Sočių, nesaldžių pyragų duetas: su karamelizuotais svogūnais ir su dešrelėmis bei raugintais kopūstais

Ar yra toks svogūnų patiekalas, kurio neatsisako net svogūnų nemėgstantys? Tikrai taip – svogūnų pyrago atsisakytų retas! Jį gaminant svogūnai karamelizuojami, tad nelieka aitrumo, jie tampa maloniai salsvi. Dar vienas nuostabus pyragas – su grilio dešrelėmis ir raugintais kopūstais puikiai tiks kepti būtent grilyje, kuriame dūmas dar suteiks pikantiškumo. Abiejų pyragų kepimo procesą galima išvysti TV laidoje „Skaniai ir paprastai“, o kol kas dalinamės receptais.
Nesaldžių pyragų duetas
Nesaldžių pyragų duetas / TV3 nuotr.

Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“

Ingredientai:

  • 3-4 (~700 g) didelių saldžių svogūnų;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2-3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 stiklinė (~200 ml) vištienos arba jautienos sultinio;
  • 1 valg. šaukšt. balzamiko acto;
  • šakelė šviežio rozmarino;
  • ~60 g tarkuoto lydyto sūrio;
  • 1 pakuotė (2 gabalėliai) sluoksniuotos bemielės tešlos;
  • 2 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • žalumynų (patiekimui).

Gaminimas:

1. Maždaug 25 cm skersmens kepimo formą/keptuvę gausiai ištepti sviestu ir apibarstyti cukrumi.

2. 2 didelius nuvalytus svogūnus padalinti į 16 vienodų skiltelių (8 skiltelės iš vieno svogūno). Likusius svogūnus supjaustyti šiaudeliais.

3. Šiaudeliais pjaustytą svogūną apkepti svieste ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol suminkštės, karamelizuosis (apie 15 min.). Jei svogūnai pradeda kibti prie keptuvės, įpilti šlakelį vandens. Svogūnams apkepus, supilti sultinį ir virti, kol sultinys nugaruos, svogūnai taps džemo konsistencijos. Įpilti balzamiko acto, sudėti šviežią smulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.

4. Svogūnų skliteles išdėlioti kepimo formoje. Keptuvę dėti ant aukštesnės nei vidutinė kaitros ir kepti, kol sviestas su cukrumi taps tamsios gintaro spalvos, o svogūnai truputį suminkštės (apie 10 min.). Sumažinti kaitrą, į tarpus sudėti anksčiau karamelizuotus svogūnus, pakaitinti dar apie minutę ir nuimti nuo kaitros. Apibarstyti tarkuotu sūriu.

5. Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į maždaug 25 cm skersmens apskritimą (jis turės apdengti formą, kurioje keps pyragas) ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą ir padaryti „bortelį“. Vidų patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir uždėti ant svogūnų, kad tešlos kraštai neliestų keptuvės.

6. Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 30-35 minutes, kol tešla apskrus.

7. Iškeptą pyragą atvėsinti apie 5 minutes, tuomet apversti.

TV3 nuotr. /Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“
TV3 nuotr. /Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“

Grilio dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio svogūnai;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 4-5 valg. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • apie 400 g raugintų kopūstų;
  • 500 g kiaulienos dešrelių, skirtų kepimui;
  • 1 pakuotė (2 gabalėliai) sluoksniuotos bemielės tešlos.

padažui:

  • 1 stiklinė aštraus pomidorų kečupo;
  • 1-2 arbat. šaukšt. kario prieskonių.
  • 1-2 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Iš anksto paruoštą grilį su tiesiogine kaitra įkaitinti iki ~200°C.

2. Į įkaitintą keptuvę pilti aliejų ir sudėti šiaudeliais supjaustytus svogūnus ir smulkintą česnaką. Kepti, kol svogūnai suminkštės. Apkepus svogūnams sudėti nusunktus raugintus kopūstus ir kartais pamaišant kepti, kol kopūstai taps minkšti, paskrus, įgaus gražų auksinį atspalvį.

3. Grilyje apkepti kiaulienos dešreles, kad paskrustų. Išimti ir palikti bent 5 minutes „pailsėti“.

4. Visus padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenėlį ir gerai išmaišyti.

5. Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į apskritimą, tinkamą uždengti formą, kurioje keps pyragas, ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą, padaryti „bortelį“ ir kelias įpjovas centre.

6. Apkeptus kopūstus trumpam išimti iš keptuvės ir į keptuvės dugną gražiai sudėlioti dešreles. Į tarpelius ir ant dešrelių sudėti kopūstus, ant viršaus uždėti anksčiau paruoštą tešlą, pateptą 2-3 šaukštais pomidorų padažu su kariu.

7. Pyragą kepti iki 200°C įkaitintame grilyje ant netiesioginės kaitros maždaug 30 min.

8. Iškeptą pyragą truputį atvėsinti ir apversti. Pagardinti šviežiu čiobreliu ir mėgautis.

TV3 nuotr. /Grilio dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas
TV3 nuotr. /Grilio dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis