„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Smagiai savaitgalio popietei – 3 gaivūs nealkoholiniai kokteiliai

Šią savaitę – gegužės 13-ąją – paminėta Pasaulinė kokteilių diena. Panašu, kad tokia data pasirinkta ne veltui – šylant orams skanaus gėrimo taurė puikiai atgaivina ir pradžiugina skoniu. Savaitgalis žadamas permainingas, nors šeštadienį saulės ir neturėtų trūkti. Ta proga ir kviečiame išbandyti naują gaivaus gėrimo receptą.
Moteris su gaivinančiu kokteiliu
Moteris su gaivinančiu kokteiliu / Vida Press nuotr.

Manoma, kad pirmą kartą žodis „kokteilis“ pavartotas JAV dar XIX a. Šio žodžio kilmė ne visiškai aiški ir egzistuoja įvairių teorijų nuo prancūzų kalbos iki ne visai padorių angliškų išaiškinimų. Amerikiečiai savinasi ir kokteilių išradėjų vardą, tačiau veikiausiai maišyti gaivius ir gardžius gėrimus juos įkvėpė britų punšas – dideliame dubenyje sumaišytų vaisių, sulčių, vaisvandenių gėrimas.

Dažnai šaliai yra būdingas tradicinis kokteilis, maišomas iš vietos produktų. Tačiau iš tiesų visai nebūtina vadovautis receptais, kad sumaišytumėte savo skoniui labiausiai tinkantį kokteilį.

Skėtukai kokteiliams puošti sukurti taip pat senokai – sakoma, kad pasirodė apie 1932-uosius ir žaibiškai išpopuliarėjo. Paprastai laikoma, kad kokteilių valanda išmuša vėlyvą popietę, dar iki vakarienės, kai galima ramiai atsipūsti po dienos darbų.

Vida Press nuotr./Kokteiliai
Vida Press nuotr./Kokteiliai

Neįprastų skonių dermė

Nors kokteiliai dažnai asocijuoja su kavinėmis, barais, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad skanų ir gaivų kokteilį pasigaminti patiems labai nesudėtinga. Tam nereikia nei specialios įrangos, nei ypatingų ingredientų – tik šiek tiek fantazijos ir improvizacijos. Visgi, keletą taisyklių žinoti patartina – pavyzdžiui, kaip tinkamai atitaikyti ingredientų proporcijas ir kokie skoniai dera tarpusavyje.

„Kokteilius galima gardinti labai įvairiai – pavyzdžiui, dėti mėgstamų šviežių arba šaldytų vaisių bei uogų, jie gėrimui suteiks gaivumo. Taip pat ir šviežių prieskoninių žolelių, tokių kaip mėtos, čiobreliai, bazilikai ar rozmarinai. Jos kokteilius pagardina dar subtilesniu skoniu. Jeigu norisi stipriau išreikšto poskonio, galima naudoti ir įvairius prieskonius, pavyzdžiui, cinamoną ar gvazdikėlius“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Kokteilio pagrindas gali būti sultys, vaisvandeniai, įvairūs tonikai ar mineralinis vanduo.

Kokteilio pagrindą gali sudaryti bet koks mėgstamas gėrimas, pavyzdžiui: įvairiausios sultys, vaisvandeniai, įvairūs tonikai ar tiesiog paprasčiausias mineralinis vanduo. Šie gėrimai gali būti maišomi tarpusavyje, taip pat kokteiliams pagardinti kartais naudojami ir įvairiausi sirupai.

Anot maisto ekspertės, jeigu kokteilyje daugiausia apelsinų skonio, jis itin dera su šviežiais rozmarinais, čiobreliai puikiai pagardins įvairius kokteilius su uogomis, o prie citrininių kokteilių labai tinka mėtos.

Gaminant gardų kokteilį, anot maisto ekspertės, nereikia bijoti improvizuoti ir pagal savo skonį pakoreguoti receptuose užrašytas proporcijas. Jeigu norite gaivesnio gėrimo – į jį galite įdėti daugiau mėtų, įpilti mineralinio vandens arba ledukų. Jeigu rūgštesnio – į kokteilį įspauskite citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių. Jeigu mėgstate aštresnius skonius – tam puikiai tiks imbierinio alaus skonio gėrimai arba šviežiai tarkuotas imbieras. Tiems, kurie nori saldžiau – reikėtų rinktis sulčių, vaisvandenių, medaus, kokteiliams pasaldinti puikiai tinka klevų ar agavų sirupai.

Vida Press nuotr./Gaivinantis kokteilis su žaliosiomis citrinomis
Vida Press nuotr./Gaivinantis kokteilis su žaliosiomis citrinomis

Žinoma, norint pasidaryti tikrai gaivų ir vasarą alsuojantį kokteilį, reikėtų nepamiršti užsišaldyti arba parduotuvėje įsigyti ledukų. Juos galite į kokteilius dėti užšaldytus kubeliais. Jeigu norite dar gaivesnio kokteilio, naudodami virtuvinį kombainą arba smulkintuvą namuose galite pasigaminti ir grūsto ledo.

V.Juodkazienė siūlo ir kelias gaivias, populiaraus kokteilio mojito versijas: ne tik klasikinę, bet ir aštrią su aitriosiomis paprikomis bei saldesnę, pagardintą braškėmis.

Braškinis gaivusis mojito kokteilis

Ingredientai:

  • šviežių braškių;
  • žaliosios citrinos;
  • cukraus arba agavų sirupo;
  • šviežių mėtų;
  • mėgstamo gazuoto vandens;
  • ledo.

Gaminimas:

1. Pirmiausia į stiklinę įdėkite mėtų lapelių, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir sudėkite šviežias braškes – viską sugrūskite, kad iš braškių teliktų košė. Tuomet įpilkite šiek tiek sirupo ir viską užpilkite gazuotu vandeniu. Dar kartą pamaišykite bei įdėkite ledo.

2. Gėrimą papuoškite mėtos lapeliais ir citrinos griežinėliais bei per pusę perpjautomis šviežiomis braškėmis.

Vida Press nuotr./Gaivinantis kokteilis su braškėmis
Vida Press nuotr./Gaivinantis kokteilis su braškėmis

Granatų ir aitriųjų paprikų mojito

Ingredientai:

  • šviežios aitriosios paprikos;
  • maltų aitriųjų paprikų;
  • cukraus;
  • vandens;
  • mėtų lapelių;
  • granatų sulčių;
  • žaliųjų citrinų (laimų);
  • gazuoto vandens;
  • ledo.

Gaminimas:

1. Pirmiausia reikia pasigaminti aitriųjų paprikų sirupą. Maltas aitriąsias paprikas, cukrų ir vandenį sumaišykite puode, šį mišinį maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Vandeniui užvirus, puodą nukelkite nuo ugnies. Pridėkite šviežios aitriosios paprikos (svarbiausia prieš dedant pašalinti visas sėklytes) ir dar apie 20 min pakaitinkite. Tuomet ištraukite aitriąsias paprikas ir puodą nuėmę nuo ugnies palikite tol, kol atvės. Gautą sirupą perkoškite ir supylę į sandarų indą dėkite į šaldytuvą.

2. Į stiklinę dėkite mėtų lapelių, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir įpilkite šiek tiek granatų sulčių – viską išmaišykite. Tuomet viską užpilkite gazuotu vandeniu, įdėkite vieną šaukštą pasigaminto ir atvėsinto aitriųjų paprikų sirupo, dar kartą pamaišykite bei įdėkite ledo.

3. Gėrimą papuoškite mėtos lapeliais ir citrinos griežinėliais.

Gaivusis klasikinis mojito kokteilis

Ingredientai:

  • žaliosios citrinos;
  • cukraus arba agavų sirupo;
  • šviežių mėtų;
  • mėgstamo gazuoto vandens;
  • ledo.

Gaminimas:

1. Pirmiausia į stiklinę dėkite mėtų lapelius ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių – viską šiek tiek pagrūsdami sumaišykite. Įpilkite šiek tiek mėgstamo sirupo ir viską užpilkite gazuotu vandeniu. Dar kartą pamaišykite bei įdėkite ledo.

2. Gėrimą papuoškite mėtos lapeliais ir citrinos griežinėliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“