Ingredientai:
- 500–600 g maltos kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinio;
- 1 morka;
- 2–3 valg. šaukšt. grietinės;
- 1 svogūnas, susmulkintas;
- 2 didelės saujos špinatų, nuplikytų verdančiu vandeniu;
- 1 šviežias kopūstas;
- 4 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis mėgstamų džiovintų žolelių mišinio;
- 1 daržovių sultinio kubelis.
Gaminimas:
1. Nuo kopūsto gūžės atsargiai, stengdamiesi nesuplėšyti, nuimkite 8–10 lapų. Dėkite juos į didelį puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu ir kelias minutes pavirkite, tik stebėkite, kad neištižtų. Lapus kiek atvėsinkite ir nupjaukite storesnę koto dalį.
2. 6–8 lapus klokite į aliejumi pašlakstytą pailgą kepimo formą (pvz., skirtą keksams kepti). Kopūsto lapus dėkite taip, kad jie šiek tiek užeitų vienas ant kito, be to, palikite vieną kraštą ilgesnį, kad būtų galima užkloti mėsos įdarą. Likusius kopūstlapius susmulkinkite.
3. Maltą mėsą dubenyje sumaišykite su tarkuota morka, svogūnu ir plikytais bei susmulkintais špinatais, likusiais smulkintais kopūstlapiais. Į mėsos bei daržovių masę sudėkite ir grietinę, įmuškite kiaušinį, paskaninkite žolelėmis, pipirais ir druska.
4. Viską gerai išmaišykite ir dėkite ant kepimo formoje suklotų kopūsto lapų. Iš tos pusės, kur palikote ilgesnius galus, lenkite kopūstlapius uždengdami suformuotą mėsos įdarą.
5. Į kepimo formą pilkite maždaug ½ stiklinės sultinio, pagaminto iš kubelio, uždenkite folija.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių temperatūros. Dėkite kepimo formą su vyniotiniu ir kepkite orkaitėje 40–50 min. Likus kepti 10 min., foliją nudenkite, kad vyniotinis apskrustų.
Pastaba: prie šio patiekalo galite paruošti grietinės ir sviesto ar grybų padažo. Padažą užpilkite ant iškepto vyniotinio ir dar kepkite kelias minutes. O jei norite lengviau, galite valgyti ir su grietine, pomidorų padažu, tačiau ir be padažų šis vyniotinis nebus sausas.