Skrebučio su avokadu mada neaplenkė ir Lietuvos – 3 žinomos moterys dalijasi savo receptais

Skrebutis su avokadu (angl. avocado toast) daugelio maisto tendencijų sekėjų yra įvardijamas kaip bene madingiausias užkandis. Jis ruošiamas stilingose kavinėse, šmėžuoja „Instagram“, tokį užkandį mėgsta sveikuoliai. O kaip ši žalioji mada atrodo Lietuvos maisto padangėje? Įdomiausiais skrebučių su avokadu receptais dalijasi maisto entuziastės: tinklaraštininkės Julija Steponavičiūtė ir Simona Burbaitė bei desertų kūrėja Liucina Rimgailė.
Skrebučio su avokadu vakarėlis
Skrebučio su avokadu vakarėlis / Organizatorių archyvo nuotr.

Trečiadienio vakarą žymios šalies tinklaraštininkės ir maisto mylėtojai susirinko į naujos duonos su avokadais ir pomidorais pristatymą, kurio metu ragavo įdomiausias skrebučio su avokadu interpretacijas. Visos renginio dalyvės vieningai sutarė – žaliojo avokado skrebučio mada pasiekė ir Lietuvą, teigiama prekės ženklo „Gardėsis“ pranešime žiniasklaidai.

Viena renginio dalyvių – tinklaraštininkė ir knygos autorė Simona Burbaitė – tikino, kad šio patiekalo populiarumą lėmė sveikos gyvensenos propagavimas.

„Tam, kad žmogus būtų sveikas ir gražus, svarbi subalansuota mityba, kuri turėtų tapti gyvenimo būdu, nuolatiniu palydovu, o ne trumpalaike ambicija. Šis požiūris pamažu tampa daugelio žmonių kasdienybe, o tai puikiai iliustruoja ir šiandieninės maisto pasaulio tendencijos, kuriose dominuoja toks maistingas produktas kaip avokadas. Man pačiai tenka nemažai keliauti į didžiausias mados, o taip pat ir maisto sostines, kur ir pastebėjau šią žaliąją „maniją“. Ir visai nesistebiu, juk ši daržovė – tai aukščiausios kokybės baltymų, riebalų ir angliavandenių šaltinis!“, – sako S.Burbaitė.

Organizatorių archyvo nuotr./Simona Burbaitė
Organizatorių archyvo nuotr./Simona Burbaitė

Žymi desertų kūrėja Liucina Rimgailė taip pat pritarė, kad šio užkandžio populiarumui įtaką padarė ir jo patraukli bei ryški spalva.

„Duona ir avokadas – tai du dalykai, be kurių negaliu nė dienos. Ir šiandien tokių žmonių vis daugėja. Tačiau šis tandemas sulaukė pasaulinio pripažinimo ne tik dėl gero skonio, bet ir „Instagram-friendly“ išvaizdos. Didelę įtaką turi jo spalva – ryški, žalia, tokia gyva. Ji gražiai dera su kitomis spalvomis ir yra labai fotogeniška. Be to, pastaruoju metu labai populiaru valgyti bei fotografuoti vėlyvuosius pusryčius, o avokadas nuostabiai dera su Benedikto kiaušiniais, lašiša ir daugybe kitų produktų“, – sako L.Rimgailė.

Organizatorių archyvo nuotr./Liucina Rimgailė
Organizatorių archyvo nuotr./Liucina Rimgailė

Jai antrino ir žymi tinklaraštininkė, „KitchenJulie“ autorė Julija Steponavičiūtė, kuri tikino, kad ne mažiau svarbi skrebučio su avokadu dalis yra kokybiška duona.

„Duona – tai puikus maistingo ir greitai paruošiamo užkandžio pagrindas. Ji gali būti įvairių mineralinių medžiagų bei skaidulų šaltinis. Kai intensyviai keliaudavau dirbdama modeliu, nemažai metų vengiau bet kokios duonos, nesigilindama į detales. Dabar tai vienas produktų, kurių visuomet rastumėte mano virtuvėje. Būtent dėl duonos galime mėgautis tokiais super užkandžiais kaip skrebučiai su avokadu – manau, kad joks krekeris ar jo pakaitalas neatstotų pasitenkinimo, gaunamo iš skrudintos duonos riekės. Skrebutis su avokadu – tai subalansuotos ir sveikos mitybos sinonimas“, – sako J.Steponavičiūtė.

Organizatorių archyvo nuotr./Julija Steponavičiūtė
Organizatorių archyvo nuotr./Julija Steponavičiūtė

Julijos Steponavičiūtės receptas: veganiškas avokado skrebutis su burokėliais ir ridikėliais

„Šiam receptui pasirinkau keletą lietuviams artimų ingredientų, tad užkandis įgavo Šiaurės Europos cinkelio. Humusas, burokėliai, ridikėliai, sėklos ir avokadas – tai itin maistingi ir įvairiomis mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais gausūs ingredientai. Energijos užkrova ilgiau išliekančiam sotumo jausmui“, – sako recepto autorė.

Kaip gaminti:

Ant paskrudintos duonos riekės tepkite dosnų kiekį humuso. Jį galite ruošti patys, tačiau puikiai tiks ir rastas parduotuvėje. Ant viršaus dėkite pjaustytas virto burokėlio skilteles, ant jų – dosnus kiekis riekelėmis pjaustyto prinokusio avokado, kuris apibarstomas jūros druska. Papuoškite keliomis skiltelėmis trumpai marinuotų ridikėlių. Ridikėlius marinuokite rudojo cukraus, obuolių arba baltojo vyno acto, jūros druskos ir vandens marinate apie valandą.

Galiausiai skrebutį apibarstykite kepintomis sėklomis. Moliūgų, saulėgrąžų ir linų sėmenų sėklas reikėtų pakepinti su lašeliu alyvuogių aliejaus. Ant viršaus šlakelis maišyto balzamiko acto su pirmo spaudimo alyvuogių aliejumi.

Organizatorių archyvo nuotr./Julijos Steponavičiūtės skrebutis su avokadu
Organizatorių archyvo nuotr./Julijos Steponavičiūtės skrebutis su avokadu

Simonos Burbaitės receptas: avokado skrebutis su smidrais ir braškėmis

„Skrebučius su avokadu labai mėgstu išbandyti įvairiose kavinėse ir restoranuose, kuriuose lankausi gana dažnai. Tačiau jį nebūtina ragauti madingose miesto vietose, nes lengvai galima pasigaminti patiems. Net ir visai nemokantis gaminti žmogus gali leisti sau eksperimentuoti ir sukurti kažką išradingo! Visada mėgstu priminti, kad virtuvėje reikia išlaisvinti savo fantaziją ir nebijoti eksperimentuoti. Dėl to šiandien dalinuosi avokado skrebučio receptu su smidrais, fetos sūriu ir braškėmis!“, – sako S.Burbaitė.

Kaip gaminti:

Ant duonos skrebučio plonai užtepkite natūralios braškių uogienės, svogūnų čatnio ar kito saldesnės užtepėlės, kuri subalansuotų fetos sūrumą. Tuomet sutrinkite gerai prinokusį avokadą tepkite ant skrebučio. Ant viršaus dėkite fetą, kuri būtų lengvai tepamos konsistencijos.

Verdančiame vandenyje smidrus pavirkite keletą minučių ir įdėkitę į vonelę su ledukais, kad atvėstų. Supjaustykite nedideliais gabaliukais. Dėliokite ant avokado sluoksnio. Tada įkomponuokite smulkiai pjaustytas braškes. Šalia galite pridėti ir griežinėlį mėgstamo vytinto kumpio, pavyzdžiui, itališkojo prosciutto. Skrebutį apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu, puoškite žalumynais.

Organizatorių archyvo nuotr./Simonos Burbaitės skrebutis su avokadu
Organizatorių archyvo nuotr./Simonos Burbaitės skrebutis su avokadu

Liucinos Rimgailės receptas: saldus avokado skrebutis su šokoladu ir rikota

„Avokadas dera su begale įvairių produktų, tad saldieji – ne išimtis. Jo skonis pakankamai neutralus, konsistencija kreminė, todėl jį lengva sumaišyti su vaisiais ar minkštaisiais sūriais. Todėl siūlau kiek neįprastą skrebučio su avokadu variantą, nes jis yra saldus, nors jame nėra cukraus. Jis gaivus, nes jame dera rūgštokos uogos, o pagrindiniame vaidmenyje – trys sluoksniai: šokoladinis su datulėmis, bananais ir kakava, žaliasis su agavų sirupu ir baltasis su rikota“, – sako L.Rimgailė.

Kaip gaminti:

Šokoladiniam kremui sumalkite prinokusį avokadą, šaltą bananą, 5-6 minkštas datules ir 3 šaukštus kakavos. Trinkite iki kreminės konsistencijos. Žaliam sluoksniui pakaks avokado ir agavų sirupo (pagal skonį), kurį smulkiai sutrinkite. Galima įpilti ir šlakelį citrinos sulčių. Baltajam sluoksniui tereikia rikotos sūrio, kurį reikėtų gerai išmaišyti.

Kiekvieną kremą supilkite į atskirus konditerinius maišelius ir apvaliais burbuliukais išspauskite ant skrudintos duonos skrebučio, viską papuoškite šviežiomis šilauogėmis, mėtos lapeliais ir agavų sirupu.

Organizatorių archyvo nuotr./Liucinos Rimgailės skrebutis su avokadu
Organizatorių archyvo nuotr./Liucinos Rimgailės skrebutis su avokadu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis