Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną – kitaip tariant, masę užplikome. Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome.
Dėti miltų ar ne, pasirinkimo klausimas – jie šiek tiek „suriša“ masę, tačiau neįdėjus, didelės katastrofos nebus.
Kitas reikalas – kiaušiniai ir pienas, būtent jie ir yra puraus, minkšto kugelio paslaptis. Pašykštėję šių produktų, „džiaugsitės“ kietoku, pilku kugeliu.
Beje, paskaninimui naudojamą rūkytą šoninę galima keisti kiaulienos faršu (jį taip pat pakepiname), pamarinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, parūkytomis kiaulienos ausytėmis. Dar įdomesni variantai – vietoje mėsos dėti džiovintų (prieš tai išmirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).
Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame ne mažiau kaip valandą – apie tai, kad yra iškepęs, signalizuos gražiai auksinis kugelio viršus, apskrudę pakraštėliai.
1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite kuo daugiau skysčio (bet ne tiek daug, kaip gaminant cepelinus).
2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste.
3. Pieną užvirinkite, užplikykite bulvių tarkius, supilkite karštus riebalus, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
4. Masę sukrėskite į skardą arba išdėliokite į vienos porcijos molinius indelius ir 180`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 1 val. Patiekite su grietine arba kitokiu mėgstamu padažu.
1. Kiaulienos faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, maltos mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
2. Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Į tarkius supilkite pieną, išplaktą su kiaušiniais, įberkite bulvių prieskonių, pipirų, druskos ir gerai sumaišykite.
3. Pusę tarkių supilkite į aliejumi pašlakstytą kepimo formą, paskleiskite faršą ir užpilkite likusius tarkius. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Kai kugelis sukietės, aptepkite grietine ir toliau kepkite. Tiekite su grietine, grybų padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Bulves ir 1 svogūną sutarkuokite tarkavimo mašina. Norint, tąsaus ir minkšto kugelio, skysčio nupilti nereikia.
- Į tarkius įpilkite išplaktą kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir krapų, išmaišykite.
- Pieną, pakaitinkite iki užvirimo, pilkite ant tarkių ir dar kartą išmaišykite.
- Vištieną supjaustykite gabalėliais ir suberkite į tarkius.
- Kepimo indą gausiai ištepkite aliejumi arba sviestu, supilkite į jį masę.
- Kepkite 210 laipsnių orkaitėje 1 h 15 min.
- Keptuvėje pakepinkite susmulkintą antrą svogūną bei šoninę.
- Iškepusį kugelį valgykite su grietine bei šoninės ir svogūnų padažu.
Skanaus!
Recepto autorė: Eglė Savickaitė
- Porus supjaustykite apskritimais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, tada suberkite kubeliais supjaustytą cukiniją.
- Apkeptas daržoves išimkite, bulvę sutarkuokite burokine trintuve, viską sumaišykite, įspauskite česnaką, įberkite ciberžolės, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Tada suberkite miltus, įmuškite kiaušinius.
- Į kepimo formą įpilkite aliejaus, sukrėskite masę, vėl užpilkite aliejaus. Kepkite 200 laipsnių karštyje, maždaug 15 minučių.
- Tada karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių.
- Patiekite su žalumynais ir citrinos griežinėliu.
1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.
3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.
5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.
1. Nuo anties kulšelių mėsos nulupkite arba nupjaukite odeles. Mėsą šiek tiek pasmulkinkite. Nuo odelių nupjaukite riebaliukus ir pasmulkinkite – juos vėliau sukepsite su svogūnais.
2. Kulšelių mėsą valandą pamarinuokite su druska, pipirais, muškato riešutui ir čiobreliu.
3. Du svogūnus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje pačirškinkite nuo odelių nupjaustytus riebaliukus. Kai jie suspirgės, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės.
4. Bulves sutarkuokite kartu su likusiu žaliu svogūnų, sudėkite varškę. Užplikykite bulvių masę karštu pienu. Įmaišykite į bulvių masę kepintus svogūnus, šiek tiek paplaktus kiaušinius, kulšelių mėsą, prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą. Ant plokštainio viršaus sudėliokite ančių kulšelių odeles. Pagardinkite jas druska ir pipirais.
5. Dėkite plokštainį į iki 190°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160°C, kepkite toliau, kol gražiai apskrus.
6. Padažui lašinius ir svogūnus supjaustykite kubeliais. Sudėkite į keptuvę pjaustytus lašinukus ir kepinkite, kol taps spirgučiais, sudėkite svogūnus, kepkite, kol jie suminkštės. Pagardinkite pipirais.
7. Patiekite plokštainį su spirgučių padažu ir grietine.
Nemėgstate tarkuotų bulvių patiekalų? Tuomet išbandykite apkepą, kuriam prireiks pjaustytų bulvių, o gal bulvių košės:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Keptuvėje (tinkamoje kepimui orkaitėje) arba kepimo formoje įtieskite kepimo popieriaus.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite pjaustytas bulves su anties taukais, druska ir pipirais, kad kiekviena riekelė pasidengtų riebalais.
3. Trečdalį bulvių juostelių suklokite ant paruošto kepimo indo dugno. Ant šio sluoksnio dėkite pusę kiekio svogūno žiedų. Tada dėkite antrą trečdalį buvlvių juostelių, ir likusius svogūnus. Pačiame viršuje iškėliokite likusį trečdalį bulvių juostelių.
4. Kepkite 45 minutes arba kol gražiai apskrus viršutinis bulvių sluoksnis, o viduje esančios bulvės bus pilnai iškepę, minkštos. Prieš patiekiant galite dar pabarstyti pipirais, ir jei trūksta – druska.
1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas itin plonais griežinėliais – idealu, jei pažvelgus į tokį griežinėlį, jis net šiek tiek persišviestų. Sviestą išlydykite. Česnakus labai smulkiai sukapokite ar sutrinkite.
2. Į keraminį ar stiklinį indą įpilkite porą šaukštų lydyto sviesto ir klokite sluoksnį bulvių, užpilkite šaukštą lydyto sviesto, pabarstykite druska, prieskoniais, česnakais ir vėl klokite sluoksnį bulvių. Taip suklokite visas bulves, vis sulaistydami sviestu ir pabarstydami prieskoniais.
3. Viršutinį sluoksnį vėl apliekite sviestu, papuoškite lauro lapais ir dėkite į karštą orkaitę – ji turi būti įkaitusi iki 200 °C. Kepkite 45–50 min., kol apskrus viršus.
4. Jei norite daugiau skonio, kiekvieną bulvių sluoksnį galite pabarstyti trupučiu tarkuoto sūrio – tinka parmezanas, čederis ar „žementalis“.
- Moliūgą ir nuskustas bulves sutarkuokite stambia (burokine) tarka.
- Svogūnus nulupkite supjaustykite, apkepkite svieste ir supilkite į tarkuotų bulvių ir moliūgų masę.
- Kiaušinius išplakite ir supilkite į masę, suberkite miltus, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite.
- Kepimo indą ištepkite sviestu ir sukrėskite masę.
- Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20–30 minučių. Kai apkepas bus jau beveik iškepęs, apiberkite jo viršų parmezano sūriu ir dar kelias minutes pakepkite, kol sūris išsilydys. Patiekite su mėgstamu padažu.
1. Vištienos filė išvirkite ir smulkiai suplėšykite šakute. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite kubeliais.
2. Vištieną su smulkintomis daržovėmis apkepkite aliejuje. Įberkite miltų, žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir pakepinkite 2–3 min. Supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Jei pasidarys pernelyg tirštas, galite įpilti šiek tiek vandens.
3. Į keptuvėje kunkuliuojantį padažą berkite žirnelius, smulkintus bazilikų lapelius (vietoj jų galite naudoti pesto padažą – reikės 1 šaukšto) ir dar kelias minutes pakaitinkite.
4. Bulves nulupkite ir išvirkite. Nukošusi įmeskite gabalėlį sviesto ir kruopščiai sutrinkite. Sutrintą masę pasūdykite, užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite, kad būtų puri, bet jokiu būdu neskysta.
5. Paruoštą vištienos ir daržovių troškinį supilkite į kepimo indą. Ant viršaus paskleiskite bulvių košę, užberkite tarkuoto sūrio.
6. Kepkite 220 °C orkaitėje 25–30 min., kol bulvių košė ir sūris apskrus.
1. Į plakiklio indą įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išplakite. Plakdami supilkite pieną, po šaukštą suberkite miltus. Plakite, kol masė pasidarys vienalytė ir neliks sausų miltų gumulėlių.
2. Bulves nuskuskite, supjaustykite plonais griežinėliais, perplaukite tekančiu vandeniu ir gerai nuvarvinkite. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite bulvių griežinėlius ir kepkite maždaug 10 min. Sudėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kubeliais supjaustytą mėsą, pagardinkite muskatais, gerai išmaišykite ir dar truputį pakepinkite.
3. Apskritą apie 30 cm skersmens skardą išklokite kepimo popieriumi (jo negailėkite – bus lengviau išimti gatavą patiekalą), sukrėskite apkeptą mišinį, supilkite kiaušinių plakinį. 200°C karštumo orkaitėje kepkite 25–30 min.
Patarimas. Šiam apkepui tinka bet kokia virta ar kepta mėsa: kiauliena, jautiena, veršiena, paukštiena. Vegetarai šį apkepą gali gaminti su sojų kubeliais.
Tai tikrai sotus ir populiarus patiekalas. „Piemenų pyragas“, tiksliau – vienas iš gausybės šio pyrago variantų, mėgstamas Didžiojoje Britanijoje. Jam galima naudoti bulvių košės likučius.
1. Gilioje sunkioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, česnaką, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Apie 5 min. kepkite, kol svogūnai įgaus aukso spalvą.
2. Sudėkite faršą, pamaišydama dar kepkite keletą minučių, paskui supilkite sultinį, Vusterio padažą, užvirkite. Troškinkite dar 10 min., kol skystis visai išgaruos.
3. Įkaitinkite orkaitę. Į formą sudėkite troškintą mėsą, o ant viršaus lygiu sluoksniu paskirstykite bulvių košę. Kepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol bulvės gražiai parus.
4. Jei mėgstate, ant viršaus galite užberti tarkuoto parmezano ir apibarstykite žiupsneliu kmynų. Palaikykite dar kelias minutes orkaitėje, kol sūris išsilydys. Tiekite su mėgstamu padažu. Skanu su šviežių daržovių salotomis, ypač pomidorų.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“
1. Bulves nulupkite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Griežinėlius vėl nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į dubenį.
2. Česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su aliejumi, pipirais, druska, bulvių prieskoniais ir rozmarinais. Šiuo aromatingu aliejumi apipilkite bulvių griežinėlius ir palaikykite 15–20 minučių, kad įsigertų.
3. Kiaušinius išplakite su pienu ar grietinėle ir suberkite fermentinį sūrį.
4. Apvalią skardą išklokite kepimo popieriumi (jei popierių stipriai suglamžysite, ištiesintas jis lanksčiau suguls į formą) ir sudėkite pusę bulvių.
5. Ant jų supilkite pusę kiaušinių plakinio. Tuomet sudėkite likusias bulves ir supilkite likusį plakinį.
6. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 45–50 minučių, kol viršus gražiai apkeps.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Bulves ir česnakus nulupkite, supjaustykite labai plonais griežinėliais. Bulves sudėkite į šaltą vandenį, nuplaukite krakmolą ir gerai nuvarvinkite.
2.Kepimo skardą ištepkite sviestu, į dugną sudėkite pirmą sluoksnį bulvių. Ant bulvių berkite smulkintų česnakų, čiobrelių, druskos, pipirų, tada vėl dėkite bulvių ir taip dar kelis kartus.
3.Ant bulvių supilkite grietinę, sudėkite mažais gabaliukais pjaustytą sviestą ir 220 laipsnių orkaitėje kepkite 45 minutes.
4.Pageidaujant tarp bulvių sluoksnių taip pat galima dėti bazilikų ir džiovintų pomidorų.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Bulves išvirkite su lupenomis ir atvėsinkite. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir truputį pakepinkite įkaitintame aliejuje. Dėkite nuplautus ir nuvarvintus špinatus, keptuvę uždenkite ir ant silpnos ugnies kaitinkite 5 minutes. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, maltu muskatu.
2.Jautienos faršą sumaišykite su varškės sūriu, pasūdykite, pabarstykite pipirais. Bulves nulupkite, supjaustykite storomis riekelėmis. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus apskrudinkite saulėgrąžas. Nukelkite nuo ugnies, pabarstykite kariu ir atvėsinkite.
3.Česnako skilteles nulupkite, sutrinkite, sumaišykite su sviestu ir ištepkite molinį kepimo indą. Dėkite ploną sluoksnį bulvių, užbarstykite saulėgrąžų. Ant viršaus dėkite kepintų špinatų, tada – jautienos faršo ir vėl bulvių.
4.Paviršių pabarstykite smulkiai tarkuotu fermentiniu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Bulves nulupkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais, nusausinkite ir sumaišykite su bulvių prieskoniais. Faršą sumaišykite su smulkintomis daržovėmis, pagardinkite pipirais ir druska.
2. Į sviestu išteptą kepimo formą sudėkite pusę bulvių, ant jų – paruoštą faršą, pabarstykite puse tarkuoto sūrio ir sudėkite likusias bulves.
3. Kiaušinius išplakite su pienu ir miltais, paskaninkite čiobreliais, pipirais, druska ir supilkite ant bulvių. Pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite 160–170 laipsnių orkaitėje 40–50 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Bulves nuskuskite, išvirkite pasūdytame vandenyje, sugruskite su karštu pienu ir sviestu.
2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus. Nuskuskite morką, supjaustykite šiaudeliais.
3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai pakepinkite svogūnus ir morkas, sudėkite faršą, petražoles ir čiobrelius. Nuolat maišydama kepkite faršą, kol išgaruos beveik visas skystis. Supilkite sultinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis pamaišydama virkite troškinkite apie 20 min. Pabaigoje įmaišykite atšildytus žirnelius.
4. Kitoje keptuvėje išlydykite sviestą, įmaišykite miltus. Šį mišinį sukrėskite į mėsos troškinį, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Kai mėsos troškinys sutirštės, nukaiskite keptuvę nuo viryklės.
5. Stiklinį ar keraminį kepimo indą patepkite sviestu, sudėkite mėsos troškinį, tolygiai paskirstykite, ant viršaus sukrėskite bulvių košę.
6. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol paviršius gražiai apskrus – apie 20 min.
Kulinaro patarimas. Bulvių košę galite pagardinti šviežiai tarkuotu muskato riešutu. Ant viršaus užberti tarkuoto sūrio. „Piemenėlių pyragą“ tiekite su savose sultyse konservuotais pomidorais arba marinuotais agurkėliais.
1. Išvirkite visą kalafioro galvą dideliame puode vandens su trupučiu druskos. Kalafioras turi būti minkštas, tačiau nepradėjęs byrėti. Kai išvirs, išimkite ir dėkite į lėkštę, kad atvėstų ir apdžiūtų.
2. Kai kalafioras atvės, suskaidykite jį žiedynais, dėkite juos į dubenį, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Įberkite šiek tiek druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, kad masė nebūtų prėska.
3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, morką taip pat nuskuskite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nuplaukite saliero stiebą, smidrus ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
4. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir supilkite susmulkintas daržoves, maišydami pakepinkite, kol daržovės kiek suminkštės – apie 10–12 min. Supilkite nusunktus lęšius, čiobrelius, paprikos miltelius, didelį žiupsnį druskos. Išmaišykite.
5. Į didelį keraminį ar stiklinį kepimo indą (arba mažus indelius) dėkite pakepintas daržoves ir tolygiai paskleiskite ant dugno. Ant daržovių paskleiskite kalafiorų masę, kiek palyginkite paviršių. Jei norite, paviršių galite pabarstyti trupučiu tarkuoto mėgstamo sūrio.
6. Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min, paskutines kelias minutes galite įjungti grilio kepimo režimą, kad paviršius kiek paskrustų. Valgykite dar šiltą.
Pastaba: jei „Piemenėlių pyragas“ su kalafiorų mase jums neatrodo itin patraukli idėja, galite kepti ir su bulvių koše. Jei ją ruošdami nenaudosite nei pieno, nei sviesto, vis tiek galėsite didžiuotis veganiška šio patiekalo versija.