatiną, išmaišykite ir palikite atvėsti.
Paruoškite sūrio kremą:
1. Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite.
2. Išplakite grietinėlę ir padėkite šaltai.
3. Išplakite maskarponės sūrį su cukraus pudra ir į šį plakinį supilkite ištirpintą želatiną. Išmaišykite.
4. Į sūrį su želatina įmaišykite plaktą grietinėlę.
Surinkite tortą:
1. Ant morkų biskvito dėkite kriaušių drebučius, ant viršaus – sūrio kremą, tada biskvitą ir vėl viską pakartokite. Ant viršutinio biskvito dėkite tik sūrio kremą. Tortą palikite sustingti.
2. Puoškite uogomis ir gėlėmis.
Iškepkite biskvitą:
1. Sumaišykite miltus, druską, cinamoną ir kepimo miltelius.
2. Morkas sutarkuokite smulkia bulvine tarka ir, jeigu jos labai sultingos, šiek tiek nusunkite.
3. Ananasus nusunkite ir susmulkinkite, sumaišykite su tarkuotomis morkomis.
4. Riešutus smulkiai sumalkite, sumaišykite su kokoso drožlėmis.
5. Kiaušinius išplakite, supilkite cukrų, aliejų, pasukas ir vanilės ekstraktą bei viską labai gerai išmaišykite plaktuvu. Tuomet suberkite miltų mišinį, viską labai gerai išplakite. Sudėkite morkas su ananasais, vėl viską gerai išmaišykite. Galiausiai riešutų ir kokoso drožlių mišinį atsargiai įmaišykite į tešlą.
6. Kepimo formą galite naudoti apvalią išimamu dugnu arba kepti per visą kepimo skardą vieną didelį biskvitą ir tuomet jį pjaustyti pageidaujama forma.
7. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi, šiek tiek papurkškite aliejaus, lengvai ištepkite visą formą. Jei kepate apvalioje formoje, tešlą padalinkite į 3–4 lygias dalis ir kepkite kiekvieną dalį 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
8. Iškepusius torto blynus labai gerai atvėsinkite.
Paruoškite kremą pertepimui:
1. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra, standikliu (jei naudojate) ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Sumaišykite su maskarponės sūriu ir citrinos žievele.
Formuokite ir puoškite tortą:
1. Sutepkite paruoštu kremu visus torto sluoksnius, taip pat šonus ir viršų.
2. Kadangi biskvitai labai mėgsta sugerti kremo drėgmę, juos pertepant galite pašlakstyti ananasų sirupu, papildomai pagardinti smulkintais ananasais kremą arba jo pasigaminti dvigubai daugiau.
3. Puoškite tortą pagal sezoną. Be cukraus masės papuošimų puikiai tiks šviežios uogos, riešutų griliažas arba šokolado drožlės.
1. Į vieną indą sudėkite ir išmaišykite visus pyrago tešlai reikalingus sausus, o į kitą – skystus ingredientus.
2. Išmaišius viską atskirai, sumaišykite viską viename dubenyje, o tada krėskite į kepimo formą ir šaukite į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę.
3. Kepkite apie valandą. Patikrinti, ar pyragas iškepęs, galima mediniu pagaliuku – tešla turi būti drėgna, bet per daug nelipti.
4. Visus glaistui reikiamus produktus ištrinkite ir gautą masę užtepkite ant atvėsusio pyrago.
- Kokoso drožles, sezamų sėklas ir žemės riešutus apkepinkite.
- Žemės ir graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir druska.
- Kitame inde morkas sumaišykite su riešutais, kokosais, sėklomis ir apelsino žievele.
- Trečiame inde cukrų plakite su aliejumi, po vieną įmuškite kiaušinius.
- Nuolat maišydami suberkite miltus, ir juos gerai išmaišykite, sudėkite morkas. Tešlą gerai išmaišykite.
- Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite ~50~60 min (kol patikrinus mediniu iešmeliu jis liks sausas ir švarus) 170 laipsnių orkaitėje.
- Maskarponę sumaišykite su grietinėle ir milteliniu cukrumi. (Grietinėlės gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau, tai priklauso nuo maskarponės ir norimos konsistencijos.)
- Biskvitų sulaistymui tiesiog sumaišykite visus ingredientus.
- Iškepusį ir atvėsusį biskvitą perpjaukite į dvi dalis (jei norite, galite pjauti ir į 3), sulaistykite sirupu ir pertepkite kremu.
- Puoškite pagal skonį ir pageidavimus. (recepto autorė puošė morkytėmis iš to paties kremo, tik jį nudažė reikiamomis spalvomis)
- Tortą geriausia per naktį palaikyti šaldytuve, tada jis bus dar skanesnis.
- Pagaminsite per 2 val., neskaičiuojant puošimo laiko.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI