O tuomet dar reikia išlaukti, kol jis atvės. Turėtumėte suprasti, koks sunkus tas laukimas, bet vertas kiekvienos minutės. Tą puikiai supratom nuo lūpų braukdami šokoladinius trupinius. Pasaka“, – vaizdžiai savo konditerinę pažibą pristato tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.
Tinklaraštininkės teigimu, šokoladinis grietininis keksas, kurį ji netrukus pristatys ir 15min skaitytojams – „vienas skaniausių, kokius jai tik yra tekę kepti ir valgyti“.
„Sodraus skonio, neįtikėtinai minkštas ir drėgnas, panašus į šokoladainį, svaiginančiai kvepiantis šokoladu“, – ankstesnį savo teiginį pagrindžia A.Černė.
Tiesa, anot tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės, kepinio tobulumą lemia trys esminiai dalykai. Arba paslaptys – vadinkite taip, kaip patinka labiau.
„Sakyčiau, kad tos paslaptys yra trys. Pirmoji – šaukštas tirpios kavos miltelių: kava visada tobulai dera su šokoladu. Antroji – visas puodelis riebios „DVARO“ grietinės, įmaišytos į tešlą. Tikra, riebi, kokybiška grietinė suteikia keksui minkštumo, drėgnumo, galiausiai – sodresnio skonio. Na o trečioji, žinoma, kad meilė. Gal ir banalu, bet su gera nuotaika ir meile kepami keksai visada iškepa skanesni. Ar kada pastebėjot?“ – svarsto A.Černė.
Šokoladinis grietininis keksas
(12 riekelių, 30 min. pagaminti, 50–60 min. kepti)
Keksui reikės:
- 200 g minkšto „ DVARO“ sviesto
- 1 stiklinė (200 g) cukraus
- 4 didelių kiaušinių
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 1 valg. š. tirpios kavos miltelių (granulių)
- ¼ stiklinės (62 ml) karšto vandens
- 1 stiklinės (250 g) riebios „DVARO“ grietinės (30 % rieb.)
- 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- ½ stiklinės (65 g) kakavos miltelių
Glaistui reikės:
- ½ stiklinės (125 ml) riebios „ DVARO“ grietinėlės
- 100 g juodojo šokolado
- 1 arb. š. kokosų aliejaus
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitiname iki 160ᵒC temperatūros (kaitinimas – iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kekso kepimo formą (25x11 cm dydžio) išklojame kepimo popieriumi.
- Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu plakame kelias minutes, kol taps labai purus. Suberiame cukrų ir plakame dar porą minučių, kol cukrus ištirps.
- Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami. Įmaišome vanilės ekstraktą.
- Tirpios kavos granules sumaišome su karštu vandeniu, kol ištirps. Šiek tiek atvėsiname, tuomet sumaišome su grietine. Sudedame į plakinį ir dar kartą gerai išplakame.
- Galiausiai suberiame miltus, kepimo miltelius, druską ir kakavą. Dar kartą išplakame.
- Paruoštą tešlą sukrečiame į kepimo formą. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 min. Ar keksas jau iškepęs, patikriname mediniu pagaliuku – iškepusio kekso tekstūra turi būti panaši į šokoladainio, vadinasi, ant pagaliuko turėtų prikibti drėgnos (ne skystos!) tešlos trupiniai.
- Leidžiame keksui apie 10 min. atvėsti kepimo formoje. Tuomet perkeliame ant grotelių ir visiškai atvėsiname.
- Paruošiame glaistą. Grietinėlę pakaitiname, kol kraštuose ima kilti burbuliukai. Užpilame ant gabalėliais sulaužyto šokolado, leidžiame porą minučių pastovėti, tuomet labai gerai išmaišome iki vientisos tekstūros. Įmaišome šaukštelį kokosų aliejaus.
- Paruoštu glaistu apliejame atvėsintą keksą. Pjaustome riekelėmis ir patiekiame.
Skanaus!
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždėmis“.