„Jogurtinis glajus ne tik papuošia pyragą, bet ir nuostabiai papildo šokolado skonį. O apie kvapus, kurie užplūs jūsų namus net neverta kalbėti. Ir, kuomet rašau, kad lengvai pagaminamas, tą ir turiu omeny. Į orkaitę pyragą pašoviau nepraėjus nė 30 minučių nuo darbų pradžios. Taigi, visiems kas nenumoja ranka į desertus, bet vengia juos keptis – jis bus tikras atradimas.
Kad pyragas pavyktų tobulai yra keli niuansai. Pirmas – kiaušiniai turi būti kambario temperatūros, todėl juos iš šaldytuvo išimkite prieš valandą ar dvi. Antras – neperkepkite pyrago, iš orkaitės jį ištraukite, kai medinis pagaliukas bus dar šiek tiek aplipęs keliais grūdeliais ir ne visiškai sausas.
Likerį galite keisti pienu arba apelsinų sultim, bus taip pat labai skanu – esu išbandžiusi“, – rašo Vaida Bernatavičienė.
Jums reikės:
- 120 g sviesto,
- 200 g juodo šokolado 65-70 proc. kakavos,
- 125 ml pieno,
- 80 ml likerio arba 60 ml pieno arba apelsinų sulčių,
- 3 vidutinio dydžio kiaušinių kambario temperatūros,
- 225 g cukraus,
- 225 g baltų kvietinių miltų,
- 1 ir 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
- žiupsnelio druskos,
- 23 arba 24 cm skersmens apvalios, nuimamais kraštais kepimo formos
Jogurtiniam glajui:
- 100 g balto šokolado,
- 100 g natūralaus graikiško jogurto (riebaus ir tirštos konsistencijos).
Kaip gaminti:
1. Orkaitę įkaitinti iki 175°C. Kepimo formos dugną ir šonus truputį patepkite sviestu (kad popierius priliptų) ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Į nedidelį puodą ar prikaistuvį sudėkite sviestą, gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir retkarčiais pamaišydami kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol viskas ištirps ir masė taps vienalytė. Puodą nuimkite nuo ugnies.
3. Į šokolado masę supilkite pieną su likeriu ir šluotele išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
4. Į virtuvinio kombaino dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir aukštu (ne maksimaliu) greičiu plakite apie 5 minutes, kol masė padvigubės ir taps puri.
5. Į kitą dubenį įsijokite miltus, kepimo miltelius, įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.
6. Į miltų mišinį supilkite išplaktus kiaušinius, šiek tiek pamaišykite ir tuomet supilkite šokolado masę. Tešlą gerai išmaišykite šluotele, bet tik tol, kol ji taps vienalytė ir nesimatys sausų miltų ruoželių. Nepermaišykite tešlos, nes pyragas nebus purus.
7. Tešlą supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir šaukite į orkaitę 30 minučių. Priklausomai nuo pasirinktos kepimo formos dydžio ar orkaitės ypatumų pyragas keps apie 35-40 minučių. Bet geriausia jį pradėti tikrinti po 30 minučių. Medinį pagaliuką ar dantų krapštuką įbeskite į pyrago vidurį ir ištraukite. Jeigu jis stipriai apkibęs tešla, kepkite toliau ir kas 2-3 minutes vėl tikrinkite. Pyragą traukite iš orkaitės, kuomet įbedus į pyrago vidurį ir kelis kartus iš šonų jūs ištrauksite pagaliuką apkibusį vos keliais grūdeliais. Pagaliukas neturi būti visiškai sausas, nes poilsio kepimo formoje metu jis dar šiek tiek keps.
8. Iškeptą pyragą ištraukite iš orkaitės, perkelkite ant grotelių ir palikite kepimo formoje 20 minučių. Praėjus laikui nuimkite kepimo formos kraštus ir palikite, kad visiškai atvėstų. To reikia kad, tepamas glajus neištirptų ir nenubėgtų nuo kraštų.
9. Glajų ruoškite pyragui atvėsus.
10. Kol pyragas vėsta išimkite jogurtą iš šaldytuvo, kad jis įgautų kambario temperatūrą (apytiksliai 30 minučių prieš ruošiant glajų).
11. Vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą. Į nedidelį puodą ar prikaistuvį įpilkite vandens, bet tik tiek, kad ant viršaus uždėto indo dugnas jo nesiektų. Į karščiui atsparų indą sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir uždėkite ant puodo viršaus. Kaitinkite ant vidutinės ugnies (vanduo neturi stipriai užvirti, todėl esant reikalui mažinkite ugnį), o šokoladui pradėjus tirpti nuolat maišykite, kol jis ištirps visiškai.
12. Nuimkite dubenį su šokoladu nuo puodo ir sudėkite jogurtą. Glajų šluotele išplakite iki vientisos konsistencijos. Supilkite glajų ant pyrago viršaus ir išlyginkite paviršių.