„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Skirtingų, bet skanių pyragų dvejetas: klasikinis obuolių ir veganiškas mėlynių

Antradienį, lapkričio 6-ąją Lietuvoje paminėta Pyragų diena, kuri tampa proga kepti pyragus, dalintis jais su draugais, kolegomis ar nudžiuginti namiškius. Tačiau iš tiesų pyragus galima kepti nors ir kasdien – jei tik yra, kas juos valgo ir giria!
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas / Strelkabelka nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, daugiausiai komplimentų paprastai sulaukia natūralūs, mamos kepinius primenantys pyragai. Tačiau, žinoma, kai ingredientų pasirinkimas toks didelis, verta ne tik įsikibti klasikos, bet ir išbandyti naujoves.

Klasikinis obuolių pyragas

Obuolių pyragas visuomet primena namų jaukumą. Tiesa, ne visada pakilę nuo mamos stalo jaučiamės lengvai, todėl mažai kalorijų turintis obuolių pyragas bus puiki alternatyva pasiilgusiems tradicinių, naminių gardumynų.

Ingredientai:

  • 700 g obuolių;
  • 110 g miltų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 90 g rudojo cukraus;
  • 1 tarkuotas citrinos griežinėlis;
  • 75 ml neriebaus pieno;
  • 3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite kepimo indą – ištepkite jį riebalais, pabarstykite šiek tiek miltų ir tuomet padėkite į šalį.

2. Nulupkite obuolius ir supjaustykite juos skiltelėmis.

3. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinos griežinėlio drožles bei druską ir viską plakite iki vientisos kreminės masės. Vėliau įmaišykite miltus, kepimo miltelius bei pieną ir viską gerai išmaišykite.

4. Į tešlą sudėkite du trečdalius obuolių ir išmaišykite mediniu šaukštu arba mentele.

5. Galiausiai, sudėkite tešlą į kepimui skirtą indą, o likusias obuolių skilteles išdėliokite ant masės viršaus.

6. Pyragą kepkite 35 minutes.

7. Prieš patiekiant šį gardėsį, galite jį apibarstyti cukraus pudra.

Vida Press nuotr./Obuolių pyragas
Vida Press nuotr./Obuolių pyragas

Veganiškas mėlynių pyragas

Pasak maisto ekspertės, pyragais gali mėgautis net išrankiausi žmonės – tereikia atrasti sau tinkamą receptą. „Pasirinkta ar paskirta mityba neturėtų riboti žmonių maisto pasirinkimo, o atvirkščiai – plėsti akiratį ir paskatinti domėtis kulinarinėmis naujovėmis. Šiandien turime visas galimybes eksperimentuoti virtuvėje ir ieškoti to, kas mums geriausia, todėl ir šis mėlynių pyragas nesudėtingai gali tapti kriaušių, spanguolių ar kitų sodo gėrybių pyragu,“ – įsitikinusi konditerė.

Ingredientai:

pagrindui:

  • 350 g avižinių sausainių;
  • 115 g veganiško sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus.

mėlynių įdarui:

  • 4 puodeliai mėlynių;
  • 1 puodelis cukraus;
  • 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 1 puodelis vandens;
  • 1 valg. šaukšt. veganiško sviesto;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo pagrindo – susmulkinkite avižinius sausainius ir juos sumaišykite su sviestu bei cukrumi. Gautu mišiniu išklokite pyragui skirtą indą, pirštais apspauskite pagrindą ir indo šonus. Paruoštą pagrindą įdėkite į šaldytuvą sustingti.

2. Tuomet nedideliame puode išmaišykite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Suberkite puodelį mėlynių, druską bei įpilkite vandens ir viską virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių, kol masė taps tiršta. Jei nusprendėte naudoti sviestą, įdėkite jį į puodą ir išmaišykite.

3. Ištraukite pyrago pagrindą iš šaldytuvo ir suberkite ant jo likusias mėlynes, o ant jų supilkite kaitintą pyrago įdarą.

4. Uždenkite pyragą ir valandai palikite atvėsti.

Dariaus Katino nuotr./Mėlynių tortas
Dariaus Katino nuotr./Mėlynių tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“