Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus

„Būna kepinių, kurie paperka dar prieš juos paragaujant. Maišoma tešla užburia savo tobula tekstūra, namus pripildę saldūs aromatai neleidžia atsitraukti nuo orkaitės nė per tris žingsnius – stovėjau ir nekantriai trypčiojau, stebėdama, kaip šis šokoladinis grietininis keksas kyla ir virsta kuo gražiausiu kepiniu.
Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus
Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus / Asmeninio archyvo nuotr.

O tuomet dar reikia išlaukti, kol jis atvės. Turėtumėte suprasti, koks sunkus tas laukimas, bet vertas kiekvienos minutės. Tą puikiai supratom nuo lūpų braukdami šokoladinius trupinius. Pasaka“, – vaizdžiai savo konditerinę pažibą pristato tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.

Tinklaraštininkės teigimu, šokoladinis grietininis keksas, kurį ji netrukus pristatys ir 15min skaitytojams – „vienas skaniausių, kokius jai tik yra tekę kepti ir valgyti“.

Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus
Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus

„Sodraus skonio, neįtikėtinai minkštas ir drėgnas, panašus į šokoladainį, svaiginančiai kvepiantis šokoladu“, – ankstesnį savo teiginį pagrindžia A.Černė.

Tiesa, anot tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės, kepinio tobulumą lemia trys esminiai dalykai. Arba paslaptys – vadinkite taip, kaip patinka labiau.

Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus
Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus

„Sakyčiau, kad tos paslaptys yra trys. Pirmoji – šaukštas tirpios kavos miltelių: kava visada tobulai dera su šokoladu. Antroji – visas puodelis riebios „DVARO“ grietinės, įmaišytos į tešlą. Tikra, riebi, kokybiška grietinė suteikia keksui minkštumo, drėgnumo, galiausiai – sodresnio skonio. Na o trečioji, žinoma, kad meilė. Gal ir banalu, bet su gera nuotaika ir meile kepami keksai visada iškepa skanesni. Ar kada pastebėjot?“ – svarsto A.Černė.

Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus
Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus

Šokoladinis grietininis keksas

(12 riekelių, 30 min. pagaminti, 50–60 min. kepti)

Keksui reikės:

  • 200 g minkšto „ DVARO“ sviesto
  • 1 stiklinė (200 g) cukraus
  • 4 didelių kiaušinių
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 valg. š. tirpios kavos miltelių (granulių)
  • ¼ stiklinės (62 ml) karšto vandens
  • 1 stiklinės (250 g) riebios „DVARO“ grietinės (30 % rieb.)
  • 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • ½ stiklinės (65 g) kakavos miltelių

Glaistui reikės:

  • ½ stiklinės (125 ml) riebios „ DVARO“ grietinėlės
  • 100 g juodojo šokolado
  • 1 arb. š. kokosų aliejaus
Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus
Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 160ᵒC temperatūros (kaitinimas – iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kekso kepimo formą (25x11 cm dydžio) išklojame kepimo popieriumi.
  2. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu plakame kelias minutes, kol taps labai purus. Suberiame cukrų ir plakame dar porą minučių, kol cukrus ištirps.
  3. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami. Įmaišome vanilės ekstraktą.
  4. Tirpios kavos granules sumaišome su karštu vandeniu, kol ištirps. Šiek tiek atvėsiname, tuomet sumaišome su grietine. Sudedame į plakinį ir dar kartą gerai išplakame.
  5. Galiausiai suberiame miltus, kepimo miltelius, druską ir kakavą. Dar kartą išplakame.
  6. Paruoštą tešlą sukrečiame į kepimo formą. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 min. Ar keksas jau iškepęs, patikriname mediniu pagaliuku – iškepusio kekso tekstūra turi būti panaši į šokoladainio, vadinasi, ant pagaliuko turėtų prikibti drėgnos (ne skystos!) tešlos trupiniai.
  7. Leidžiame keksui apie 10 min. atvėsti kepimo formoje. Tuomet perkeliame ant grotelių ir visiškai atvėsiname.
  8. Paruošiame glaistą. Grietinėlę pakaitiname, kol kraštuose ima kilti burbuliukai. Užpilame ant gabalėliais sulaužyto šokolado, leidžiame porą minučių pastovėti, tuomet labai gerai išmaišome iki vientisos tekstūros. Įmaišome šaukštelį kokosų aliejaus.
  9. Paruoštu glaistu apliejame atvėsintą keksą. Pjaustome riekelėmis ir patiekiame.

Skanaus!

Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus
Asmeninio archyvo nuotr./Šokolado gerbėjai dėl Astos kekso pames galvas: vienas gardžiausių gyvenime, minkštas ir kvapnus

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų