Ingredientai:
- 1 stiklinė vandens, kambario temperatūros;
- 400 g speltų miltų;
- 100 g neskaldytų avižinių dribsnių;
- 3 valg. šaukšt. medaus arba klevų sirupo;
- 20 g šviežių arba 7 g sausų mielių;
- 1 nubrauktas šaukštelis druskos.
Gaminimas:
1. Į didelį dubenį supilkite vandenį, medų (arba sirupą), suberkite arba sutrupinkite mieles, gerai šluotele išmaišykite. Tuomet į šį skystį suberkite trečdalį miltų, dribsnius ir druską – turi išeiti tiršta košė. Palikite šiltoje vietoje apie 10 min. – masė košė turi tapti burbuliuota.
2. Suberkite į mišinį likusius miltus ir pradėkite minkyti. Minkykite 5–6 min., kol taps vientisa, glotni, beveik nebelips prie rankų ir paviršiaus.
3. Išminkytą tešlą vėl dėkite į dubenį, pridenkite ir palikite kilti šilumoje apie valandą.
4. Pasiruoškite kekso formą, jei norite forminės sumuštinių duonos, arba nedidelę skardą, jei duoną formuosite rankomis – išklokite kepimo popieriumi arba patepkite riebalais.
5. Pakilusią tešlą švelniai perminkykite, o tada pernelyg nespausdami kočėlo iškočiokite iki stačiakampio, kurio kraštinė būtų tokio ilgio, kaip jūsų kekso forma arba kiek ilgesnė. Šį stačiakampį suvyniokite į vyniotinį, „siūlę“ palikdami apačioje, o galus suspausdami ir pakišdami po vyniotinio apačia (turi būti gražiai apvalūs kraštai). Dėkite taip suformuotą kepaliuką į paruoštą formą, pridenkite ir dar pakildinkite apie 20 min.
6. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
7. Šios duonos viršų galima patepti pienu ar kiaušinio plakiniu ir pabarstyti avižiniais dribsniais, bet galima to ir nedaryti. Dėkite kepimo formą su duona į orkaitę ir kepkite 35–40 min., kol viršus bus intensyviai rusvas.
8. Iš orkaitės išimtą duoną kelias minutes dar palaikykite kepimo formoje, o tada atsargiai išimkite ir baikite vėsinti ant grotelių.