Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sočios Užgavėnės: lengvi netradicinių blynų receptai

Daugelį šeimininkių per Užgavėnes aplanko tradicinis klausimas: „Kokius blynus kepti šiemet, jog būtų ir skanu, ir gražiai atrodytų?“
Blynai.
Blynai. / Shutterstock nuotr.

Aistė Rasmussen, „IKI“ tinklo kulinarė, siūlo išbandyti naujus receptus, kuriais nudžiuginsite ne tik artimuosius, tačiau ir į svečius atėjusius persirengėlius.

Užgavėnėmis išvejame žiemą ir pasveikiname artėjantį pavasarį, kai visa gamta, taigi – ir žmogus, atsibunda, atsigauna.

Užgavėnių simbolis – blynas, purus mielinis ar lietinis, nesvarbu, bet apvalus, primenantis saulę, kuri vis dažniau (tikimės) pasirodys.

Užgavėnės primena, kad greitai Velykos, o iki jų teks pasninkauti – bus gavėnia, nevalgysime mėsos. Todėl Užgavėnių dieną blynų reikia šveisti dažnai ir daug – tada būsime sotūs visus metus, nieko namuose netrūks. Beje, atėjusius į svečius žmones taip pat reikia gausiai vaišinti.

O jau nuo kitos dienos po Užgavėnių – Pelenų dienos – skaičiuojame likusį laiką iki Velykų.

Bet grįžkime prie ryškiausio Užgavėnių simbolio – blynų.

„Gyvename tokiais laikais, kuomet žmones traukia naujovės ir netradiciški sprendimai. Šiuos pokyčius galima pastebėti ir kulinarijos srityje: anksčiau užtekdavo paprastų miltinių blynų arba taip mėgstamų čirvinių, dabar ieškoma neatrastų skonių ir neįprastų derinių. Žinoma, norėdami įmantrių blynų turėsite skirti tam ir šiek tiek daugiau laiko, tačiau menas slypi paprastume“, – teigia A.Rasmussen.

Gaminimo procesas taip pat turi teikti ir malonumą, geriausia, jei į jį įsitrauktų visa šeima: „Pasidarykite sau nedidelę šventę: į blynų kepimą įtraukite visus šeimos narius, pasidalinkite receptais ir pradžiuginkite vienas kitą.“

O kad būtų smagiau, kulinarė siūlo išbandyti tris receptus.

Blyneliai su moliūgais

Lenor Voyonova, Flickr.com/Iš moliūgo gali būti pagaminti įmantrūs patiekalai
Lenor Voyonova, Flickr.com/Iš moliūgo gali būti pagaminti įmantrūs patiekalai

Šis receptas puikiai tiks tiems, kurie dar nuo rudens turi užsišaldę moliūgo ir, be trintų sriubų, nebesugalvoja, ką daugiau iš jo pagaminti. Vos per 20 minučių galite iškepti 12 gardžių blynų, kuriais tikrai nustebinsite savo šeimos narius.

Jums reikės:

  • 2 puodelių pasukų,
  • 1 puodelio moliūgų tyrės,
  • 2 kiaušinių,
  • 3 nedidelių gabaliukų nesūdyto sviesto,
  • 2 arbat. š. vanilės ekstrakto,
  • trečdalio stiklinės cukraus,
  • 3 stiklinių miltų,
  • 1 valg. š. kepimo miltelių,
  • 0,5 arbat. š. kepimo sodos,
  • druskos pagal skonį.

Gaminimas:

Į didelį indą supilkite pasukas, moliūgų tyrę, įmuškite kiaušinius, įdėkite sviesto gabaliukus, įpilkite vanilės ekstrakto ir viską išmaišykite.

Kitame inde sudėkite visus sausus produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą ir druską. Visus sausus produktus išmaišykite ir suberkite į masę, kurią paruošėte prieš tai.

Viską lėtai išmaišykite ir leiskite tešlai pastovėti bent 5 minutes. Gerai įkaitinkite keptuvę ir vėliau sumažinkite ugnį iki vidutinės – tokioje temperatūroje ir kepkite blynelius.

Galite patiekti vienus, su sviestu arba su jūsų mėgstamu sirupu.

Greitai paruošiami dviejų ingredientų blyneliai

Fotolia nuotr./Bananai
Fotolia nuotr./Bananai

Dažniausiai rytas nebūna tas metas, kuomet norisi ilgai stovėti prie viryklės, tačiau visi mitybos specialistai sutartinai sako, jog pusryčiai – labai svarbus maistas, nuo kurio ir turėtų prasidėti jūsų diena. Štai itin paprastai paruošiami blynai, kuriuos pagaminsite vos per 5 minutes, o sotumo jausmas išliks ilgai.

Jums reikės:

  • 2 prinokusių bananų,
  • 2 kiaušinių,
  • cukraus pagal skonį (nebūtinai).

Gaminimas:

Į smulkintuvą sudėkite du nuluptus bananus ir du kiaušinius, viską gerai sutrinkite. Įberkite šiek tiek cukraus ir kepkite.

Bananinius blynelius  galite patiekti su šokoladiniu sirupu, medumi arba vienus.

Rikotos sūrio blyneliai

Rikota.
Rikota.

Žinote, jog Užgavėnių dieną pas jus ateis svečių? Blyneliai su rikota sūriu kaip tik jums. Vos per 25 minutes paruošite 25–27 gardžius apvalius blynus.

Jums reikės:

900 g rikotos sūrio,

1 kiaušinio,

0,5 puodelio cukraus,

2,5 stiklinių miltų,

0,5 arbat. š. kepimo miltelių,

1 arbat. š. vanilės ekstrakto,

aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Rikotos sūrį gerai išsukite su kiaušiniu, įpilkite vanilės ekstrakto. Viską gerai sumaišę, įpilkite cukrų ir gerai jį įtrinkite į masę. Tada suberkite miltus, kepimo miltelius ir išmaišykite, kol gausis vientisa masė.

Iš gautos tešlos suformuokite nedidelius rutuliukus ir apiberkite juos miltais. Dabar galite formuoti kokios norite formos blynelius ir dėti į vidutinės temperatūros keptuvę. Vieną pusę kepti apie 2–3 minutes arba tol, kol gražiai paruduos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos