1. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, salierus ir maišydami kepinkite, kol svogūnai pasidarys skaidrūs.
2. Suberkite miltus ir maišykite, kol nebeliks sausų. Supilkite pomidorų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir ant vidutinės ugnies kaitinkite, kol padažas sutirštės.
3. Pupeles nusunkite, sudėkite į puodą su padažu ir troškinkite dar 2 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Šparagines pupeles supjaustykite į kelias dalis arba pusiau, susmulkinkite kopūstą. Puode užvirkite vandenį, pasūdykite, sudėkite pupeles, kopūstus ir virkite 6 minutes. Nupilkite.
2. Susmulkinkite svogūną, pievagrybius supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir pievagrybius. Maišydami kepkite 5 minutes. Sudėkite virtas pupeles su kopūstais, išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 5 minutes. Baigdami troškinti pagardinkite druska, pipirais ir smulkintu česnaku. Sumaišykite su šviežiomis salotomis arba žalumynais ir dėkite į lėkštes.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Riešutus kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Atvėsinkite ir trindami tarp pirštų pašalinkite odeles. Stambiai sukapokite.
2. Pupelių ir žirnių ankščių galiukus nupjaukite. Dideliame puode užvirinkite vandenį ir sudėkite šparagines pupeles. Po keturių minučių ištraukite ir kiauraindyje pakiškite po kuo šaltesniu tekančiu vandeniu – taip išlaikysite gražią žalią spalvą.
3. Žirnių ankštis blanširuokite vieną minutę ir taip pat iškart perliekite šaltu vandeniu. Visas ankštis gerai nuvarvinkite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
4. Daržovių skustuku nulupkite apelsino žievelę neužkabindami kartaus baltojo sluoksnio. Supjaustykite smulkiomis juostelėmis. Galite naudoti ir specialų įrankį žievelei.
5. Dubenyje sumaišykite žirnių ir pupelių ankštis, smulkiai kapotus laiškinius česnakus, apelsino žieveles, kapotus riešutus ir aliejų. Pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite kambario temperatūros.
1. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Nuskalaukite šaltame vandenyje ir palikite nuvarvėti 10 min. Suberkite į didelį dubenį, užpilkite 2 šaukštus aliejaus nuo džiovintų pomidorų ir gerai išmaišykite – taip makaronai nesulips.
2. Nupjaustykite pupelių ankščių galiukus, jei ankštys ilgos – perpjaukite jas per pusę. Sudėkite paruoštas pupeles į verdantį vandenį ir virkite 4–6 minutes, priklausomai nuo ankšties storio. Nupilkite virimo vandenį ir panardinkite pupeles į kuo šaltesnį vandenį, kad virimo procesas sustotų. Atvėsintas pupeles nuvarvinkite.
3. Pomidorus išimkite iš aliejaus, nuvarvinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Aliejaus dar reikės, tad neišpilkite jo. Kaparėlius nuvarvinkite, petražoles sukapokite.
4. Sudėkite į makaronus pupeles, pjaustytus pomidorus, kaparėlius, pinijas, petražoles ir sutrupinkite fetą. Gerai išmaišykite. Pagardinkite salotas nuo pomidorų likusiu aliejumi, druska ir pipirais. Skanaus!
Pastabos:
Alyvuogės: Čia dar labai tinka stambiai pjaustytos juodosios arba kalamatos alyvuogės, bet šįkart pamiršau jų nusipirkti :)
Sūris: fetą galite keisti halumiu, tradiciniu lietuvišku varškės sūriu arba ožkos sūriu.
Be pieno produktų: vietoj fetos naudokite tofu arba nedėkite sūrio visai.
1. Dideliame puode išvirkite bulves, jei odelė plona, galite jų net neskusti, tačiau gerai nušveiskite. Atvėsinkite ir supjaustykite į 2-4 dalis.
2. Nedideliame prikaistuvyje apvirkite šparagines pupeles - tam užteks 4 minučių. Nukoškite ir iškart perliekite lediniu vandeniu. Atidėkite, kad kiek apdžiūtų.
3. Dėkite pravėsusias bulves ir pupeles į didelį dubenį, supilkite ten pesto padažą, actą ir gerai išmaišykite.
4. Suberkite į dubenį ir kedrų riešutus, kapotus svogūnų laiškus, pagal skonį berkite druskos, pipirų, ragaukite, ar nieko netrūksta. Galiausiai užbarstykite sūrio drožlių. Tiekite iškart.
1. Pupeles palikite atšilti. Grybus nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite grybus ir ant vidutinės ugnies troškinkite, kol išsiskirs skysčio.
3. Nemažame apkepo inde sumaišykite jogurtą, miltus, vyną ir padažą. Kai masė pasidarys vienalytė, įmaišykite grybus su visu skysčiu, pupeles ir kepkite 160 °C orkaitėje 35–40 min.
.4 Troškinį patiekite karštą.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles. Sudėkite šparagines pupeles, voveraites ir maišydami apkepkite. Grietinėlę sumaišykite su lydytu sūreliu, garstyčiomis, tarkuotu fermentiniu sūriu (kelis šaukštus palikite apibarstyti). Paruoštu padažu apipilkite šparagines pupeles su voveraitėmis, paskaninkite pipirais, druska ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Uždenkite, kad neatvėstų.
2. Pasiruoškite skrebučius: nupjaustykite duonos pluteles, supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje.
3. Ant karšto troškinio suberkite skrebučius ir likusi fermentinį sūrį.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mėsą supjaustykite maždaug 1 cm dydžio kubeliais.
2. Sojų padažą sumaišykite su vynu, krakmolu, druska. Supilkite ant mėsos kubelių, gerai išmaišykite ir palikite: kambario temperatūroje – maždaug pusvalandį, šaldytuve – per naktį.
3. Mėsos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš marinato ir palikite nuvarvėti. Marinato neišpilkite – jo dar prireiks.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir maišydami kepkite, kol nebeliks rausvų gabalėlių. Supilkite vandenį, marinatą, sudėkite pupeles, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite, kol šios suminkštės.
5. Troškinį skanu valgyti su makaronais, bet jų maistinė vertė čia neįskaičiuota.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Viščiukų blauzdeles nuplaukite ir nusausinkite.
- Mėsą nupjaustykite nuo kaulų, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite marinatą: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuokite ir sumaišykite su išspaustomis apelsino sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąją paprika.
- Marinatu užpilkite mėsą ir palaikykite apie valandą. Tada iškepkite ant grotelių ir sudėkite į lėkštes.
- Šparagines pupeles atšildykite, pakaitinkite garuose ir patiekite šalia vištienos. Apšlakstykite balzaminiu padažu.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Morkas nuskuskite, supjaustykite griežiniais ir apvirkite.
- Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Česnakus nulupkite.
- Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir apvirkite. Išgriebtas supjaustykite 3–5 cm gabaliukais. Iš vandens, acto, cukraus, druskos ir aliejaus paruoškite marinatą.
- Sudėkite visas daržoves ir virkite tris minutes. Karštą daržovių masę sudėkite į švarius stiklainius ir užsukite. Laikykite tamsioje vietoje.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir supjaustykite gabaliukais.
- Sudėkite į verdantį vandenį ir 10–15 minučių kaitinkite. Svogūnus nulupkite, morkas nuskuskite ir susmulkinkite.
- Paprikas supjaustykite kubeliais. Daržoves pabarstykite druska ir pakepinkite su aliejumi. Tada supilkite actą, suberkite cukrų, smulkintas petražoles, prieskonius ir troškinkite apie 15 minučių.
- Sudėkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nupjaustykite šparaginių pupelių galiukus ir susmulkinkite jas maždaug 4–5 centimetrų dydžio gabalėliais. Nuplaukite.
- Puode užvirkite vandenį ir penkioms minutėms įmeskite į jį pupeles. Nukoškite.
- Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite 100 ml aliejaus ir pakepinkite svogūnus iki geltonumo. Morkas ir petražolės šaknį (jei mėgstate) nulupkite, nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais, dėkite į keptuvę su įkaitintu likusiu aliejumi ir troškinkite dešimt minučių.
- Petražoles supjaustykite. Pomidorus nuplaukite, panardinkite į verdantį vandenį ir nulupkite, tuomet sutrinkite stambia trintuve arba elektriniu daržovių trintuvu.
- Tyrę supilkite į emaliuotą puodą ir dėkite ant ugnies. Užvirkite. Virkite 15 minučių. Suberkite druską ir cukrų, supilkite actą. Sudėkite svogūnus, smulkintas petražoles, troškintas morkas, pagardinkite kvapiaisiais pipirais ir laurų lapeliais. Viską gerai išmaišykite.
- Sumeskite šparagines pupeles ir dar kartą išmaišykite. Užvirkite ir virkite 15 minučių. Išpilstykite į stiklainius, palikdami du centimetrus iki viršaus.
- Pridenkite dangteliais, statykite stiklainius į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite lengvai verdančiame vandenyje 20–30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaukite kotelius, jei norite – supjaustykite mažesniais gabalėliais.
- Pakaitinkite penkias minutes verdančiame vandenyje, po to greitai suverskite į šaltą vandenį.
- Sudėkite į sterilius stiklainius. Į puodą supilkite litrą vandens, suberkite druską, cukrų ir užvirkite.
- Supilkite actą ir išmaišykite. Karštu marinatu užpilkite pupeles.
- Stiklainius dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite 25–30 minučių. Sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuluptus svogūną, česnakus, morkas ir kopūstus smulkiai supjaustykite. Žalumynus nuplaukite ir taip pat susmulkinkite. Puode įkaitinkite aliejų, sumeskite svogūnus, česnakus ir morkas, apkepkite.
- Sudėkite kopūstus ir supjaustytas šparagines pupeles, suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, įpilkite vandens, kad daržovės būtų apsemtos, ir maišydami kaitinkite ant mažos ugnies 20–30 minučių.
- Baigdami troškinti sumeskite žalumynus. Paragaukite, jei trūksta, įberkite dar druskos, kas mėgsta aštriau, galite šliūkštelėti ir porą šaukštų acto.
- Karštas daržoves sukrėskite į švarius stiklainius, pridenkite dangteliais ir dėkite į puodą su vandeniu. Kaitinkite 20–30 minučių ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė