Skonio testas: 10 saldžiarūgščių patiekalų

Žmogaus jau toks yra – ieško to, kas galėtų jį nustebinti, padėtų atsirinkti, o gal įkvėptų dar kūrybiškesniems eksperimentams virtuvėje. Šiandien siūlomas skonis – salžiai rūgštus. Išbandykite!
Saldžiarūgštė kiauliena
Saldžiarūgštė kiauliena / Autorės nuotr.

Taip pat skaitykite: Gyvenimas be mėsos: Gražinos Gum ir Edgaro Lubio mitybos filosofija bei receptai 

Pikantiška saldžiarūgštė kopūstų sriuba
Receptas: Pikantiška saldžiarūgštė kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 156
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kopūstai: 1.00 vnt. (½ galvos)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Pomidorų tyrė:(skardinė) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (½)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 3.00 valg. š. (obuolių)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (pjaustytos kubeliais)
Kaip gaminti
  1. Svogūną, morką, kopūstą ir aitriąją papriką susmulkinkite ir dėkite į didelį puodą storu dugnu. Supilkite alyvuogių aliejų ir patroškinkite 5-7 minutes.
  2. Sudėkite pomidorų tyrę, smulkintą vištienos krūtinėlę, suberkite druską, juoduosius pipirus, rudąjį cukrų, supilkite obuolių actą, daržovių sultinį. Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies 30-40 minučių. Jeigu sriuba per tiršta, galite įpilti daugiau vandens.

 

Suskleisti
Saldžiarūgštės vištos kulšelės
Receptas: Saldžiarūgštės vištos kulšelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 26
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 4.00 vnt. (4 - 5 - kulšelės - marinatui)
Sojų padažas: 1.00 puodelis (1/4 puodelio - marinatui ir 1 valg. š. - padažui)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (1 -marinatui ir 1 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Aštrus čili padažas:(1 - marinatui ir 1 - padažui) 2.00 valg. š.
Vaisinis čatnis:(1 arbat. š. - marinatui ir 1 valg.š. - padažui) 2.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (išspausto - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti
  1. Vištos kulšeles ištrinkite visų marinatui skirtų produktų mišiniu ir nakčiai pastatykite į šaldytuvą.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, į skardą sudėliokite marinuotą vištieną ir kepkite maždaug 30 minučių, arba kol ims skrusti jos odelės.
  3. Padažui skirtus produktus sumaišykite viename dubenėlyje, ištraukite iškepusią vištieną ir gausiai, tolygiai aptepkite kiekvieną kulšelę.
  4. Pašaukite į karštą orkaitę dar 5-8 minutėms.
  5. Apibarstykite žalumynais, o tada skanaukite su virtais ryžiais, arba kitu pasirinktu garnyru.
  6. Pagaminsite per 1 val, neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Saldžiarūgštė kiauliena
Receptas: Saldžiarūgštė kiauliena
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 15
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g (nugarinė)
Paprikos: 1.00 vnt.
Ananasai: 580.00 g (indelis konservuotų)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 100.00 ml
Medus: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 3.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite. Truputį pakepinus sudėkite pjaustytas paprikas, ananasus, česnaką ir dar pakepkite.

2. Baigiant kepti įdėkite pomidorų padažą, medų, krakmolą, sezamo sėklas ir patroškinkite dar kelias minutes.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Gabrielės traški žuvis su saldžiarūgščiu padažu
Receptas: Traški žuvis su saldžiarūgščiu padažu
1 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 65
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 200.00 g (mėgiama jūrinės žuvies filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Kukurūzų krakmolas (ir 1 valg. š. ištirpintas 1/3 stiklinėje vandens - padažui) 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Vanduo: 100.00 ml (padažui)
Kečupas (padažui) 70.00 g
Actas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite pipirais, druska, šiek tiek apšlakstykite sojų padažu ir palikite pasimarinuoti 15 minučių.

2. Išplakite kiaušinio baltymą iki putų, užpilkite ant žuvies, įdėkite porą šaukštų kukurūzų krakmolo, viską gerai išmaišykite ir dėkite į stipriai įkaitintą aliejų. Kepkite, kol žuvis gražiai apskrus.

3. Padažo gaminimas: į pusę stiklinės vandens supilkite kečupą, actą, cukrų, druską – viską gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta rūgštumo/saldumo. Smulkiai pjaustytą česnaką pakepinkite, supilkite padažą ir kaitinkite, kol sutirštės.

4. Žuvį patiekite su virtais ryžiais, apšlakstykite padažu ir papuoškite šviežiai pjaustytais bazilikais.

Skanaus!

Suskleisti
Saldžiarūgštės salotos
Receptas: Saldžiarūgštės salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g
Melionas: 300.00 g
Kriaušės: 2.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 3.00 valg. š. (susmulkintų)
Jogurtas: 200.00 g (natūralaus)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Krapai: 10.00 g (kelios krapų šakelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, kietesnę odelę nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

2. Melioną perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir paprastu arba specialiu ledų šaukšteliu išskobkite minkštimo rutuliukus.

3. Kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.

4. Viską sumaišykite, suberkite riešutus, susmulkintus krapus ir apšlakstykite padažu, išsuktu iš jogurto, medaus, citrinų sulčių ir prieskonių.

Suskleisti
Saldžiarūgštė kiauliena
Receptas: Saldžiarūgštė kiauliena
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (kumpio)
Salierai: 3.00 vnt. (1.5 puodelio griežinėliais pjaustytų lapkočių)
Ananasai: 200.00 g (puodelis silpname sirupe konservuotų gabalėlių)
Svogūnai: 2.00 vnt. (pusė puodelio smulkiai sukapotų)
Sojų padažas: 4.00 valg. š. (1/4 puodelio)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Actas: 2.00 valg. š.
Kukurūzų krakmolas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite juostelėmis ir kepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Išgriebkite kiaurasamčiu, keptuvę išplaukite.

2. Puode užvirinkite sultinį, sudėkite svogūnus, salierus, uždenkite ir virkite 10 min.

3. Sojų padažą sumaišykite su actu ir krakmolu. Maišydami supilkite į puodą su daržovėmis. Sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, ananasų gabalėlius, mėsą ir ant labai mažos ugnies maišydami dar truputį pakaitinkite, bet neužvirinkite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Vištiena su saldžiarūgščiu ananasų padažu
Receptas: Vištiena su saldžiarūgščiu ananasų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 72
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Paprikos: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelė skardinė konservuotų)
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Imbieras: 10.00 g (1 cm šaknies)
Pomidorų pasta: 3.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ar juostelėmis, pabarstykite druska ir aitriąja paprika. Krakmolą sudėkite į maišelį, sudėkite vištieną ir gerai papurtykite, kad mėsa tolygiai pasidengtų krakmolu. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite vištieną, smulkintą papriką ir kepkite, kol pageltonuos susidariusi plutelė.
  2. Kol mėsa kepa, nukoškite ananasus (sultis supilkite į stiklinę, jų prireiks), sutarkuokite imbierą ir susmulkinkite česnaką. Ant mėsos į keptuvę dėkite ananasus, imbierą, pomidorų pastą, česnaką ir cukrų. Išmaišykite. Supilkite likusias ananasų sultis, pamaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite 15 minučių. Tiekite su ryžiais – jie išvirs, kol ruošite vištieną.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Saldžiarūgštė kiauliena
Receptas: Saldžiarūgštė kiauliena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 200.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Svogūnų laiškai: 30.00 g (saujelė)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 50.00 g (pagal skonį)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovintų, pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kiaulieną gabaliukais, pakepinkite su aliejumi keptuvėje ir sudėkite pjaustytą svogūną, papriką, suberkite prieskonius.

2. Baigdami kepti įkrėskite pomidorų padažo, šaukštą medaus ir sojų padažo. Patiekite su ryžiais, užbarstykite svogūnų laiškų ir sezamo sėklų.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Receptas: Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 78
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 80.00 g
Varškė: 180.00 g (kreminė)
Cukrus: 80.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 80.00 ml (liesesnė)
Spanguolės: 50.00 g (šviežios arba šaldytos)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su bet kokios rūšies kremine varške ir paprastu bei vaniliniu cukrumi.

2. Į gautą masę po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Supilkite grietinėlę ir sukite mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa.

4. Suberkite dvi saujas nuplautų ir nusausintų šviežių arba šaldytų spanguolių (galite keisti juodaisiais serbentais) ir atsargiai išmaišykite.

5. Tešlą sukrėskite į formeles ir 20 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.

Suskleisti
Saldžiarūgštis rabarbarų ir migdolinio griliažo pyragas
Receptas: Saldžiarūgštis rabarbarų ir migdolinio griliažo pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 19
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (100 g tešlai ir 50 g griliažui - arba išvalyto lydyto sviesto „ghee")
Miltelinis cukrus: 250.00 g (200 g - tešlai ir 50 g - griliažui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba ¼ šaukštelio maltos vanilės ankšties arba keleto lašų vanilės koncentrato - tešlai)
Miltai: 300.00 g (150 g kvietinių, 100 g rupaus malimo kvietinių miltų - tešlai ir 50 g - griliažui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Pienas: 200.00 ml (arba sojų pienas - tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rabarbarai: 5.00 vnt. (5-7 ilgų rabarbarų kotų, nuluptų ir sukapotų apie 0,5-1 cm ilgio kubeliais (iš viso apie 500 g) - tešlai)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (griliažui)
Migdolai: 50.00 g (nuluptų sukapotų migdolų (migdolus užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir leiskite pastovėti 5 min. Migdolai lengvai išsiners iš odelės).)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 175 C. Šiltą kambario temperatūros sviestą arba išvalytą lydytą sviestą „ghee" mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu kartu su cukraus pudra ir pasirinkta vanilės forma sukite iki vienalytės kremo konsistencijos kol sviestas pabals.
  2. Į kitą dubenį prasijokite miltus ir kepimo miltelius, suberkite druską ir išmaišykite. Po truputį maišant į miltus įsukite pieną ir riebalų bei cukraus kremą. Tešlą gerai išmaišykite ir sukrėskite į formą. Suberkite ant viršaus rabarbarus ir tolygiai paskirstykite.
  3. Griliažui miltus, cukraus pudrą ir riebalus sudėkite į indą ir trinkite tarp pirštų, kol masė pasidarys panaši į duonos trupinių krūvelę. Suberkite rudąjį cukrų, kapotus migdolus ir lengvai pirštų galiukais permaišykite.
  4. Griliažo ruošinį pabarstykite tolygiai ant rabarbarų. Pašaukite pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50-60 minučių. Iškepusį pyragą 20 minučių aušinkite atvertoje orkaitėje. Atsargiai išimkite iš formos ir valgykite ne greičiau kaip po 2-3 valandų. Supjaustykite ir patiekite lėkštutėse kaip tortą

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

 

Suskleisti

Taip pat skaitykite: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų