Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, pagrindinis skirtumas tarp smulkintos mėsos ir faršo yra tas, kad pastarasis priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Pasak jos, iš esmės faršas yra smulkinta šviežia mėsa, į kurią yra pridėta kitų maisto produktų.
Smulkinta mėsa iš esmės yra natūralesnis produktas.
„Faršas yra jau pagardinta mėsa. Į jį gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Kiekvienas pirkėjas gali lengvai sužinoti faršo sudėtį, kadangi ji skelbiama ženklinimo etiketėje. Tuo tarpu smulkinta mėsa yra šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti pridėta iki 1 proc. druskos. Tai iš esmės natūralesnis produktas“, – sako V.Juodkazienė.
Prekybininkai pastebi, jog žvelgiant į smulkintos mėsos pardavimus, tampa akivaizdu, jog populiariausia yra kiauliena.
Kaip išsirinkti?
Maisto ekspertės V.Juodkazienės teigimu, tiems, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais, o ypač – vaikams ir pagyvenusiems žmonėms – geriau rinktis smulkintą mėsą ir tik vėliau ją pagardinti.
„Iš smulkintos mėsos pagaminti patiekalai yra lengviau virškinami, kadangi juose nėra tam tikrų priedų, kurių būna farše. Tad jei jūsų skrandis jautresnis, parduotuvėje rinkitės smulkintą mėsą ir gardinkite pagal savo skonį patinkančiais prieskoniais“, – teigia V.Juodkazienė.
Ekspertė pastebi, kad faršą dažniausiai renkasi skubantys pirkėjai, nes patiekalus iš jo galima pagaminti greičiau. Mėsa jau paruošta naudoti – nebereikia sukti galvos, kaip ją pagardinti.
Renkantis tiek smulkintą mėsą, tiek faršą svarbiausia rinktis šviežią produktą ir skaityti ženklinimo etiketes – ant jų visada būna nurodyta mėsos rūšis, riebumas, paruošimo data, taip pat iki kada geriausia ją suvartoti.
Plati patiekalų įvairovė
Platus smulkintos mėsos ir faršo pasirinkimas atitinka tiek baltos, tiek raudonos mėsos mėgėjų poreikius. O gaminamų patiekalų įvairovė gali nustebinti ir didžiausius kulinarus. Tarp populiariausių – įvairiausi troškiniai, kotletai, sriubos ir daugybė kitų patiekalų.
V.Juodkazienė dalijasi kelių patiekalų receptais, jiems tiks tiek smulkinta mėsa, tiek faršas.
Smulkintos jautienos troškinys su brokoliais
Ingredientai (2 asm.):
- 220 g smulkintos jautienos;
- 0,5 brokolio;
- 0,5 svogūno;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių;
- druskos;
- sezamų sėklų;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas (apie 20 min.):
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir pakaitinkite keliolika sekundžių, kol paskleis malonų aromatą. Sudėkite smulkintą jautieną ir vis pamaišydami apkepkite, taip pat įberkite žiupsnelį druskos.
2. Brokolius išskirstykite smulkesniais žiedynais. Kai jautiena jau bus iškepusi, juos sudėkite į keptuvę, uždenkite dangčiu ir patroškinkite 1–2 minutes. Svarbu, kad brokoliai išliktų traškūs, neperkepę.
3. Tuo metu pasiruoškite padažą: pašildykite medų, kad suskystėtų, pilkite sojos padažo. Berkite krakmolą, prieskonius ir išmaišykite.
4. Užpilkite padažą ant jautienos ir brokolių, lengvai maišydami jį paskirstykite. Padažas keptuvėje taps lipnus ir padengs jautieną bei brokolius. Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamo sėklomis.
Smulkintos vištienos kepsneliai su pievagrybiais ir sūriu
Ingredientai (4 asm.):
- 500 g vištienos krūtinėlės;
- 100 g tarkuoto sūrio;
- 4 valg. šaukšt. grietinės;
- 2 kiaušiniai;
- 4 pievagrybiai;
- 2 valg. šaukšt. krakmolo;
- 1 arbat. šaukšt. neaštrių garstyčių;
- 2 skiltelės česnako;
- druskos;
- pipirų;
- smulkintų krapų;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas (apie 30 min.):
1. Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, įdėkite grietinę, garstyčias ir viską gerai išmaišykite.
2. Sutarkuokite sūrį, susmulkinkite česnaką, grybus ir krapus. Į grietinės ir garstyčių masę sudėkite smulkintą vištienos krūtinėlę, tarkuotą sūrį ir smulkintą česnaką, suberkite krakmolą, grybus, krapus bei pagardinkite druska ir pipirais. Viską išmaišykite.
3. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir šaukštu iš pagamintos masės formuokite kepsniukus. Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
4. Patiekite su jūsų mėgstamu garnyru.
Pomidorinė sriuba su kalakutienos faršu
Ingredientai (4 asm):
- 400 g kalakutienos faršo;
- 400 g konservuotų nuluptų pomidorų savo sultyse;
- 2 bulvės;
- 2 morkos;
- 250 ml vandens;
- 200 ml pomidorų padažo;
- 1 svogūnas;
- 1 aitrusis pipiras;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 žiupsnelis paprikos miltelių;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus.
Gaminimas (apie 1 val.):
1. Svogūną smulkiai sukapokite, suberkite į keptuvę ir su trupučiu aliejaus apkepkite. Baigiant kepti suberkite kapotą česnaką, tada sudėkite faršą ir jį lengvai pakepinkite.
2. Morkas ir bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Iš pipiro išimkite sėklytes ir smulkiai sukapokite.
3. Apkeptą mėsa supilkite į puodą, suberkite daržoves, supilkite vandenį, konservuotus pomidorus ir pomidorų padažą bei prieskonius. Viską troškinkite apie 45 minutes, kol daržovės suminkštės.
4. Išvirus sriubą palikite pastovėti 10 minučių. Pateikti galite su sūriu ir skrebučiais.