Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, meksikietiškos virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo. Svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.
Bendrai kalbant apie Meksikos virtuvę akivaizdu, jog joje dominuoja mėsa: kiauliena, vištiena, jautiena. Šioje šalyje itin mėgstami ingredientai – kava ir šokoladas. Žinoma, daržovės taip pat vaidina svarbų vaidmenį Meksikos virtuvėje. Meksikiečiai valgo daug cukinijų, žiedinių kopūstų, bulvių, špinatų, kulinarijoje naudoja daugybę šviežių prieskoninių žolelių. Šios šalies virtuvėje mėgstami ir vaisiai: kriaušės, mangai, bananai, ananasai.
Meksikiečių virtuvė neįsivaizduojama be tortilijų. Jų pagrindą sudaro Meksikoje itin populiarūs kukurūzai. Jie džiovinami ir sumalami į miltus, iš kurių gaminama tešla bei kepamos tortilijos. Jos yra patiekiamos pratiškai prie kiekvieno meksikietiško patiekalo. Dar vienas šiame krašte ypač mėgstamas ingredientas – čili pipirai. Meksikoje jie naudojami ne tik pikantiškuose patiekaluose, bet ir derinami prie šviežių vaisių, netgi desertų.
Įtakos turėjo kaimyninės JAV
Teksasiečių ir meksikiečių virtuvės hibridas turi savo pavadinimą: tex-mex.
Didelę įtaką meksikiečių virtuvei daro ir šalimais esančios JAV, ypač su Meksika besiribojančios Kalifornijos ir Teksaso valstijos. Teksasiečių ir meksikiečių virtuvės hibridas netgi turi atskirą savo pavadinimą: tex-mex. Vienas šių miksuotų virtuvių šedevras – visame pasaulyje pamėgtos fachitos.
Šis patiekalas atsirado ketvirtajame XX a. dešimtmetyje pietų Teksase. Fachitos gaminamos iš bet kurios rūšies ant grotelių keptos mėsos. Ji ruošiama su paprikomis ir svogūnais ir patiekiama su miltų arba kukurūzų tortilijomis, įvairiais padažais, kartais sūriais, chalapos ir čili pipirais. Laikui bėgant šis patiekalas itin populiarus tapo ne tik Teksaso valstijoje, bet ir visoje Šiaurės Amerikoje bei Meksikoje.
Dar vienas visame pasaulyje pamėgtas meksikietiškos virtuvės perlas: buritai. Tai – tortilijų suktinukai, į kuriuos įvyniotas pikantiško skonio mėsos ir daržovių įdaras. Sakoma, kad majai kukurūzų tortilijas čili pipirams, pomidorams, grybams, moliūgams ar avokadams suvynioti naudojo dar iki XVI a. Tačiau šiuolaikinė burito versija greičiausiai susiformavo apie XIX amžiaus vidurį šiaurės Meksikoje.
Buritai dažnai valgomi rankomis, dažniausiai jų įdarą sudaro mėsa: vištiena, jautiena ar kiauliena, bei daugybė kitų ingredientų, tokių kaip ryžiai, pupelės, salotos, pomidorai, sūris ir kiti pagardai: salsa, gvakamolė ar kiti padažai.
V.Juodkazienė šiuos patiekalus rekomenduoja gaminti namuose ir dalijasi receptais.
Fachitos su vištiena
Ingredientai:
- šlakelis rapsų aliejaus;
- 2 šaukštai citrinos sulčių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis džiovintų raudonėlių;
- žiupsnelis maltų kmynų;
- žiupsnelis česnakų miltelių;
- žiupsnelis aitriųjų paprikų miltelių;
- žiupsnelis saldžiosios paprikos miltelių;
- žiupsnelis raudonųjų pipirų dribsnių;
- plonomis juostelėmis supjaustytos vištienos krūtinėlės;
- 1/2 supjaustytos raudonosios paprikos;
- 1/2 supjaustytos žaliosios paprikos;
- keli supjaustyti svogūnai;
- 6 tortilijos.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite kelis šaukštus aliejaus, citrinos sultis ir prieskonius, sumaišykite ir į indą sudėkite juostelėmis supjaustytą vištieną. Viską gerai išmaišykite, kad prieskoniai įsigertų į mėsą, ir palikite kelioms valandoms šaldytuve.
2. Didelėje keptuvėje pakepinkite paprikas ir svogūnus, atidėkite juos į šalį. Tuomet nusausinkite vištieną ir apie 5-6 minutes pakepkite ją keptuvėje. Mėsai apkepus į keptuvę atgal sudėkite svogūnus ir paprikas. Viską dar kelias minutes patroškinkite.
3. Galiausiai gautą įdarą susukite į šiek tiek pašildytas tortilijas. Jeigu norite, fachitas galite pagardinti susmulkintu čederio sūriu, salsa, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu.
Buritas su jautiena
Ingredientai:
- žiupsnelis džiovinto raudonėlio;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis kmynų miltelių;
- žiupsnelis saldžiosios paprikos miltelių;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- kelios skiltelės česnako;
- ½ smulkiai supjaustyto svogūno;
- 1 kg maltos jautienos;
- keli šaukštai pomidorų pastos;
- keli šaukštai vandens;
- 6-8 didelės tortilijos;
- 3 puodeliai virtų ryžių;
- 3 puodeliai susmulkintų salotų;
- 1 puodelis konservuotų kukurūzų;
- 1 puodelis pupelių;
- keli nulupti ir kubeliais supjaustyti pomidorai;
- smulkiai supjaustytos šviežios kalendros;
- 1 puodelis mėgstamo tarkuoto sūrio.
Gaminimas:
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į keptuvę sudėkite susmulkintą česnaką ir svogūną ir viską pakepkite kelias minutes, kol svogūnas lengvai paruduos. Tuomet į keptuvę sudėkite maltą jautieną ir viską kelias minutes patroškinkite.
2. Į mėsą suberkite prieskonius, sudėkite pomidorų pastą ir įpilkite kelis šaukštus vandens, viską dar šiek tiek patroškinkite, kol mėsa tinkamai iškeps.
3. Galiausiai į pašildytą tortiliją sudėkite ryžius, mėsą, salotas, kukurūzus, pupeles, svogūną ir pomidorus, viską apibarstykite kalendra ir sūriu ir susukite.
4. Susuktus buritus iš visų pusių pakepkite ant sausos keptuvės. Patiekite su mėgstamu padažu, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu.