Spalvingas valgiaraštis: geltona, žalia, raudona

Šiandien minime mūsų valstybei reikšmingą datą. Ta proga kviečiame paragauti spalvingų – geltonų, žalių ir raudonų patiekalų.
Trispalvis kokteilis
Trispalvis kokteilis / R. Plonytės nuotr.

Geltona

Vištiena su ananasais
Receptas: Vištiena su ananasais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (krūtinėlių)
Ananasai: 1.00 vnt. (pusė gerai prinokusio)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Salierai: 100.00 g (gumbo)
Porai: 2.00 vnt. (keli porų lapeliai)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Citrinžolė (stiebelis) 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite norimo dydžio ir formos gabalėliais.

2. Saliero gumbą nulupkite, supjaustykite apystoriais šiaudeliais, imbierą nulupkite, sutarkuokite. Ananasą nulupkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.

3. Karštame aliejuje pakepinkite imbierą ir česnakus, sumeskite vištieną, salierus ir gerai apkepinkite. Tada sudėkite ananasų griežinėlius ir dar minutėlę pakepinkite, kol jie sušils.

4. Ant vištienos ir ananasų pilkite sojų padažo, berkite cukraus, kalendrų, trintos citrinžolės ir vis pavartydama kepkite apie 6 minutes.

Kulinaro patarimas. Šias salotas gardu valgyti ir su skrudintomis kedrinėmis pinijomis arba kapotais migdolais.

Suskleisti
Kukurūzų pyragas
Receptas: Kukurūzų pyragas su sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Kukurūzų kruopos: 2.00 st.
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 4.00 valg. š.
Parmezano sūris: 1.00 st.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kukurūzų kruopas supilkite į puodelį su sultiniu, išvirkite, uždenkite ir palikite pastovėti, kad košė gerai išbrinktų.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūną susmulkinkite, česnako skilteles sutraiškykite česnako smulkintuvu ir viską pakepinkite keptuvėje svieste, kol dailiai apskrus. Atvėsinkite.

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.

4. Trynius išplakite ir įmaišykite į kukurūzų košę, ten pat sukrėskite pravėsusius svogūnus, suberkite tarkuotą sūrį, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir rozmarinais.

5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžios masės ir šaukštu atsargiai įmaišykite į kukurūzų masę. Apkepą krėskite į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą karščiui atsparią kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

 

Suskleisti
Citrinų kvadratėliai
Receptas: Citrinų kvadratėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 41
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 230.00 g (pagrindui)
Miltai: 315.00 g (280 g pagrindui ir 35 g citrinų sluoksniui)
Cukrus: 300.00 g (50 g pagrindui ir 250 g citrinų sluoksniui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - citrinų sluoksniui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (citrinų sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. tarkuotos žievelės ir 125 ml šviežiai spaustų sulčių - citrinų sluoksniui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 30x20 cm dydžio kepimo indą.
  2. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Išminkykite minkštą tešlą.  Paruošta tešla išklokite kepimo popieriumi iškloto kepimo indo dugną.
  3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 – 20 minučių, kol kraštai pradės švelniai ruduoti.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Paruoštą masę supilkite ant apkepto pyrago pagrindo.
  5. Kepkite dar 20 - 25 minutes, kol pyrago paviršius sutvirtės, o kraštai taps gražiai auksinės spalvos. Nebijokite, kad kepinio paviršius yra labai minkštas – vėsdamas jis sutvirtės.
  6. Visiškai atvėsinkite kepinį. Tuomet milteliniu cukrumi apibarstykite jo paviršių. Aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 20 citrinų kvadratėlių.

Plačiau skaitykite: Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai

Suskleisti
Citrininiai triufeliai
Receptas: Citrininiai triufeliai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 200.00 g (baltas)
Sviestas: 75.00 g
Grietinėlė: 40.00 g (riebi)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinų ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotos žievelės)
Lašelis geltonos spalvos maistinių dažų (nebūtinai): 2.00 ml
Miltelinis cukrus: 50.00 g (arba perlinis, arba paprastas cukrus apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. Baltą šokoladą, sviestą ir grietinėlę pakaitinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje, kol ištirps ir gausite vientisą masę.

• Jei tirpinate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite reikiamus produktus. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol produktai ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

• Jei kaitinate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite šokoladą, sviestą ir supilkite grietinėlę. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, jog produktai beveik visiškai ištirpo, intensyviai išmaišykite masę, kol ji taps visiškai vientisa. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

2. Į ištirpusią vientisą produktų masę supilkite citrinų ekstraktą, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir išmaišykite. Jeigu norite intensyviau geltonos spalvos citrininių triufelių, šiame etape galite įmaišyti ir porą lašelių geltonos spalvos maistinių dažų. Tačiau tai nėra būtina, o triufelių skonis bet kuriuo atveju bus puikus.

3. Leiskite masei šiek tiek atvėsti, tuomet uždenkite indą maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palikite porai valandų ar per naktį.

4. Su nedideliu šaukšteliu imkite po gabalėlį paruoštos atšalusios masės ir tarp delnų suformuokite maždaug 1 cm skersmens kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, perliniame cukruje ar tiesiog paprastame cukruje.

5. Sudėkite triufelius ant padėklo ar lėkštės ir dėkite į šaldytuvą dar bent pusei valandos. Triufeliai kambario temperatūroje greitai minkštėja, todėl išimkite juos iš šaldytuve prieš pat patiekdami.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 25 citrininius triufelius.

Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“

Suskleisti
Virti kukurūzai su sviestu
Receptas: Virti kukurūzai su sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 154
Receptas
Ingredientai
Kukurūzai: 4.00 vnt. (burbuolių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Pripilkite daug vandens į tokio dydžio puodą, kad jame tilptų visos burbuolės ir nebūtų išlindusios iš vandens.
  2. Puodą užvirinkite, įberkite šaukštelį cukraus ir sudėkite kukurūzus, virkite lygiai 4 min. (ne ilgiau, nes kuo ilgiau kukurūzai verda, tuo darosi kietesni).
  3. Ką tik iš puodo ištrauktus sultingus kukurūzus aptepkite sviestu ir pabarstykite druska.
  4. Valgykite iškart.

 

Suskleisti
Citrininiai putėsiai
Receptas: Citrininiai putėsiai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Citrinos: 3.00 vnt. (2 arbat. š. - nutarkuotų žievelių)
Cukrus: 5.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 arbat. š. (bulvių)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kruopščiai po tekančiu vandeniu šepetėliu nušveistas citrinas apie pusvalandį pamirkykite vandenyje su soda.
  2. Citrinas perpjaukite per pusę, išspauskite sultis, žievelių neišmeskite.  
  3. Į karščiui atsparų indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinų žieveles ir viską išplakite konditerine šluotele.
  4. Į masę įmaišykite citrinų sultis ir, uždėjusi indą virš garų, kaitinkite apie 3 min.
  5. Tada suberkite krakmolą, išmaišykite ir dar pakaitinkite, kol sutirštės.
  6. Dubenėlį su kremu nukelkite nuo ugnies, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir maišykite, kol sviestas ištirps, o kremas pasidarys vientisas.
  7. Putėsius ataušinkite, supilkite į konditerinį maišelį ir išspauskite į citrinų indelius.
  8. Paruoštą desertą kelias valandas palaikykite šaldytuve.
  9. Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
Suskleisti
Ananasai ant grotelių
Receptas: Ananasai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelio gerai prinokusio)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Romas: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sulčių)
Medus: 3.00 valg. š.
Kokosų pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.  
  2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
  3. Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
  5. Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
  6. Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
Suskleisti
Ananasinis limonadas
Receptas: Ananasinis limonadas
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 45
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt.
Sultys: 1.00 st. (ananasų)
Citrinos: 2.00 vnt. (sultys)
Vanduo: 2.00 st. (2 - 4 natūralaus arba gazuoto)
Kaip gaminti
  1. Ananaso minkšimtą sutrinkite iki vientisos masės, sumaišykite su citrinų bei ananasų sultimis bei vandeniu.
  2. Jeigu reikia – pasaldinkite arba pagardinkite citrinų sultimis.
  3. Papuoškite citrinos griežinėliu ir ledukais.
Suskleisti
Moliūgų ir kukurūzų sriuba
Receptas: Moliūgų ir kukurūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 31
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 500.00 g
Raudonėliai: 3.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (¼)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (saldūs geltonieji kukurūzai)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat.š. - sulčių)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus. Troškinkite 1 min. Sudėkite į puodą pjaustytą moliūgą, suberkite žoleles. Virkite iki kol sriuba sutirštės.
  2. Suberkite saldžiuosius geltonuosius kukurūzus ir virkite, kol jie suminkštės.
  3. Sriubą iki vientisos masės sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagardinkite citrinų sultimis, druska ir patiekite su šviežiais žalumynais.
Suskleisti
„Citrininė varškė“
Receptas: Citrininė „varškė“
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio (geriausia ekologiškos))
Sviestas: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nuo citrinų nutarkuokite žieveles, išspauskite sultis.
  2. Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, nutarkuotas citrinų žieveles, supilkite citrinų sultis ir viską gerai išmaišykite. Į kitą dubenėlį sudėkite sviestą.
  3. Puode užkaiskite vandens, uždėkite ant jo dubenėlį su sviestu ir kaitinkite, kol ištirps.
  4. Į ištirpusį sviestą supilkite citrinų, kiaušinių ir cukraus masę ir nuolat maišykite plakimo šluotele, kol masė taps kreminės konsistencijos.
  5. Jei liks gumuliukų, citrininę „varškę“ perkoškite. Paruoštą sukrėskite į stiklainėlius. Laikykite šaldytuve.
  6. Šiuo gaiviu citrininiu kremu galite pertepti pyragus, gardinti skrebučius, blynus ir pan.
Suskleisti

Žalia

Avokadų ir agurkų salotos su linais
Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 222
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Vamzdeliai su špinatais
Receptas: Vamzdeliai su špinatais
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 21
Receptas
Ingredientai
Makaronai vamzdeliai: 10.00 vnt.
Pomidorai: 500.00 g (didelė skardinė konservuotų pomidorų be odelių)
Špinatai: 400.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sūris: 300.00 g (tarkuoto parmezano)
Grietinėlė: 250.00 ml (13 proc. riebumo)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, jokiu būdu nepervirkite.

2. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste.

3. Kiaušinius išplakite.

4. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite ir, kol suminkštės, pakepinkite su svogūnais. Tada supilkite plaktus kiaušinius, įdarą pasūdykite ir pagardinkite prieskoniais.

5. Paruoštu mišiniu įdarykite makaronus ir sudėkite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo formą.

6. Makaronus apliekite grietinėle ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10 min.

7. Tada ant viršaus sukrėskite konservuotus pomidorus, užberkite tarkuoto sūrio ir dar 10 min. pakepkite, iki sūris išsilydys.

Suskleisti
Žaliosios salotos
Receptas: Žaliosios salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (salotinių sultenių)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Avokadai: 1.00 vnt.
Kaparėliai: 30.00 g
Fetos sūris: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Krapai: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Iš aliejaus, citrinų sulčių, raudonėlių, garstyčių, smulkintų česnakų ir klevų sirupo užmaišykite marinatą.

2. Nuplautas, nusausintas ir plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir agurkus sudėkite į plokščią indą, užpilkite paruoštu marinatu ir bent valandą pamarinuokite. 

3. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Išimtas išdėliokite lėkštėse.

4. Ant salotų dėkite marinuotų cukinijų ir agurkų, nuluptų, skiltelėmis pjaustytų ir citrinų sultimis apšlakstytų avokadų, berkite nuvarvintų kaparių.

5. Galiausiai ant salotų išdėliokite kubeliais pjaustytą arba šakute trupintą fetos tipo sūrį.

6. Salotas apliekite paruoštu marinatu, kuriame laikėte cukinijas ir agurkus, ir užberkite smulkintų krapų.

Suskleisti
Lazanija su špinatais
Receptas: Lazanija su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 500.00 g
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Špinatai: 300.00 g (Špinatų ir rikotos padažui; šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Špinatų ir rikotos padažui; 1/2 svogūno)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (Špinatų ir rikotos padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (Špinatų ir rikotos padažui)
Rikotos sūris: 300.00 g (Špinatų ir rikotos padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Bešamelio padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (Bešamelio padažui)
Pienas: 400.00 ml (Bešamelio padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Špinatų ir rikotos padažui ir bešamelio padažui; žiupsnelis)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Bešamelio padažui; žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite špinatų ir rikotos įdarą. Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatus. Susmulkinkite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūnus, išspauskite česnaką, maišydama pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai suminkštės, sudėkite stambiai plėšytus špinatų lapus, uždenkite dangčiu ir leiskite trumpai pasitroškinti. Atvėsinkite špinatus ir sugrūskite elektriniu grūstuvu, įmaišykite rikotą, pasūdykite.

2. Keptuvėje labai trumpai pakepinkite miltus, įmaišykite sviestą, maišydama šluotele plona srovele supilkite pieną, įberkite žiupsnelį tarkuoto muskato, nuolat maišydama kaitinkite padažą, kol ims tirštėti, nukelkite nuo ugnies, pasūdykite.

3. Kepimo indo dugną padenkite plonu padažo sluoksniu, išdėliokite lazanijos lakštus, dėkite sluoksnį špinatų įdaro, sluoksnį makaronų lakštų, vėl sluoksnį padažo ir t. t. Ant viršaus turėtų būti lakštinių sluoksnis. Supilkite ant jo likusį padažą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į 200 ºC temperatūros orkaitę. Kepkite apie 30 min.

Suskleisti
Žalia košė
Receptas: Žalia košė
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 42
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Porai: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Visas daržoves išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Visiškai nenupilkite vandens ir sutrinkite. Galima vandenį nupilti visai ir pagardinti košę užvirtu pienu bei sviestu.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

 

Suskleisti
Žalumynų salotos su varškės kremu
Receptas: Žalumynų salotos su varškės kremu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 3.00 vnt. (dideli, žali)
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Tepamas sūris „Philadelphia“ (padažui) 300.00 g
Jogurtas: 5.00 valg. š. (natūralus jogurtas - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių čiobrelių - padažui)
Kaip gaminti

1. Obuolius nuplaukite, nusausinkite ir išskobusi sėklalizdžius supjaustykite griežinėliais.

2. Salierus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.

3. Obuolius ir salierus plastikiniame inde sumaišykite su žiupsniu druskos ir citrinų sultimis, išdėliokite į gilesnius stiklinius indelius. 

4. Paruoškite užpilą: sūrelį gerai sumaišykite su jogurtu, lydytu medumi, citrinų sultimis ir prieskoniais – turi išeiti kremo tirštumo masė. Jei užpilas per daug tirštas, praskieskite jogurtu, jei skystas – įdėkite sūrelio.

Suskleisti
Žaliųjų žirnelių sriuba su mėtomis
Receptas: Žaliųjų žirnelių sriuba su mėtomis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 500.00 g (švieži arba šaldyti žali žirniai)
Bulvės: 2.00 vnt. (didesnės)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Grietinė: 4.00 valg. š. (arba natūralus jogurtas)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (šviežios arba džiovintos pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nulupkite ir susmulkinkite česnakus. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite puodą, ištirpinkite sviestą ir jame apkepkite smulkintus svogūnus ir česnakus (2–3 minutes). Saugokite, kad neparuduotų.

2. Suberkite žirnius, kubeliais pjaustytas bulves, supilkite sultinį. Pagal skonį įberkite cukraus, druskos ir pipirų. Virkite apie 30 minučių, kol suminkštės daržovės. Įberkite žiupsnelį mėtų.

3. Sriubą sutrinkite trintuve, supilkite citrinų sultis.

4. Į lėkštes išpilstykite sriubą, įdėkite po šaukštą grietinės ar jogurto ir papuoškite mėtų lapeliais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Gražgarsčių su avokadais ir mocarela salotos
Receptas: Gražgarsčių su avokadais ir mocarela salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.9 / 69
Receptas
Ingredientai
Gražgarstės: 100.00 g (6 saujos)
Avokadai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 250.00 g
Granatas: 3.00 vnt.
Sultys: 80.00 ml (obuolių - užpilui)
Agavų sirupas: arba skystas medus - užpilui 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (vynuogių sėklų - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuplautus avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išilgai supjaustykite plonomis riekelėmis.

2. Nuplautus pomidorus ir mocarelą supjaustykite riekelėmis. Vieną granatą išlukštenkite. Į serviravimo dubenį suberkite gražgarstes, ant viršaus išdėliokite pomidorų, mocarelos ir avokadų riekeles. Viršų apibarstykite granatų sėklomis.

3. Paruoškite užpilą: dviejų granatų sėklas suberkite į dubenėlį, sugrūskite mediniu grūstuvu. Sukrėskite į švarią marlę ir išspauskite sultis.

4. Sumaišykite su obuolių sultimis, aliejumi, agavų sirupu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį išmaišykite. Apliekite salotas.  

Suskleisti
Lietiniai su špinatais ir feta
Receptas: Lietiniai su špinatais ir feta
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 44
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Pienas: 2.00 st. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (tešlai)
Špinatai: 150.00 g (įdarui)
Fetos sūris: 150.00 g (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (saujelė - įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, aliejų, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).

2. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis. Svogūną susmulkinkite ir kartu su špinatais minutę kitą pakepinkite svieste. Sudėkite šakute sutrintą fetą, traiškytą česnaką, suberkite sausoje keptuvėje paskrudintus smulkintus riešutus ir atsargiai viską sumaišykite.

3. Krėskite įdaro ant lietinio, perlenkite jį pusiau arba sulankstykite vokeliu. Dėkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol įdaras sušils, o lietiniai gražiai apskrus. Tiekite puoštus citrinų griežinėliais ir šviežių krapų šakelėmis.

Suskleisti
Žalieji makaronai
Receptas: Žalieji makaronai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 350.00 g (ryžių formos "Risoni")
Špinatai: 2.00 sauja
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis kininis)
Citrinos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja (šakelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 12.00 vnt. (šviežių lapelių)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir nukoškite.

2. Didelėje keptuvėje (geriau – „Wok“) įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytus svogūnėlius, grūstus česnakus, įberkite aitriosios paprikos ir 1 min. kepinkite.

3. Sudėkite špinatus ir, vartydami dviem mentelėmis, kaitinkite apie 3 min. (kol lapeliai suglebs). Sudėkite juostelėmis supjaustytą kopūstą, susmulkintas petražoles ir kepkite dar 2 min. Pagardinkite pipirais, išspaustomis citrinos sultimis ir nukelkite nuo ugnies.

4. Keptuvės turinį sumaišykite su virtais makaronais, suberkite kruopščiai nuplautus bazilikus ir iš karto patiekite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Žaliosios salotos su permezano sūriu
Receptas: Žaliosios salotos su permezano sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (icebergo - nedidelė gūžė)
Avokadai: 2.00 vnt. (2 - 3 mažieji avokadai)
Agurkai: 3.00 vnt.
Parmezano sūris: 20.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Medus: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Kaip gaminti

1. Rankomis suplėšykite icebergo salotas. Supjaustykite agurkus. Sudėkite į gilų indą.    

2. Pasiruoškite padažą. Aliejų, balzamiką išmaišykite kartu su druska ir pipirais. Išspauskite citrinos sultis ir pilkite į padažą. Galiausiai dėkite kelis šaukštus medaus (priklauso kokio saldumo norisi) ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Pilkite padažą ant salotų ir agurkų.    

3. Salotas dėkite į lėkštes. Ant viršaus ar lėkštės kraštuose dėkite avokado gabalėlius.    

4. Ant viršaus užberkite labai plonai pjaustyto permezano.    

5. Tinka valgyti kartu su tamsiu prancūzišku batonu.

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Suskleisti
Sotus žaliasis kokteilis
Receptas: Sotus žaliasis kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 223
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 sauja (didelė sauja mėgstamų salotų lapų)
Bananai: 2.00 vnt.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 100.00 ml (negazuotas mineralinis)
Kaip gaminti
  • Visus produktus dėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės.
Suskleisti
Jogurto ledai su špinatais ir miško uogomis
Receptas: Jogurto ledai su špinatais ir miško uogomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 14
Receptas
Ingredientai
Sultys: 50.00 ml (apelsinų)
Špinatai: 20.00 g
Avietės: 2.00 st. (ir / arba kitos šaldytos uogos – mėlynės, gervuogės, žemuogės)
Jogurtas: 1.00 st. (riebus graikiškas)
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  • Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir suplakite, supilkite į seklų indą ir padėkite į šaldytuvą.  

Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“

Suskleisti
Kreminė špinatų ir grybų sriuba
Receptas: Kreminė špinatų ir grybų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 52
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Pievagrybiai: 225.00 g (ar bet kokie kiti mėgstami grybai)
Porai: 2.00 vnt. (baltoji dalis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 2.00 puodelis (žalieji)
Špinatai: 225.00 g
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Jogurtas: 1.00 puodelis (¼ puodelio - liesas be priedų)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus.
  2. Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių.
  3. Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta – sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
  4. Paskaninkite druska, pipirais, citrinos sultimis bei jogurtu.
Suskleisti
Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu
Receptas: Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžų daigai:(šviežių) 1.00 sauja
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Grietinėlė: 3.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Avokadą nulupkite, perpjaukite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu supilkite citrinų sultis, grietinėlę, suberkite trintą česnaką, žiupsnelį pipirų, pagal skonį pasūdykite ir smulkinkite iki purios kremo konsistencijos.
  2. Saulėgrąžų daigus nuplaukite, nusausinkite ir gražiai išdėliokite lėkštėje. Ant viršaus užkrėskite avokadų kremą. Galite papuošti žalumynais ar uogomis.
  3. Salotas galite valgyti vienas. Jos taip pat skanios su lašišų sumuštiniais, skrebučiais, įvairiomis duonelėmis.
Suskleisti
Žaliasis pavasario kokteilis
Receptas: Žaliasis pavasario kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.1 / 40
Receptas
Ingredientai
Bananai: 1.00 vnt.
Kiviai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Špinatai: 1.00 sauja
Kiaulpienės: 1.00 sauja (šviežių jaunų lapelių)
Vanduo: 100.00 ml (pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Špinatų ir kiaulpienių lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Kivį nulupkite ir supjaustykite į kelias dalis, saliero stiebą susmulkinkite, bananą sulaužykite gabalėliais.
  3. Viską sumeskite į elektrinį plakiklį, įpilkite vandens ir gerai išplakite.
Suskleisti
Špinatų užtepėlė
Receptas: Špinatų užtepėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (šviežių lapelių)
Anakardžių riešutai: 1.00 sauja (saujelė)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (saujelė lukštentų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į elektrinio smulkintuvo indą. Kartu su špinatais suberkite česnakus, tarkuotą parmezaną, druską.
  2. Anakardžius ir saulėgrąžas šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat suberkite į smulkintuvą.
  3. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  4. Galiausiai supilkite alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
  5. Patiekite su skrebučiais, trapučiais, prancūzišku batonu ar itališka čiabata, įvairiomis duonelėmis. Galite tepti ir ant lavašo bei susukti į ritinėlį.
Suskleisti

Raudona

Apkepas su raudonaisiais ryžiais
Receptas: Apkepas su raudonaisiais ryžiais
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st. (raudonieji)
Pievagrybiai: 300.00 g (švieži)
Pomidorai: 400.00 g
Porai: 10.00 g (gabalėlis)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sūris: 4.00 valg. š. (tarkuotas parmezanas)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Šviežios prieskoninės žolelės 10.00 g
Kaip gaminti

1. Ryžius užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite kelioms valandoms brinkti. Statykite puodą ant ugnies, uždenkite ir virkite 15–20 minučių (virimo pabaigoje pagal skonį įberkite druskos). Sukrėskite į kiaurasamtį, gerai nuvarvinkite. Įmeskite kelis gabalėlius sviesto ir išmaišykite.

2. Pievagrybius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Nuplautus pomidorus supjaustykite skrituliais, porus – griežinėliais. Kiaušinius sudėkite į dubenį, įberkite žiupsnį druskos, žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų ir kiek paplakite šluotele. Suberkite parmezaną ir dar paplakite.

3. Nepridegančioje kepimo skardoje tolygiai paskleiskite virtus ryžius. Ant viršaus tolygiai išdėliokite grybų ir porų griežinėlius. Apibarstykite smulkintomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

4. Išdėliokite skrituliais supjaustytus pomidorus ir apliekite plaktais kiaušiniais (viršų dar galite apibarstyti tarkuotu parmezanu). Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 8 minutes. Tiekdami apibarstykite šviežiomis smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis.

Suskleisti
Įdaryti pomidorai
Receptas: Įdaryti pomidorai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt. (nedideli)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 2.00 valg. š.
Kumpis: 150.00 g (vytintas)
Aliejus: 1.00 valg. š. (vynuogių kauliukų)
Kedrinės pinijos: 40.00 g (saujelė)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pomidorus nuplaukite, nupjaukite viršūnėles, vidų išskobkite.

2. Agurką padalykite į keturias dalis, žievelę dekoratyviai nupjaukite juostelėmis, vidų irgi išskobkite.

3. Česnaką nulupkite ir smulkiai sukapokite.

4. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute ir iki vientisos masės išsukite su išspaustomis česnako skiltelėmis, sausoje keptuvėje skrudintomis kedrinėmis pinijomis, grietinėle, tada padalykite masę pusiau.

5. Įdarą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.

6. Į vieną dalį įmaišykite smulkintų išskobtų pomidorų masę, į kitą – agurkų.

7. Išskobtus pomidorus ir agurkus pripildykite įdaro (į pomidorus krėskite su pomidorais, į agurkus – su agurkais), ant viršaus dėkite dailiai susuktų vytinto kumpio griežinėlių, užvožkite pomidorų viršūnėles.

Suskleisti
Šalta pasta su alyvuogėmis ir pomidorais
Receptas: Šalti makaronai su vyšniniais pomidorais ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g
Pomidorai: 20.00 vnt. (vyšniniai)
Alyvuogės: 100.00 g (juodosios be kauliukų)
Graikiniai riešutai: 12.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sūris: 60.00 g (4 valg. š. tarkuoto Parmezano)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pripilkite puodą vandens, įberkite druskos ir užvirinkite. Suberkite spiralinius makaronus ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės.

2. Išvirusius makaronus nukoškite, sukrėskite į dubenį ir palikite atvėsti.

3. Supjaustykite per pusę vyšninius pomidorus.

4. Supjaustykite griežinėliais mėlynąjį svogūną.

5. Į dubenį sudėkite pomidorus, svogūną, juodąsias alyvuoges ir graikinius riešutus, apliekite aliejumi, įberkite druskos ir pipirų. Išmaišykite ir palikite vėsioje vietoje.

6. Ant atvėsusių makaronų dėkite supjaustytas daržoves, alyvuoges ir riešutus, išmaišykite ir patiekite. Ant viršaus pabarstykite parmezano.

Suskleisti
Raudonasis pestas
Receptas: Raudonasis pesto padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 27
Receptas
Ingredientai
Bazilikai: 20.00 g
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 40.00 g (trinto parmezano)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į virtuvinį kombainą sudėkite ir lėčiausiu greičiu sutrinkite bazilikus, kedrines pinijas, česnaką, sūrį, džiovintus pomidorus.

2. Įdėkite kaparėlių, supilkite balzaminį actą ir atsargiai sumaišykite su alyvuogių aliejumi.

3. Raudonasis padažas puikiai tiks su tik makaronais, bet ir švelniais grietinėlės sūriais, mėsa, keptomis daržovėmis, ypač baklažanais.  

Plačiau skaitykite: Kulinarijos pamokėlė - gaminame pesto padažą

Suskleisti
Graikiška pica
Receptas: Graikiška pica
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 16
Receptas
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (sausos)
Vanduo: 80.00 ml (pusė puodelio šilto)
Miltai: 160.00 g (apie 3/4 puodelio)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sūris: 250.00 g (riebus baltas)
Pomidorai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių lapelių)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių lapelių)
Mocarelos sūris: 50.00 g (saujelė tarkuotos)
Grietinė: 1.00 st.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Indelyje sumaišykite pusę puodelio miltų, cukrų, druską, mieles, vandenį ir 10 min. palikite pastovėti. 

2. Tada supilkite aliejų, po truputį suberkite likusius miltus, išminkykite tešlą ir pastatykite šiltai, kad pakiltų. Po 45 min., kai tešla pakils dvigubai, ją dar kartą gerai išminkykite, iškočiokite ir klokite į kepimo skardą.

3. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su grietine, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Pomidorus nuplaukite, viduriuką išpjaukite ir supjaustykite apystoriais griežinėliais.

5. Ant paruošto picos pagrindo tolygiai paskleiskite saujelę tarkuotos mocarelos, tada išdėliokite vidutinio storio riekelėmis pjaustytą sūrį, pomidorų griežinėlius, ant sūrio paskirstykite po šaukštą grietinės, užberkite smulkintų bazilikų lapelių ir raudonėlių.

Picą kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Suskleisti
Paprikos su feta
Receptas: Paprikos su feta
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 4.00 vnt. (didelės)
Fetos sūris: 250.00 g
Grietinėlė: 150.00 ml (riebi)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 175.00 ml (marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (balzaminis)
Medus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Prieskoniai: "Persilado" 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite per pusę, sėklas išvalykite, sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.

2. Iškeptas paprikas išimkite, atvėsinkite ir sudėkite į sandariai uždaromą plokščią indą.

3. Paruoškite marinatą: medų sumaišykite su šiltu skysčiu, kuris liko kepant paprikas, tada įmaišykite aliejų, balzaminį actą, prieskonius, išspauskite česnakų skilteles. Padažą gerai išsukite, užpilkite ant paprikų ir per naktį pamarinuokite.

4. Fetą sumaišykite su grietinėle, bazilikais ir ja įdarykite iš skysčio išgriebtas paprikų puseles. Tiekite susmulkintas su baltos duonos skrebučiu ir balzaminio acto padažu.

Suskleisti
Braškės su kremu
Receptas: Braškės su kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Braškės: 200.00 g
Abrikosai: 1.00 vnt. (mažas indelis konservuotų abrikosų puselių)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (1-1,5 arbat. š.)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. nutaruotų žievelių)
Migdolai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perliekite verdančiu ir smulkia trintuve nutarkuokite žievelę.

2. Migdolus nuplikykite, nulupkite žieveles, riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.

3. Abrikosus labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumulkinkite. Abrikosų gabalėlius ir maskarponę sukrėskite į plakimo indą, suberkite vanilę, nutarkuotas apelsinų žieveles, supilkite klevų sirupą ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.

4. Į masę šaukštu įmaišykite riešutus ir 2 val. padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.

5. Braškes gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kiekvienos viršų dailiai įpjaukite. Į braškių taureles konditeriniu švirkštu įspauskite po šiek tiek kremo. Tiekite kaip desertą dailiose lėkštelėse.

Suskleisti
Keptos įdarytos paprikos
Receptas: Keptos įdarytos paprikos
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.6 / 39
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Riešutai: 2.00 valg. š. (kapotų)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (2 - paprikoms kepti ir 2 - paprikoms aptepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (0,5 kapotų - paprikoms aptepti)
Medus: 1.00 arbat. š. (paprikoms aptepti)
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir pašalinkite kotelius. Paprikų puseles dėkite ant grotelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol paprikos suminkštės, o odelė susiraukšlės.

2. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute, sumaišykite su išspaustais česnakais, kapotomis petražolėmis ir skrudintais riešutais.

3. Paruoškite užtepą: kapotus rozmarinus sumaišykite su aliejumi ir medumi, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.

4. Keptas paprikas klokite ant lėkštės, vidinę pusę aptepkite aliejaus ir rozmarinų užtepu, tepkite ožkų peno sūrio ir petražolių įdaro, paprikas susukite voleliu.

Suskleisti
Panzannela salotos su paprika
Receptas: „Panzannela“ salotos su paprika
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 16
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (prancūziškas)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonos saldžiosios)
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite batoną riekelėmis ir 5 minutėms pašaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po to įtrinkite riekutes keliomis skiltelėmis česnako, supjaustykite kubeliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dar kartelį paskudrinkite orkaitėje iki kol skrebučiai taps traškūs.
  2. Supjaustykite agurkus, paprikas, svogūną, pomidorus, susmulkinkite česnakus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Nepamirškite pagardinti salotų druska ir pipirais.
  3. Patiekite su česnakiniais skrebučiais. Skanaus!

P. S. Šių salotų variacijų daugybė, tad galite įtraukti ir kaparėlius, mėgstamas salotos, bazilikus, alyvuoges, mocarelos sūrį, ančiuvius, padažui naudojamas vyno actas, alyvuogių aliejus, Dižono garstyčios ir pan.

Suskleisti
Pomidorų ir aitriųjų paprikų salotos
Receptas: Pomidorų ir aitriųjų paprikų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Džiovinti pomidorai: 250.00 g (stiklinė saulėje džiovintų)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (nedidelės ankštys)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (2 valg.š. - sulčių)
Rudasis cukrus: 3.00 g (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šviežių, kelios šakelės)
Kaip gaminti
  1. Saulėje džiovintus pomidorus užpilkite karštu vandeniu, trumpai pamirkykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
  2. Aitriųjų paprikų ankštis nuplaukite, perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes, jei nemėgstate labai aštriai, paprikų ankštis perplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir sumeskite į indą su pomidorais.
  3. Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, įmaišykite į paprikų ir pomidorų salotas.
  4. Aliejų sumaišykite su apelsinų ir citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gausiai užberkite kapotų čiobrelių.  Salotas gerai išmaišykite ir per naktį marinuokite.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).   

 

Suskleisti
Aitriųjų paprikų sriuba
Receptas: Aitriųjų paprikų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 49
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (konservuotų)
Pupelės: 250.00 g (konservuotų, aštrių)
Pomidorų padažas: 200.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 500.00 g (jautienos arba kiaulienos)
Sultinys: 1.00 st.
Sūris: 100.00 g
Pipirai: 1.00 vnt. (čili)
Kaip gaminti
  1. Faršą ir svogūną pakepinkite keptuvėje.
  2. Sudėkite pupeles, pomidorus ir troškinkite viską kartu, paskui supilkite pomidorų padažą.
  3. Viską troškinkite apie 10 minučių. Tada supilkite į puodą, supilkite sultinį, aitriąsias paprikas ir prieskonius, viską gerai sumaišykite.
  4. Dar viską pavirkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
  5. Patiekiant galite užbarstyti sūrio. Skaniausia valgyti su česnakiniu  skrebučiu.

Receptą atsiuntė Rita D.

Suskleisti
Ugninga kreminė pomidorų sriuba
Receptas: Ugninga kreminė pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 400.00 g (konservuotų be odelių)
Mėsos sultinys: 400.00 ml (geriausia natūralaus)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 vnt. (gabalėlis aitriųjų paprikų ankšties (pagal norimą aštrumą))
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Morką, bulves, svogūną ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite ir suberkite į puodą su verdančiu mėsos sultiniu.
  2. Kai daržovės šiek tiek suminkštės, suberkite gabalėliais supjaustytą papriką, aitriosios paprikos ankštį, pagardinkite bazilikais ir raudonėliais.
  3. Kai sriuba bus beveik išvirusi, sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų. Dar kiek pavirkite ir nukaiskite. Pagal skonį pasūdykite.
  4. Jei sriuba rūgštoka, įberkite žiupsnelį cukraus. Jei norite aštresnio skonio, įberkite pagal skonį Kajeno ar aitriųjų paprikų miltelių.
  5. Išvirusią sriubą supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos kreminės konsistencijos.
  6. Ši sriuba skani, patiekta su orkaitėje keptomis, tarkuotu sūriu bei džiovintų žolelių prieskoniais apibarstytomis tortilijomis. Jei norite, galite sriubą dar pagardinti grietinėle, tarkuotu parmezano sūriu, smulkintais žalumynų (krapų, petražolių, kalendrų) lapeliais. Vietoje keptų tortilijų puikiai tiks česnakiniai duonos skrebučiai. Improvizuokite laisvai!

 

Suskleisti
Uzbekiškos salotos su pomidorais
Receptas: Uzbekiškos salotos su pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 33
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 600.00 g
Svogūnai: 40.00 g
Bazilikai: 10.00 g (violetinių)
Kalendros: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Reikės aštraus peilio, nes visi komponentai turi būti supjaustyti itin smulkiai. Labai plonais žiedais ar pusžiedžais supjaustykite svogūnus.
  2. Susmulkinkite aitriąją papriką, pomidorus, kalendrą ir baziliką.
  3. Pasūdykite ir viską gerai išmaišykite. Šios salotos puikiai tinka prie plovo ar mėsiškų patiekalų. Tai bene populiariausios salotos Uzbekijoje.

 

Suskleisti
Trinta itališka pomidorų sriuba
Receptas: Trinta itališka pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 44
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sultinys: 300.00 ml (daržovių ar vištienos)
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės - konservuotų)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto baziliko ar raudonėlio)
Kaip gaminti
  1. Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  2. Apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir salierą.
  3. Kuomet daržovės suminkštėja, berkite česnaką ir dėkite pomidorų pastą. Pakepkite 2–3 minutes.
  4. Tada suverskite konservuotus pomidorus, pilkite sultinį ir berkite apie 1 šaukštą cukraus.
  5. Uždenkite puodą ir virkite ant nedidelės ugnies apie 15 min.
  6. Į išvirusią sriubą berkite prieskonines žoleles ir sutrinkite trintuvu.
  7. Paruoštą sriubą patiekite su sūriu, skrebučiais, grietinėle ar pesto padažu.

Receptas iš tinklaraščio MAISTO KELIONĖS

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų